Blogger Template by Blogcrowds.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ 2000 π.Χ.-2000 μ.Χ.

Τίτλος: Ελληνικά Μουσικά Όργανα - Αναζητήσεις σε εικαστικές και γραμματειακές μαρτυρίες (2000 π.X.-2000 μ.X.)
Συγγραφέας: Συλλογικό
Έκδοση: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τελλόγλειο Ίδρυμα, 2012
Σελίδες: 271
ISBN: 978-960-6790-16-4
Τιμή με έκπτωση: 31,50€

 Ο συλλογικός τόμος "Ελληνικά μουσικά όργανα" έρχεται να επισφραγίσει την πολύχρονη έρευνα του Αρχείου Μουσικής Εικονογραφίας και Φιλολογικών Πηγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τη επιστημονική επίβλεψη της καθηγήτριας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών ΑΠΘ κας. Αλεξάνδρας Γουλάκη-Βουτυρά και την γενναιόδωρη επιχορήγηση του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Στα πλαίσια αυτού του πενταετούς ερευνητικού έργου απασχολήθηκε μία ομάδα επιστημόνων από διάφορους κλάδους (αρχαιολογία, βυζαντινολογία, ιστορία, φιλολογία, μουσικολογία κ.ά.), που προχώρησε σε μία εκτεταμένη συλλογή και επεξεργασία υλικού σχετικού με τις απεικονίσεις των ελληνικών μουσικών οργάνων στις εικαστικές τέχνες από την προϊστορική εποχή ώς τις μέρες μας και με τις αναφορές τους σε γραμματειακές πηγές της αρχαιότητας και του Βυζαντίου.
Με τη συμμετοχή ερευνητών διεθνούς κύρους, οι οποίοι πρόθυμα δέχθηκαν να συντάξουν πρωτότυπες μελέτες για τα όργανα, τη μουσική και τα προβλήματα που προκύπτουν κατά περίπτωση ο συλλογικός αυτός τόμος αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή και ανανεωμένη προσέγγιση στο θέμα. Ειδικές οπτικές από την πλευρά της αρχαιολογίας, της φιλολογίας ή της κατασκευής οδηγούν αποδεικτικά σε ενδιαφέρουσες απόψεις και προσεγγίσεις της ίδιας της μουσικής, που είναι ο βαθύτερος στόχος κάθε αντίστοιχης έρευνας.
Η συγκεκριμένη έκδοση αισιοδοξεί να αποτελέσει μία σημαντική πηγή αναφοράς για τους μελετητές στα πεδία της μουσικής, της αρχαιολογίας, των βυζαντινών σπουδών, της φιλολογίας και της ιστορίας, τους φοιτητές των αντίστοιχων τμημάτων, τους σπουδαστές ωδείων, τους κατασκευαστές μουσικών οργάνων, αλλά και ενός ευρύτερου κοινού με ενδιαφέρον για την ελληνική μουσική και την τέχνη.

Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ

Τίτλος: Η Ακρόπολη μέσα από το μουσείο της
Συγγραφέας: Πάνος Βαλαβάνης
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2013
Σελίδες: 160
ISBN: 978-960-6878-60-2
Τιμή με έκπτωση: 17,55€ χαρτοδετο, 26,55€ πανόδετο

Το βιβλίο Η Ακρόπολη μέσα από το Μουσείο της δεν παρουσιάζει μόνο τα έργα τέχνης που εκτίθενται στο μουσείο. Με αφορμή αυτά προσπαθεί να ανασυνθέσει την ιστορία του ιερού βράχου ως μέρος του πολιτιστικού και του ευρύτερου ιστορικού γίγνεσθαι της αρχαίας Αθήνας. Το βιβλίο ακολουθεί την πορεία του επισκέπτη στο μουσείο, ώστε να μπορεί κάποιος να διαβάσει για τα αρχαία που εκτίθενται μπροστά του. Είναι όμως έτσι γραμμένο ώστε και με αυτόνομη μελέτη να έχει τη δυνατότητα ο αναγνώστης να προσεγγίσει βαθύτερα τα θέματα και να κατανοήσει τις προϋποθέσεις –πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, ιδεολογικές, καλλιτεχνικές και τεχνολογικές, που οδήγησαν στα μοναδικά έργα της Ακρόπολης.
Πλουσιότατη είναι η εικονογράφηση του βιβλίου, με φωτογραφίες αλλά και πολλά σχέδια και αναπαραστάσεις, που δίνουν τη δυνατότητα να γίνουν κατανοητά τα αποσπασματικά έργα, το καθένα στο πλαίσιό του. Επίσης το βιβλίο απαντά σε πολλά από τα ερωτήματα που γεννιούνται σε όλους τους υποψιασμένους αρχαιόφιλους, όπως π.χ. πόσο ήταν το μέγεθος της αρχαίας Αθήνας και πόσος ο πληθυσμός της, τι σήμαινε η απεικόνιση θηρίων στα μεγάλα αρχαϊκά αετώματα, τι αντιπροσώπευαν τα αγάλματα των Κορών, γιατί το Ερεχθείο έγινε τόσο σύνθετο και ποιος ο ρόλος των Καρυατίδων, γιατί ο ναός της Αθηνάς Νίκης έγινε ιωνικός, τι οδήγησε τον Περικλή και τους συμβούλους του στην επιλογή του συγκεκριμένου οικοδομικού προγράμματος και πώς χρηματοδοτήθηκαν τα μεγάλα έργα, γιατί αποφασίστηκε η τοποθέτηση ιωνικής ζωφόρου στο δωρικό Παρθενώνα, ποια πολιτικά μηνύματα εξέπεμπε ο γλυπτός διάκοσμος του Παρθενώνος κ.ά.

ΕΛΛΑΔΑ & ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

Τίτλος: Ελλάδα και Γαλλία τον 19ο αιώνα / La France et la Grèce au XIXe siècle
Επιμέλεια: Ευάγγελος Χρυσός, Cristophe Farnaud
Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2013
Σελίδες: 376
Γλώσσα:  Ελληνικά, γαλλικά
ISBN: 978-960-6757-63-1
Τιμή με έκπτωση: 18,00€

Με μεγάλη ικανοποίηση παραδίδουμε στους Γάλλους και στους Έλληνες ενδιαφερομένους αλλά και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό τα Πρακτικά του συμποσίου, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2011 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, με θέμα Ελλάδα και Γαλλία κατά τον 19ο αιώνα. Η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών συνεργάστηκε με το Ίδρυμα της Βουλής την Ελλήνων αποτελεσματικά στη διοργάνωση και την πραγματοποίηση του συμποσίου αυτού.
Το στοιχείο που χαρακτηρίζει τις ελληνο-γαλλικές σχέσεις, κατά το μακρό 19ο αιώνα, είναι η σταθερή διάθεση συνεργασίας αλλά και η γόνιμη αλληλεπίδραση σε ποικίλους τομείς, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Οι εισηγήσεις που δημοσιεύονται στον τόμο καταγράφουν διάφορες πτυχές αυτού του κλίματος.
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα ευχαριστούν τους εισηγητές που κατέθεσαν τις συνεργασίες τους. Οι δύο φορείς στήριξαν από κοινού οικονομικά την έκδοση του παρόντος τόμου, την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε το τμήμα εκδόσεων του Ιδρύματος υπό την κυρία Άννα Καραπάνου. (Ευάγγελος Χρυσός, Christophe Farnaud, από τον πρόλογο της έκδοσης)

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ι. ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ 1882-1956. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Τίτλος: Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός 1882-1956: Κεντρικός τραπεζίτης και πολιτικός
Συγγραφέας: Μαργαρίτα Δρίτσα
Έκδοση: Τράπεζα της Ελλάδος, 2013
Σελίδες: 442
ISBN: 978-960-7032-54-6
Τιμή με έκπτωση: 18,00€


H Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ένα βιβλίο-αφιέρωμα στον Εμμανουήλ Τσουδερό. Το βιβλίο εστιάζει στη ζωή, τις ιδέες και το έργο του Εμμανουήλ Τσουδερού, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης της Ελλάδας από το 1941 έως το 1944 και Υποδιοικητής και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1927 έως το 1939. Συγγραφέας του βιβλίου είναι η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, κα Μαργαρίτα Δρίτσα.

Μέσα από τη μελέτη τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου χώρου, στους οποίους σφυρηλατήθηκε η προσωπικότητα του Εμμανουήλ Τσουδερού, αναδεικνύονται διαστάσεις της ελληνικής ιστορίας που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της χώρας στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Αναδύονται επίσης ιδιαίτερα επίκαιρες σήμερα όψεις της πολιτικής και της οικονομίας του Μεσοπολέμου και της μεταπολεμικής περιόδου. Η έρευνα εστιάζει ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζών κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και αναλύει τις συνθήκες διαπραγμάτευσης, ίδρυσης και οργάνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία αφενός η Ευρώπη αλλάζει ραγδαία και αφετέρου η Ελλάδα προσπαθεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της στην Ευρώπη, να επιλύσει τα τεράστια προβλήματα που δημιούργησαν ο Διχασμός και η Μικρασιατική Καταστροφή και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της Μεγάλης Κρίσης.

Το έργο εισφέρει στην ελληνική ιστοριογραφία μία νέα σύνθεση και θεώρηση αυτής της περιόδου της ελληνικής ιστορίας, στην οποία ο E. Τσουδερός πρωταγωνιστεί και επηρεάζει τις εξελίξεις ως φορέας νέων ιδεών και αρχών στο ρευστό ελληνικό και ευρωπαϊκό περιβάλλον. Η βιογραφία αυτή βασίζεται σε εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση στο Αρχείο Εμμανουήλ Τσουδερού που φυλάσσεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και σε τελείως νέες – και αναξιοποίητες μέχρι σήμερα – αρχειακές πηγές, όπως το αρχείο της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς και σε άγνωστα στην έρευνα προσωπικά τεκμήρια του ίδιου του Τσουδερού.

ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ

Τίτλος:Οι φωνές της ποίησης
Συγγραφέας:Τ.Σ. Έλιοτ
Μετάφραση: Άρης Μπερλής
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2013
Σελίδες: 264
ISBN: 978-960-524-389-0
Τιμή με έκπτωση:14,40€

 Θεωρούμενος ως ένας από τους κορυφαίους ποιητές του 20ού αιώνα, ο Τόμας Στερνς Έλιοτ είναι αναμφισβήτητα και ο σημαντικότερος λογοτεχνικός κριτικός. Οι απόψεις του για τη λογοτεχνία και τη λογοτεχνική κριτική αποτέλεσαν τη βάση της αγγλοσαξονικής Νέας Κριτικής και διαμόρφωσαν καθοριστικά, και διεθνώς, τη μοντερνιστική προσέγγιση της λογοτεχνίας. Η βασική θέση του Έλιοτ περιέχεται στην πεποίθησή του ότι η λογοτεχνική κριτική θα πρέπει να συμπληρώνεται από μιαν ηθική και οντολογική οπτική. Επιμένοντας, εις πείσμα των εστέτ, ότι η μεγάλη ποίηση δεν θα έπρεπε να αξιολογείται μόνο με λογοτεχνικά κριτήρια, ο Έλιοτ υπογράμμιζε ταυτόχρονα ότι αν ένα κείμενο είναι λογοτεχνικό ή όχι θα μπορούσε να κριθεί μόνο με λογοτεχνικά κριτήρια.

ΘΕΑΤΡΟ & ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΘΕΩΡΙΑ & ΚΡΙΤΙΚΗ

Τίτλος: Θέατρο και κινηματογράφος : Θεωρία και κριτική
Συγγραφέας: Συλλογικό 
Έκδοση: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γενικής Παιδείας, Σχολή Μωραϊτη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 380
ISBN: 978-960-259-134-5
Τιμή με έκπτωση:16,20€

 [...] «Το θέατρο είναι ένα δημόσιο μέρος, όπου πάντα συμβαίνει μία συνάντηση ανάμεσα στο κείμενο και τον ηθοποιό, τους ηθοποιούς και τους θεατές, το θέατρο και το δρόμο ή την αγορά. Αυτές οι θεατρικές συναντήσεις περιλαμβάνουν επίσης και τη συζήτηση περί θεάτρου. Το να γράφεις για το θέατρο είναι μία από αυτές τις έντονες συζητήσεις. [...] Χτες ήταν 500 ή χίλιοι άνθρωποι στο κοινό, αύριο θα είναι πάλι τόσοι πάνω κάτω, και το ίδιο σε έναν μήνα ή σε έναν χρόνο από σήμερα. Όταν γράφω, συναντιέμαι με τις απόψεις τους, με κάτι που έχει τον δικό του τόπο και χρόνο. [...] Το θέατρο είναι ένας τόπος όπου ο χρόνος είναι πάντα παρών. Αρκεί να ανοίξει το στόμα του ένας ηθοποιός μπροστά σε ένα κοινό έστω και τριών ανθρώπων και ένα κείμενο τριών χιλιάδων ετών γίνεται αμέσως σύγχρονο. Γι' αυτό το θέατρο υπόκειται στην πολιτική και τις κοινωνικές συνήθειες περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καλλιτεχνική φόρμα. Για να μπεις σε ένα θέατρο έρχεσαι πάντα από το δρόμο». [...] (Έλενα Πατρικίου: Jan Kott, Από τη θεατρική κριτική στη θεατρική θεωρία)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ - ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τίτλος: Ιστορία των Μαθηματικών: Μία εισαγωγή
Συγγραφέας: Katz J. Victor
Επιμέλεια: Γιάννης Χριστιανίδης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2012
Σελίδες: 1016
ISBN:  978-960-524-334-0
Τιμή με έκπτωση: 54,00€

 Η έκδοση αυτή παρέχει ένα στέρεο υπόβαθρο στην ιστορία των μαθηματικών και επικεντρώνεται στα πιο θεμελιώδη ζητήματα που περιλαμβάνουν τα προγράμματα σπουδών όλων των βαθμίδων της σύγχρονης εκαίδευσης. Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει πληρέστερα τις διάφορες μαθηματικές έννοιες στο ιστορικό τους πλαίσιο, ενώ οι μελλοντικοί δάσκαλοι θα βρουν ένα πολύτιμο βοήθημα για την ανάπτυξη πλάνων διδασκαλίας με βάση την ιστορική εξέλιξη του κάθε ζητήματος. Το βιβλίο ενδείκνυται ιδιαίτερα για ένα εισαγωγικό ή προχωρημένο μάθημα ιστορίας των μαθηματικών σε φοιτητές μαθηματικών με επαγγελματικό ενδιαφέρον για τη διδασκαλία. Το υλικό του βιβλίου είναι οργανωμένο χρονολογικά και κατόπιν θεματικά, στοιχείο που δίνει στους διδάσκοντες τη δυνατότητα να ακολουθήσουν κάποιο συγκεκριμένο θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος. Με την παρουσίαση των σημαντικών εγχειριδίων των διαφόρων χρονικών περιόδων, οι σπουδαστές μαθαίνουν με ποιον τρόπο αντιμετωπίστηκαν ιστορικά τα διάφορα θέματα, στοιχείο που τους επιτρέπει να συναγάγουν συνδέσεις με τις σύγχρονες προσεγγίσεις. Στο πλαίσιο μιας σφαιρικής πραγμάτευσης, το κείμενο καλύπτει, πέραν των εξελίξεων στη Δύση, και τις συνεισφορές των μαθηματικών της Κίνας, της Ινδίας και του Ισλαμικού Κόσμου. Σε ένα πρόσθετο κεφάλαιο εξετάζονται τα παλαιότερα μαθηματικά επιτεύγματα στην Αφρική, την Αμερική και την Ασία. Η εισαγωγή κάθε κεφαλαίου περιλαμβάνει ένα αυτοτελές κείμενο και ένα σχετικό παράθεμα από κάποια πηγή με στόχο να κεντρίσει περαιτέρω το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Θέματα ειδικού ενδιαφέροντος παρατίθενται μέσα σε ειδικά ένθετα, αποσπασμένα από τη ροή του κειμένου για να διευκολύνεται ο εντοπισμός τους. Βιογραφικά κείμενα σκιαγραφούν τη ζωή και τα επιτεύγματα επιφανών μαθηματικών. Σε άλλα αυτόνομα κείμενα διερευνώνται κάποια ειδικά ζητήματα, όπως η αιγυπτιακή επιρροή στα μαθηματικά των αρχαίων Ελλήνων. Στο τέλος του κάθε κεφαλαίου παρατίθενται με μορφή χρονολογίου συνοπτικά στοιχεία για σημαντικούς μαθηματικούς και για τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη του κλάδου. Διάφορα προβλήματα αντλούμενα από πρωτογενείς πηγές δίνουν στους σπουδαστές τη δυνατότητα να κατανοήσουν με ποιους τρόπους κατόρθωναν να επιλύουν προβλήματα οι μαθηματικοί των διαφόρων εποχών και χωρών. Τα ερωτήματα ανάπτυξης προάγουν την ομαδική εργασία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους μελλοντικούς δασκάλους στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τη σχεδίαση μαθημάτων. Στη σχολιασμένη βιβλιογραφία στο τέλος κάθε κεφαλαίου παρέχονται διάφορες βασικές και δευτερεύουσες πηγές για έρευνα και περαιτέρω μελέτη.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα