Blogger Template by Blogcrowds.

ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ Δ. ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΗΣ

Τίτλος: Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης
Συγγραφέας: Ανδρέας Αθαν. Αντωνόπουλος
Επιστημονική επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2012
Σελίδες: 413
ISBN: 978-960-6757-55-6
Τιμή με έκπτωση: 22,50€



Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, στο πλαίσιο της σειράς Βιογραφίες Πολιτικών, παρουσιάζει τη μελέτη του δρα Ανδρέα Αντωνόπουλου, Επαμεινώνδας Δ. Δεληγεώργης - Πολιτική Βιογραφία.

Ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης, χαρισματική προσωπικότητα, με δημόσιο ήθος, εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες, υψηλά οράματα και βαθιά πολιτική σκέψη, αλλά και με πολλές αντιφάσεις και έντονες εκρήξεις στη συμπεριφορά του, αναδείχτηκε σε μια από τις διαπρεπέστερες μορφές της ελληνικής πολιτικής ζωής κατά τη χρονική περίοδο 1850-1879. Ήταν μια περίοδος ευρύτερων ανακατατάξεων και αλλαγών, κατά την οποία το νεοσύστατο ακόμα ελληνικό κράτος, κλυδωνιζόμενο από εθνικές περιπέτειες (Κρητική Επανάσταση, Ανατολικό Ζήτημα), πολιτειακές κρίσεις (έξωση του Όθωνα, σύγκρουση με το αυλικό περιβάλλον του Γεωργίου Α') και ισχυρές δονήσεις στους κόλπους της Εκκλησίας (απόσχιση της Βουλγαρικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο), προσπαθούσε να ορθοποδήσει, έχοντας, παράλληλα, να αντιπαλέψει με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, όπως η δημόσια ασφάλεια, οι οικονομικές και οι διοικητικές αγκυλώσεις, καθώς και η ασταθής κοινοβουλευτική πορεία.

[...]

Στη μελέτη αναπτύσσεται με τρόπο διεξοδικό η πολιτική διαδρομή του Επ. Δεληγεώργη, από την πρώτη ριζοσπαστική του εμφάνιση στη Χρυσή Νεολαία, την εμπλοκή του στην κοινοβουλευτική δράση και στις κρίσιμες εθνικές αποφάσεις, μέχρι την πικρή αποχώρησή του από την πολιτική και τον σε λίγο χρονικό διάστημα θάνατό του.

Η μελέτη, καθώς βασίζεται κυρίως σε σημαντικές πηγές της εποχής, όπως οι εφημερίδες και ο εν γένει Τύπος, αλλά και οι κοινοβουλευτικές ομιλίες του Δεληγεώργη, σε συνδυασμό με το πλούσιο οικογενειακό αρχείο του, αλλά και τα αρχεία άλλων συγχρόνων του, παρουσιάζει τη φυσιογνωμία του πολιτικού άνδρα, τις πεποιθήσεις και τα οράματά του, τις θεωρητικές θέσεις και τα στρατηγικά του σχέδια για τον εκσυγχρονισμό και την αναμόρφωση του κράτους, τις φιλοδοξίες του για την ισχυροποίηση της χώρας, τόσο στη Χερσόνησο του Αίμου, όσο και στον δυτικοευρωπαϊκό χώρο. Μέσα από το πλούσιο αρχειακό υλικό, δίνεται εναργέστατα το κλίμα και η πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής, ενώ αναδεικνύονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικα της παρουσίας του Επαμεινώνδα Δεληγεώργη στη νεότερη κοινοβουλευτική ιστορία της Ελλάδας.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα