Blogger Template by Blogcrowds.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Τίτλος: Η Ελληνική Αρχαιότητα
Συγγραφέας: Δ.Ι. Κυρτάτας & Σ.Ι. Ράγκος
Εκδόσεις: Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2010
Σελίδες: 419
ISBN: 978-960-231-136-3
Τιμή με έκπτωση: 19,00€



Στόχος του βιβλίου είναι να παρουσιάσει με τρόπο ωφέλιμο και ερεθιστικό για τους διδάσκοντες και τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την ελληνική ιστορία από τον 8ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Κατάλληλος δρόμος για τη συνάντηση με το συγκεκριμένο ιστορικό παρελθόν κρίθηκε αυτός που ορίζεται από το τρίπτυχο πόλεμος – πολιτική (έννοιες με τεράστιες ιδεολογικές και πρακτικές διαστάσεις στην ελληνική αρχαιότητα) – πολιτισμός (ως σύνολο αντιλήψεων που διαπότιζαν τους σύγχρονους και επιτευγμάτων που σημάδεψαν τους μεταγενέστερους).
Η αφηγηματική μέθοδος που προκρίθηκε ήταν αυτή της συνεχούς αφήγησης, η οποία διακόπτεται μόνο στους αρμούς και στις αρθρώσεις της, ενώ το εικονογραφικό στοιχείο περιορίστηκε στους απαραίτητους χάρτες. Όπως γράφει ο συντονιστής της σειράς, «το ύφος του βιβλίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ηροδότειο, συνδυάζοντας την αναγνωστική μάθηση με την αναγνωστική τέρψη».
Στα ξεχωριστά κεφάλαια και υποκεφάλαια εξετάζονται τα πολεμικά, πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα της κάθε εποχής (αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική, ελληνορωμαϊκή), όσα θεώρησαν οι δύο συγγραφείς ενδεικτικά, ώστε να δοθεί ανάγλυφα η εικόνα της κάθε περιόδου, με τις φωτεινές και τις σκοτεινές πλευρές της. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται Επιλεγόμενα, Χρονολόγιο και Ευρετήριο.
Ο Δ. Κυρτάτας είναι καθηγητής Aρχαίας Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Σπ. Ράγκος επίκουρος καθηγητής Kλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.



Άλλες εκδόσεις της σειράς Αρχαιογνωσία και Αρχαιογλωσσία στη Μέση Εκπαίδευση



Η Ρώμη και ο Κόσμος της, Θ. Παπαγγελής, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2005, σελ. 235,ISBN 960-231-115-0, Τιμή με έκπτωση 17,95€

To εγχειρίδιο αναπληρώνει, για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπαίδευσής μας, ένα κενό της σχολικής αρχαιογνωσίας: το μερίδιο Pωμαίων στη συγκρότηση και στην παράδοση της κλασικής παιδείας. O συγγραφέας αποτυπώνει με συναρπαστικό τρόπο τη συγγένεια και τη συνέχεια του ρωμαϊκού με τον ελληνικό κόσμο. Παρουσιάζει τις συμπτώσεις και τις αποκλίσεις των δύο μερών του κλασικού ανθρωπισμού, κυρίως σε θέματα πολιτικής και πολιτισμού. Ο Θ. Παπαγγελής είναι καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Α.Π.Θ.



Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, Β. Κάλφας & Γ. Ζωγραφίδης, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 302,ISBN 960-231-116-9, Τιμή με έκπτωση 17,95€

Το βιβλίο παρουσιάζει την ανάπτυξη της φιλοσοφικής σκέψης από τον 6ο αι. π.Χ. ως τον 6ο αι μ.Χ. στον ελληνόφωνο κόσμο της εποχής. Οι συγγραφείς πετυχαίνουν να αναδείξουν τα κυρίαρχα ζητήματα των σημαντικότερων φιλοσοφικών ρευμάτων της αρχαιότητας, αξιοποιώντας κάθε διδακτικό τρόπο, από την αναλυτική έκθεση και την ανασυγκρότηση επιχειρημάτων ως και τη σύνθεση φανταστικών διαλόγων και επιστολών μεταξύ των αρχαίων φιλοσόφων.


Αρχαία Ελληνική Γραμματολογία, Φ.Ι. Κακριδής, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 324,ISBN 960-231-114-2, Τιμή με έκπτωση 17,77€

Στην Εισαγωγή του βιβλίου ορίζονται με συντομία βασικές έννοιες και διακρίσεις του λόγου, τα όρια της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, και πληροφορίες για την παράδοση των κειμένων. Το κύριο μέρος διαιρείται σε πέντε κεφάλαια που περιγράφουν τα γραμματειακά είδη όπως αυτά εξελίχθηκαν στις αντίστοιχες περιόδους της ελληνικής αρχαιότητας. Προτάσσοντας σε κάθε περίοδο πλούσια σχόλια για τα ιστορικά συμφραζόμενά της, ο συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πετυχαίνει να μην απομονώνονται τα πρόσωπα και τα πράγματα από τα γεγονότα που τα διαφωτίζουν. Στο τέλος παρατίθεται Ευρετήριο των συγγραφέων και Μικρό λεξικό φιλολογικών και αρχαιογνωστικών όρων.


Αρχαϊκή Επική Ποίηση, Δ.Ν. Μαρωνίτης & Λ. Πόλκας, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2006, σελ. 302,ISBN 960-231-116-9, Τιμή με έκπτωση 17,77€

Το βιβλίο είναι μια εισαγωγή στην αρχαϊκή επική ποίηση, με έμφαση στα δύο ομηρικά έπη, προορισμένη για διαταξική υποστήριξη της διδασκαλίας τους στο Γυμνάσιο.
Η Εισαγωγή ορίζει το ευρύτερο πλαίσιο της ομηρικής ποίησης: Aνιχνεύει την ταυτότητα του Ομήρου και την υποθετική σχέση των ομηρικών επών με την ιστορία. Σχολιάζει το ύφος και τη γλώσσα, τον τρόπο σύνθεσης, εκφοράς και πρόσληψής τους, καθώς και τις αναλογικές ομοιότητες και διαφορές Ιλιάδας και Οδύσσειας.


Ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας, Α. Φ. Χρηστίδης, Ίδρυμα Μανώλη Τριανταφυλλίδη, Θεσσαλονίκη 2005, σελ. 251,ISBN 960-231-113-4, Τιμή με έκπτωση 19,00€

Το βιβλίο επιχειρεί να παρουσιάσει απλά (αλλά όχι απλοϊκά) την ιστορία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Στην πραγματικότητα καλύπτει λίγο πολύ όλο το φάσμα της ελληνικής, από τα προϊστορικά χρόνια ως τις μέρες μας, αποκαλύπτοντας με συναρπαστική ενάργεια τα μυστικά της γλώσσας και της γραφής ειδικότερα, δίνοντας έμφαση όχι μόνο στις πληροφορίες αλλά και στους μηχανισμούς που τις παράγουν και τις νοηματοδοτούν. Συγχρόνως, διαφωτίζει, με νηφάλιο και τεκμηριωμένο τρόπο, παθολογικές εκτροπές στην πορεία της ελληνικής.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα