Blogger Template by Blogcrowds.

Τίτλος: Παιδιά στη Δίνη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου 1946-1949, Σημερινοί Ενήλικες. Διαχρονική μελέτη για τα παιδιά που έμειναν στη φυλακή με τις κρατούμενες μητέρες τους.
Συγγραφέας: Μαντώ Νταλιάνη-Καραμπατζάκη
Μετάφραση: Κώστας Α. Ζερβός
Επιμέλεια: Ι. Τσιάντης, Δ. Πλουμπίδης
Εκδόσεις: Μουσείο Μπενάκη, Εταιρεία Ψυχικοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, Σχολή Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου, Αθήνα 2009
Σελίδες: 527
ISBN:
978-960-931710-8


Τιμή με Έκπτωση: 25,60€



Σε αυτό τον τόμο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη πάνω στο ζήτημα των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου σε τρεις ομάδες, συνολικά 150 παιδιών, φυλακισμένων μητέρων τα χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Πρόκειται για τη μετάφραση στα ελληνικά της διδακτορικής διατριβής της παιδοψυχιάτρου Μ. Νταλιάνη-Καραμπατζάκη: "Παιδιά στη δίνη του εμφυλίου πολέμου 1946-49, σημερινοί ενήλικες". Διαχρονική μελέτη για τα παιδιά που έμειναν στη φυλακή με τις κρατούμενες μητέρες τους. Δημοσιεύτηκε στα αγγλικά στη Σουηδία το 1994. Περιλαμβάνει επίσης τα εισαγωγικά κείμενα των Ι. Τσιάντη, Τ. Σακελλαρόπουλου και Δ.Πλουμπίδη, καθώς και κείμενα του Δ. Νταλιάνη, συζύγου της συγγραφέως, και του καθηγητή Ρ. Α. Rydelius για τις συνθήκες της συλλογής των στοιχείων και της εκπόνησης της διατριβής.

Η μελέτη αφορά στη μακροχρόνια κοινωνική πορεία και την κατάσταση της υγείας 150 παιδιών διωκόμενων οικογενειών. Πολλά από τα παιδιά κάτω των δύο ετών έζησαν στη φυλακή με τις μητέρες τους. Η Μαντώ Νταλιάνη, κρατούμενη και η ίδια στις φυλακές Αβέρωφ το 1949-50, συνάντησε εκεί κάποια από αυτά. Τη δεκαετία του 1980 αναζήτησε αυτά τα παιδιά σε ηλικία 35-45 ετών, τους επιζώντες γονείς τους, αλλά και τις ή τους συζύγους τους. Με δομημένα ερωτηματολόγια και μαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις κατέγραψε την πορεία τους στη ζωή και τα προβλήματα που συνάντησαν. Διαπίστωσε ότι, αντίθετα με ό,τι περίμενε αρχικά, πολλά από αυτά τα παιδιά είχαν μια ομαλή κοινωνική και επαγγελματική ζωή, παρά τους πολλαπλούς ψυχο-τραυματισμούς της παιδικής τους ηλικίας. Αυτό αποδόθηκε στη δράση ατομικών και συλλογικών προστατευτικών παραγόντων, που περιγράφονται σε διάφορα κεφάλαια του βιβλίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας σε κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά τη σωματική και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων παρουσιάζονται τόσο σε συγκεντρωτικούς πίνακες, όσο και στην αναλυτική περιγραφή 57 περιπτώσεων, που καλύπτονται με ψευδώνυμα, ώστε να αποφευχθεί η αναγνώριση των προσώπων.

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Τίτλος: Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία. Από την τραγωδία στην εποποιϊα.
Κείμενα: Νίκος Ζάικος, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ευστάθιος Πελαγίδης, Άννα Κωνσταντινίδου, Βλάσης Βλασίδης, Σωτηρία Βασιλείου, Ελένη Γαβρά, Σοφία Ηλιάδου-Τάχου, Γεωργία Μπακάλη, Στράτος Δορδανάς, Ελάνη Ιωαννίδου, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Αγνή Κολιαδήμου.
Επιμέλεια: Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης
Εκδόσεις: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Μίλητος, Αθήνα 2009
Σελίδες: 352
ISBN: 978-960-464-115-4

Τιμή με Έκπτωση: 54,25€



[...] Η ανά χείρας έκδοση καταθέτει στη νεότερη ιστορία ένα κεφάλαιο που αδικαιολόγητα παρέμενε άγνωστο έως σήμερα στις πραγματικές διαστάσεις του. Εξοφλεί χρέος τιμής, αποκαλύπτει την ιστορική αλήθεια, τεκμηριώνει τα αλληλοδιάδοχα γεγονότα στις μεγάλες καμπές της Οδού των Ελλήνων, οδηγεί στην εθνική αυτογνωσία και εμπνέει δικαιολογημένη αυτοπεποίθηση στον ελληνισμό. Διαλύει, τέλος, μύθους και επίβουλα έξωθεν "επιχειρήματα" ή "ενδιαφέροντα".

Η εκπόνηση κάθε σοβαρής συλλογικής επιστημονικής μελέτης απαιτεί χρόνο και χρήμα, εξειδικευμένη γνώση και επίπονη έρευνα, υψηλή εποπτεία και ακριβή συντονισμό. Το ανά χείρας έργο στήριξαν με έρευνα και τεκμήρια οχτώ μεταπτυχιακοί φοιτητές και εξεπόνησαν δώδεκα πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι και ειδικοί ερευνητές, ενώ άλλοι δύο καθηγητές επόπτευσαν και συντόνισαν, αναφέροντας κάθε σημαντικό βήμα στο Διοικητικό Συμβούλιο. Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνει ο αναγνώστης και η επιστημονική κοινότητα. Αφιερώνεται, όμως, με βαθύ σεβασμό στους Πρόσφυγες αδελφούς μας: στο δράμα τους και στην καρτερίας τους, στην φιλοπατρία τους και στην πλούσια καρποφορία τους. Άλλαξαν ριζικά και δυνάμωσαν την Ελλάδα. Δίχως αυτούς δεν νοείται η Νέα Ελλάδα ούτε οι άθλοι του Έθνους, πολεμικοί και ειρηνικοί, τα τελευταία 86 χρόνια. Ούτε το βάθος και το εύρος των εθνικών τραγωδιών, φυσικά. [...]

Νικόλαος Ι. Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Τίτλος: Το Μακεδονικό και η Βουλγαρία. Πλήρη τα απόρρητα βουλγαρικά έγγραφα 1950-1967.

Εισαγωγή-Μετάφραση-Σχόλια: Σπυρίδων Σφέτας

Έκδοση: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βουλγαρικά Κρατικά Αρχεία, Εκδόσεις Κυριακίδη α.ε., Αθήνα 2009


Σελίδες:
319

ISBN:
978-960-467-092-5

Τιμή με Έκπτωση:
22,60€

Η Εταιρεία Μακεδόνικων Σπουδών και τα Κρατικά Αρχεία Βουλγαρίας παραδίδουν στη δημοσιότητα την ανά χείρας έκδοση με εξαιρετική ικανοποίηση και μεγάλες προσδοκίες.

Η ικανοποίηση οφείλεται στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά στα χρονικά, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, μέσω των δύο επιστημονικών οργανισμών τους, συνεργάζονται στενά και ανοίγουν παραγωγικό διάλογο για το Μακεδόνικο Ζήτημα. Οι δύο χώρες και οι δύο Λαοί ανταγωνίσθηκαν μεταξύ τους επί ένα τουλάχιστον αιώνα ως αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές, η Ιστορία του ενός Λαού στάζει το αίμα του άλλου Λαού, διασταυρούμενος ο λόγος τους συνθέτει αυθεντία έναντι κάθε τρίτου και, ως άλλος μίτος της Αριάδνης, οδηγεί στον λαβύρινθο του πολύπλοκου αυτού Ζητήματος, που οι τρίτοι αδυνατούν να το κατανοήσουν, το περιπλέκουν και το σφετερίζονται, είτε από άγνοια και υπεραπλούστευση είτε από κραυγαλέα ιδιοτέλεια. Όταν, όμως, οι αυθεντικοί πρωταγωνιστές ομιλούν, οι τρίτοι οφείλουν τουλάχιστον να ακούν -αν όχι και να σιωπούν.

Η συνεργασία μας δεν σημαίνει κατ' ανάγκην ότι τώρα πια οι Έλληνες και οι Βούλγαροι συμφωνούμε σε όλες τις πτυχές του Μακεδονικού. Σημαίνει, όμως, ότι δεν έχουμε να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε τίποτε. Προ παντός σημαίνει ότι, στο κατώφλι της Τρίτης Χιλιετίας, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και στους θεσμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας, οι Έλληνες και οι Βούλγαροι, όπως ενωρίτερα οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, γυρίζουν σελίδα στην Ιστορία και ενδέχεται να συναποτελέσουν έναν αποφασιστικό πυλώνα ασφαλείας, συνεργασίας και ευημερίας στα πολύπαθα Βαλκάνια, όπου το σχετικό ζωτικό έλλειμμα είναι προφανές και δίπλα μας καλλιεργούνται επιθετικοί τυχοδιωκτισμοί και άνευ αντικρίσματος εθνικισμοί, αυτόχρημα ανιστόρητοι και γελοίοι αλλά εξαιρετικά επικίνδυνοι για την περιοχή. [...]

(από τον πρόλογο του Νικόλαου Ι. Μέρτζου, Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

ΠΑΡΑΔΟΣΗ & ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Τίτλος: Παράδοση & Εκσυγχρονισμός στο Νεοελληνικό θέατρο, από τις Απαρχές ως τη Μεταπολεμική Εποχή.
Πρακτικά του Γ' Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου
Αφιερωμένο στον Θόδωρο Χατζηπανταζή

Επιμέλεια: Αντώνης Γλυτζουρής, Κωνσταντίνα Γεωργιάδη

Εκδόσεις:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Σελίδες:
682

ISBN:
978-960-524-300-5

Τιμή με Έκπτωση:
31,50€


Ο τόμος αποτελείται από τις ανακοινώσεις του Γ΄ Πανελλήνιου Θεατρολογικού Συνεδρίου (Ρέθυμνο, Οκτώβριος 2008) που διοργάνωσαν το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή Θόδωρου Χατζηπανταζή. Εξήντα καταξιωμένοι και νεότεροι ερευνητές από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής παρουσιάζουν τα πιο πρόσφατα δείγματα της έρευνας για την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου (από την κρητική δραματουργία του 17ου αιώνα έως την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) γύρω από ένα κεντρικό άξονα προβληματισμού: Παράδοση και εκσυγχρονισμός στο νεοελληνικό θέατρο.
Ακόμα και από αυτήν τη σταδιακή (και διόλου απρόσκοπτη) εισαγωγή της ίδιας της θεατρικής τέχνης στο νοτιοανατολικό άκρο της Βαλκανικής Χερσονήσου στα χρόνια της Κρητικής Αναγέννησης, ή δυο αιώνες αργότερα, την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, έως τις ποικίλες εκσυγχρονιστικές απόπειρες που ακολούθησαν μέχρι την αυγή του 21ου αιώνα, το νεοελληνικό θέατρο διαμόρφωσε, τελικά, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία μέσα από ένα δυναμικό και εξελισσόμενο πλέγμα συνεχών ανανεώσεων και αντιστάσεων.
Οι ανακοινώσεις διερευνούν με δημιουργικό τρόπο αυτή τη σχέση παράδοσης και νεοτερικότητας μέσα από ποικίλες οπτικές και μεθόδους. Οι θεματικές ενότητες του τόμου καλύπτουν τις προσπάθειες ανανέωσης της δραματουργίας, την επαγγελματική κατάσταση του νεοελληνικού θεάτρου, την τέχνη του ηθοποιού, την τέχνη του σκηνοθέτη, τη σκηνική αναβίωση του αρχαίου δράματος, τη σχέση του θεάτρου με τις άλλες τέχνες και την πρόσληψη του θεάτρου από το κοινό και την κριτική.

ΠΑΡΑΧΟΡΗΓΗΜΑ


Τίτλος: Παραχορήγημα, Μελετήματα προς τιμήν του καθηγητή Γρηγόρη Μ. Σηφάκη

Επιμέλεια: Σταύρος Τσιτσιρίδης

Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2010
Σελίδες: 724

ISBN: 978-960-524-293-0

Τιμή με Έκπτωση: 34,20€


Τα τριάντα τρία µελετήµατα που περιλαµβάνονται στον τόµο έχουν ως κοινό θεµατικό άξονα το αρχαίο θέατρο σε όλο του το εύρος: την τραγωδία, την κωµωδία, τον µίµο, αλλά και την Ποιητική του Αριστοτέλη, καθώς και την ιστορία και την αρχαιολογία του αρχαίου θεάτρου. Μέρος των µελετηµάτων αναφέρεται, επίσης, στην επιβίωση και στην πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράµατος και θεάτρου τόσο κατά τους ρωµαϊκούς χρόνους όσο και στη νεότερη εποχή. Ο τόµος είναι αφιερωµένος στον καθηγητή Γρηγόρη Μ. Σηφάκη, έναν από τους σηµαντικότερους διεθνώς µελετητές του αρχαίου ελληνικού θεάτρου.

Περιεχόμενα:

Πρόλογος του επιμελητή
Κατάλογος δημοσιευμάτων Γ. Μ. Σηφάκη

ΜΕΡΟΣ A'. ΤΡΑΓΩΔΙΑ
Στιχικοί ανάπαιστοι και σκηνικά δρώμενα στον Αισχύλο
ΝΙΚΟΣ X. ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
The Lament of Seven against Thebes and the Role of Telestes
KYRIAKOS TSANTSANOGLOU
Two Passages of Sophocles (Ant.1-7; El.1466-9)
ERIC HANDLEY
Προ ομμάτων τίθεσθαι στο θέατρο του Σοφοκλή και στα Scholia Vetera
ΜΑΙΡΗ ΜΑΝΤΖΙΟΥ
Euripides’ Trojan Panathenaia
DISKIN CLAY
Προς μια δραματική γραμματική των Βακχών του Ευριπίδη
ΔΑΝΙΗΛ Ι. ΙΑΚΩΒ
Τα αίτια του τρωικού πολέμου στις Τρωάδες του Ευριπίδη
KATEΡINA ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ
Thetis’ Journey from Epic to Drama: Euripides and the End of the Trojan Myth
MENELAOS CHRISTOPOULOS
Η Δανάη και ο Δίκτυς του Ευριπίδη
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ξεχασμένες μαρτυρίες τραγικών και κωμικών αποσπασμάτων
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ
Name-Dropping in Rhesus: Negotiating Ethnic Stereotypes in a Fourth-Century Tragedy
VΑΥΟS J. LIAPIS
Cassandra and the Passionate Lucidity of furor in Seneca’s Agamemnon
MICHAEL PASCHALIS

ΜΕΡΟΣ Β'. ΚΩΜΩΔΙΑ
Re-introducing the Festival in Aristophanes’ Acharnians
ΑTHENA KAVOULAKI
A Farewell to Arms and the Man: Aristophanes’ Trugic Lamachus
ΑVI SHARON
Drama and Society According to Aristophanes’ (Clouds and) Frogs
OLE THOMSEN
Η αβάσταχτη ελαφρότητα των στίχων: Παιχνίδια γρίφων στον ποιητικό αγώνα των Βατράχων του Αριστοφάνη
ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ
On the Meaning and Uses of γε in Comic Conversation
ANTONIS TSAKMAKIS
On Aristophanic Parody: The Parodic Techniques
STAVROS TSITSIRIDIS
Kleine Αhrenlese zu den Poetae Comici Graeci
CHRISTOS THEODORIDIS


ΜΕΡΟΣ Γ'. ΜΙΜΟΣ
Iphigenia in Oxyrhynchus and India: Greek Tragedy for Everyone
EDITH HALL

ΜΕΡΟΣ Δ'. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Η έξωση του Αδράστου από τη Σικυώνα
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΝΟΜΗΣ
δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΥΠΟΥΡΛΗΣ
Aristotle’s Poetics and «Tragic History»
JOHN MARINCOLA

ΜΕΡΟΣ Ε'. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ – ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΗ
Euripides in Etruria: Admetus and Alcestis
LARISSA BONFANTE
«Ταναγραίοι αθλητές», όχι αριστοφανικοί Όρνιθες
ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΤΙΒΕΡΙΟΣ
Άγαλμα Παπποσιληνού με τραγικό προσωπείο
ΣΕΜΕΛΗ ΠΙΝΓΙΑΤΟΓΛΟΥ
Ος αγαθή ψυχή σκηνήν θυμέλης επάτησε...Μια αινιγματική επιγραφή σ? ένα δακτυλιόλιθο από την Αίγυπτο
ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΝΙΩΤΗΣ

ΜΕΡΟΣ ΣΤ'. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ
O Διόνυσος στην υπηρεσία της βουκολικής ποιητικής του Βιργιλίου
ΕΛΕΝΗ ΠΕΡΑΚΗ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ
Το επεισόδιο του Κάδμου στις Μεταμορφώσεις του Οβιδίου: αφηγηματική τεχνική και θεατρική παράδοση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ
A Riddling Epigrammatic Diptych (Dioscorides AP 7.37 and 7.707 on Sophocles and Sositheus
MARIA PLASTIRA
Η μελέτη των οικοδομημάτων του αρχαίου θεάτρου κατά την Αναγέννηση και η συμβολή του Leon Battista Alberti
MARTIN KREEB
“Σύγκρισις” Ελλήνων και Ρωμαίων, “πρότυπα αρετής” και εθνική συνείδηση στην Ιταλία
ΝΙΚΟΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Οι κληρονόμοι του Αριστοτέλη. Η αρχαία τραγωδία ως πρότυπο νεοελληνικών δραματικών συνθέσεων: Από το Φιλοκτήτη του Ν. Πίκκολου (1818) στο Φιλοκτήτη του Β. Ζιώγα (1989)
ΘΟΔΩΡΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΤΑΖΗΣ

ΑΡΧΕΙΟ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Τίτλος: Αρχείο Αλή Πασά Γενναδείου Βιβλιοθήκης (4 Τόμοι)

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο

Επιμέλεια: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Παναγιώτης Μιχαηλάρης

Εκδόσεις: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, 2010

ISBN: 978-960-7916-61-7

Τιμή με Έκπτωση :
90,00€

Ο Aλή πασάς Τεπελενλής, πασάς των Ιωαννίνων (c. 1750-1822) αποτελεί μια αμφιλεγόμενη αλλά αναμφισβήτητα κυρίαρχη φυσιογνωμία της νέας Ελληνικής Ιστορίας. Το μυθικό αυτό πρόσωπο παρουσιάζει ανάλογο ενδιαφέρον τόσο για την ιστορία της φθίνουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και ειδικότερα για την αναδυόμενη εθνική ιστορία της Αλβανίας. Η τελευταία, μέσω της ανάδειξης Αλβανών πασάδων στα πασαλίκια της ευρύτερης περιοχής Αλβανίας και Ηπείρου βλέπει την αναβάθμιση της Αλβανικής παρουσίας στο οθωμανικό σύστημα διοίκησης και ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τις δράσεις του Αλή πασά, πρόδρομες μορφές Αλβανικής εθνικής αφύπνισης.

Η γειτονία του πασαλικίου των Ιωαννίνων με τα διεθνοποιημένα Επτάνησα που στα χρόνια του Αλή πασά είδαν να εναλλάσσονται τέσσερις ξένες κυριαρχίες (Βενετική, Γαλλική, Ρωσική, Αγγλική) και τη φιλοδοξία του να αναδειχτεί σε ένα ιδιότυπο τοπικό ηγεμόνα, έδωσαν αφορμή σε μια εντυπωσιακή σειρά ξένων συγγραφέων, της εποχής του αλλά και μεταγενέστερων, να ασχοληθούν με τη διακυβέρνηση και το πρόσωπό του και να μας αφήσουν σπουδαίες πληροφορίες, θετικές για κάποια
επιτεύγματα και αρνητικές για τη βάρβαρη συμπεριφορά και τα εγκλήματά του. Μερικά δημοσιευμένα έγγραφα που ο ίδιος έχει στείλει σε τρίτους, προέρχονται από διπλωματικές πηγές, δεν διαψεύδουν την αντιφατική εικόνα που ξεπηδάει μέσα από τις μαρτυρίες των αφηγηματικών έργων.

Ωστόσο έλλειπε ως τώρα η μεγάλη αυθεντική πηγή πληροφοριών που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την επικρατούσα ευρωπαϊκή και ελληνική αντίληψη για το άτομο και τις πράξεις του, δηλαδή το προσωπικό του αρχείο.
Αυτό το προσωπικό αρχείο του Αλή πασά, ή καλύτερα, το τμήμα του που έχει διασωθεί μέσα από δαιδαλώδεις και εν μέρει ανεξιχνίαστες συνθήκες, φυλάσσεται σήμερα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη Αθηνών (1.500 περίπου έγγραφα) και δημοσιοποιείται στο σύνολό του μέσα από την παρούσα έκδοση.



Με την πιστή μεταγραφή των εγγράφων, τον συστηματικό υπομνηµατισμό και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προς τον αναγνώστη (ευρετήρια, γλωσσάρια κ.ά.), διευκολύνεται η κατανόηση της λειτουργίας ενός πρωτόγονου ή ηγεμονικού συστήματος και μιας δυσνόητης γραφειοκρατίας που το συνοδεύει. Η ελληνική ιστοριογραφία για τον Αλή πασά και την εποχή του, αποκτά τώρα ένα νέο ισχυρό πυλώνα και ταυτόχρονα µία νέα βάση ελέγχου και διασταύρωσης των αφηγηματικών πηγών ουσιαστικά τα πλεονεκτήματα ενός νέου φωτισμού σε μια από τις σπουδαιότερες ζώνες, στον χώρο και στον χρόνο της νέας Ελληνικής Ιστορίας.

Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ


Τίτλος: Η αρχαία ιστορία μέσα από τα νομίσματα

Συγγραφέας: Christopher Howgego

Μετάφραση: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου

Έκδοση: Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2009

Σελίδες: 389 με 184 α/μ εικόνες

ISBN: 978-960-250-417-8 (χαρτόδετο)

978-960-250-418-5 (πανόδετο)

Τιμή με Έκπτωση: 22,61 € (χαρτόδετο)

31,65 € (πανόδετο)



Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε μελετητές, σπουδαστές και καθηγητές της αρχαίας ιστορίας, οι οποίοι θέλουν να μάθουν για ποιο λόγο μπορεί να τους ενδιαφέρει η μελέτη των νομισμάτων. Σκοπός του είναι να δείξει πώς ο χαρακτήρας, οι τύποι και η συμπεριφορά των νομισμάτων σχετίζονται με σημαντικά ιστορικά θέματα και να παρουσιάσει τους βασικούς τρόπους προσέγγισης της νομισματικής μέσα από τα πλέον σαφή παραδείγματα. Το βιβλίο καλύπτει την περίοδο από τις απαρχές της νομισματοκοπίας, λίγο πριν ή λίγο μετά το 600 π.Χ., μέχρι την εποχή του Διοκλητιανού. Όπου κρίθηκε αναγκαίο, γυρίζει ακόμα πιο πίσω στο χρόνο για να εξετάσει την ιστορία του χρήματος πριν από το νόμισμα, ή προχωρεί μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. για να γίνει πιο ξεκάθαρη η σύγκριση με το παρελθόν.
Το πρώτο κεφάλαιο ασχολείται με το χρήμα, έναν σημαντικό κλάδο της ιστορίας, για τον οποίο τα νομίσματα αποτελούν, φυσικά, τη βασικότερη πηγή. Το δεύτερο κεφάλαιο αναλύει μερικές από τις όψεις της παραγωγής των νομισμάτων, όσες είναι ουσιαστικές για να κατανοήσουμε πώς πρέπει να χρησιμοποιείται το νόμισμα ως ιστορική πηγή. Τα δύο μεσαία κεφάλαια μελετούν τη σχέση μεταξύ αυτοκρατοριών και τοπικής νομισματοκοπίας ως έκφανση ιμπεριαλισμού, όπως και τα μηνύματα που εκπέμπει η πολιτική εικονογραφία όσον αφορά την κρατική ιδεολογία.
Τα δύο τελευταία κεφάλαια είναι με ευρεία έννοια οικονομολογικού ενδιαφέροντος. Το πέμπτο αναφέρεται στην κυκλοφορία των νομισμάτων, ενώ το τελευταίο ασχολείται με το τι μπορούμε να μάθουμε από το νόμισμα όταν βρίσκεται υπό πίεση σχετικά με τη φύση των δημοσιονομικών και οικονομικών κρίσεων.
Η πραγμάτευση, συνεπώς, γίνεται σε θεματική βάση, και το κέντρο βάρους βρίσκεται στα ιστορικά θέματα. Στο πρώτο κεφάλαιο δίδεται ένα σχεδιάγραμμα της ιστορίας της νομισματοκοπίας, ενώ καθώς το βιβλίο προχωρεί προκύπτει και η μεθοδολογία της νομισματικής.

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΚΑΛΛΙΓΑΣ ΚΑΙ Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Τίτλος: Ο Παύλος Καλλιγάς (1814-1896) και η ίδρυση του ελληνικού κράτους
Συγγραφέας:
Marie-Paule Masson-Vincourt
Μετάφραση:
Άρης Αλεξάκης, Αγγελική Παπαδοπούλου, Κώστας Τσινάρης
Έκδοση:
Αθήνα, ΜΙΕΤ, 2009
Σελίδες:
837 με 28 α/μ εικόνες
ISBN:
978-960-250-424-6 (χαρτόδετο)
978-960-250-425-3 (πανόδετο)

Τιμή με έκπτωση:
36.17€ (χαρτόδετο)
45.22€ (πανόδετο)



Ποιος ήταν ο Παύλος Καλλιγάς; Δικηγόρος και καθηγητής του Δικαίου, πολιτικός και οικονομολόγος, διοικητής Τράπεζας και συγγραφέας, που έγραψε έργα νομικά, ιστορικά, οικονομικά, αλλά και ένα μυθιστόρημα, τον Θάνο Βλέκα, ο άνθρωπος αυτός έχει συνδεθεί με την ελληνική ιστορία, όχι μόνο εξαιτίας των δραστηριοτήτων και των υψηλών καθηκόντων του αλλά και με το συγγραφικό του έργο, που κατά κάποιον τρόπο εμπνέεται από την επικαιρότητα. Ιχνηλατώντας επομένως τον βίο και το έργο αυτής της πολυσχιδούς φυσιογνωμίας, η Μαρί-Πώλ Μασσόν-Βενκούρ διατρέχει παράλληλα μια σημαντική φάση της ιστορίας της Ελλάδας. Ο ελληνικός 19ος αιώνας ανέτειλε δύσκολος και οδυνηρός, αλλά γεμάτος υποσχέσεις. Για την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα έχει σημάνει το τέλος της οθωμανικής κυριαρχίας, το πρόβλημα όμως των Ελλήνων που βρίσκονται εκτός των συνόρων του νέου ελληνικού κράτους παραμένει ζωτικό και άλυτο. Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει τώρα τα θεμέλια του πολιτικού της συστήματος, τη νομοθετική κατοχύρωση του κράτους της, την κοινωνική συνοχή της, την οικονομική της ανάπτυξη. Ο ελληνικός λαός ξαναγεννιέται, και ανακύπτει τούτη τη στιγμή, επείγουσα και επιβεβλημένη, η ανάγκη να ακούσει την αφήγηση της ιστορίας του: γνωρίζοντας από πού έρχεται, θα μάθει προς τα πού κατευθύνεται. Ο Παύλος Καλλιγάς (1814-1896) διασχίζει τον αιώνα της ανάστασης του ελληνικού έθνους απ’ άκρη σ’ άκρη. Γεννημένος τη χρονιά της ίδρυσης της Φιλικής Εταιρείας, η οποία έμελλε να ενορχηστρώσει την εξέγερση κατά των Οθωμανών, μάρτυρας της εποχής του με έντονη πολιτική και πνευματική δράση στα κρίσιμα χρόνια λίγο πριν ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο της Διώρυγας της Κορίνθου, συνέβαλε σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην ίδρυση του νεοπαγούς κράτους: Σύνταγμα, Αστικός Κώδικας, Άρειος Πάγος, Εθνική Τράπεζα, Πανεπιστήμιο, ό,τι έμελλε να αποτελέσει το κρηπίδωμα της ελληνικής κοινωνίας έφερε τη σφραγίδα του Παύλου Καλλιγά. Άνδρας στοχαστικός, με καταγωγή από την ελληνική διασπορά της Τεργέστης και της Σμύρνης, με γαλλική παιδεία αποκτημένη σε καλβινιστικό περιβάλλον, διαμορφωμένος στα γερμανικά πανεπιστήμια, ο Π. Καλλιγάς συμμετέχει ευρύτατα, χάρη στο πλούσιο συγγραφικό του έργο και την εμπνευσμένη πολιτική του στράτευση, στη διάδοση των ιδεών του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που φτάνει στην Ελλάδα, το 1837, όλες οι προσπάθειές του θα τείνουν προς έναν και μοναδικό σκοπό: να μελετήσει την ιδιοπροσωπία του ελληνισμού, να αγωνιστεί με τα γραπτά του για να βοηθήσει τους Έλληνες να συνειδητοποιήσουν την ταυτότητά τους και τα στοιχεία που τους ενώνουν και να συμβάλει στο να γίνει η Ελλάδα χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.


Τίτλος: Από τη σημασιολογία της ελληνικής γλώσσας. Όψεις της 'επιστημικής τροπικότητας'

Συγγραφέας: Γιάννης Βελούδης

Έκδοση: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2010

ISBN: 978-960-231-126-4

Σελίδες: 440

Τιμή με έκπτωση: 28,35€

Νεότερα και παλιότερα κείμενα έχουν αναδιαταχθεί για να συγκροτήσουν τον παρόντα τόμο. Εξαρχής στόχευαν σε πτυχές της ανθρώπινης υποκειμενικότητας· κάποιες τουλάχιστον από εκείνες που είναι σε θέση να ανασύρει μια γλωσσολογική λαβίδα και να αναπτύξει η όποια δεξιότητα του χειριστή της.
Με την τελευταία – και βαρύτερη – επιφύλαξη­ υπόψη, η συλλογή μάς καλεί σε ένα δύσκολο εγχείρημα. Αφετηρία του, η διαστολή της υπο­κειμενικότητας στο τυπικότερο γλωσσολογικό της πεδίο, την επιστημική τροπικότητα· και σημείο τερματισμού, μια πρώτη απόπειρα για την «οπτικοποίηση» τυπικών εκδοχών της. Το ενδιαφέρον ωστόσο θα βρίσκεται στην πορεία. Στους ενδιάμεσους προορισμούς μιας ολοένα και πιο οριακής αναζήτησης της υποκειμενικότητας: στην υποτακτική και την άρνηση· στο λεγόμενο «παράδοξο» για να· στη γραμματική κατηγορία ‘παρακείμενος’· στην αντωνυμία που και τη γνωστή μας από το σχολικό συντακτικό γενική κτητική· στα αντιθετικά-εναντιωματικά συνδετικά, από το πάντως και το μολονότι μέχρι το αλλά και το όμως· και τέλος, σε μια τολμηρή σκέψη περί μετωνυμικής συνάρτησης του μέλλοντα της γλώσσας με το μέλλον της κοινότητας στο ποίημα του Καβάφη “Περιμένοντας τους βαρβάρους”.
Από την κούραση του ταξιδιού θα ανακουφίζουν απαντήσεις σε επιμέρους ερωτήματα-γρίφους της ελληνικής σημασιολογίας: Γιατί λ.χ. έχει επιλεγεί το να για την έκφραση της υποτακτικής; Σε τι διαφέρουν οι εκφορές μη φύγεις / να μη φύγεις; Τι συνδέει το κανένας με το κάποιος; Πώς εξηγείται η χρήση Είναι πολύ έξυπνος για να τον γελάσεις;Ποια είναι η σχέση της αρχαίας γενικής απολύτου με τον σημερινό παρακείμενο; Είναι συμπτωματικό ότι επιστρατεύθηκε το «βοηθητικό» έχω για τον αναλυτικό σχηματισμό αυτής της ρηματικής κατηγορίας; Γιατί τα ίσως και όμως, παρά την κοινή τους σημασιακή εκκίνηση, ‘εξίσου’, ‘ομοίως’, κατέληξαν να δηλώνουν ενδεχόμενο και αντίθεση, αντίστοιχα;

Ο Γ. Βελούδης είναι καθηγητής Γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ.

ΟΨΕΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τίτλος: Όψεις μετανάστευσης και μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα σήμερα

Συγγραφείς: Γεωργαράκης Ν., Σαρρής Ν., Στρατουδάκη Χ., Βαρουξή Χ., Τσακηρίδη Ο., Μιχελογιαννάκης Γ., Φραγκίσκου Α., Σταθοπούλου Θ., Τσίγκανου Ι., Ροϊνιώτη Ε., Ελευθερίου Ν., Ηλιού Κ., Χαϊνάς Ε., Φατούρου Ι., Λαμπράκη Ι., Δημητρίου Γ., Καρκανιά Χ., Κορομηλάς Η.

Έκδοση: Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2009

ISBN: 978-960-6834-04-2

Σελίδες: 388

Τιμή με έκπτωση: 17,00€



Ο παρών τόμος αποτελεί συλλογή κειμένων ομαδικής και ατομικής ερευνητικής εργασίας. Πρόκειται για το απόσταγμα ερευνητικών εμπειριών που προέκυψαν κατά την εκπόνηση του έργου με τίτλο "Αθήνα και μετανάστευση: Εμείς και οι "άλλοι", οι "άλλοι" και "εμείς", που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Σκοπός του έργου ήταν η διερεύνηση των λιγότερο ορατών ή και αθέατων όψεων "απόρριψης" ή "αποδοχής" του "ξένου" ως "άλλου", "διαφορετικού" αλλά κυρίως ως "επικίνδυνου" στο συλλογικό κοινωνικό συνειδητό και ασυνείδητο της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.

Η συμβολή του τόμου αυτού στη μελέτη του μεταναστευτικού ζητήματος συνίσταται στην ανάδειξη ιδιαίτερων πτυχών της προσωρινής και μόνιμης εγκατάστασης μεγάλου αριθμού μεταναστών στη χώρα μας. Τα κείμενα που έχουν συμπεριληφθεί στην παρούσα έκδοση ανιχνεύουν επιμέρους διαστάσεις του φαινομένου της μετανάστευσης σε σχέση με την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και συναρθρώνονται σε ένα ενιαίο σύνολο πλαισιώνοντας το συνεκτικό άξονα του συνολικού εγχειρήματος.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα