Blogger Template by Blogcrowds.

Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ένας συγχρονισμένος αιώνιος

Τίτλος:" Ένας συγχρονισμένος αιώνιος" Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας
Επιμέλεια: Μικρή Άρκτος
Έκδοση: Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
Σελίδες: 279
ISBN: 978-960-8104-30-3
Τιμή με έκπτωση: 33.25€



H έκθεση «Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Ένας συγχρονισμένος αιώνιος», εγκαινιάστηκε στους χώρους του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο, την Κυριακή 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Το αφιέρωμα-φόρος τιμής και μνήμης στον μεγάλο Έλληνα καλλιτέχνη ο οποίος όχι μόνο με το χρωστήρα του αλλά και με την οξυδερκή γραφίδα του συνέβαλε τα μέγιστα στη διάπλαση της σύγχρονης πολιτιστικής μας παράδοσης συγκροτείται από 100 περίπου εκθέματα -71 ζωγραφικά, 21 σχέδια και 12 γλυπτά- προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα αλλά και ιδιωτικές συλλογές.


Στέγες Λονδίνου (1945) λάδι σε καμβά, 25x54 εκ., Μουσείο Μπενάκη - Πινακοθήκη Γκίκα, Αθήνα.
 

«[Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας] τόσο με την βεβαιότητα της αλήθειας του γεωμετρισμού της φύσης, όσο και την ελεγειακή χρωματική γοητεία της αιγαιοπελαγίτικης τοπιογραφίας οδήγησε τη ζωγραφική του εκεί όπου το ωραίο συγχωνεύεται με το πνευματικό. Με ερείσματα που εδραιώνονται στο «αιώνιο» της καταγωγής και της δικής του μακρινής παράδοσης, συγχρονίστηκε με την εποχή του κάνοντας επίκαιρο το παλιό», σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης στο κείμενό του που δημοσιεύεται στην έκδοση που συνοδεύει την έκθεση.

Σκοπός του αφιερώματος είναι αφενός να αναδείξει μέσα από τα επιλεγμένα έργα τις αρετές του εικαστικού σύμπαντος του καλλιτέχνη, τις επιρροές του από την χρωματική ευαισθησία του φωβισμού, την ρυθμική μουσικότητα του ορφισμού και τον αναλυτικό κυβισμό του Picasso και του Braque, (o οποίος άλλωστε ενδιάθετα προϋπήρχε ως προπαιδευτική γεωμετρική οπτική αντίληψη με επιδράσεις από την κλασική του παιδεία) και αφετέρου να ανιχνεύσει τον ευρηματικό τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης πετυχαίνει να συνταιριάξει και να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές αυτές επιρροές με την βοήθεια του ελληνικού φωτός στην ιδιομορφία του ελληνικού τοπίου.

Ο τόμος που πλαισιώνει την έκθεση κυκλοφορεί σε ελληνικά και αγγλικά και περιλαμβάνει εισαγωγικό κείμενο του Κυριάκου Κουτσομάλλη, το μνημειώδες, μακροσκελές κείμενο που ο Οδυσσέας Ελύτης αφιέρωσε στον Χατζηκυριάκο-Γκίκα-αναδημοσιευμένο αυτούσιο-, καθώς και αποσπάσματα από κείμενα του ίδιου του Ν.Χατζηκυριάκου-Γκίκα, τα οποία επέλεξε η Ελεάνα Μαργαρίτη. Τον σχεδιασμό και την εκτύπωση του καταλόγου επιμελήθηκε ο εκδοτικός οίκος ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ.





Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα