Blogger Template by Blogcrowds.

ΠΕΛΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΖΗ - ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ & ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ


Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση:

 ΠΕΛΑΓΙΑ  ΚΥΡΙΑΖΗ
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΕΙΟ

την Τρίτη 14 Μαΐου 2013, στις 8 μ.μ. (Μέγαρο Εϋνάρδου, Αγίου Κωνσταντίνου 20 & Μενάνδρου).
Σχέδια μικτής τεχνικής εναλλάσσονται με ελαιογραφίες και παστέλ στην ατομική έκθεση της Πελαγίας Κυριαζή Το Όνειρο και το Οικείο.



 Όπως γράφει η ίδια, …Οι διαδοχικές καταστάσεις που ζούμε είναι κύματα, σα να ξυπνάμε από μια φάση ζωής… να μπαίνουμε σε μια καινούρια… ένα καινούριο όνειρο… και ξανά να βγαίνουμε… και κάθε φορά το όνειρο  να ισχύει, να γίνεται η πραγματικότητα... μπορεί να είναι όνειρο, μπορεί να είναι εφιάλτης... αυτό δε σταματάει και πάντα μας ακολουθεί…
Το εκθεσιακό της τοπίο μετακινείται σαν την διαδοχή ονείρου από τις απόκοσμες σκοτεινές επιφάνειες με τη χειρονομία του κάρβουνου, του γραφίτη και των μεταλλικών μελανιών, στη  θαμπή  τονικότητα ενός ασφυκτικού πράσινου και την αίσθηση της υφής και της αφής των χρωματικών παστέλ.
Βλέπουμε την προσπάθεια να πλησιάσει το παρελθόν και το παρόν, έστω και αποσπασματικά, και  να τα μετατρέψει  σε δικούς  της  συμβολικούς  χώρους.
Το στοιχείο του πλέγματος που χρησιμοποιεί, λόγου χάριν, δεν είναι μόνο ένα οπτικό γεγονός απόστασης, αλλά ένα ψυχικό  γεγονός  αποξένωσης.
Το ανθρώπινο στοιχείο είναι παρόν στα έργα μέσα από μορφές που ζουν παράδοξες ιστορίες και συνομιλούν εικαστικά με αγαπημένους της δημιουργούς, τον Πιρανέζι, τον Μούνχ, τον Χαλεπά. Και ακόμη πιο αισθητή είναι η ζωντάνια του σώματος που με αποσπασματικό  τρόπο φωνάζει  την ύπαρξή του και τη συνέχειά του μέσα στο οικείο.

Η  έκθεση  φιλοξενεί  έργα που έχουν γίνει στη χρονική περίοδο 1990- 2013 και κινείται σε  δύο διαφορετικές κλίμακες  μεγέθους: τα   μεγάλα ελεύθερα  έργα σε χαρτί  και τα λάδια σε καμβά  και τα έργα μικρότερων διαστάσεων  με ξηρή κιμωλία σε χαρτί. Μετά από μια μακρά περίοδο που είχε ασχοληθεί με  ψηφιακά έργα, το 2003, η Κυριαζή επέστρεψε με τα παστέλ  στη ζωγραφική  που μπορούσε να χειριστεί στο χώρο ενός δωματίου.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης  έχουν μπει  εμβόλιμα έργα από τη νεανική της ηλικία  που  σηματοδοτούν για τη ζωγράφο το ξεκίνημα της προσωπικής της μυθολογίας.

H Πελαγία Κυριαζή κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική, με τον Γ. Μόραλη και τον Δ. Κοκκινίδη, και κεραμική στην ΑΣΚΤ. Το 1992 πήγε στη Νέα Υόρκη, με υποτροφία Fulbright, όπου σπούδασε στη School of Visual Arts και συνεργάστηκε με τον Βασίλη Λαμπρινό. Με έναυσμα το καλλιτεχνικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική, αλλά το έντονο ενδιαφέρον της για τα ψηφιακά μέσα την οδήγησε στη δημιουργία τριών ενοτήτων δουλειάς με τίτλο Κοιμωμένη, 1997, Οριστική Διαμονή, 1999, και Tyranny of Light (2002), όπου χρησιμοποίησε ψηφιακή φωτογραφία, βίντεο, ποίηση και μουσική.
 Χαρακτικά έργα της διακρίθηκαν δυο φορές σε διαγωνισμό του Διεθνούς Κέντρου Χαρακτικής και παρουσιάστηκαν στην έκθεση New Prints 2002 και New Prints 2009 /Winter στο Διεθνές Κέντρο Χαρακτικής στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Έργα της έχουν επίσης εκτεθεί, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής, στο Kunsthalle Berlin και στην 6η International Biennial of Drawing and Graphic Arts στο Μουσείο του Gyõr στην Ουγγαρία. Επίσης έχει συμμετάσχει στην Διεθνή Έκθεση Art Athina τρεις φορές.
 Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 9 ατομικές εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην Γκαλερί 3, στην Γκαλερί Ώρα, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδος, και στο A. S. Onassis Cultural Center και το Tenri Cultural Institute στη Νέα Υόρκη, καθώς και στη New York Public Library 96th Str. στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ με τίτλο VIA:

 Έχει επίσης παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, όπως στην Kouros Gallery, Rosenberg + Kaufman Fine Art και στο Tenri Cultural Institute, και στην Ελλάδα, στο Σπίτι της Κύπρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στο Μουσείο Φρυσίρα και στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.





Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ.
Τετάρτη & Παρασκευή 6 – 8 μ.μ., Σάββατο 12-2 μ.μ.
Πληροφορίες: 210 5223 101, 210 5223540, 210 3234 267

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα