Blogger Template by Blogcrowds.

Ναυτιλία και εμπόριο υπό Βρετανική Προστασία. Ιόνιο Κράτος (1851-1864)

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEitnHCxD8ftA-KVZu7aKwsaSMQ7K95oNhh7fCl1DPgfgcRSYoa8pWVy9yTnkhEVW5t029ZmSMV-_znG39d3dCxyQkTF_s0WYnw_v_N4WjL3Bz49keNR2Px860qIhngEU5KnwhJp865nPEFe/s200/img015.jpgΤίτλος: Ναυτιλία και εμπόριο υπό Βρετανική Προστασία. Ιόνιο Κράτος (1851-1864)
Συγγραφέας: Παναγιώτης Καπετανάκης
Έκδοση:  Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2015
Σελίδες:
368
ISBN:
978-960-9538-35-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
18,00€


«Η ιστορία της επτανησιακής ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της περιόδου από τις αρχές του 18ου έως και την Ένωση των Επτανήσων με το Ελληνικό Βασίλειο το 1864 είναι ένα από τα σημαντικά κενά της ελληνικής ιστοριογραφίας. Η βιβλιογραφική παραγωγή καλύπτει τη ναυτιλιακή ιστορία των νησιών του Αιγαίου, ενώ η ναυτιλία των νησιών του Ιονίου, κυρίως κατά την περίοδο της Ιονίου Πολιτείας, δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο συστηματικής ιστορικής έρευνας, παρά τις ενδιαφέρουσες μελέτες που έχουν δει το φως κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αυτό το ιστοριογραφικό κενό επιχειρεί να καλύψει ο συγγραφέας του παρόντος έργου. 

 [...] Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη του Παναγιώτη Καπετανάκη βρίσκεται στη συστηματική ανάλυση και ερμηνεία της εμπορικής και ναυτιλιακής ζωής του Ιονίου Κράτους και μέσα από αυτή την αναγωγή του στο ιδιότυπο αποικιοκρατικό καθεστώς που είχε επιβάλει στα Επτάνησα η Μεγάλη Βρετανία. Χωρίς αυτήν την οπτική θα παρέμεινε ελλιπής η συνολική ανάγνωση και κατανόηση της ιστορίας της επτανησιακής ποντοπόρου εμπορικής ναυτιλίας 

Το έργο αυτό προσφέρει στο επιστημονικό και στο ευρύ αναγνωστικό κοινό τη δυνατότητα μίας μοναδικής περιήγησης στις θάλασσες, τα νησιά, τα λιμάνια και τα ιστιοφόρα των Ιονίων του 19ου αιώνα.» 

Ταξιάρχης Γ. Κόλιας (από τον πρόλογό του στο βιβλίο) 

Ο Παναγιώτης Καπετανάκης με καταγωγή από την Κεφαλονιά, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου όπου και εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή. Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη μελέτη της ευρωπαϊκής και ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, ενώ παράλληλα διδάσκει στο Ναυτιλιακό Ινστιτούτο του Γκρίνουιτς του Πανεπιστημίου του Γκρίνουιτς στο Λονδίνο.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα