Blogger Template by Blogcrowds.

ΜΠΟΡΙΣ ΚΙΡΠΟΤΙΝ / ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ
BORIS KIRPOTIN / SURVIVAL MANUAL


Ε Κ Θ Ε Σ Η  Φ Ω Τ Ο Γ Ρ Α Φ Ι Α Σ
Ε Γ Κ Α Ι Ν Ι Α


Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011, 8.00 μ.μ.

στό βιβλιοπωλείο του
Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
Αμερικής 13, Αθήνα


Διάρκεια Έκθεσης: 16 Ιουνίου – 3 Σεπτεμβρίου 2011
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα -Τετάρτη -Σάββατο: 9.30 π.μ. -3.30 μ.μ.
Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9.30 π.μ. -8.00 μ.μ.


ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΡΑΛΗ

Τίτλος: Τιμή στον Γιάννη Μόραλη
Επιμέλεια: Άννυ Μάλαμα
Έκδοση: Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Αθήνα 2011
Σελίδες: 288, Ελληνικά & Αγγλικά 
ISBN: 978-960-7791-49-8
Τιμή με έκπτωση: 33,25€
Η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου οργάνωσε το 1988 την πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μόραλη. Μια έκθεση που φώτισε την δημιουργική του πορεία και ανέδειξε την υψηλή ποιότητα και τη συνέπεια του έργου του. Τον ίδιο χρόνο, ο Γιάννης Μόραλης πραγματοποίησε μια γενναία δωρεά από 113 έργα προς την Εθνική Πινακοθήκη. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, το Μουσείο μας θεώρησε υποχρέωσή του να τιμήσει το μεγάλο καλλιτέχνη με μια σημαίνουσα παρουσίαση του συνόλου της δωρεάς του.
Ο Γιάννης Μόραλης είναι μια εμβληματική μορφή δημιουργού, που προσδιόρισε με το έργο του και με το διδακτικό του ρόλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, την ταυτότητα της νεότερης ελληνικής τέχνης.Προσχέδιο για νωπογραφία, 1939 Αραιωμένο μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 31 x 24 εκ.


Η έκθεση που αφιερώνεται στον καλλιτέχνη έχει ως κεντρικό άξονα τη μεγάλη δωρεά του προς το μουσείο και περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά. Έξι δημιουργικές δεκαετίες, από το 1930 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1980, αποτυπώνονται στα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης. Στόχος της έκθεσης είναι να επαναφηγηθεί την καλλιτεχνική διαδρομή του, όπως ο ίδιος θέλησε να την ορίσει μέσα από τα έργα της δωρεάς του προς την Εθνική Πινακοθήκη, «θησαυροφυλάκιο της νεότερης ελληνικής τέχνης».
Τα έργα των συλλογών της Εθνικής Πινακοθήκης συμπληρώνονται με μια σειρά από πίνακες της τελευταίας δημιουργικής περιόδου του ζωγράφου, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Έτσι, ο επισκέπτης της έκθεσης μπορεί να αποκτήσει μια εποπτική εικόνα της εξελικτικής πορείας ολόκληρου του έργου του.


Επιτύμβιο, 1958 Λάδι σε μουσαμά, 204 x 223 εκ.Συνειδητά παραστατικός, λάτρης του μέτρου, ο Γιάννης Μόραλης αφομοίωσε με τον δικό του τρόπο το μάθημα του μοντερνισμού, συνδυάζοντάς το με μια σύγχρονη ανάγνωση της παράδοσης και ιδιαίτερα της αρχαίας τέχνης. Επίγονος της Γενιάς του Τριάντα, ο ζωγράφος διεκδικεί τον τίτλο ενός κλασικού του 20ού αιώνα.
Οργανωμένο σε ενότητες με βάση τις ιστορικές εκθέσεις του καλλιτέχνη, το έργο του Γιάννη Μόραλη πλαισιώνεται από το ομόχρονο υλικό υποδοχής του, άρθρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο, τα οποία σκιαγραφούν τον ιστορικό ορίζοντα προσδοκίας κοινού και κριτικής, σε σχέση διαλόγου με τα έργα τη στιγμή της εμφάνισής τους.


Ερωτικό, 1982. Ακρυλικό σε μουσαμά, 200 x 230,4 εκ.


ΔΥΟ "ΧΩΡΙΑ" ΑΠ' ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ. ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΞΩΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ.

Τίτλος: Δύο "χωριά" απ' τη Μύκονο. Τα παλιά αθηναϊκά σπίτια. Ξωκκλήσια της Μυκόνου.
Συγγραφέας: Άρης Κωνσταντινίδης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2011
ISBN: 978-960-524-320-3
Τιμή με έκπτωση: 22,50€
Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη, τόσο της αρχιτεκτονικής κοινότητας της χώρας -μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια- όσο και της αντίστοιχης διεθνούς, έκαναν επιβεβλημένη την πλήρη επανέκδοση των έργων του που έχουν από καιρό εξαντληθεί.
Έτσι, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορούν ξανά -στοιχειοθετημένα εκ νέου αλλά με πλήρη διατήρηση της αρχικής μορφής τους- όλα τα έργα του Άρη Κωνσταντινίδη, με πρώτη τούτη την εμβληματική πλέον τριάδα έργων του "Δυο «χωριά» απ' τη Μύκονο", "Τα παλιά Αθηναϊκά σπίτια" και "Ξωκκλήσια της Μυκόνου".
Με την επανέκδοση αυτή, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης φιλοδοξούν να κάνουν εκ νέου προσιτό στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό (και όχι μόνο στους αρχιτέκτονες) το έργο ενός μεγάλου έλληνα δημιουργού - ένα έργο αξεχώριστο από μια στάση και αντίληψη ζωής που γίνονται σήμερα όσο ποτέ επίκαιρες.

Βιβλιοκριτική - Παρουσιάσεις

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Τίτλος: Η αρχιτεκτονική της αρχιτεκτονικής. Ημερολογιακά σημειώματα 1937-1990
Συγγραφέας: Άρης Κωνσταντινίδης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2011
Σελίδες: 348
ISBN: 978-960-524-322-7
Τιμή με έκπτωση: 14,40€ 

«Το μυαλό μου δεν σταμάτησε ποτές να «δουλεύει» και να παίρνει στροφές. Και το χέρι (...από κοντά) σημείωνε, στο όποιο χαρτί έβρισκε πρόχειρο μπροστά του, ό,τι δεν έπρεπε να ξεχαστεί, γιατί ήτανε σχετικό με την επαγγελματική μου απασχόληση. Κι όπως δηλ. Ο νους μου (...και όλη μου η ψυχή) ήτανε πάντα (...και πιο πολύ) για την αρχιτεκτονική, μαζί και για ό,τι άλλο μπορούσε να έχει κάποια σχέση μαζί της. Κι οπότε, όπου κι αν βρισκόμουνα, ακόμα και όταν σκαρφάλωνα σε κάποιο βουνό, ή όταν έκανα κάποιο μακροβούτι στη θάλασσα (...κι ας μοιάζει αυτή η δεύτερη περίπτωση κάπως παράξενη...), έπρεπε να έχω μαζί μου ένα σημειωματάριο και ένα μολύβι. Και που τα δύο αυτά «σύνεργα» τα έβαζα και στο προσκέφαλό μου όταν πήγαινα τις νύχτες για ύπνο. Γιατί τότες ήτανε, δα, που μου έρχονταν ...οι εμπνεύσεις. Που να μην μπορεί να με πάρει ο ύπνος. Κι όταν, ακόμα, κάποιες φορές ξύπναγα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα με κάποιαν «ιδέα», που έπρεπε να τήνε καταγράψω, στα γρήγορα, μπας και τήνε χάσω και τήνε ξεχάσω, αν δεν την ...ακινητοποιούσα στο χαρτί μου. Κάτι που με τον καιρό νόμισα πως θα μπορούσα να το αποφεύγω. Γιατί είχα πιστέψει πως ό,τι το αξιόλογο περάσει σε κάποια στιγμή από το νου, θα ξανάρθει κάποτες πάλι κι ας μην το έχω καταγράψει. Και που αυτό συμβαίνει, βέβαια, συχνά. Όμως, κάποιος μικρός διάβολος με έκανε να …αλλαξοπιστήσω. Και για να διερωτηθώ: -μετά από πόσον καιρό θα ξανάρθε ό,τι άφησα ...να μου φύγει; Κι όταν πρόσεξα δηλ. πως καμιά φορά δεν ξανάρχεται η «ιδέα», η «σκέψη», ο «στοχασμός» που δεν σημειώθηκε, σε κάποιο χαρτί, τη στιγμή που πρόβαλε κάπως πηγαία και με τη δροσιά της κάποιας φρεσκάδας. Κι οπότε, η μόνη λύση ήτανε το σημειωματάριο και το μολύβι, ...όπου κι αν θα βρισκόμουνα, ακόμα και εκεί που πήγαινα ...για να μην κοιμηθώ, έτσι όπως με ταλανίζανε και κάποιες νυχτερινές οδοιπορίες.»ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ 1837-1845

Τίτλος: Ανέκδοτα κείμενα 1837-1845. Ημερολόγιον. Πραγματεία κατά του Φαλλμεράϋερ ατελής  
Συγγραφέας: Στέφανος Α. Κουμανούδης 
Επιμέλεια: Σοφία Ματθαίου, Παντελής Καρέλλος
Μετάφραση: Παντελής Καρέλλος
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, 2010
Σελίδες: 318 σελ.
ISBN: 978-960-7916-97-6
Τιμή με έκπτωση: 18,00€

 

Στον παρόντα τόμο η Σοφία Ματθαίου και ο Παντελής Καρέλλος παρουσιάζουν δύο ανέκδοτα κείμενα του Στέφανου Α. Κουμανούδη από το προσωπικό του αρχείο το οποίο απόκειται στο Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιοτύπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, πλουτίζοντας σημαντικά τις γνώσεις μας για έναν εξέχοντα εκπρόσωπο της ελληνικής λογιοσύνης. Διετέλεσε καθηγητής της λατινικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο (1846-1886) γραμματεύς της Αρχαιολογικής Εταιρείας (1859-1894), αρχαιολόγος και θεμελιωτής της μελέτης των αρχαίων ελληνικών επιγραφών στην Ελλάδα, λεξικογράφος και ποιητής, ενώ τον απασχολούσε κάθε πλευρά της νεοελληνικής ταυτότητας. [...]
Στον παρόντα τόμο οι δύο μελετητές παρουσιάζουν δύο ανέκδοτα κείμενα τα οποία συνέταξε ο Κουμανούδης κατά την περίοδο των σπουδών του στην Ευρώπη (Μόναχο, Βερολίνο, Παρίσι) και απηχούν τους προβληματισμούς των νεανικών του χρόνων. Το πρώτο, το οποίο επιμελείται η Σοφία Ματθαίου, είναι το προσωπικό ημερολόγιο που τηρούσε κατά το διάστημα 1837-1845. Παρά το γεγονός ότι οι εγγραφές δεν είναι καθημερινές, το ημερολόγιο συνιστά μια πρόσφορη πηγή για να ανιχνεύσουμε τα στάδια της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς του. Το δεύτερο, το οποίο επιμελείται ο Παντελής Καρέλλος, πραγματεύεται ένα από τα πιο επίμαχα ιστοριογραφικά ζητήματα του ελληνικού δεκάτου αιώνα, τους ισχυρισμούς του Jakob Fallmerayer για την καταγωγή των νεότερων Ελλήνων. Αξίζει να σημειώσουμε την έμφαση που αποδίδει ο Κουμανούδης στη γλώσσα ως διαχρονικό γνώρισμα της ταυτότητας των Ελλήνων. [...]

Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, από τον πρόλογο του βιβλίου.


ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Τίτλος: Μύθος και Νόμισμα. Η Χρήση του Μύθου
Συγγραφέας:  Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Δέσποινα Ευγενίδου
Έκδοση: Alpha Bank, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο 2011
Σελίδες: 265 σελ.
ISBN:  978-960-932765-7, χαρτόδετο
Τιμή με έκπτωση: 31,50€


Το Νομισματικό Μουσείο οργανώνει σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη σπονδυλωτή έκθεση "Μύθος και Νόμισμα". Η έκθεση θα αρθρώνεται σε δύο μέρη που θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2011.

Οι ενότητες της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιάζουν πως απεικονίζονται οι μύθοι στα νομίσματα, ενώ εκείνες στο Νομισματικό Μουσείο θα αφορούν στη χρήση του μύθου.

Το τμήμα της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί στο Νομισματικό Μουσείο, με τίτλο "Μύθος και νόμισμα: Η χρήση του μύθου" θα αναπτυχθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιλίου Μελάθρου. Θα προσεγγίζει τους μύθους για τη φύση, τους ιδρυτικούς μύθους πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τους τοπικούς μύθους και τις παραλλαγές, τους μύθους της καταγωγής των βασιλέων και της ταύτισης των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες, τους αρχαίους μύθους στη νεώτερη Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως αυτοί χρησιμοποιούνται σε νομίσματα αλλά και σε νεώτερα μετάλλια και χαρτονομίσματα. Οι ελληνικοί μύθοι σχετίζονται με την ερμηνεία της φύσης και την καταγωγή του ανθρώπου, εξηγούν, προσδίδουν ισχύ και διατηρούν στη μνήμη σημαντικά γεγονότα. Η παράδοση αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη, αλλά και ισχυρό υπόβαθρο για την ύπαρξη των πόλεων-κρατών και την ενίσχυση της εξουσίας των ηγεμόνων.

Τα νομίσματα, ως αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη δημόσια αρχή, αποτελούν πρόσφορο μέσο για την χρήση και προβολή του μύθου στο πλαίσιο της έκφρασης της επίσημης ιδεολογίας. Στις όψεις τους απεικονίζουν συχνά μυθολογικές μορφές και παραστάσεις που σχετίζονται με την εκδότρια αρχή. Μυθολογικά εικονογραφικά θέματα αναβιώνουν στους νεώτερους χρόνους είτε για να προβάλλουν το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγράψουν τη σύγχρονή τους πραγματικότητα περιβάλλοντάς την με το "ένδυμα" του μύθου.

Θα εκτεθούν εκατόν τριάντα πέντε νομίσματα, είκοσι δύο μετάλλια και δεκαπέντε χαρτονομίσματα από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και επιπλέον, με προσωρινό δανεισμό, δεκαπέντε αρχαία ελληνικά νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, δεκατέσσερα έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ένα έργο από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα