Blogger Template by Blogcrowds.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ. ΤΟΜΟΣ Δ' 1970-2000


Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Δ' (1970-2000)
Συλλογικό έργο: Γιάννης Ευσταθιάδης, Παυλίνα Παμπούδη, Μαρία Κυρτζάκη, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Αργύρης Χιόνης, Δημήτρης Καλοκύρης, Μαρία Λαϊνά, Γιώργος Μαρκόπουλος, Στέφανος Μπεκατώρος, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Φωστιέρης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Γιώργος Κ. Καραβασίλης, Γιάννης Καρατζόγλου, Γιάννης Κοντός, Γιάννης Πατίλης, Βασίλης Στεριάδης, Μπίλη Βέμη, Τζένη Μαστοράκη, Λευτέρης Πούλιος, Μανόλης Πρατικάκης, Νατάσσα Χατζιδάκι, Βερονίκη Δαλακούρα, Διονύσης Καρατζάς, Διονύσης Καψάλης, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2013
Σελίδες: 474
ISBN: 978-960-6727-12-2
Τιμή με έκπτωση: 16,20€


 
"ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Τι ακριβώς συμβαίνει όταν καλούνται να δοκιμάσουν την τύχη τους στην τέχνη του ποιητικού λόγου όσοι κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στα γράμματα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ή και λίγο νωρίτερα; Οι προκάτοχοί τους, οι ποιητές της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, έχουν προλάβει να αφήσουν το στίγμα τους όταν πέφτει το καθεστώς των συνταγματαρχών. Θρεμμένοι από τις αγωνίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, της Κατοχής και του Εμφυλίου, καθώς και από την ταραγμένη περίοδο του 1950 και του 1960, οι πρώτοι και οι δεύτεροι μεταπολεμικοί, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συμπορεύονται τόσο από την άποψη του χρόνου εμφάνισης όσο και από την άποψη του θεματικού προσανατολισμού, ολοκληρώνουν στη μεταπολίτευση και ως το τέλος του αιώνα, περνώντας έτσι και στις ημέρες μας, μια πορεία που εκκινεί από την καρδιά του συλλογικού, για να σταθμεύσει συχνά και στην περίμετρό του, χωρίς να κατευθυνθεί, ωστόσο, ποτέ έξω από τα όριά του. Αποθαρρυμένοι από την περίτρανη ήττα της ηθικής συνείδησης μετά τη δραματική εμπειρία του ναζισμού, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα της Αριστεράς να παίξει τον ρόλο μιας ριζικά ανανεωτικής και ζωογόνας δύναμης ικανής να αλλάξει όντως τον κόσμο και πρόθυμοι να μιλήσουν με μια χαμηλόφωνη και συγκρατημένα ελλειπτική γλώσσα, ταιριαστή με τις περιοριστικές συνθήκες τις οποίες νιώθουν σαν καυτή ανάσα στον σβέρκο τους, πολλοί από τους εκπροσώπους της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς δεν θα διστάσουν να ταυτίσουν τη μοίρα της ποίησης με τη μοίρα μιας κοινωνίας που αδυνατεί να ξεφύγει από τη διάψευση, το συνεχές κατρακύλισμα των αξιών και, εντέλει, τη δια βίου ακύρωση των μελών της. Παράλληλα, βέβαια, με αυτή την τροχιά θα διαμορφωθούν κι άλλες, αρκετά διαφορετικές και σαφώς πιο εσωτερικές τάσεις: από τις φωνές του μεταφυσικού, του υπαρξιακού και του ερωτικού άγχους και τον καθαρό, καταστατικού προορισμού λυρισμό ως την υποβλητική ατμόσφαιρα της κρυπτικής γραφής ή τις ποικίλες μεταϋπερρεαλιστικές δοκιμές και προσπάθειες. Οι έντονες, παρόλα αυτά, ανάγκες της δικτατορίας και των πρώτων ετών της μεταπολίτευσης για πολιτικές ανιχνεύσεις και αναγωγές θα φέρουν μέχρι και τα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1980 στο επίκεντρο τη συλλογική διάσταση της ποίησης, τοποθετώντας σιωπηρά στο περιθώριο ομάδες οι οποίες δεν προσφέρονται για τέτοιου τύπου αξιοποίηση." [...] Απόσπασμα του βιβλίου.







Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Γ' (1940-1970)
Συλλογικό έργο: Άρης Δικταίος, Μηνάς Δημάκης, Γιώργης Σαραντής, Κρίτων Αθανασούλης, Έκτωρ Κακναβάτος, Δ. Π. Παπαδίτσας, Γιώργης Παυλόπουλος, Στέλιος Γεράνης, Τάσος Κόρφης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Μανόλης Αναγνωστάκης, Ελένη Βακαλό, Ε. Χ. Γονατάς, Μίλτος Σαχτούρης, Άρης Αλεξάνδρου, Νάνος Βαλαωρίτης, Γιάννης Δάλλας, Γιωργής Κότσιρας, Μιχάλης Κατσαρός, Κλείτος Κύρου, Άθως Δημουλάς, Πάνος Θασίτης, Τάκης Σινόπουλος, Σταύρος Βαβούρης, Τάσος Λειβαδίτης, Αριστοτέλης Νικολαΐδης, Νίκος Καρούζος, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου  
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2012
 Σελίδες: 496
 ISBN: 978-960-6727-11-5
 Τιμή με έκπτωση: 16,20€

Ο τρίτος από τους τέσσερις προγραμματισμένος συνολικά τόμους της "Ανθολογίας της ελληνικής ποίησης" του 20ού αιώνα. Σ' αυτόν τον τόμο, που περιλαμβάνει την κρίσιμη περίοδο 1940-1970 (πόλεμος, γερμανική κατοχή, αντίσταση, εμφύλιος, δικτατορία του '67), ανθολογούνται, κατά σειρά εμφάνισής τους στα γράμματα, με τα χαρακτηριστικότερα ποιήματά τους οι σημαντικότεροι ποιητές-εκπρόσωποι της πρώτης και της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς.



 

Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Β' (1920-1940)
Συλλογικό έργο: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Τ. Κ. Παπατσώνης, Λέων Κουκούλας, Γ. Θ. Βαφόπουλος, Γιωσέφ Ελιγιά, Κλέων Παράσχος, Μίνως Ζώτος, Γιώργος Θέμελης, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Αναστάσιος Δρίβας, Μαρία Πολυδούρη, Τεύκρος Ανθίας, Νικηφόρος Βρεττάκος, Μελισσάνθη, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Νίκος Καββαδίας, Αλέξανδρος Μπάρας, Γιώργος Σαραντάρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Ζωή Καρέλλη, Γιάννης Σκαρίμπας, Τάσος Παππάς, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος, Ζήσιμος Λορεντζάτος, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου  
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2009
 Σελίδες: 363
 ISBN: 978-960-6727-09-2
 Τιμή με έκπτωση: 15,30€


Η πρώτη μεσοπολεμική δεκαετία (1920-1930) μπορεί να είναι μάλλον φτωχή σε νέες, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσίες στον χώρο της ποίησης, δεν παύει, ωστόσο, να αποτελεί ένα ενδιάμεσο, στη βαριά έως και ζοφερή ατμόσφαιρα του οποίου κυοφορούνται συνθήκες πρόσφορες για την ανάδειξη του "καινούριου". Εγγύηση γι' αυτό αποτελούν οι ποιητές που έκαναν την εμφάνισή τους λίγα χρόνια πριν, ανάμεσα στα 1910 και στα 1920 (Ρώμος Φιλύρας, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κώστας Ουράνης, Κ.Γ. Καρυωτάκης, Νίκος Χάγερ-Μπουφίδης, Τέλλος Άγρας, Μήτσος Παπανικολάου), και οι οποίοι τώρα διανύουν την περίοδο της πρώιμης έστω ωριμότητάς τους, ωθούμενοι προς αυτήν από εσωτερικούς -ιδιοσυγκρασιακής υφής- όσο και από εξωτερικούς -κοινωνικούς και ιστορικούς- παράγοντες: οι ποιητές του 1920.




Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης. Τόμος Α' (1900-1920)
Συλλογικό έργο: Γεώργιος Δροσίνης, Γεώργιος Σουρής, Κ. Π. Καβάφης, Ιωάννης Πολέμης, Κωστής Παλαμάς, Αριστομένης Προβελέγγιος, Άγγελος Σημηριώτης, Ζαχαρίας Λ. Παπαντωνίου, Κωνσταντίνος Χατζόπουλος, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Σπήλιος Πασαγιάννης, Σωτήρης Σκίπης, Αιμιλία Δάφνη, Πέτρος Μάγνης, Κώστας Βάρναλης, Πέτρος Βλαστός, Απόστολος Μελαχρινός, Παύλος Νιρβάνας, Μάρκος Αυγέρης, Ρήγας Γκόλφης, Αργύρης Εφταλιώτης, Κώστας Ουράνης, Άγγελος Σικελιανός, κ.ά.
Ανθολόγηση-επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου,  Βαγγέλης Χατζηβασιλείου  
Έκδοση:Κότινος, Αθήνα 2007
 Σελίδες: 268
 ISBN: 978-960-6727-06-1
 Τιμή με έκπτωση: 15,30€


Με τον ανά χείρας τόμο οι εκδόσεις "Κότινος" επιχειρούν το, οπωσδήποτε φιλόδοξο, άνοιγμα ενός ποιητικού κύκλου που ολοκληρωμένος θα περικλείει τις σημαντικότερες και αντιπροσωπευτικότερες εκφάνσεις της ελληνικής ποίησης του 20ού αιώνα. Το κλείσιμο του κύκλου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση άλλων τεσσάρων τόμων, καθένας από τους οποίους θα καλύπτει μια εικοσαετία, φτάνοντας έτσι στο τέλος ενός αιώνα που, κατά γενική ομολογία, υπήρξε το πεδίο κοσμογονικών γεγονότων σε όλους τους τομείς, άρα και σ' αυτόν της λογοτεχνίας και, ειδικότερα, της ποίησης.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα