Blogger Template by Blogcrowds.

Κινηματογραφικά δεινά. Απο τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου

Τίτλος: Κινηματογραφικά δεινά. Απο τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου
Συγγραφέας: Θωμάς Λιναράς
Έκδοση: Εκδόσεις Εντευκτηρίου, Θεσσαλονίκη 2015
Σελίδες:468
ISBN:978-960-7568-43-4
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€


Μέσα από κείμενά του δημοσιευμένα στη διάρκεια τριάντα χρόνων (1983-2013), τα οποία ο συγγραφέας έχει επιλέξει και τα οποία συνιστούν μέρος μιας διανοητικής και αισθητικής περιπέτειας, χαρτογραφείται μια κινηματογραφική γεωγραφία όπου, σε μια ενωτική χειρονομία, αξιολογούνται τόσο οι κλασικοί auteurs (Ντράγιερ, Μπρεσσόν, Αντονιόνι, Ταρκόφσκι, Όζου κ.ά.) όσο και οι νεότεροι, κυρίως Ευρωπαίοι, των τελευταίων δεκαετιών (Κισλόφσκι, Βέντερς, Σκολιμόφσκι, Καουρισμάκι, Μάικ Λη, Κεν Λόουτς, Μορέτι, Νταρντέν, Μπέλα Ταρ, Σοκούροφ, Χάνεκε, Λοζνίτσα κ.ά..)

Σημειώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Μισέλ Δημόπουλος:

Ο Θωμάς, φίλος και παλιός συνεργάτης από τη Θεσσαλονίκη, ανήκει σ’ αυτούς τους σκληροπυρηνικούς σινεφίλ παλαιάς κοπής, με ανήσυχο πνεύμα και ανοιχτό μυαλό. Το σινεμά έχει αλλάξει, ο κόσμος έχει αλλάξει, κι ο Λιναράς δεν έμεινε αδρανής, αλλά παρ-ακολούθησε αυτήν τη μεταβολή. Δεν είναι τόσο απλό να θέτεις στο καινούργιο τα σωστά ερωτήματα, να διεισδύεις στα νέα ρεύματα και να μπορείς να αμφισβητήσεις παλιότερες αντιλήψεις, ιδιαίτερα σήμερα που το τοπίο είναι θολό και τα κριτήρια αξιολόγησης ακατέργαστα και παρεξηγήσιμα.

Η λέξη δεινά στον τίτλο υποδηλώνει τα βάσανα της κινηματογραφικής γραφής, ενώ ο υπότιτλος σηματοδοτεί δύο μεγάλες αγάπες του συγγραφέα: την παθιασμένη σχέση με το σινεμά του Βιμ Βέντερς και του Γιασουχίρο Όζου, που είναι πρώτος στην προσωπική λίστα (που ο καθένας έχει) για τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Ακολουθούν, από κοντά, ο Καρλ Ντράγιερ και ο Ρομπέρ Μπρεσσόν. Να σημειωθεί ακόμα ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τον Βέντερς με τον Όζου, η οποία αποτελεί και τον κρυφό άξονα του βιβλίου (αρχή-τέλος), καθώς ο Γερμανός υπήρξε ένας από τους πρώτους που ανέδειξαν στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη το τεράστιο μέγεθος και τη μεγάλη αξία του Ιάπωνα δημιουργού

Vinsanto. Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης

Τίτλος: Vinsanto. Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης
Συγγραφέας: Σταυρούλα Κουράκου 
Έκδοση: Εκδόσεις του Φοίνικα, 2015
Σελίδες: 77
ISBN: 978-960-6849-52-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,80€


Στο διεθνές οινεμπόριο, ορισμένοι οίνοι είναι γνωστοί με γεωγραφικά ονόματα που υποδηλώνουν την καταγωγή τους. Προέρχονται όλοι από αμπελουργικές ζώνες νομοθετικά οριοθετημένες, που βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια των ομώνυμων περιοχών, τα τοπωνύμια των οποίων έχουν αναγνωριστεί ως «ονομασίες προέλευσης». Οι οίνοι αυτοί παράγονται υπό όρους που έχουν καθοριστεί ξεχωριστά για κάθε μία ονομασία προέλευσης, από τη νομοθεσία της χώρας παραγωγής.

Για να αναγνωριστεί το όνομα της περιοχής ως ονομασία προέλευσης, ο νομοθέτης συνεκτιμά πολλούς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση της ποιότητας και της ιδιαιτερότητας των οίνων της. Από τους φυσικούς παράγοντες, κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην περιοχή και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες. Γιατί οι οίνοι ποιότητας παράγονται μόνον από εκλεκτές ποικιλίες οιναμπέλου καλά προσαρμοσμένες στο οικολογικό περιβάλλον της κάθε αμπελουργικής ζώνης. Τα σταφύλια προικίζονται τότε με ορισμένα συστατικά ποιότητας, που καθώς κληροδοτούνται στους παραγόμενους οίνους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους και καθορίζουν την ιδιαιτερότητα των οίνων κάθε ονομασίας προέλευσης. 
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.) 

Το παρελθόν και το σήμερα

Τίτλος: Το παρελθόν και το σήμερα
Συγγραφέας: Πέτρος Θέμελης
Έκδοση: Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
Σελίδες: 127
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 9,00€

Πρόκειται για επιφυλλίδες και μικρά κείμενα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Τα Νέα", αλλά και στον ημερήσιο Τύπο της Καλαμάτας στη διάρκεια των ετών 2004 - 2010. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου σχολιάζονται θέματα πολιτιστικού παρελθόντος που αγγίζουν πλευρές του σήμερα, στο δεύτερο, θίγονται ποικίλα θέματα του Μεσαίωνα, της Νεοελληνικής ιστορίας, της πολιτικής και των πολιτικών.

"Οι αρχαιολόγοι δεν είναι πια μονόπλευροι κλασικιστές, έχουν διευρύνει τον ορίζοντά τους στην εκτίμηση των μνημείων όλων των εποχών και έχουν αναγνωρίσει ταυτόχρονα τη μεγάλη οικονομική αξία του πολιτισμού. Οι απόψεις της γενιάς του '30 για την αξία όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και του Νεοελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργίας βρήκαν συνεχιστές που κατάφεραν με επιμονή, πίστη και αγώνες να κάνουν πράξη το όραμά τους. Το Βυζάντιο, η Νεοελληνική τέχνη, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αντιμετωπίζονται ισότιμα με την αρχαιότητα. Μέσα στο πνεύμα αυτό κινούνται και τα μικρά κείμενά μου".
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.) 

Σχεδιαστές μόδας στην Όπερα

Τίτλος: Σχεδιαστές μόδας στην Όπερα
Συγγραφέας: Έλενα Ματθαιοπούλου
Επιμέλεια: Δάφνη Χρήστου
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2015
Σελίδες: 192
ISBN: 978-960-6878-58-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 57,24€


Η μόδα και η όπερα είναι προορισμένες από τη φύση τους να συνυπάρχουν. Η όπερα, ως η πλέον πληθωρικά «θεατρική» απ’ όλες τις τέχνες, έχει εμπνεύσει πολλούς από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας, όπως ο Κριστιάν Λακρουά, ο Καρλ Λάγκερφελντ, η Μιούτσια Πράντα, ο Εμανουέλ Ουγκαρό, οι Βίκτωρ και Ρολφ, και τους ώθησε να μεγαλουργήσουν ως κοστουμίστες στον παγκόσμιο οπερατικό χάρτη.
Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει δέκα κορυφαίους σχεδιαστές μόδας καθώς και τα φαντασμαγορικά κοστούμια που δημιούργησαν για όπερες στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου: περιέχει συγκεκριμένα σκίτσα των σχεδιαστών για έργα όπως ο Ντον Τζιοβάνι, η Κάρμεν, η Αΐντα, το Έτσι Κάνουν Όλες, ο Μαγικός Αυλός και πολλά άλλα, σε θέατρα όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν καθώς και τα διασημότερα διεθνή φεστιβάλ.
Παράλληλα, μέσα από τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η συγγραφέας, αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες πτυχές αλλά και η πορεία του κάθε σχεδιαστή ξεχωριστά προς την όπερα καθώς και οι καινούργιες προκλήσεις που αντιμετώπισε για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της.Η Έλενα Ματθαιοπούλου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στα περιοδικά και τις εφημερίδες The Tatler, The Daily Express, Vogue, The Times και Gramophone and Opera Now.  Έχει συγγράψει  επτά διεθνώς αναγνωρισμένα βιβλία με θέμα τη μουσική και την όπερα (Maestro: Encounters with Conductors of Today, Bravo: Today’s Tenors, Baritones and Basses Discuss their Roles, Diva: Today’s Sopranos and Mezzos Discuss Their Art, Diva: The New Generation and Placido Domingo: My Roles on Stage), που έχουν μεταφραστεί από τα αγγλικά σε πολλές γλώσσες.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα