Blogger Template by Blogcrowds.

Το Γ΄Ράιχ στον πόλεμο, Το Γ΄Ράιχ στην εξουσία, Η έλευση του Γ΄Ράιχ

Τίτλος: Το Γ΄Ράιχ στον πόλεμο
Συγγραφέας: Richard J. Evans 
Μετάφραση: Ελένη Αστερίου 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 960
ISBN: 978-960-221-621-7
Τιμή με έκπτωση: 37,80 €


Το 1939 ο Χίτλερ κινητοποίησε τη Γερμανία σ’ έναν πόλεμο με όλα τα μέσα. Συνυφαίνοντας μια ευρεία αφήγηση των πολεμικών επιχειρήσεων με προσωπικές μαρτυρίες κάθε λογής ανθρώπων –από στρατηγούς μέχρι απλούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του μετώπου κι από ακτιβιστές της χιτλερικής νεολαίας μέχρι νοικοκυρές της μεσαίας τάξης– το βιβλίο αποκαλύπτει τη δυναμική μιας κοινωνίας βουτηγμένης στον πόλεμο σε κάθε επίπεδο. Οι μεγάλες συγκρούσεις και καμπές της αναμέτρησης ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, από την εισβολή στην Πολωνία μέχρι τη μάχη του Στάλινγκραντ κι από τη συνωμοτική απόπειρα της 20ής Ιουλίου 1944 κατά του Χίτλερ μέχρι την αυτοκτονία του στο καταφύγιο. Εξίσου ανάγλυφα εμφανίζεται η καθημερινή εμπειρία των απλών Γερμανών κάτω από τους μαζικούς βομβαρδισμούς γερμανικών πόλεων. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξόντωση των Εβραίων, καθώς και άλλων μειονοτήτων της Ευρώπης, από τους ναζί στο πλαίσιο των σχεδίων του Χίτλερ για φυλετική αναδόμηση της ηπείρου.

Καταγράφοντας την ακμή και την παρακμή της γερμανικής πολεμικής μηχανής και την κινητοποίηση μιας ολόκληρης «εθνολαϊκής κοινότητας» στο βωμό της πολεμικής κατάκτησης, του φυλετικού διαχωρισμού και της γενοκτονίας, ο Ρίτσαρντ Έβανς απεικονίζει μια κοινωνία που οδεύει ολομέτωπα  στην αυτοκαταστροφή, παίρνοντας μαζί της ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Και ολοκληρώνει έτσι τον αριστοτεχνικό όσο και ζοφερό απολογισμό μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

Τίτλος: Το Γ΄Ράιχ στην εξουσία
Συγγραφέας: Richard J. Evans 
Επιμέλεια: Ελένη Αστερίου
Μετάφραση: Κώστας Αντύπας 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2014 
Σελίδες: 960
ISBN: 978-960-221-611-8
Τιμή με έκπτωση: 37,80 €



Το Γ΄ Ράιχ στην εξουσία ανοίγει με μια περιεκτική σύνοψη της πρώτης ανάπτυξης του ναζιστικού φαινομένου (που περιγράφεται διεξοδικά στην Έλευση του Γ΄ Ράιχ, τον πρώτο τόμο αυτής της τριλογίας), για να ξετυλίξει από κει και πέρα την τρομερή ιστορία του ναζιστικού καθεστώτος απ’ όταν ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία μέχρι τη στιγμή που έσπρωξε την Ευρώπη στον πόλεμο. Ο Ρίτσαρντ Έβανς εξετάζει πώς έγινε δυνατό μια ομάδα φανατικών ιδεολόγων να αναπλάσει μια κοινωνία γνωστή για τη συνθετότητα και την ανάπτυξή της σ’ ένα μονοκομματικό κράτος προσανατολισμένο στο φυλετικό μίσος και τον πόλεμο. Δείχνει πώς οι ναζί κέρδισαν τις καρδιές και τα μυαλά των Γερμανών πολιτών, διέστρεψαν την επιστήμη, τη θρησκεία και την κουλτούρα και μετασχημάτισαν την οικονομία, την εκπαίδευση, το νόμο και την τάξη, στην προσπάθειά τους να κυριαρχήσουν πλήρως στη γερμανική πολιτική και κοινωνία. Τα κύρια γεγονότα της δικτατορίας –όπως «η νύχτα των σπασμένων κρυστάλλων», «η νύχτα των μεγάλων μαχαιριών», οι αντιεβραϊκοί νόμοι της Νυρεμβέργης, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα πογκρόμ, η φρενήρης προετοιμασία για πόλεμο– ανασυντίθενται με λαμπρή αφηγηματική επιδεξιότητα. Όμως εξίσου σημαντική είναι η ενασχόληση του συγγραφέα με τους άπειρους μικρούς τρόπους με τους οποίους ένας ολόκληρος πληθυσμός μπλέχτηκε στα δίχτυα ενός φρικώδους πειράματος ανθρώπινης μηχανικής στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης. Αντλώντας από ένα εντυπωσιακό φάσμα ερευνών και αναμειγνύοντας την αφήγηση, την περιγραφή και την ανάλυση, το βιβλίο διεισδύει  τόσο στην υψηλή πολιτική του Χίτλερ και του περιβάλλοντός του όσο και στον κόσμο των απλών Γερμανών που παρασύρθηκαν στη δίνη των πρωτόγνωρων αυτών εξελίξεων.



Τίτλος: Η έλευση του Γ΄Ράιχ 
Συγγραφέας: Richard J. Evans 
Επιμέλεια: Κώστας Λιβιεράτος 
Μετάφραση: Κώστας Αντύπας 
Έκδοση: Αλεξάνδρεια, 2013
Σελίδες: 672
ISBN: 978-960-221-587-6
Τιμή με έκπτωση: 31,50 €



Μπορεί η Γερμανία να είχε σπείρει τους ανέμους του Γ΄ Ράιχ από τον καιρό του Μπίσμαρκ, χρειάστηκε όμως μια δραματική αλληλουχία γεγονότων προτού θερίσει θύελλες με την κατάληψη της εξουσίας από τους Ναζί. Σε μια χώρα που σπαρασσόταν από οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αντιθέσεις, ένα-ένα τα μεγάλα πλήγματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, της Συνθήκης των Βερσαλλιών, του υπερπληθωρισμού και της μεγάλης ύφεσης, μαζί με κρίσιμα ξεχωριστά φαινόμενα και συμβάντα –από τις οδομαχίες μεταξύ φαιοχιτώνων και αριστερών μέχρι τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, από το πραξικόπημα της Μπυραρίας ώς τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, από τη ρητορική δεινότητα του Χίτλερ μέχρι τον καταιγιστικό προπαγανδιστικό μηχανισμό του Γιόζεφ Γκαίμπελς– άνοιξαν το δρόμο σε μια ολοκληρωτική ρατσιστική ιδεολογία και μια ασυγκράτητη βία, που έμελλε να εξαπολυθούν από την καρδιά της Γερμανίας στην Ευρώπη και τον κόσμο.
    Για μας που γνωρίζουμε πλέον την έκβασή της, η ιστορία αυτή εμφανίζεται ιδιαίτερα τρομακτική στην αργή αλλά ακάθεκτη –και φαινομενικά μοιραία– πορεία της που ξετυλίγει με μαεστρία εδώ ο συγγραφέας. Και είναι ακόμη πιο τρομερή επειδή ακριβώς, όπως δείχνει, υπήρχαν τόσοι άλλοι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να είχε παιχτεί η  τύχη της Γερμανίας, αποφεύγοντας την τραγική κλιμάκωση από την εύθραυστη Δημοκρατία της Βαϊμάρης μέχρι την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία.
    Σ’ αυτό και τα επόμενα βιβλία της μνημειώδους τριλογίας του, ο Ρίτσαρντ Έβανς, ένας από τους κορυφαίους ιστορικούς στον κόσμο, αφηγείται την πιο σημαντική ιστορία του 20ού αιώνα, και ίσως το πιο κρίσιμο ζήτημα που μένει ακόμη να κατανοηθεί: πώς, μέσα σε λίγες δεκαετίες, η Γερμανία, η οποία το 1900 φάνταζε ως ένα από τα πιο προηγμένα και δυναμικά έθνη του κόσμου, μπόρεσε να οδηγήσει την Ευρώπη σε μια ηθική, φυσική και πολιτισμική καταστροφή, που με τις συνέπειές της δεν έχουμε πάψει ακόμη να ζούμε.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα