Blogger Template by Blogcrowds.

ΠΑΝΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ


Τίτλος: Πάνος Αραβαντινός
Επιμέλεια Έκδοσης: Φωφώ Ν. Μαυρικίου
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2011
Σελίδες: 645 + dvd
ISBN: 976-960-476-080-0

Τιμή με έκπτωση: 54,00€






Εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη το έργο της Φωφώς Μαυρικίου, ιστορικού και συνεργάτη του Ιδρύματος, για τη ζωή και την καλλιτεχνική πορεία του έλληνα ζωγράφου και σκηνογράφου Πάνου Αραβαντινού (1884‐1930). Ο Αραβαντινός εργάστηκε αρχικά στην Ελλάδα και κατόπιν στη Γερμανία του μεσοπολέμου, σε μία σημαντική περίοδο για την ιστορία της διεθνούς σκηνογραφίας. Στη Γερμανία αναγνωρίστηκε ως ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους της εποχής του, δημιουργώντας σκηνικά για περισσότερες από εκατόν δέκα παραστάσεις όπερας, οπερέτας, μπαλέτου και θεάτρου πρόζας, από το 1917 έως και το 1930.
Τα υπάρχοντα στοιχεία για την προσωπικότητα και το έργο του Αραβαντινού ήσαν, σε μεγάλο βαθμό, αποσπασματικά και ατεκμηρίωτα. Η παρούσα έκδοση αποσκοπεί να καλύψει το κενό αυτό, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται η πλήρης, κατά το δυνατόν, καταγραφή και κριτική παρουσίαση (catalogue raisonné) της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Το βιβλίο συνοδεύεται από CD‐ROM με λεπτομερή εργογραφικό κατάλογο. Η μελέτη του έργου του Πάνου Αραβαντινού βασίστηκε σε πρωτογενές αρχειακό υλικό (αλληλογραφία, προσωπικά έγγραφα, κριτικές, φωτογραφίες), προερχόμενο τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Μεγάλο μέρος του υλικού βλέπει για πρώτη φορά το φως στην
παρούσα έκδοση, ενώ, χάρη στην έρευνα της συγγραφέως, ενοποιούνται πλέον για το θέμα του Πάνου Αραβαντινού, και για πρώτη φορά έπειτα από τις καταστροφές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα αρχεία των Ιδρυμάτων Όπερας Βερολίνου, Αμβούργου, Κολωνίας, Λειψίας και Δρέσδης, των Πανεπιστημιακών Σχολών Θεατρολογίας των ανωτέρω γερμανικών πόλεων, καθώς και του Κέντρου Mozarteum του Salzburg.
Η Φωφώ Μαυρικίου, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Pierce, σπούδασε Ευρωπαϊκή Ιστορία, Ιστορία της Τέχνης και Μουσικολογία στο Goucher College, Baltimore (ΗΠΑ) και ακολούθως στο New York University, όπου ειδικεύθηκε (Master of Arts) στις διεθνείς σχέσεις, στη διπλωματική ιστορία και στο διεθνές δίκαιο.
ΜΟΥΣΕΙΟ

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα