Blogger Template by Blogcrowds.

ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ: ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Τίτλος: Ο Αστρονόμος
Ποιητής: Ντουρς Γκρυνμπάιν
Μετάφραση: Θανάσης Λάμπρου
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 222
ISBN:  978-960-8104-33-4
Τιμή με έκπτωση: 13,50€





Ο "Αστρονόμος" είναι στην πραγματικότητα η πρώτη ολοκληρωμένη παρουσίαση στη χώρα μας του γερμανού ποιητή Ντουρς Γκρυνμπάϊν. Η επιλογή των ποιητικών κειμένων έγινε σε συνεργασία με τον ίδιο τον ποιητή, με τον οποίο ο μεταφραστής σχετίζεται φιλικά από τις αρχές της δεκαετίας του '90.
Το έργο του Γκρυνμπάϊν θεωρείται σήμερα ως το σημαντικότερο στη γερμανόφωνη ποίηση της τελευταίας εικοσαετίας. Η ποίηση του Γκρυνμπάϊν απαλλαγμένη από γλυκερές αισθηματολογίες, από φραστικά πυροτεχνήματα και ανούσιες λυρικές εξάρσεις, αναπνέει σε χρόνο παρόντα και χρόνο ιστορικό. Αντλεί ζωή από τη ζωή, επαληθεύοντας με τον τρόπο της εκείνη την κάθετη και ακαριαία ενοποίηση του χώρου και του χρόνου σε λίγους στίχους, σε λίγες γραμμές- ό,τι δηλαδή χαρακτηρίζει την ποίηση και την ιδιαίτερη λειτουργία της.

Γραφή μοντέρνα, στιβαρή, με βάρος, αναζητά τα ίχνη της ανθρώπινης περιπέτειας στο χρόνο, με συμμάχους τη μνήμη και την ιστορία. Η ποίηση του Γκρυνμπάϊν είναι βαθύτατα πολιτική με το πολιτικό βάθος που έχει κάθε σοβαρή ποιητική ανάγνωση του κόσμου.


Τίτλος: Τα σκαλοπάτια της Οδησσού
Ποιητής: Σταμάτης Πολενάκης
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 63
ISBN: 978-960-8104-36-5
Τιμή με έκπτωση: 7,65€






Τα σκαλοπάτια της Οδησσού είναι μια σειρά ποιημάτων που περιστρέφονται γύρω από τα άλυτα ζητήματα της Ιστορίας, του χρόνου και της απώλειας. Νοσταλγία ενός χαμένου παραδείσου που δεν υπήρξε ακόμα, χιονισμένα τοπία που περνούν αστραπιαία καθώς τα κοιτάζουμε μέσα από το παράθυρο ενός τραίνου. Ο κόσμος σαν μια μαγική άπιαστη εικόνα που διαρκώς μετατοπίζεται. Μοίρα του ποιήματος είναι να παραμείνει πάντοτε ανολοκλήρωτο.

Το τέλος της Ιστορίας είναι ταυτόχρονα η αρχή της.

Ο Σταμάτης Λ. Πολενάκης (εγγονός του γνωστού Σιφνιού γελοιογράφου Σταμάτη Πολενάκη και γιος του Λέανδρου Πολενάκη), γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στο τμήμα Ισπανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης. Είναι ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές Το χέρι του χρόνου, Όμβρος, 2002, Τα γαλάζια άλογα του Φραντς Μαρκ, Οδός Πανός, 2006, και Νοτρ Νταμ, Οδός Πανός, 2008.

Ο θεατρικός του μονόλογος Το τελευταίο όνειρο της Έμιλυ Ντίκινσον παρουσιάστηκε την άνοιξη του 2008 με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη στον ομώνυμο ρόλο, μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον Richard Pierce και πρόκειται να παρουσιαστεί τον Μάιο του 2012 στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Το μονόπρακτο με τίτλο Ψαρόσουπα παρουσιάστηκε στο θεατρικό αναλόγιο του Εθνικού Θεάτρου την άνοιξη του 2009. Το επόμενο θεατρικό του έργο, Βερολίνο, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Στούρνα, παίχτηκε το φθινόπωρο του 2010 στο θέατρο Φούρνος, από τον θίασο "Ωκύπους". Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.


Τίτλος: Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο 
Ποιητής: Γιάννης Στίγκας
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 29
ISBN: 978-960-8104-34-1
Τιμή με έκπτωση: 5,85€






Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, η τέταρτη ποιητική συλλογή του Γιάννη Στίγκα και πρώτη του εκδοτική συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο, περιλαμβάνει τρία ποιήματα: Με τον τρόπο του Γ.Σ., Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο και το έτσι μου το Αγχέμαχο. Παρότι πρόκειται για μια ολιγοσέλιδη ποιητική συλλογή ο δρόμος μέχρι το περίπτερο, διατηρεί και αναδεικνύει όλα τα στοιχεία του ειδικού βάρους και της σημασίας του: δραματική ένταση, δυνατή ποιητική σύνθεση, ιστορική και πολιτική αναφορά, προσωπική γραφή. Όλα αυτά τα στοιχεία, μάχιμα όπλα της ποίησης του Γ. Στίγκα επιστρατεύονται στον διάλογο που αναπτύσσει ο ποιητής με τον Κόσμο κι έτσι αναπτύσσεται ένας ποιητικός λόγος σύγχρονος, πολιτικός, στοχαστικός και ριζοσπαστικός, απόλυτα σημερινός.

Ο Γιάννης Στίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σπούδασε ιατρική. Το 2004 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Η αλητεία του αίματος. Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές: Η όραση θ' αρχίσει ξανά, (2006, Κέδρος) και Ισόπαλο τραύμα (2009, Κέδρος). Ο δρόμος μέχρι το περίπτερο είναι η τέταρτη ποιητική του συλλογή.

Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, αγγλικά, βουλγάρικα και σέρβικα.


Τίτλος: 27 ή ο Άνθρωπος που πέφτει 
Συγγραφέας: Γιάννης Ευθυμιάδης
Εικονογράφηση:  27 σχέδια του Χαρίτωνα Μπεκιάρη
Έκδοση: Μικρή Άρκτος 2012
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-8104-35-8
Τιμή με έκπτωση: 9,90€




27 ποιήματα.

27 ποιήματα των 27 στίχων το καθένα.

Κάθε στίχος φτιαγμένος από 27 συλλαβές…

Μια σφιχτοδεμένη δομή για να μπορέσει να τιθασευτεί το συναίσθημα, να οργανωθεί η σκέψη σε ένα όριο…

Το "27 ή ο άνθρωπος που πέφτει" είναι ένα ποιητικό, γι' αυτό βαθιά πολιτικό σχόλιο πάνω στην πτώση και την έκπτωση ενός κόσμου που ζήσαμε, που αγαπήσαμε, που υπερτιμήσαμε...

Είναι η πτώση από το ύψος του πολιτισμού της αλαζονείας και η τραγική, γιατί αιφνίδια, συνειδητοποίηση της πραγματικότητας: το αληθινό ύψος είναι πάντα και μόνο μέσα μας...

Τα 27 ποιήματα που συναπαρτίζουν τη σύνθεση αυτή "αφηγούνται" την περιπέτεια που όλοι ζήσαμε και ζούμε στο τέλος του προηγούμενου αιώνα, στον ερχομό του αιώνα που ξεκίνησε.

Πίσω όμως από την πτώση, πίσω απ' τη φρίκη και την απόγνωση το έργο διαπνέεται από την αισιοδοξία και την ελπίδα της αγάπης, από το φως μιας καινούργιας πάντοτε διάφανης μέρας, από την επιστροφή του Εγώ στο Εγώ...

Σύμβολο για να μιλήσω για την αλαζονεία και την πτώση του 20ου αι. υπήρξε ένας άνθρωπος που πέφτει από τους δίδυμους πύργους στις 11-9-2001, θύτης και θύμα μιας εποχής…

Όσα πρόλαβε (μέσα σε μια ποιητική αίσθηση του χρόνου) να σκεφτεί, να θυμηθεί ή να αισθανθεί ενώ πέφτει, ενώ κοιτάζει τον κόσμο που ανάστησε, τον ίδιο κόσμο από τον οποίο τόσο βάναυσα εκδιώχθηκε…
Γ.Ε.

Όταν η ποιητική σύνθεση ολοκληρώθηκε, ανέλαβε ο εικαστικός Χαρίτων Μπεκιάρης να αναπτύξει το δικό του εικαστικό σχόλιο πάνω στον ποιητικό λόγο. Προέκυψε έτσι ένας διάλογος ανάμεσα στους δύο καλλιτέχνες που κράτησε ένα εξάμηνο, με συζητήσεις, σχόλια και ανταλλαγές εικόνων και στίχων, δημιουργώντας την τελική εικαστική ενιαία μορφή που προχώρησε προς έκδοση. Είναι από τις λίγες φορές που συμπορεύτηκαν δύο καλλιτέχνες αναζητώντας από διαφορετικούς δρόμους τον ίδιο προορισμό.

Ο Γιάννης Ευθυμιάδης γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά. Σπούδασε κλασική φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Το 27 ή ο άνθρωπος που πέφτει, Μικρή Άρκτος 2012 είναι η τέταρτη ποιητική του συλλογή. Έχουν προηγηθεί οι ποιητικές συλλογές: ΣΤΙΓΜΑ, 2004 και Καινός διαιρέτης, Νεφέλη 2007, Γράμματα στον Πρίγκιπα, Μικρή Άρκτος, 2010. Έχει μεταφράσει άγγλους και αμερικανούς ποιητές. Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία για τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ είναι συνεργάτης σε λογοτεχνικά έντυπα και περιοδικά. Από τη Μικρή Άρκτο ετοιμάζεται και πρόκειται να κυκλοφορήσει άμεσα σε μετάφρασή του η συγκεντρωτική έκδοση ποιημάτων του άγγλου ποιητή James Fenton.

Χαρίτων Μπεκιάρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε γλυπτική στο Camberwell College of Arts, London και στο Canterbury Christ Church University, στην Αγγλία. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές. Έχει φιλοτεχνήσει τρία μνημεία σε Δήμους της Αττικής.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα