Blogger Template by Blogcrowds.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

Τίτλος: Συνεντεύξεις και Συνομιλίες
Συγγραφέας: Άγγελος Σικελιανός
Φιλολογική επιμέλεια: Κώστας Μπουρναζάκης
Έκδοση: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
Σελίδες: 177
ISBN: 978-960-7970-58-9
Τιμή με έκπτωση: 16,20€

 Σε αυτή την ιδιαίτερης τυπογραφικής φροντίδας έκδοση, ο Κώστας Μπουρναζάκης, φιλολογικός εκδότης πολλών έργων του μεγάλου Νεοέλληνα ποιητή, παρουσιάζει το σύνολο των Συνεντεύξεων του Σικελιανού και των απαντήσεών του σε διάφορες λογοτεχνικές έρευνες. Τα κείμενα αυτά, σχεδόν στο σύνολό τους άγνωστα, βρίσκονταν έως τώρα διάσπαρτα σε εφημερίδες και περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού.

  Σε τούτο τον ιδιαίτερα καλαίσθητο τόμο που προσφέρουν οι εκδόσεις της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει σημαντικές όψεις της δημόσιας και ιδιωτικής πορείας του Σικελιανού από την περίοδο προετοιμασίας των «Δελφικών Εορτών», έως τα τέλη της ζωής του, το 1951. Ο προφορικός λόγος –κυρίως– και η εξομολογητική διάθεση που προκαλεί η ατμόσφαιρα εγκαρδιότητας και αυθορμησίας των συναντήσεων, δίδουν στις περισσότερες συνεντεύξεις ξεχωριστό ύφος, αρκετά διαφορετικό από εκείνο των άλλων πεζών κειμένων ή της επιστολογραφίας του Λευκάδιου δημιουργού. Αποτυπώνεται συνάμα το ύφος και το ήθος μιας άλλης εποχής τού ελληνικού Τύπου.

  Είκοσι πέντε Συνεντεύξεις και δέκα απαντήσεις σε Έρευνες συγκροτούν την έκδοση αυτή. Οι συναντήσεις του Σικελιανού με προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όπως ο μεγάλος Γερμανός συνθέτης Richard Strauss, ο Γάλλος πολιτικός και συγγραφέας Édouard Herriot, με Έλληνες λογοτέχνες, όπως ο Η. Βενέζης, ο Κωστής Μπαστιάς, ο Γιώργος Κοτζιούλας, ο Π. Χάρης, με σπουδαίους δημοσιογράφους, όπως ο Γ. Ρούσσος, ο Π. Παλαιολόγος, κ. ά., έχουν ως αποτέλεσμα κείμενα με ξεχωριστή ποικιλία και ευρύτητα. Με το προλογικό του κείμενο και πλήθος σημειώσεων ο Κώστας Μπουρναζάκης προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα της πληρέστερης προσέγγισης στα δημοσιεύματα αυτά. Η έκδοση συνοδεύεται και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του Σικελιανού.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα