Blogger Template by Blogcrowds.

Εκδόσεις Ελληνικής Παλαιογραφικής Εταιρείας


Τίτλος: Ταξίδι στον κόσμο των χειρογράφων
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Πολίτη, Ελένη Παππά
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2004
Σελίδες: 176
ISBN: 960-88303-0-3
Τιμή με έκπτωση: 8,00€




Η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1997 ως επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εκπληρώνοντας ένα παλαιό όραμα του Λίνου Πολίτη. Τα μέλη είναι έλληνες επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου ή αντίστοιχου επιπέδου ερευνητές οι περισσότεροι, που ασχολούνται με θέματα παλαιογραφίας. Σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη των ανά τον κόσμο διασκορπισμένων ελληνικών χειρογράφων και η προβολή της σημασίας τους ως πολιτισμικών αγαθών, δεδομένου ότι αποτελούν έναν από τους κύριους φορείς της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Στα πλαίσια αυτά η Εταιρεία οργάνωσε, στις 10 Μαΐου 2004, σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη, Ημερίδα και Έκθεση των χειρογράφων της Βιβλιοθήκης, με τίτλο "Ταξίδι στον κόσμο των χειρογράφων".


Τίτλος: Κατάλογος Χειρογράφων Ιεράς Μονής Ζάβορδας
Επιστημονική επιμέλεια: Μαρία Λ. Πολίτη
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2012
Σελίδες: 224
ISBN: 978-960-88303-2-5
Τιμή με έκπτωση: 14,32€



Ο κατάλογος των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, Ζάβορδα βλέπει το φως της δημοσιότητας ύστερα από τριάντα χρόνια από το θάνατο του συντάκτη του, Λίνου Πολίτη, και πάνω από πενήντα από την πρώτη επίσκεψή του στη μονή. Οι τρεις ερευνητικές αποστολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφεραν και την έκπληξη, την "ανακάλυψη" δηλαδή του χειρογράφου που περιέχει ολόκληρο το Λεξικό του Πατριάρχη Φωτίου. Ο Πολίτης εξιστορεί το χρονικό των επισκέψεων στη μονή, την ανακάλυψη, αναφέρει όσους του συμπαραστάθηκαν, περιγράφει τη μονή της Ζάβορδας και δίνει συνοπτικά την εικόνα της συλλογής των χειρογράφων της μονής σε ένα άρθρο του σε γερμανικό περιοδικό, με σκοπό να ενημερώσει αμέσως τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το νέο εύρημα -το Λεξικό του Φωτίου. Το άρθρο παρατίθεται εδώ σε μετάφραση μετά την Εισαγωγή, χωρίς διορθωτικές παρεμβάσεις στα σημεία που είναι ανεπίκαιρα σήμερα, ώστε ο αναγνώστης να μεταφερθεί στο κλίμα και τους ανθρώπους της εποχής του 1960. [...] (Από την εισαγωγή της έκδοσης).


http://elpe.web.auth.gr/wordpress/wp-content/uploads/2013/03/exploring_manu.jpgΤίτλος: Εξερευνήσεις στα Χειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης
Επιμέλεια: Μαρία Πολίτη, Ελένη Παππά
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία,2011
Σελίδες: 210
Τιμή με έκπτωση: 16.00€

Κυκλοφορεί και στα Αγγλικά



Η μακρά και συναρπαστική ιστορία της παραγωγής ελληνικών χειρογράφων καλύπτει σχεδόν κάθε τομέα της πνευματικής, θρησκευτικής, λογοτεχνικής, και διοικητικής δραστηριότητας του ελληνόφωνου κόσμου κατά τη βυζαντινή και νεότερη περίοδο. Ο τόμος "Εξερευνήσεις στα χειρόγραφα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης" περιλαμβάνει 12 δοκίμια κορυφαίων ερευνητών, ειδικών στα ελληνικά χειρόγραφα, που αναδεικνύουν την πλούσια και εκλεκτή συλλογή της Βιβλιοθήκης. Οι μελέτες συνοδεύονται από έγχρωμες φωτογραφίες και παρουσιάζουν ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα χειρόγραφα που φυλάσσονται στη Γεννάδειο. Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα και η Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία συνέπραξαν προκειμένου να εκδώσουν αυτόν τον τόμο στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Η δίγλωσση αυτή έκδοση σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τη σειρά "Μονογραφίες Γενναδείου".



Τίτλος: Τα Χειρόγραφα της Συλλογής ΚΝΕ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών
Επιμέλεια: Μάχη Παϊζη-Αποστολοπούλου
Έκδοση: Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2008
Σελίδες: 11
Τιμή με έκπτωση: 1,60€


Η μικρή συλλογή χειρογράφων του Κέντρου Νεοελληνικών Ερευνών απαρτίζεται από 11 χειρόγραφα, που αποκτήθηκαν κατά κύριο λόγο από δωρεές. [...] Όλα τα χειρόγραφα χρονολογούνται στον 18ο και τον 19ο αιώνα, είναι χαρτώα, κάποια γραμμένα από χέρι έμπειρο με επιμελημένη γραφή, άλλα γραμμένα από τους ίδιους τους κατόχους, που μοναδικό σκοπό είχαν να απομνημονεύσουν για δική τους χρήση όσα έγραφαν. Καθένα, ανεξάρτητα από τη μεγάλη ή μικρότερη παλαιογραφική του αξία, προσφέρει στον ερευνητή που το μελετά ψηφίδες συχνά απροσδόκητα σημαντικές για την ανασυγκρότηση της ιστορίας.







Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα