Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Τα γρανάζια του χρόνου
Συγγραφέας: David S. Landes
Μετάφραση: Λύο Καλοβυρνάς
Έκδοση:
ΜΙΕΤ, Αθήνα 2012
Σελίδες:
663 με 32 α/μ και 8 έγχρωμες εικόνες και 11 πίνακες
ISBN:
978-960-250-544-1 χαρτόδετο / 978-960-250-545-8 πανόδετο
Τιμή με έκπτωση:
31,50€ χαρτόδετο, 40,50€ πανόδετο
   
   
   
Στα «Γρανάζια του χρόνου» επιχειρείται μια πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η γενική ιστορία της μέτρησης του χρόνου και η (θετική ή αρνητική) συμβολή της σε ό,τι αποκαλούμε σύγχρονο πολιτισμό. Κατά τον Λάντες, η εφεύρεση του μηχανικού ρολογιού στη μεσαιωνική Ευρώπη ήταν μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας – όχι στην ίδια κατηγορία με τη φωτιά και τον τροχό, αλλά συγκρίσιμη με την τυπογραφία, όσον αφορά τις επαναστατικές επιπτώσεις που είχε στις πολιτισμικές αξίες, τις τεχνολογικές αλλαγές, την οργάνωση της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, αλλά και τη διαμόρφωση της ανθρώπινης προσωπικότητας.
Το βιβλίο διαιρείται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος θέτει το ερώτημα πώς και γιατί μια τόσο γόνιμη εφεύρεση εμφανίστηκε στην Ευρώπη και παρέμεινε ευρωπαϊκό μονοπώλιο για περίπου πεντακόσια χρόνια. Πρόκειται δηλαδή για μελέτη σε επίπεδο πολιτισμικής ιστορίας, για τις συγκριτικές αξίες και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνική δράση. Το δεύτερο μέρος είναι μια μελέτη της ιστορίας της επιστήμης και της τεχνικής. Δείχνει πώς φτάσαμε από τους στοιχειώδεις μηχανισμούς που μετρούσαν τον χρόνο κατά προσέγγιση σε όργανα υψηλής ακρίβειας και παρουσιάζει την ιστορία της βελτίωσης του ρολογιού ως οργάνου. Το τρίτο μέρος – το εκτενέστερο – ασχολείται με τους ανθρώπους που έφτιαξαν φορητά ή σταθερά ρολόγια, καθώς και με τον τρόπο που τα έφτιαξαν. Πρόκειται για μια μελέτη οικονομικής ιστορίας, το ιστορικό της εξέλιξης των τεχνικών κατασκευής και των μεθόδων παραγωγής. Όπως σημειώνει ο συγγραφέας, η έρευνα τον οδήγησε σε «απρόσμενες ατραπούς και κατευθύνσεις: σε θέματα όπως η θρησκεία και η λαογραφία, τα μαθηματικά και η μηχανική, η αστρονομία και η ναυσιπλοΐα• αλλά και σε πολύ διαφορετικούς τόπους, όπως στην αυλή του Μεγάλου Χάνου και του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στα αστεροσκοπεία της αναγεννησιακής Ευρώπης πριν από την ανακάλυψη των τηλεσκοπίων, στους κύκλους των λογίων του Παλαιού Καθεστώτος, στη φονική ρότα των γαλιονιών της Μανίλας, στις εκκωφαντικά σιωπηλές διαμάχες περί χρονομέτρησης στα παρατηρητήρια του Κιού, της Γενεύης και του Νεσατέλ• από τα ασφυκτικά γεμάτα και ακατάστατα εργαστήρια των cabinotiers της Γενεύης και το κατάστημα ενός τεχνίτη στο ορεινό Νεσατέλ μέχρι τα κτίρια των εργοστασίων με τα αμέτρητα παράθυρα στο Ουώλθαμ της Μασσαχουσέττης και στο Έλτζιν του Ιλλινόι, και τις άθλιες φάμπρικες κατασκευής ρολογιών της Νοτιοανατολικής Ασίας».

Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΛΑΝΤΕΣ (γ. 1924) είναι ομότιμος καθηγητής ιστορίας και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Δίδαξε επίσης ιστορία στο Πανεπιστήμιο Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Έχει γράψει συναρπαστικά βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν χαρακτηριστεί «σημαντικά σημεία αναφοράς για όσους θέλουν να κατανοήσουν τις οικονομικές διαδικασίες που συγκροτούν τον κόσμο μας»: Bankers and Pashas: International Finance and Economic Imperialism in Egypt (1958), The Unbound Prometheus: Technological Change and Industrial Development in Western Europe from 1750 to the Present (1969) (ελλ. έκδ. Ο Προμηθέας χωρίς δεσμά), The Wealth and Poverty of Nations: Why Some Are So Rich and Some So Poor (1998) (ελλ. έκδ. Ο πλούτος και η φτώχεια των εθνών), Dynasties: Fortunes and Misfortunes of the World’ s Great Family Businesses (2006).







Τίτλος: Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου. Η ζωή και το έργο του
Συγγραφέας: Ιωσήφ Σιακκής 
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2012
Σελίδες: 261
ISBN: 978-960-250-540-3 χαρτόδετο / 978-960-250-541-0 πανόδετο
Τιμή με έκπτωση: 12,60€ χαρτόδετο, 18,00€ πανόδετο



Ο Δημήτριος Γ. Καμπούρογλου (1852-1942) δημιούργησε ένα πολύμορφο και ευρύτατο έργο που απλώνεται σε ποικίλους τομείς, από την ποίηση, το θέατρο, το διήγημα και το μυθιστόρημα, ως το χρονογράφημα, τη λαογραφία, την ιστοριοδιφία και τη δημοσιογραφία. Υπήρξε άλλωστε ένας ακαταπόνητος και μεθοδικός ερευνητής της αθηναϊκής ιστορίας, ενώ παράλληλα συμμετείχε ενεργά και αδιάλειπτα στην πνευματική ζωή της πρωτεύουσας. Δεδομένου ότι η γοητευτική μορφή του Καμπούρογλου εμφανίζεται μάλλον παραμελημένη στη βιβλιογραφία, το ΜΙΕΤ αποφάσισε να εκδώσει τη μελέτη του Ιωσήφ Σιακκή, εντάσσοντάς την στη σειρά «Νεοελληνική προσωπογραφία».

Ο Ιωσήφ Σιακκής (1917-1999), νομικός και ιστοριοδίφης, γεννήθηκε, σπούδασε και έζησε στην Αθήνα. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε στην Αλβανία και στη Μέση Ανατολή με το εκεί Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα και συμμετείχε σε όλες τις επιχειρήσεις της Ιταλίας και στην εκστρατεία του Ρίμινι. Για τη δράση του τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με τον Πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως και το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων και από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας με το Παράσημο του Αγίου Μάρκου. Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας δικηγόρος ως το 1978, οπότε αφοσιώθηκε πλήρως στην ιστοριοδιφική έρευνα. Καρπός των ερευνών του είναι το αρχείο του, το οποίο απόκειται σήμερα στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης και περιέχει πλούσιο υλικό για τον ελληνικό εβραϊσμό από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας και για την ιστορία των εβραϊκών κοινοτήτων πολλών ελληνικών πόλεων, αλλά και της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης και άλλων πόλεων της Μικράς Ασίας. Η σημαντική καταγραφή εβραϊκών ονοματεπωνύμων και ιστορικών εβραϊκών οικογενειών είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΛΙΑ. Το αρχείο περιλαμβάνει επίσης στοιχεία για θέματα όπως η βιβλική ιστορία, οι σχέσεις χριστιανισμού και εβραϊσμού, ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο ναζισμός, η γενοκτονία των Εβραίων της Ευρώπης, καθώς και φιλολογικά, λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα του Ιωσήφ Σιακκή, ένα από τα οποία είναι η μελέτη για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Γ. Καμπούρογλου.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα