Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Η Πολιτική Οικονομία του Αριστοτέλη
Συγγραφέας: Θεόδωρος Π. Λιανός
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2012
Σελίδες: 217
ISBN: 978-960-250-489-5
Τιμή με έκπτωση: 10,80€




Στο βιβλίο αυτό επιχειρείται μια συστηματική και αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών ιδεών και θεωριών του Αριστοτέλη. Ο μεγάλος φιλόσοφος διατύπωσε οικονομικές ιδέες και θεωρίες που παραμένουν επίκαιρες και σημαντικές, παρότι έχουν παρέλθει είκοσι τέσσερις αιώνες από την εποχή που διατυπώθηκαν. Ο άριστος βίος, η οριακή χρησιμότητα, το κράτος ευημερίας, η διαφάνεια και ο απολογισμός στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, το μέγεθος του πληθυσμού και η σχέση του με την εδαφική έκταση της χώρας αποτελούν και σήμερα ιδιαιτέρως σημαντικά ζητήματα. Και οι προτάσεις του Αριστοτέλη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, για έλεγχο στη δημόσια διοίκηση και αυστηρή λογοδοσία των κυβερνώντων, για τη διατήρηση ενός σταθερού νομικού πλαισίου, για την εφαρμογή της μεσότητας και την αποφυγή των άκρων στην κατοχή πλούτου, για την ένταξη των φτωχών πολιτών στην παραγωγική διαδικασία διατηρούν την αξία τους και για τη σύγχρονη εποχή. Η παρουσίαση της Πολιτικής Οικονομίας του Αριστοτέλη γίνεται με όρους οικείους και συνεπώς κατανοητούς από τον σημερινό αναγνώστη.

Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΛΙΑΝΟΣ είναι ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ). Γεννήθηκε στη Μεσσήνη της Μεσσηνίας και σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Davis) και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Βιρτζίνιας (VPI), στο University College της Ιρλανδίας κ.ά. Έχει υπηρετήσει σε διάφορες διοικητικές θέσεις: πρύτανης της ΑΣΟΕΕ, πρόεδρος της ΔΕ του Πολυτεχνείου της Κρήτης, πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ, πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, πρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Έχει συγγράψει διδακτικά εγχειρίδια, μονογραφίες, βιβλιοκρισίες και πολλά άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πολλά άρθρα εκλαϊκευτικού χαρακτήρα στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο. Είναι υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού South-Eastern Europe Journal of Economics.



Τίτλος: Μιχάλης Κατζουράκης. Έργα για Συγκεκριμένους Χώρου
Κείμενα: Χριστόφορος Μαρίνος
Μετάφραση: Τώνης Μόζερ
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, 2012
Σελίδες: 143
ISBN: 978-960-250-504-5
Τιμή με έκπτωση: 31,50€



Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βίλα Καπαντζή, από 15 Μαρτίου 2012 έως 29 Απριλίου 2012). Η έκδοση παρουσιάζει τα πιο σημαντικά έργα για συγκεκριμένους χώρους που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1970 μέχρι σήμερα. Τα πρώτα site-specific έργα του Κατζουράκη (μεταξύ 1971-73) είναι μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τα γεωμετρικά έργα που είχε εκθέσει στο Ινστιτούτο Γκαίτε το 1969 και στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1970. Φτιαγμένες από πλαστικό, οι τοιχογραφίες αυτές εντάχθηκαν σε ειδικούς χώρους: στα εστιατόρια προσωπικού των εργοστασίων Hoechst στην Κηφισιά, Ήβης στο Μαρούσι, ΑΠΚΟ στη Θήβα, σε διαμέρισμα στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο, χρησιμοποιώντας ειδικό ηχοαπορροφητικό υλικό, διαμορφώνει τους τοίχους στο στούντιο ραδιοφωνίας στο νέο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ δημιουργεί μια σειρά από τοιχογραφίες σε ξύλο και διαχωριστικά χώρου σε μέταλλο για τις τράπεζες City Bank και Πειραιώς. Για την πραγματοποίηση των site-specific έργων του ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε στενά με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους αρχιτέκτονες, όπως οι Θύμιος Παπαγιάννης, Σθένης Μολφέσης, Νίκος Βαλσαμάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας. Ξεχωριστή θέση στο έργο του καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του Κατζουράκη για το κρουαζιερόπλοιο Golden Odyssey το 1974. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα υλικών, όπως φορμάικα, κεραμικό, καθρέφτη, ταπισερί και βιτρό, οι συνθέσεις αυτές εντάχθηκαν σε διάφορα σημεία και εσωτερικούς χώρους του πλοίου (κύρια αίθουσα υποδοχής, κλιμακοστάσια, φουαγιέ). Τη διετία 1976-77 αναλαμβάνει επίσης τις τοιχογραφίες για τα κρουαζιερόπλοια Δάφνη και Δανάη. Κορύφωση της ενασχόλησης του Κατζουράκη με τον δημόσιο χώρο αποτελεί το έργο Μαζαρέκο, που φτιάχτηκε ειδικά για τον σταθμό Πανόρμου του Μετρό το 2006.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Ζει στην Αθήνα από το 1938. Σπούδασε ζωγραφική με τον André Lhote, και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι. Από το 1955 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποττ το «Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών Κ&Κ». Το 1965 του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή συμβολή του στο ελληνικό design. Το 1968 γίνεται μέλος της Alliance Graphique Internationale (AGI). To 1974 δημιουργεί το γραφείο «ΑΜΚ Αρχιτέκτονες και Διακοσμητές», που ειδικεύεται σε διεθνές επίπεδο στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, κυρίως κρουαζιερόπλοιων. Η πρώτη αναδρομική έκθεση του εικαστικού του έργου πραγματοποιήθηκε, με επιμέλεια της Έφης Στρούζα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2001 και στο «Εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 2002. Το γραφιστικό του έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση Φρέντυ Κάραμποττ, Μιχάλης & Αγνή Κατζουράκη – διαδρομές design routes, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ το 2008 και στο ΜΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη το 2009. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα