Blogger Template by Blogcrowds.

Νέες εκδόσεις από το Μουσείο Μπενάκη

Τίτλος:  Βρετανοί ριζοσπάστες μεταρρυθμιστές. Φιλικές εταιρείες και κομιτάτα στο Λονδίνο (1790-1823)
Συγγραφέας: Τζουρμανά Γιάννα
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2015 
Σελίδες: 360
ISBN: 978-960-476-177-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 16,20€


Η ίδρυση του φιλελληνικού κομιτάτου, της Greek Committee, στο Λονδίνο του 1823, δεν υπήρξε φαινόμενο αναπάντεχο ή απροσδόκητο, που ξεκίνησε άξαφνα με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης για να λήξει ήσυχα και αθόρυβα έπειτα από τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Υπήρξε μορφή συλλογικής συσσωμάτωσης και άσκησης πολιτικής πίεσης, με μέσα και τρόπους που ταίριαζαν στις ριζοσπαστικές προσμονές του βρετανικού φιλελεύθερου πατριωτισμού.
Από την παράδοση της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας και της Γαλλικής Επανάστασης, οι φιλελεύθερες ριζοσπαστικές ιδέες της Βρετανίας μορφοποιούνται σε παρόμοιες κινήσεις. Μεταφράζονταν, κιόλας, στην ιδιαίτερη αγγλική πολιτική γλώσσα και τη μαξιμαλιστική επιχειρηματολογία της μεταρρύθμισης, που στέγαζε εξιδανικεύσεις της προόδου του 19ου αιώνα και υπηρετούσε προσμονές μεταβολών οικουμενικού χαρακτήρα. Στη μητρόπολη του Λονδίνου, αυτές οι προσμονές δοκιμάζονταν στην εμπειρία του καθημερινού, σε κομιτάτα, φιλικές εταιρείες και πολιτικές ενώσεις. Στα περιβάλλοντα αυτά, η συνειδησιακή εμπειρία της χειραφετητικής ηθικής και οι πολιτικοί και κοινωνικοί προσανατολισμοί της ελεύθερης οικονομίας παρήγαγαν κόσμους νοημάτων, που συνδέθηκαν με τα φιλελεύθερα προτάγματα των επαναστάσεων του αρχόμενου 19ου αιώνα στην Ευρώπη και τις δύο Αμερικές.
Με αφετηρία τους ιδρυτές της Greek Committee, το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τέτοια ερωτήματα, εστιάζοντας στον ριζοσπαστικό πλουραλισμό και τον πολιτικό σκεπτικισμό, που προσέφεραν οι χώροι των κομιτάτων και των εταιρειών κατά τη διαδικασία της μορφοποίησης φιλελεύθερων ριζοσπαστικών ιδεών. 
(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) 




Τίτλος:  «Ένας χαμένος ελέφαντας». Εκατό χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Γκάτσου. Πρακτικά διεθνούς συνεδρίου
Επιμέλεια:  Αρβανιτάκης Δημήτρης, Δημητρούκα Αγαθή 
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2015 
Σελίδες: 336
ISBN: 978-960-476-175-3 
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,40€


Ο τόμος περιλαμβάνει τα κείμενα των ομιλιών που παρουσιάστηκαν στο ομότιτλο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς) στο διάστημα 23-25 Σεπτεμβρίου του 2011.
Έλληνες και ξένοι μελετητές του νεοελληνικού πολιτισμού και του έργου του Νίκου Γκάτσου επιχειρούν να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες της ποιητικής του και να εντάξουν την καλλιτεχνική του παραγωγή στα ιστορικά της συμφραζόμενα.




Τίτλος:  Wolf Suschitzky. Ταξίδι στην Ελλάδα του ‘60.  Voyage in Greece in the '60s. 
Επιμέλεια Έκθεσης & Έκδοσης: Μωραΐτη Ιωάννα, Collins Ian
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2015 
Σελίδες: 40 με 23 α/μ φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-174-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,40€


Κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης η οποία πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (24/04 - 27/06/2015).  Η έκθεση παρουσιάζει 23 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του βρετανού φωτογράφου Wolf Suschitzky από το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1960,  οι οποίες απεικονίζουν στιγμιότυπα της καθημερινής ζωής, αγροτικές σκηνές, ήθη και έθιμα, αλλά και πορτρέτα από τη Σκιάθο, την Ύδρα και την Αθήνα.





Τίτλος: Πανιάρας - Fragile
Επιμέλεια Έκθεσης & Έκδοσης: Κυπραίου Ελένη
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, 2015
Σελίδες: 48 με 30 έγχρωμες φωτογραφίες
ISBN: 978-960-476-176-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,40€
Η έκδοση κυκλοφόρησε με την ευκαιρία της ομότιτλης έκθεσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη, από τις 27 Μαΐου μέχρι τις 28 Ιουνίου 2015. Παρουσιάζονται ιδιότυπα όσο και ανατρεπτικά έργα του Κώστα Πανιάρα (κυανές, κόκκινες, επίχρυσες ή επάργυρες παραλλαγές της Κεφαλής της Υγείας από την Τεγέα της Αρκαδίας, 350-325 π.Χ.), μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης επιχειρεί να ανιχνεύσει τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να διασφαλίσουν το αγαθό της υγείας.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα