Blogger Template by Blogcrowds.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 2000 π.Χ.-2000 μ.Χ.

Τίτλος: Ελληνικά Μουσικά Όργανα - Αναζητήσεις σε εικαστικές και γραμματειακές μαρτυρίες (2000 π.X.-2000 μ.X.)
Συγγραφέας: Συλλογικό
Έκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα, 2012
Σελίδες: 271
ISBN: 978-960-6790-16-4
Τιμή με έκπτωση: 31,50€

 Ο συλλογικός τόμος "Ελληνικά μουσικά όργανα" έρχεται να επισφραγίσει την πολύχρονη έρευνα του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ κας. Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά και την γενναιόδωρη επιχορήγηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στα πλαίσια αυτού του πενταετούς ερευνητικού έργου απασχολήθηκε μία ομάδα επιστημόνων από διάφορους κλάδους (αρχαιολογία, βυζαντινολογία, ιστορία, φιλολογία, μουσικολογία κ.ά.), που προχώρησε σε μία εκτεταμένη συλλογή και επεξεργασία υλικού σχετικού με τις απεικονίσεις των ελληνικών μουσικών οργάνων στις εικαστικές τέχνες από την προϊστορική εποχή ώς τις μέρες μας και με τις αναφορές τους σε γραμματειακές πηγές της αρχαιότητας και του Βυζαντίου.
Με τη συμμετοχή ερευνητών διεθνούς κύρους, οι οποίοι πρόθυμα δέχθηκαν να συντάξουν πρωτότυπες μελέτες για τα όργανα, τη μουσική και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή και ανανεωμένη προσέγγιση στο θέμα. Ειδικές οπτικές από την πλευρά της αρχαιολογίας, της φιλολογίας ή της κατασκευής οδηγούν αποδεικτικά σε ενδιαφέρουσες απόψεις και προσεγγίσεις της ίδιας της μουσικής, που είναι ο βαθύτερος στόχος κάθε αντίστοιχης έρευνας.
Η συγκεκριμένη έκδοση αισιοδοξεί να αποτελέσει μία σημαντική πηγή αναφοράς για τους μελετητές στα πεδία της μουσικής, της αρχαιολογίας, των βυζαντινών σπουδών, της φιλολογίας και της ιστορίας, τους φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων, τους σπουδαστές ωδείων, τους κατασκευαστές μουσικών οργάνων, αλλά και ενός ευρύτερου κοινού με ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική και την τέχνη.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα