Blogger Template by Blogcrowds.

RITUALS OF HOSPITALITY ORNAMENTED TRAYS OF THE 19TH CENTURY IN GREECE AND TURKEY

Τίτλος: Rituals of Hospitality. Ornamented trays of the 19th century in Greece and Turkey
Eπιμέλεια: Flavia Nessi, Μυρτώ Χατζάκη 
Έκδοση: Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2013 
Σελίδες: 287 με 500 έγχρωμες φωτογραφίες 
ISBN: 978-960-204-327-1 
Τιμή με έκπτωση: 43,20€


Βασικό μέρος του τελετουργικού της καθημερινής ζωής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και το νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο – στο σερβίρισμα του καφέ ή των γλυκών του κουταλιού ή ακόμη και στα σύνθετα τελετουργικά που συνόδευαν την παράθεση των γευμάτων –, οι ζωγραφισμένοι δίσκοι, αντικείμενα αδημοσίευτα και ανεπαρκώς μελετημένα, αποτελούν τεκμήρια της σύνθετης κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της εποχής τους. Η έκδοση πραγματεύεται αυτά τα φευγαλέα έργα ως θραύσματα του υλικού πολιτισμού μιας περασμένης εποχής και τοποθετεί τους δίσκους μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτιστικό πλαίσιο και στο καλλιτεχνικό και ιστορικό περιβάλλον καρποί των οποίων υπήρξαν, συχνά κοιτάζοντας πέρα από τα ίδια τα αντικείμενα, προς μια περίοδο συναρπαστική. Μια εποχή κατά την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία, αυτό το χωνευτήρι πολιτισμών, αγωνιζόταν να ισορροπήσει μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας· μια εποχή που είδε τη γένεση του εθνικισμού στα Βαλκάνια· που σημαδεύτηκε από βαθιές κοινωνικοπολιτικές αλλαγές· που είδε τη γέννηση των διασημοτήτων, την έκρηξη της εκβιομηχάνισης και την παρακμή του χειροποίητου, πριν από τη λαίλαπα της μαζικής παραγωγής· και όλα αυτά είναι ευδιάκριτα στην εικονογραφία των δίσκων και στις τεχνικές κατασκευής τους.
Σε αυτή την έκδοση επιχειρείται μια διεπιστημονική ανάγνωση των οικείων αυτών αντικειμένων, μια ανάγνωση που εξετάζει την εικονογραφία και τη λειτουργική τους διάσταση, τις τεχνικές κατασκευής και τους τόπους παραγωγής αλλά και τις εμπορικές διαδρομές που έφεραν τα περιζήτητα αυτά αντικείμενα στην Ανατολή και τα εισήγαγαν στην καθημερινότητα ενός νέου αγοραστικού κοινού. Καταγράφει ταυτόχρονα τις σύγχρονές τους μαρτυρίες, φιλολογικές και εικονογραφικές, και τις ιστορίες που τα ίδια τα αντικείμενα αφηγούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων, γεύσεων και εννοιών, σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ λειτουργικότητας και διακοσμητικού χαρακτήρα.

Η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Η Τέχνη της Φιλοξενίας
Ζωγραφισμένοι δίσκοι του 19ου αίωνα από την Ελλάδα και την Τουρκία 


Η έκθεση παρουσιάζει μια ομάδα συναρπαστικών και πολυδιάστατων αντικείμενων του 19ου αιώνα, προερχομένων από το χώρο της διακόσμησης και των εφαρμοσμένων τεχνών: διακοσμημένους δίσκους που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας αναλαμπής της τεχνικής japanning στην Ευρώπη, μιας τεχνικής που μιμείται τη δημοφιλέστατη στην Άπω Ανατολή τεχνική της λάκας. Πρόκειται για αντικείμενα ιδιαίτερα αγαπητά στους συλλέκτες, τα οποία εμπλουτίζουν σήμερα πολλές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα