Blogger Template by Blogcrowds.

Vinsanto. Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης

Τίτλος: Vinsanto. Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης
Συγγραφέας: Σταυρούλα Κουράκου 
Έκδοση: Εκδόσεις του Φοίνικα, 2015
Σελίδες: 77
ISBN: 978-960-6849-52-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,80€


Στο διεθνές οινεμπόριο, ορισμένοι οίνοι είναι γνωστοί με γεωγραφικά ονόματα που υποδηλώνουν την καταγωγή τους. Προέρχονται όλοι από αμπελουργικές ζώνες νομοθετικά οριοθετημένες, που βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια των ομώνυμων περιοχών, τα τοπωνύμια των οποίων έχουν αναγνωριστεί ως «ονομασίες προέλευσης». Οι οίνοι αυτοί παράγονται υπό όρους που έχουν καθοριστεί ξεχωριστά για κάθε μία ονομασία προέλευσης, από τη νομοθεσία της χώρας παραγωγής.

Για να αναγνωριστεί το όνομα της περιοχής ως ονομασία προέλευσης, ο νομοθέτης συνεκτιμά πολλούς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση της ποιότητας και της ιδιαιτερότητας των οίνων της. Από τους φυσικούς παράγοντες, κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην περιοχή και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες. Γιατί οι οίνοι ποιότητας παράγονται μόνον από εκλεκτές ποικιλίες οιναμπέλου καλά προσαρμοσμένες στο οικολογικό περιβάλλον της κάθε αμπελουργικής ζώνης. Τα σταφύλια προικίζονται τότε με ορισμένα συστατικά ποιότητας, που καθώς κληροδοτούνται στους παραγόμενους οίνους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους και καθορίζουν την ιδιαιτερότητα των οίνων κάθε ονομασίας προέλευσης. 
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.) 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα