Blogger Template by Blogcrowds.

ΝΕΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

Τίτλος: Πέντε όψεις της Νεωτερικότητας
Συγγραφέας: Μatei Calinescu
Μετάφραση: Ανδρέας Παππάς
Έκδοση: Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα 2011
Σελίδες: 429
ISBN: 978-960-6842-12-2
Τιμή με έκπτωση: 22.50€




Αν και η ακαδημαϊκή θητεία του στην Αμερική βοήθησε καθοριστικά στην ενασχόλησή του με το ευρύτατα συζητούμενο τότε ζήτημα της σχέσης μεταξύ της νεωτερικότητας και του μοντερνισμού, η ιστοριογραφική και ταυτόχρονα ερμηνευτική προσέγγιση που επιχειρεί ο Callinescu σχετικά με τους όρους μοντερνισμός, πρωτοπορία, παρακμή, κιτς είναι προϊόν πολύμοχθης έρευνας, η οποία, σε ο,τι αφορά κυρίως τη διαμάχη "Αρχαίων" και "Μοντέρνων", διατρέχει την πολιτισμική ιστορία της Δύσης, φτάνοντας έως στον Μεσαίωνα και την Αρχαιότητα.

Έχοντας, ως ευρωπαίος στοχαστής, βαθιά συνείδηση του χρόνου και των δραματικών "επιταχύνσεων" της Νεότερης Ιστορίας, ο Calinescu προσπαθεί να αναλύσει με όσο το δυνατόν περισσότερη διαύγεια έννοιες και όρους που υποτιμήθηκαν (όπως ο όρος πρωτοπορία/avant-garde) ή ακόμα και αγνοήθηκαν από την αμερικανική κριτική.


Τίτλος: Ανδρέας Συμεών / Από τη ζωή και το έργο του
Κείμενα: Μάρω Καρδαμίτση - Αδάμη
Επιμέλεια κειμένων: Σπύρος Καρυδάκης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 120
ISBN: 978-960-476-139-5
Τιμή με έκπτωση: 16.20€


Έχω υποστηρίξει με πολλές αφορμές ότι η Ελλάδα είναι η χώρα των ποιητών, όσο κι αν ο ισχυρισμός μου προσκρούει στη στυγνή πραγματικότητα των σημερινών καιρών. Θα μπορούσα βεβαίως, θα όφειλα μάλλον να προσθέσω, πως είναι και η χώρα των αρχιτεκτόνων. Χωρίς να μου διαφεύγει ότι μια τέτοια άποψη θα ηχούσε εξωφρενική στους καταδικασμένους να βιώνουν καθημερινά το αισθητικά τερατώδες και οικιστικά χαοτικό περιβάλλον του τόπου μας. Και δεν εννοώ μόνο εκείνους που είναι υποχρεωμένοι να κατοικούν την πρωτεύουσα ή τη συμπρωτεύουσα της ελληνικής επικράτειας, μα και όλους τους άλλους. Τους υφιστάμενους αδιαμαρτύρητα την επίσης καταθλιπτική ατμόσφαιρα των μεγάλων και των μικρών πόλεων μιας χώρας την οποία ευλόγησαν οι θεοί, την καταράστηκαν όμως οι άνθρωποι.

Για του λόγου το αληθές θα επικαλεστώ, ωστόσο, την Ιστορία. Με τη δική της συνδρομή επέλεξα άλλωστε τους αρχιτέκτονες, τους πολεοδόμους, τους οραματιστές θα έλεγα, που θεώρησα ότι έπρεπε να εκπροσωπηθούν στην πινακοθήκη του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και στο νεογέννητο Μουσείο της γενιάς του Μεσοπολέμου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στον Δημήτρη Πικιώνη και τον Γιώργο Κοντολέοντα, τον Νίκο Μητσάκη και τον Κυριακούλη Παναγιωτάκο, τον Ντίνο Δοξιάδη και τον Άρη Κωνσταντινίδη. Κι αυτό επειδή ο πνευματικός τους κόσμος σηματοδότησε τη μαθητεία του Ανδρέα Συμεών, γονιμοποιώντας με τη γνωστική εποπτεία του έναν δικό του έμφυτο συνδυασμό ταλέντου και φαντασίας. Ένα σπάνιο υπόδειγμα πειθαρχίας, υπευθυνότητας και συναίσθησης του χρέους, μια ακατάβλητη πίστη και μια εξίσου ακατάβλητη αντοχή στην υπηρεσία του επιτελούμενου έργου. Κυρίως, όμως, επειδή φτέρωσαν την ποιητική διάσταση των εκάστοτε στοχεύσεων μιας δραστηριότητας αφιερωμένης στις πιεστικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου.

Η ποίηση, τόσο με την τρέχουσα όσο και με τη μεταφορική έννοια του περιεχομένου της, συγκαταλέγεται ούτως ή άλλως στις βασικές συνιστώσες κάθε σημαντικής δημιουργίας. Όπως συγκαταλέγεται και το ήθος, εξάλλου, που αναδύεται μέσα από την καταγραφή της προσφοράς του Συμεών. [Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής Μουσείου Μπενάκη, από τον πρόλογο της έκδοσης]




Tίτλος: Τα Ταταύλα και η Ιστορία τους
Μετάφραση: Άννα Μαρία Ασλάνογλου, Στέφανος Μπενλίσοϊ, Χάρης Θεοδωρέλης-Ρήγας
Επιμέλεια: Φώτης Μπενλίσοϊ, Φοίβος Νομικός
Έκδοση: Ιστός, Κωνσταντινούπολη 2013
Σελίδες: 396
ISBN: 978-605-4640-07-2
Τιμή με έκπτωση: 26.82€


 

Στο έργο του 1913 «τα Ταταύλα και η Ιστορία τους», ο Επίσκοπος Παμφίλου Μελισσηνός Χριστοδούλου περιγράφει διεξοδικά μια από τις σημαντικότερες ρωμαίικες κοινότητες της Πόλης. Παρουσιάζει στον αναγνώστη την ιστορία της κοινότητας και της συνοικίας μέσα από πρωτογενείς πηγές: αρχεία της Κοινότητας Ταταούλων, πατριαρχικούς κώδικες, οθωμανικά φιρμάνια, αλλά και μαρτυρίες κατοίκων, μύθους και προφορικές παραδόσεις.

Η δίγλωσση αυτή έκδοση του κειμένου, σε νεοελληνική απόδοση και τουρκική μετάφραση, και εμπλουτισμένη με σπάνιες εικόνες, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Κοινότητας Ταταούλων και των εκδόσεων ιστός και προσφέρει στους Πολίτες ένα παράθυρο στην ιστορία τους· η γεωγραφία, οι πηγές, οι λόφοι, οι εκκλησίες, οι σύλλογοι, τα σχολεία, τα κτήρια, οι άνθρωποι, η οικονομική δραστηριότητα και οι προσωπικές ιστορίες που παρατίθενται αναπαριστούν γλαφυρά στον αναγνώστη τις συνθήκες μιας περασμένης εποχής.





Τίτλος: Heaven & Earth / Art of Byzantium from Greek Collections
Επιμέλεια: Δρανδάκη Αναστασία, Παπανικόλα-Μπακιρτζή Δήμητρα, Τούρτα Αναστασία
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 363
ISBN: 978-960-476-131-9
Τιμή με έκπτωση: 36.00€







Τίτλος: Heaven & Earth / Cities and Countryside in Byzantine Greece
Επιμέλεια: Αλμπάνη Ευγενία, Χαλκιά Ευγενία
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2013
Σελίδες: 363
ISBN: 978-960-476-133-3
Τιμή με έκπτωση: 31.50€






Συνοδευτικός κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιείται στην National Gallery of Art στην Ουάσινγκτον (06/10/2013 - 02/03/2014) και στο J.P. Getty Museum στο Λος Άντζελες (09/04/2014 - 25/08/2014). Ο κατάλογος χωρίζεται σε πέντε μεγάλες θεματικές ενότητες που καλύπτουν τη μετάβαση από την αρχαιότητα στο Βυζάντιο, τη θρησκευτική, πνευματική και καθημερινή ζωή και τις σχέσεις του Βυζαντίου με Ανατολή και Δύση. Οι ενότητες δίνουν τη δυνατότητα στον αναγνώστη να σχηματίσει μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για το βυζαντινό πολιτισμό μέσα από εκθέματα που προέρχονται αποκλειστικά από τον ελλαδικό χώρο. Περιέχουν εισαγωγικά κείμενα και λήμματα που υπογράφονται από διακεκριμένους ερευνητές και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.





Τίτλος: "Μουσικήν ποίει και εργάζου" Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής 1953-2013
Έρευνα - Συγγραφή:  Μαρία Καϊρη
Έκδοση: Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, Αθήνα 2013
Σελίδες: 303
ISBN: 978-960-86497-4-3
Τιμή με έκπτωση: 45.00€

Εξήντα χρόνια μουσικής παιδείας και πολιτισμού συμπλήρωσε το 2013 ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής. Η έκδοση αυτή ανατρέχει στα πρώτα χρόνια ίδρυσηςτου Συλλόγου από επίλεκτα μέλη της Αθηναϊκής κοινωνίας, με πρωτεργάτες την Αλεξάνδρα Τριάντη, τον Λάμπρο Ευταξία και τον Χρήστο Λαμπράκη, που πρώτοι οραματίστηκαν τη δημιουργία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Ακολουθούν οι ενθουσιώδεις προσπάθειες για την ανέγερση του Μεγάρου, τη δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος καθώς και η θεσμοθέτηση των ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. 







Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα