Blogger Template by Blogcrowds.

ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑ. Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ

Τίτλος: Μύθος και Νόμισμα. Η Χρήση του Μύθου
Συγγραφέας:  Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Δέσποινα Ευγενίδου
Έκδοση: Alpha Bank, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Νομισματικό Μουσείο 2011
Σελίδες: 265 σελ.
ISBN:  978-960-932765-7, χαρτόδετο
Τιμή με έκπτωση: 31,50€


Το Νομισματικό Μουσείο οργανώνει σε συνεργασία με τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τη σπονδυλωτή έκθεση "Μύθος και Νόμισμα". Η έκθεση θα αρθρώνεται σε δύο μέρη που θα παρουσιαστούν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Νομισματικό Μουσείο από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου 2011.

Οι ενότητες της έκθεσης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα παρουσιάζουν πως απεικονίζονται οι μύθοι στα νομίσματα, ενώ εκείνες στο Νομισματικό Μουσείο θα αφορούν στη χρήση του μύθου.

Το τμήμα της έκθεσης, που θα παρουσιαστεί στο Νομισματικό Μουσείο, με τίτλο "Μύθος και νόμισμα: Η χρήση του μύθου" θα αναπτυχθεί στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Ιλίου Μελάθρου. Θα προσεγγίζει τους μύθους για τη φύση, τους ιδρυτικούς μύθους πόλεων, την πολιούχο θεότητα, τους τοπικούς μύθους και τις παραλλαγές, τους μύθους της καταγωγής των βασιλέων και της ταύτισης των ηγεμόνων με θεούς και ήρωες, τους αρχαίους μύθους στη νεώτερη Ευρώπη και την Ελλάδα, όπως αυτοί χρησιμοποιούνται σε νομίσματα αλλά και σε νεώτερα μετάλλια και χαρτονομίσματα. Οι ελληνικοί μύθοι σχετίζονται με την ερμηνεία της φύσης και την καταγωγή του ανθρώπου, εξηγούν, προσδίδουν ισχύ και διατηρούν στη μνήμη σημαντικά γεγονότα. Η παράδοση αυτή αποτελεί πηγή έμπνευσης για την τέχνη, αλλά και ισχυρό υπόβαθρο για την ύπαρξη των πόλεων-κρατών και την ενίσχυση της εξουσίας των ηγεμόνων.

Τα νομίσματα, ως αντικείμενα που συνδέονται άμεσα με τη δημόσια αρχή, αποτελούν πρόσφορο μέσο για την χρήση και προβολή του μύθου στο πλαίσιο της έκφρασης της επίσημης ιδεολογίας. Στις όψεις τους απεικονίζουν συχνά μυθολογικές μορφές και παραστάσεις που σχετίζονται με την εκδότρια αρχή. Μυθολογικά εικονογραφικά θέματα αναβιώνουν στους νεώτερους χρόνους είτε για να προβάλλουν το ένδοξο παρελθόν είτε για να περιγράψουν τη σύγχρονή τους πραγματικότητα περιβάλλοντάς την με το "ένδυμα" του μύθου.

Θα εκτεθούν εκατόν τριάντα πέντε νομίσματα, είκοσι δύο μετάλλια και δεκαπέντε χαρτονομίσματα από τις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου και επιπλέον, με προσωρινό δανεισμό, δεκαπέντε αρχαία ελληνικά νομίσματα από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank, δεκατέσσερα έργα από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και ένα έργο από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης.



Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα