Blogger Template by Blogcrowds.

ΜΕΤΡΙΚΑ. ΛΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Τίτλος: Μετρικά
Συγγραφέας: Λίνος Πολίτης
Πρόλογος: Κυριάκος Τσαντσάνογλου
Βιβλιογραφικό επίμετρο: Ναταλία Δεληγιαννάκη
Έκδοση: ΜΙΕΤ, Αθήνα 2014, Β΄έκδοση επαυξημένη
Σελίδες: 229
ISBN: 978-960-250-581-6 χαρτόδετη έκδοση/ 978-960-250-582-3 πανόδετη έκδοση
Τιμή με έκπτωση: 12,60€ χαρτόδετη έκδοση/ 18,00€ πανόδετη έκδοση


Οι μελέτες του Λίνου Πολίτη «Η μετρική του Παλαμά», «Νεοελληνικά σονέτα» και «Ο δεκαπεντασύλλαβος του “Ερωτικού λόγου”» συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά και κυκλοφόρησαν σε βιβλίο στη Θεσσαλονίκη από τις εκδόσεις Κωνσταντινίδη: Λίνος Πολίτης, Μετρικά, Μελέτη 7 [1972]. Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνεται και η μελέτη του 1981 «Νεότερες απόψεις για τη γέννηση και τη δομή του δεκαπεντασύλλαβου». Στον Πρόλογό του ο Κυριάκος Τσαντσάνογλου σημειώνει: «Το μέτρο είναι η γέφυρα που συνδέει δύο από τα μέγιστα επιτεύγματα του ανθρώπου, την ποίηση με τη μουσική, που πολλές φορές μάλιστα στην ιστορία είναι τόσο αλληλένδετα που δεν χρειάζονται καν γέφυρα. Μόνο στον ελληνόφωνο κόσμο, ο Όμηρος, με τη μεσολάβηση της Μούσας, τραγουδάει την μήνιν του Αχιλλέα, ο Πίνδαρος είναι ο μελικός, ο Ρωμανός είναι ο μελωδός, τη λαϊκή ποίηση τη βρίσκουμε στα δημοτικά τραγούδια. Και ευτυχώς δεν βρέθηκε ακόμη κανείς να αμφισβητήσει τη σημασία της μουσικής τέχνης. Ο Πολίτης έφερε ίσως προφητικά το όνομα του Λίνου, του μυθικού εισηγητή της μελωδίας και του ρυθμού στο γένος των ανθρώπων. … Και αν δεν άσκησε δημιουργικά ούτε την ποιητική ούτε τη μουσική τέχνη, ήταν βαθύς γνώστης, αλλά κυρίως εραστής, και των δύο. …
Η επανέκδοση σήμερα των Μετρικών ασφαλώς δεν θα ταράξει τα νερά της σημερινής νεοελληνικής φιλολογίας. Θα θυμίσει όμως μιαν εποχή όπου τα όρια της επιστημονικής και της ηθικής ακεραιότητας ήταν ταυτόσημα· και θα θυμίσει την ευγενική μορφή ενός επιστήμονα απαλλαγμένου από δογματικά βαρίδια και ενός δασκάλου που θεώρησε πρώτιστό του καθήκον να δημιουργήσει μαθητές και φίλους προικίζοντάς τους γενναιόδωρα με τη γνώση του».

Ο ΛΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ (1906-1982), καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, υπήρξε πολυγραφότατος. Από τα πιο γνωστά έργα του: Διονυσίου Σολωμού Άπαντα (Ίκαρος), Διονυσίου Σολωμού Αυτόγραφα έργα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/ΜΙΕΤ/ΕΚΕΒΙ), Ποιητική Ανθολογία (Δωδώνη), Γύρω στον Σολωμό (ΜΙΕΤ), Θέματα της λογοτεχνίας μας (Κωνσταντινίδης). Η Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας (ΜΙΕΤ) επανεκδίδεται συνεχώς από το 1978 και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Οι βιβλιοκρισίες του των ετών 1926-1973 εκδόθηκαν το 2002 από το ΜΙΕΤ.  

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα