Blogger Template by Blogcrowds.

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΣΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Τίτλος: Έλληνες και Φοίνικες στα σταυδροδρόμια της Μεσογείου
Επιμέλεια: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Ευαγγελία Στεφανή
Μετάφραση: Θόδωρος Παπακώστας
Έκδοση:Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Σελίδες: 208
ISBN: 978-960-9621-07-6
Τιμή με έκπτωση:18,00€


  "Φοίνικες και Έλληνες: δύο λαοί θαλασσοπόροι που άφησαν φανερά σημάδια στις οδούς της Μεσογείου, καθορίζοντας με την παρουσία τους τις τύχες πολλών λαών κι ανοίγο­ντας δρόμους του εμπορίου και του πνεύματος. Πού συναντήθηκαν και πού συγκρούστηκαν οι δύο πρώιμοι θαλασσοκράτορες; Ποιές ήταν οι αλληλοεπιρροές τους; Πώς εξελίχτηκαν στη συνέχεια και πόσο κοινά ήταν τα στοιχεία του πο­λιτισμού τους; Πόσο διαδραστικές ήταν οι σχέσεις τους; Είναι ερωτήματα που απασχολούν την έρευνα αυτών που ασχολούνται με την ιστορία και την αρχαιολογία της Μεσογείου.

Η περιοδική έκθεση «Έλληνες και Φοίνικες στα σταυροδρόμια της Μεσογείου» στο Αρχαιολο­γικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Του­ρισμού «Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών», το οποίο το 2011 ήταν αφιερωμένο στην Εγ­γύς και Μέση Ανατολή. Η ιδέα για το θέμα αναδύθηκε μέσα από τα νεότερα αρχαιολογικά δεδομένα του βορειοελληνικού χώρου, τα οποία κατά τις τελευταίες δεκαετίες έδειξαν με αρκετά πιο εναργή τρόπο την παρουσία των Φοινίκων και στις βόρειες ακτές του Αιγαίου.

Η παρούσα έκθεση έχει ως στόχο να επικεντρωθεί στην παρουσία των Φοινίκων κυρίως στο Αιγαίο πέλαγος, να συγκεντρώσει κατά το δυνατόν τα καινούργια δεδομένα, ενώ για πρώτη φορά το χρονολογικό της όριο φθάνει στον 4° αιώνα π.Χ. και στον Μέγα Αλέξανδρο. Ήταν αυτός ο οποίος ουσιαστικά κατέλυσε οριστικά την κυριαρχία των Φοινίκων στη Μεσόγειο. Οι Φοίνικες έκτοτε δεν επανεμφανίζονται και οι πληθυσμοί των πόλεών τους αφομοιώνονται από άλλους λαούς."

Από τα προλεγόμενα της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένης Αδάμ- Βελένη.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα