Blogger Template by Blogcrowds.

Έκθεση: "Τσιτσιριστά" 43 αυτοφυή βρώσιμα χόρτα της ορεινής Κρήτης

Τσιτσιριστά 
43 αυτοφυή βρώσιμα χόρτα της ορεινής Κρήτης 

Στην έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κουρουτιανών Αθήνας, θα εκτεθεί μια συλλογή από 43 είδη φυτών αποξηραμένα, ανθοφορούντα ή και όχι, σε 65 πίνακες. Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας διάσωσης και ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων του τόπου της Κρήτης καθώς και την ανάδειξη της χρήσης τους στην παρασκευή εδεσμάτων: σε μαγειρευτά λαδερά, τσιγαριαστά, τα λεγόμενα τσιτσιριστά ή τσιτσιρόλια, με κρέας ή σκέτα σε χορτόπιτες ή λαχανόπιτες.

Αυτά τα τριάντα έξι είδη εδώδιμων αυτοφυών χόρτων, που περιέχονται στο ημερολόγιο του Συλλόγου, εντάσσονται στις διατροφικές συνήθειες όσων διαβιούν στις ορεινές περιοχές της Κρήτης και ειδικά στις υπώρειες του Ψηλορείτη. Αποτελούν το κύριο συστατικό σε εξαίρετης γεύσης εδέσματα: τα τσιτσιριστά ή τσιτσιρόλια (μαγειρευτά λαδερά) και τις λαχανόπιτες (χορτόπιτες)

Σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζονται ως αυτοτελή αισθητικά αντικείμενα οπτικής απόλαυσης. Παρατίθενται με τη στενά τοπική λαϊκή ονοματολογία τους.

Ο Σύλλογος Κουρουτιανών Αθήνας τα τελευταία χρόνια επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην επισήμανση, την ανάδειξη και τη διάσωση των φυσικών και ανθρωπογενών αυτών στοιχείων. Όχι από στείρα προσκόλληση στη λεγόμενη παράδοση, που συχνά μας κατακλύζει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας πλαστής πραγματικότητας, αλλά με στόχο να προβάλει τη βαθύτερη σημασία και την αντικειμενική αξία των στοιχείων αυτών. Παράλληλα επιχειρεί τη σύνδεση με το σύγχρονο πολιτισμικό γίγνεσθαι, ενεργοποιώντας και αξιοποιώντας το σχετικό με τον τόπο ανθρώπινο δυναμικό.

Συλλογή Φυτών: Αντωνία Ριζάκου
Επιμέλεια, Σχεδίαση Έκθεσης: Αντώνης Νουκάκης, Γιώργης Νουκάκης

Διάρκεια έκθεσης: 4 Απριλίου έως 31 Μαΐου 2014 

Ώρες λειτουργίας : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:30 π.μ. – 8 μ.μ.
 Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 9:30 π.μ. – 3:30 μ.μ.
Πληροφορίες: τηλ. 210 3614143

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα