Blogger Template by Blogcrowds.

Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974

Τίτλος: Δημοσθένης Κοκκινίδης. Λησμονημένα ρολά ζωγραφικής 1952-1974
Επιμέλεια: Φιολάκης Κωνσταντίνος
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 136
ISBN: 978-960-476-183-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€


Κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) από τις 11 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016. Στον κατάλογο παρουσιάζονται 40 αδημοσίευτα έργα που βρέθηκαν ξεχασμένα στο ατελιέ του καλλιτέχνη. Αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των θεματικών της ζωγραφικής του Δημοσθένη Κοκκινίδη, από την περίοδο των σπουδών του στην ΑΣΚΤ έως την πτώση της δικτατορίας (1952-1974).

Η έκδοση περιλαμβάνει πρόλογο του Άγγελου Δεληβορριά, εισαγωγή του καλλιτέχνη και κείμενο του επιμελητή.

Δημήτρης Χ. Διβάνης Πίνδος

Τίτλος: Πίνδος / Pindus (δίγλωσση έκδοση)
Γενική Επιμέλεια: Δημήτρης Χ. Διβάνης
Έκδοση: Εκδοτικός Οίκος Μέλισσα, Αθήνα 2015
Σελίδες: 191
ISBN: 978-960-204-345-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 36,00€"Το λεύκωμα Πίνδος είναι μια προσεκτική επιλογή, από μια μεγάλη θεματογραφικά και χρονικά ενότητα, εκατόν είκοσι δύο ασπρόμαυρων αναλογικών φωτογραφιών μου - ωδή στο κομμάτι εκείνο της οροσειράς της Πίνδου που αφορά γεωγραφικά κυρίως τους νομούς Τρικάλων, Ιωαννίνων και Γρεβενών. Σε αυτό το φωτογραφικό σύνολο το φυτικό περιβάλλον, είναι αυτόνομο είτε σε συνδυασμό με τα οικιστικά κατάλοιπα των αγροτροφικών κοινωνιών που έδρασαν στον χώρο τους προηγούμενους δυο αιώνες, είναι ο πρωταγωνιστής και οι άνθρωποι λανθάνοντες κομπάρσοι. Πρωτίστως, τα υλικά τεκμήρια αυτών των εξαφανισμένων σήμερα ορεινών κοινοτήτων, όπως οι ερημωμένες οικίες, οι μισογκρεμισμένες αγροικίες, οι εγκαταλειμμένοι στάβλοι και οι αποθήκες, οι πέτρινοι αναλημματικοί τοίχοι -τόσο στην αυστηρά αρχιτεκτονική τους αποτύπωση, όσο και ενταγμένα στο τοπίο, που πολλές φορές φαίνεται να τα καταπίνει ανηλεώς -, ορίζουν το αγαπημένο μου θέμα. Και πως να μην είναι άλλωστε, όταν οι κατασκευές  αυτές αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του άγνωστου ορεινού χώρου της Πίνδου, χαρίζοντάς του μια ατμόσφαιρα ονειρική, παραμυθένια, βγαλμένη από τους μύθους και τους θρύλους των λαϊκών δοξασιών"
(απόσπασμα από τις προλογικές σημειώσεις του Δ. Χ. Διβάνη)Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι»

Τίτλος: Φώτης Κόντογλου. Από τον «Λόγο» στην «Έκφρασι». Με ζωγραφιές και με πλουμίδια απ’ το χέρι του συγγραφέα
Επιμέλεια: Χρήστος Φ. Μαργαρίτης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 288
ISBN: 978-960-476-182-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 31,50€

Η συνοδευτική έκδοση της ομότιτλης έκθεσης που φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα) από τις 9 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2016, με κύριο θέμα την ανάδειξη βιβλίων που έγραψε ή εικονογράφησε ο Φώτης Κόντογλου. Εκτός από την πλούσια εικονογράφηση, τα κείμενα των ειδικών επιστημόνων που περιλαμβάνονται στην έκδοση αναδεικνύουν ποικίλες πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του ζωγράφου.

Α. Τάσσος. 1914-1985

http://2.bp.blogspot.com/-UlOvv0n0SBU/VmsCLEGW-AI/AAAAAAAAI3Q/knlPuIoxRYM/s200/%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%25A3%25CE%259F%25CE%25A3.gifΤίτλος: Α. Τάσσος. 1914-1985
Κείμενα: Συλλογικό
Έκδοση: Alpha Bank, Αθήνα 2015
Σελίδες: 164
ISBN: 978-618-5072-13-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€
Η έκδοση Α. Τάσσος 1914-1985 πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της αναδρομικής έκθεσης στο Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο οδού Πειραιώς από 30 Νοεμβρίου 2015 έως 31 Ιανουαρίου 2016. «...Δύο είναι οι σκοποί αυτής της αναδρομικής έκθεσης: πρώτον, να επανεκτιμηθεί το έργο του Α. Τάσσου από ένα κοινό με διαφορετικό αισθητήριο και κριτήριο από ότι το κοινό της εποχής που δημιουργήθηκαν τα έργα, αλλά και με οπτική διαμορφωμένη μέσα από τις "ευκολίες" των ψηφισκών αναπαραγωγών. Δεύτερον, να παρουσιαστούν δυσπρόσιτα έργα που αποκάλυψε η έρευνα, δηλαδή έργα γνωστά μόνο από τη βιβλιογραφία ή αφανή έως σήμερα. 

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από τα πολύ σημαντικά και χαρακτηριστικά έργα που καθόρισαν την πορεία του και χωρίζεται σε έξι ενότητες. Πολλά από τα έργα πλαισιώνονται από τις αντίστοιχες πλάκες χαρακτικής...». 

Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος (από τον πρόλογο του βιβλίου)

Picasso - Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού

http://4.bp.blogspot.com/-X8mFIcWgoWc/VmrteGbnyPI/AAAAAAAAI20/5Haq7X4So2g/s1600/%25CE%25A0%25CE%2599%25CE%259A%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%259F-%25CE%259A%25CE%259F%25CE%259A%25CE%25A4%25CE%25A9.gifΤίτλος: Picasso - Cocteau. Οι καινοτόμοι του μοντερνισμού
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιστημονική επιμέλεια: 
Έκδοση:Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 319
ISBN: 978-618-5201-00-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 25,20€Η ειλικρινής φιλία και η δύναμη της αντιστικτικής έμπνευσης και αφήγησης όριζε τη σχέση των δύο μεγάλων καινοτόμων του μοντερνισμού, που, με το πολύτροπο έργο τους, σημάδεψαν τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και κατέκτησαν περίοπτη θέση στην ιστορία της τέχνης. Η ποικιλομορφία του έργου τους, στη ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, σκηνογραφία αλλά και στον γραπτό λόγο, εμπεριέχουν δυναμικά το έλλογο και το άλογο, αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις, ανατρεπτικές σχέσεις με τη ζωή και την αναζήτηση του απόλυτου. Μέσα από το αιρετικό τους πνεύμα, αποκαλύπτεται η αυθεντικότητα και η ιδιοφυΐα τους. Το έργο τους, με τις βαθιές και διορατικές αλήθειες, έχει μια πολύπλοκη σχέση με την τέχνη, αφού με την ιδιοφυΐα τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση του μοντερνισμού. Κοινό δε σημείο αναφοράς τους είναι η επίδραση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος στη δουλειά τους. Πολύτροποι και αισθαντικοί, αγάπησαν την απόλυτη αλήθεια, το αναλοίωτο και το αιώνιο. Έτσι, το έργο τους ανήκει στο αύριο, καθώς θα συνεχίζει να γοητεύει και να διδάσκει τις μελλοντικές γενιές. 

Τάκης Μαυρωτάς (από το οπισθόφυλλο του καταλόγου)

Έκθεση στο Μέγαρο Εϋνάρδου: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΕΡΓΑ 1972-2012


Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης
σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ 
ΕΡΓΑ 1972-2012
Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή καλύπτουν τη διαδρομή του καλλιτέχνη στη ζωγραφική από το 1972 έως το 2012. Πρόκειται για τις ενότητες Ανατολικό Αιγαίο, Μεταλλικές νεκρές φύσεις, Αιγαίο, Τοπία της σκουριάς, Θεσσαλική γη, Υδατογραφίες, Scrap και Δείγμα γραφής.
Η Κατερίνα Κοσκινά στο κείμενό της «Μυστικά τοπία» (2002), το οποίο αναδημοσιεύεται στον κατάλογο που συνοδεύει την παρούσα έκθεση, σημειώνει:

«Αυτό που καταρχήν εντυπωσιάζει στα έργα του Γιάννη Μιχαηλίδη, τόσο στους παλαιότερους παραστατικούς του πίνακες όσο και στους πιο πρόσφατους, είναι η φειδώ με την οποία αντιμετωπίζει τα περιγραφικά στοιχεία και η λιτότητα των χρωμάτων του. Ενώ όμως η χρήση των χρωμάτων είναι περιορισμένη, οι τονικότητές τους ήταν κατ' αντιδιαστολή ανέκαθεν πλούσιες.

»Το δεύτερο πράγμα που εντυπωσιάζει είναι ότι, όχι μόνο όταν πρόκειται για παραστατική ζωγραφική, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο στις αφηρημένες του συνθέσεις, δημιουργείται μια εντύπωση τοπίων. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι ο καλλιτέχνης προβάλλει τα δικά του εσωτερικά ζωγραφικά τοπία. Ίσως πάλι να οφείλεται στη σχέση που διατηρεί με τη φύση και στην ανάγκη του να τη μιμηθεί, επεμβαίνοντας στα έργα με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι εκείνη, αλλά κατά τον ίδιο τρόπο που αυτή θα τα αλλοίωνε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι, η διαδικασία της ζωγραφικής στο έργο του Γιάννη Μιχαηλίδη συνδυάζεται με τις παραξενιές της φύσης και του καιρού, με το στέγνωμα στον ήλιο, με το ξέσχισμα του αέρα, με την υγρασία της βροχής, με τις οξειδώσεις που δημιουργεί το αλάτι της θάλασσας. Ακόμη και στα μονόχρωμα έργα που την πρωτοκαθεδρία δεν έχει το τοπίο, αλλά εμφανώς τα ίδια τα υλικά του ζωγράφου, αναγνωρίζει κανείς στοιχεία τόπων. Αυτό είναι συνεπές με την άποψη του Γιάννη Μιχαηλίδη για τη ζωγραφική, την οποία σαφώς ο ίδιος “κατοικεί”, ως τόπο».
Το ίδιο εκφράζει και ο Γιάννης Μιχαηλίδης σε συνέντευξή του στον Αυγουστίνο Ζενάκο (Το Βήμα, 10.3.2002): 

«…όλοι το χώρο μας ζωγραφίζουμε. Τον τόπο μας. Τα δικά μας πράγματα. Για μένα αυτό ξεκίνησε από τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτε άλλο στη ζωή μου εκτός από ζωγραφική. Ο δικός μου χώρος λοιπόν είναι η Σκιάθος όπου γεννήθηκα, ο Βόλος όπου μεγάλωσα και τελικά η Αθήνα όπου ήρθα στο τέλος του '50. Η Σκιάθος είναι φυσικά η θάλασσα, το Αιγαίο, αλλά και τα πλοία τα οποία ταξιδεύουν και μετά αποσύρονται και πεθαίνουν, σκουριασμένα πια, στον ταρσανά. Στον Βόλο μετά, βρήκα μια βιομηχανική πόλη η οποία παρήκμαζε. Και τέλος στην Αθήνα, όλες αυτές οι αφίσες στο δρόμο, κολλημένες η μία πάνω στην άλλη και σκισμένες, πάλι μου έδωσαν αυτή την αίσθηση της φθοράς. Εγώ τα σκέφτομαι όλα αυτά σαν μια μεταλλαγμένη νεκρή φύση. Από τα παλιότερά μου έργα διαγράφεται η πρόθεσή μου, στην καινούρια μου δουλειά όμως, μολονότι επανέρχονται οι ίδιες χρωματικές κλίμακες, αισθάνομαι ότι παραπέμπω, ότι αποκαλύπτω τις πηγές μου». 

Και προσθέτει: «Κοιτάξτε, η ζωγραφική είναι μια μποτίλια στη θάλασσα. Την πετάμε και σίγουρα ελπίζουμε ότι κάποιος θα βρεθεί να τη μαζέψει».

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στη Σκιάθο το 1940. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Πήλιο. Έχει εργαστεί ως γραφίστας (1966 –1974) και έχει διδάξει σε ιδιωτικές σχολές και εργαστήρια. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, ενώ συμμετείχε σε 6 Πανελλήνιες και σε αρκετές ομαδικές και θεματικές εκθέσεις, κυρίως στην Ελλάδα. Το 1970 απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην έκθεση νέων ζωγράφων, γλυπτών και χαρακτών του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών). Συμμετείχε επίσης, μεταξύ άλλων στις διοργανώσεις: Πανόραμα ελληνικής ζωγραφικής, 1950-1975 (1976, Εθνική Πινακοθήκη), Μνήμες, αναπλάσεις, αναζητήσεις (1985, Εθνική Πινακοθήκη), Αφιέρωμα στον Περικλή Πανταζή (1996, Ίδρυμα Ε. Αβέρωφ, Μέτσοβο), Γενέθλιος τόπος (2007, Μουσείο Μπενάκη).

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με έργα του καλλιτέχνη και κείμενα των: Ελισάβετ Πλέσσα, Κατερίνας Κοσκινά, Νίκου Χουλιαρά, Ντόρας Ηλιοπούλου-Ρογκάν και Κύριλλου Σαρρή. 


Διάρκεια έκθεσης : 18 Δεκεμβρίου 2015—13 Φεβρουαρίου2016

Η έκθεση θα παραμείνει κλειστή την Παρασκευή 25, το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015, την Παρασκευή 1, το Σάββατο 2 και την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016.Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 10 π.μ.–2 μ.μ.
Τετάρτη και Παρασκευή 6–8 μ. μ., Σάββατο 12–2 μ.μ.
Πληροφορίες: τηλ. 210 5223101, 210 3234267.

Οι εκδόσεις Κασταλία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930

http://www.miet.gr/web/covers/books/kastalia_bigsite.jpgΤίτλος: Οι εκδόσεις Κασταλία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1930
Συγγραφέας: Κώστας Χατζιώτης
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2015
Σελίδες: 32
ISBN: 978-960-250-650-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 5,00€
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον χώρο του βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ επί της οδού Αμερικής 13 (2 Δεκεμβρίου 2015 έως 27 Φεβρουαρίου 2016). 

Δημιουργός του εκδοτικού οίκου Κασταλία ήταν ο Γερμανορώσος Έρμαν Κάουφμαν, που ήρθε στην Ελλάδα το 1920, μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων στη Ρωσία. Ο Κάουφμαν, που διέθετε καλή μόρφωση, διακινούσε αρχικά με ένα καροτσάκι μεταχειρισμένα γαλλικά βιβλία. Σύντομα όμως, καθώς ο κύκλος των εργασιών του αυξανόταν ταχύτατα, στέγασε τη βιβλιεμπορική δραστηριότητά του στο Μέγαρο Εφεσίου, στην οδό Σταδίου 28. Το βιβλιοπωλείο Κάουφμαν έγινε γρήγορα το κέντρο του ξενόγλωσσου βιβλίου στην Αθήνα. 

Στις αρχές του 1934, ο Κάουφμαν ίδρυσε την εκδοτική εταιρεία Κασταλία, που ευθύς από την πρώτη εμφάνισή της έδειξε στους βιβλιόφιλους της Αθήνας ότι είχε ιδιαίτερα υψηλούς στόχους. Ο νέος εκδοτικός οίκος συγκέντρωσε τη λογοτεχνική πρωτοπορία της εποχής. Τερζάκης, Θεοτοκάς, Σεφέρης, Εμπειρίκος, Μυριβήλης, Βενέζης κ.ά. της γενιάς του ’30 εκδίδουν τα έργα τους στην Κασταλία, ενώ μεταξύ των συνεργατών συγκαταλέγεται και ο Κ. Θ. Δημαράς. 

Η περίοδος ακμής της Κασταλίας περιορίστηκε μόλις σε δύο τρία χρόνια και συγκεκριμένα από την ίδρυσή της, το 1934, μέχρι τα μέσα περίπου του 1936. Στο διάστημα αυτό η Κασταλία εξέδωσε περίπου 28 τίτλους, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα των βιβλίων με καλό χαρτί, σχέδια γνωστών καλλιτεχνών, αριθμημένα αντίτυπα κ.λπ. Η επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936 υπήρξε καθοριστική για την Κασταλία, που υποχρεώθηκε να περιορίσει σημαντικά τις εκδοτικές δραστηριότητές της. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε με τη ναζιστική εισβολή (Απρίλιος 1941). 

Ο βίος της Κασταλίας ήταν βραχύτατος. Υπήρξε όμως καθοριστικός στη διαμόρφωση της μελλοντικής πορείας του ελληνικού λογοτεχνικού βιβλίου. Άνοιξε το δρόμο στους νέους λογοτέχνες, που η δυναμική παρουσία τους ευθύς μετά τον πόλεμο θα καθόριζε την πνευματική πορεία του έθνους.

http://3.bp.blogspot.com/-MMpzvMsrRfM/Vml2k96AdOI/AAAAAAAAIys/7GSLY_5pX7U/s200/%25CE%2592%25CE%2599%25CE%2592%25CE%259B%25CE%2599%25CE%259F%25CE%2598%25CE%2597%25CE%259A%25CE%2597%2B%25CE%2591%25CE%25A1%25CE%2599%25CE%25A3%25CE%25A4%25CE%259F%25CE%25A4%25CE%2595%25CE%259B%25CE%2597.jpgΤίτλος: Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη.  Η σπουδαιότερη συλλογή βιβλίων που συγκροτήθηκε ποτέ
Συγγραφέας: Κ. Σπ. Στάικος
Έκδοση: Εκδόσεις Άτων, Αθήνα 2015
Σελίδες: 363
ISBN: 978-618-80522-7-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,60€


Ο Αριστοτέλης υπήρξε ο πολυμαθέστερος αρχαίος Έλληνας στοχαστής και, αν κρίνουμε από τις επιστημονικές έρευνές του, ο μοναδικός άνθρωπος που κατόρθωσε να διαγνώσει και να κατηγοριοποιήσει τους νόμους που ορίζουν τη φύση στο ορατό και μη σύμπαν που την περιβάλλει. Όλη αυτή η ενασχόλησή του βασίστηκε σε μία μεγαλειώδη βιβλιοθήκη με δύο σκέλη: α) το σύνολο της γραπτής ελληνικής πνευματικής παράδοσης και β) τη δική του συστηματική συγγραφική δραστηριότητα, την οποία αντιπροσωπεύουν σημειώσεις, τετράδια εργασίας και εκδόσεις, σε όλα τα πεδία της γνώσης. Η Βιβλιοθήκη του Αριστοτέλη εκπροσωπεί το σύνολο της ελληνικής γραμματείας ως τα χρόνια του, και εμπεριείχε άγνωστο σε μας σήμερα υλικό, ήταν δηλαδή, ένας μοναδικός Βιβλιακός Πλούτος. 

παρουσίαση από Εκδόσεις Άτων

Έρωτας και Μαθηματικά

Τίτλος: Έρωτας και Μαθηματικά
Συγγραφέας: Edward Frenkel
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 328
ISBN: 978-960-221-667-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,13€Φανταστείτε πως φοιτούσατε σε μια σχολή ζωγραφικής όπου δεν σας δίδασκαν παρά μόνο πώς να βάφετε φράχτες. Φανταστείτε να μη σας έδειχναν ποτέ τους πίνακες του Βαν Γκογκ και του Πικάσο, να μη σας έλεγαν καν ότι υπάρχουν. Κάπως έτσι, αλίμονο, διδάσκονται τα μαθηματικά κι έτσι, για τους περισσότερους από μας, καταλήγουν να είναι κάτι διανοητικά ισοδύναμο με το να βλέπεις τη μπογιά να στεγνώνει. Ο Έντουαρντ Φρένκελ αποκαλύπτει εδώ μια πλευρά των μαθηματικών που δεν έχουμε δει ποτέ, πλημμυρισμένη από την ομορφιά και την κομψότητα ενός έργου τέχνης. Δείχνει έτσι ότι, αντί να έχουν μια εξειδικευμένη θέση στο φάσμα των επιστημών, φτάνουν στην καρδιά όλων των πραγμάτων, ενώνοντάς μας πέρα από τους πολιτισμούς, το χώρο και το χρόνο. 

Το βιβλίο αφηγείται με πάθος δύο αλληλένδετες ιστορίες: το θαυμαστό ξετύλιγμα των μαθηματικών και το ταξίδι ενός νέου ανθρώπου που τα μαθαίνει και τα ζει. Έχοντας αψηφήσει ένα εκπαιδευτικό σύστημα διακρίσεων για να γίνει ένας από τους κορυφαίους μαθηματικούς του 21ου αιώνα, ο Φρένκελ εργάζεται τώρα πάνω σ' ένα από τα σπουδαιότερα εγχειρήματα των τελευταίων πενήντα χρόνων: το Πρόγραμμα Λάνγκλαντς, που επιτρέπει στους ερευνητές να μεταφράζουν ευρήματα από το ένα πεδίο στο άλλο για να επιλύσουν προβλήματα ως τώρα απροσπέλαστα (όπως το τελευταίο θεώρημα του Φερμά) και που πολλοί θεωρούν ότι συνιστά μια Μεγάλη Ενοποιημένη Θεωρία των Μαθηματικών. 

(Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Πατέρας και Γιος

http://www.cup.gr/Images/Products/pateras.pngΤίτλος: Πατέρας και Γιος
Συγγραφέας: Έντμουντ Γκος
Μετάφραση: Παναγιώτης Σουλτάνης
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 292
ISBN: 978-960-524-456-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,50€

Η κλασική αυτή αυτοβιογραφία αφηγείται την ιστορία μιας εντελώς ασυνήθιστης οικογένειας, με φόντο τη βικτωριανή Αγγλία. Ο πατέρας, διακεκριμένος επιστήμονας και συνομιλητής του Δαρβίνου, βιώνει και κατανοεί κάθε πτυχή της πραγματικότητας μέσα απ' το πρίσμα της άτεγκτης θρησκευτικής του πίστης. Ο γιος, που μέλλει να εξελιχθεί σε κορυφαία μορφή των αγγλικών γραμμάτων, νους ανήσυχος από τη φύση του, μεγαλώνει χωρίς την παραμικρή επαφή με τη λογοτεχνία• η μυθοπλασία είναι ψέμα, και στο σπίτι τα ψέματα απαγορεύονται. 

Το βιβλίο είναι πολύ περισσότερα απ' όσα υποδηλώνει ο τίτλος του. Είναι η καταγραφή του αγώνα ανάμεσα σε δύο ιδιοσυγκρασίες, δύο συνειδήσεις, και σχεδόν δύο εποχές. Είναι η ιστορία της αναπόφευκτης ρήξης ανάμεσα σε δύο πλάσματα που το ένα γεννήθηκε για να πετάει μπροστά, ενώ το άλλο για να μένει στάσιμο. Πάνω απ? όλα, όμως, είναι μια τρυφερή αφήγηση από έναν πληγωμένο γιο που δεν παύει στιγμή να αγαπά βαθιά τον πραγματικά τραγικό ήρωα του βιβλίου: τον πατέρα του. 

Συνδυάζοντας αριστοτεχνικά τη βιωματική γραφή με τη διεισδυτική αποτύπωση των πνευματικών και κοινωνικών ζυμώσεων μιας οριακής εποχής, το Πατέρας και γιος θεωρήθηκε ήδη από τη δημοσίευσή του, το 1907, έργο εμβληματικό, θέτοντας ένα ανυπέρβλητο στο εξής πρότυπο για το είδος της αυτοβιογραφίας

Αρις Γεωργίου. Ωτο μπιο γκραφί

http://www.miet.gr/web/covers/books/auto_site_big.jpgΤίτλος: Αρις Γεωργίου. Ωτο μπιο γκραφί
Κείμενα: Αρις Γεωργίου, Ηρακλής Παπαϊωάννου
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Θεσσαλονική 2015
Σελίδες: 319
ISBN: 978-960-250-640-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 38,16€

Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (9 Δεκεμβρίου 2015 έως 7 Φεβρουαρίου 2016). Το αυτοκίνητο και η φωτογραφία αποτελούν συναρπαστικές τεχνολογίες που απογειώθηκαν στην πορεία του 20ού αιώνα, συμβολίζοντας την ακμή των μητροπόλεων, την καινοτομία της μηχανής, την ιδιότυπη πανταχού παρουσία, συμβάλλοντας στην κατάκτηση του χώρου και τη συρρίκνωση του χρόνου, στην παράξενη σύζευξη του ιδιωτικού με το δημόσιο.

Οι Νοικοκυραίοι - Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925

http://www.cup.gr/Images/Products/NOIKOKYRAIOI-COVER.PNGΤίτλος: Οι Νοικοκυραίοι - Μαγαζάτορες και βιοτέχνες στην Αθήνα 1880-1925
Συγγραφέας: Νίκος Ποταμιάνος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 564
ISBN: 978-960-524-454-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 22,50€


Την ιστορία των καταστηματαρχών της Αθήνας στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, την οποία αφηγείται αυτό το βιβλίο, τη συνθέτουν στοιχεία ετερόκλητα: η πυρκαγιά της παλιάς αγοράς το 1884 και τα Ευαγγελικά το 1901, το κίνημα στο Γουδί το 1909 και η ίδρυση της ΓΣΕΒΕ το 1919, οι ευκαιρίες να ξεκινήσει κανείς τη δική του δουλειά σε μια πόλη που όλο και μεγάλωνε αλλά και η υψηλή θνησιμότητα των μικροεπιχειρήσεων, η καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και η καταδίωξη της αισχροκέρ­δειας, ο βερεσές και το ενοικιοστάσιο, οι απεργίες των αρτο­ποιών και οι διαμαρτυρίες των αμαξάδων ενάντια στα πρώτα αυτοκίνητα, οι πιάτσες των καταστημάτων και η διασπορά τους στην πόλη, οι προστάτες άγιοι των σωματείων και τα τσιμπούσια στην εξοχή τη μέρα της γιορτής τους, τα βεγγαλικά που έριχναν οι μαγαζάτορες στις προ­εκλογικές εκστρατείες, οι ήχοι της μαζούρκας στους οικογενειακούς χορούς και οι σφαλιάρες στον Καραγκιόζη, το κύμα κοπής των μουστακιών μετά τον πρώτο παγκό­σμιο πόλεμο και η περιφρούρηση της «αξιοπρέ­πειας» των νοικοκυραίων. Το νήμα που μας καθοδηγεί στη μελέτη όλων αυτών είναι η ανάδειξη των όρων ύπαρξης της παραδοσιακής μικροαστικής τάξης και του τρόπου με τον οποίο άλλαζαν κατά τη διάρκεια της περιόδου.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Καθολικοί Πειρατές και Έλληνες Έμποροι

Τίτλος: Καθολικοί Πειρατές και Έλληνες Έμποροι
Συγγραφέας: Molly Greene
Μετάφραση: Γιώργος Τζεδόπουλος
Έκδοση: Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Αθήνα 2015
Σελίδες: 400
ISBN: 978-618-5118-12-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 21,94€

Το "Καθολικοί πειρατές και έλληνες έμποροι" ασχολείται με τις επιδρομές χριστιανών πειρατών και κουρσάρων σε ειρηνικά εμπορικά πλοία τον 16ο και 17ο αιώνα, και με τους τρόπους με τους οποίους τα θύματα προσπάθησαν να αντιδράσουν. Ωστόσο η Molly Greene δεν γράφει μια συμβατική μελέτη για την πειρατεία και το εμπόριο στην πρώιμη νεότερη Μεσόγειο. Το βιβλίο διερευνά έναν ολόκληρο κόσμο καθημερινών πρακτικών, θεσμών και νομιμοποιητικών ιδεολογιών που περιβάλει τις συναντήσεις και τις αναμετρήσεις στη θάλασσα, από την Κωνσταντινούπολη έως την Αλεξάνδρεια κι από τη Συροπαλαιστίνη έως τη Μάλτα. Στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκεται η ίδια η Μεσόγειος ως δίκτυο θαλάσσιων διαδρομών, ως χώρος έκφρασης και αναδιατύπωσης ταυτοτήτων και ετεροτήτων, και ως θέατρο έκφρασης διεθνών συμβιβασμών και ανταγωνισμών. Στα κύματα και τις ακτές της κινούνται οι δράστες της ιστορίας, έμποροι και κουρσάροι, πρόξενοι και επίσκοποι, καρδινάλιοι και σκλάβοι. 

 Η Molly Greene αξιοποιεί τα αρχεία του τάγματος των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη στη Μάλτα, επίφοβων κουρσάρων της εποχής, και ανασυνθέτει τη γενεαλογία και τη λειτουργία των δικαστικών θεσμών στους οποίους απευθύνονταν οι έλληνες έμποροι και ναυτικοί που είχαν πέσει θύματα επιθέσεων. Οι Έλληνες, όπως και οι άλλοι χριστιανοί που ζούσαν στην οθωμανική επικράτεια, βρέθηκαν να δέχονται επιθέσεις χριστιανών κουρσάρων επειδή ήταν Οθωμανοί υπήκοοι, άρα ύποπτοι για μεταφορά μουσουλμάνων επιβατών και μουσουλμανικών φορτίων. Οι διαμαρτυρίες τους φέρνουν στο προσκήνιο τις αντιφάσεις ανάμεσα στη ρητορική των ιπποτών (και των άλλων χριστιανών κουρσάρων), που νομιμοποιούσαν τη δράση τους ως ιερό πόλεμο κατά των άπιστων μουσουλμάνων, στο δίκαιο της θάλασσας, που καθόριζε τους όρους απόσπασης της "νόμιμης λείας", και στην πραγματικότητα της πειρατείας. 

Οι προσπάθειες των ελλήνων εμπόρων και ναυτικών να δικαιωθούν προσφέρουν στη Molly Greene την αφορμή για το ξετύλιγμα ενός κουβαριού ανταγωνισμών για την κυριαρχία και στρατηγικών οικονομικής επιβίωσης. Δίνουν επίσης την αφορμή να περιγράψει με διεισδυτικό και πειστικό τρόπο τα πυκνά και πολλαπλά δίκτυα επικοινωνίας που αναδεικνύουν τη ζωή της θάλασσας στην ανατολική Μεσόγειο ως έναν οριακό και παράλληλα συνεκτικό κόσμο, βασισμένο σε λεπτές ισορροπίες ως προς την ταυτότητα και τις αναδιατυπώσεις της στον οικονομικό και κοινωνικό βίο. Οι έλληνες έμποροι και ναυτικοί βρίσκονται ακριβώς στη μέση αυτού του κόσμου.

Δικαιοσύνη και Δίκαιο

Τίτλος: Δικαιοσύνη και Δίκαιο
Κείμενα:  Συλλογικό
Επιστημονική επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Έκδοση: Άρτος Ζωής, Αθήνα 2015
Σελίδες: 517
ISBN: 978-960-8053-48-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€Η πορεία της συζήτησης για τη δικαιοσύνη και το Δίκαιο στον παρόντα τόμο είναι η γνωστή πορεία των "Συναντήσεων": Βίβλος, αρχαία Ελλάδα, χριστιανική παράδοση, νεότερη σκέψη, σύγχρονα ερωτήματα. 

Είναι πράγματι η Παλαιά Διαθήκη και ο ιουδαϊσμός εν γένει με το μέρος της δικαιοσύνης, ενώ η Καινή Διαθήκη και ο χριστιανισμός με το μέρος της αγάπης, ή μήπως και στις δύο Διαθήκες και θρησκευτικές παραδόσεις συνυπάρχουν -με ένταση- και η δικαιοσύνη και η αγάπη;

Στην αρχαία Ελλάδα πώς συνδέεται άραγε ο φιλοσοφικός λόγος περί δικαιοσύνης με τον τρόπο που τίθεται το ζήτημα στη λογοτεχνία και στο πεδίο των θεσμών; 

Πώς αντιμετωπίζεται, εν συνεχεία, το ερώτημα κατά τη χριστιανική περίοδο, όταν ο χριστιανισμός γίνεται κρατική θρησκεία, και τι αλλάζει στην εννόηση της δικαιοσύνης και του Δικαίου όταν ο Θεός αποσύρεται από το προσκήνιο; Το φυσικό δίκαιο είναι άραγε μια έννοια οριστικά ξεπερασμένη, άχρηστη και αχρείαστη; Και ξανά το δυσαπάντητο ερώτημα: ποια είναι η σχέση αγάπης και δικαιοσύνης; Υπάρχει δυνατότητα δικαιοσύνης χωρίς Δίκαιο; Υπάρχει νομική δικαιοσύνη χωρίς κοινωνική; Ποια η καθαρά πολιτική σημασία της δικαιοσύνης και η σχέση της με τη δημοκρατία;

Sapiens - Μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου

Τίτλος:  Sapiens - Μια Σύντομη Ιστορία του Ανθρώπου
Συγγραφέας:Yuval Noah Harari
Μετάφραση:  Μιχάλης Λαλιώτης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 454
ISBN: 978-960-221-665-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 23,85€


Εκατό χιλιάδες χρόνια πριν τουλάχιστον έξι "ανθρώπινα" είδη κατοικούσαν στη γη. Σήμερα υπάρχει μόνο ένα: ο Homo Sapiens, δηλαδή εμείς. Πώς τα κατάφερε το είδος μας στη μάχη για την κυριαρχία; Πώς βρέθηκαν οι τροφοσυλλέκτες πρόγονοί μας να στήνουν πόλεις και βασίλεια; Πώς φτάσαμε να πιστεύουμε σε θεούς, σε έθνη και σε ανθρώπινα δικαιώματα; Να εμπιστευόμαστε χρήματα, νόμους και βιβλία; Να υποδουλωνόμαστε σε γραφειοκρατίες, χρονοδιαγράμματα και καταναλωτικά μοντέλα; Και πώς θα είναι ο κόσμος μας στις χιλιετίες που θα έρθουν; 

Ο καθηγητής Γιουβάλ Νώε Χαράρι διατρέχει όλη την ανθρώπινη ιστορία, από τους πρώτους ανθρώπους που περπάτησαν στη γη μέχρι τις ριζοσπαστικές -και ενίοτε καταστροφικές- καινοτομίες της Γνωστικής, της Αγροτικής και της Επιστημονικής Επανάστασης. Αντλώντας από ένα τεράστιο φάσμα επιστημών (βιολογία και γενετική, παλαιοντολογία και ιστορία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και οικονομικά), προσφέρει πρωτότυπες και συχνά διασκεδαστικές απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα. Τολμηρό, πολυδιάστατο, προκλητικό, το "Σάπιενς" θέτει υπό αμφισβήτηση όλα όσα νομίζαμε ότι ξέρουμε για την ανθρώπινη κατάσταση: τις πεποιθήσεις μας, τις πράξεις μας, τη δύναμή μας... και το ίδιο μας το μέλλον. 

(Από την παρουσίαση της έκδοσης)

Οι δράκοι Μια σύντομη ιστορία

Τίτλος: Οι Δράκοι - Μια σύντομη ιστορία
Συγγραφέας:Joyce Hargreaves
Μετάφραση:  Ανδρέας Μιχαηλίδης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-221-658-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 11,44€

Γιατί οι δράκοι είναι αναγνωρίσιμοι σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς της γης; Τι είναι ο μυστηριώδης γεωμαντικός χρυσός που μυστικά προστατεύουν; Μπορεί οι δράκοι να είναι μια λαϊκή ανάμνηση από κάτι που άλλοτε κυνηγούσε τους ανθρώπους; 

Σ’ αυτό το πανέμορφο μικρό βιβλίο, η Τζόυς Χάργκρηβς, δρακολόγος, εικονογράφος και διευθύντρια της Οργάνωσης Ερευνών για τη Χαμένη Γνώση (RILKO), αφηγείται την ιστορία αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων, από τους σκοτεινούς αρχαίους δράκους της Βαβυλώνας, της Αιγύπτου και της Σκανδιναβίας μέχρι τα πιο οικεία φτερωτά φίδια της Κίνας και τα τεράστια σκουλήκια των Βρετανικών Νήσων.ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ Ε.Λ.Ι.Α. 
στο Βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ
από 2 έως 5 Δεκεμβρίου 2015


Το Ε.Λ.Ι.Α. – Μ.Ι.Ε.Τ. έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει στο ετήσιο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, από την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 
στο Βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ., Αμερικής 13, Κολωνάκι.

-Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Ε.Λ.Ι.Α.
για μικρούς και μεγάλους.

-Λευκώματα και βιβλία του Ε.Λ.Ι.Α. με έκπτωση έως και 50%

-Περιοδικά δεκαετίας 1960-1970, εφημερίδες από τις αρχές του 20ού αιώνα 
και σπάνιες παρτιτούρες.

-Παλαιά έντυπα 19ου και 20ού αιώνα, αντικείμενα του μεσοπολέμου, συλλεκτικά παιχνίδια.

-Μετοχές, ετικέτες, συσκευασίες, κουτιά, είδη καθημερινής χρήσης.

Αυτά και πολλά άλλα γοητευτικά αντικείμενα για πρωτότυπα δώρα, σε πολύ προσιτές τιμές που ξεκινάνε απο 1 ευρώ

-Το γούρι του 2016, ένας αμμωνίτης σε ασήμι 925ο και επίχρυσο μενταγιόν, τιμή: 20Ε


Ώρες Λειτουργίας:
Τετάρτη 2/12: 9.30-15.30
Πέμπτη 3/12 και Παρασκευή 4/12: 9.30-20.00
Σάββατο 5/12: 10.00-17.00

Βιβλιοπωλείο Μ.Ι.Ε.Τ., Αμερικής 13, Κολωνάκι, τηλ. 210 3614143

ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1930
  ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΛΙΑ

ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ 1930
ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015, ΣΤΙΣ 8.00 Μ.Μ.ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ

ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

ΑΜΕΡΙΚΗΣ 13, ΑΘΗΝΑ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015 – 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 9.30 π.μ. – 3.30 μ.μ.

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30 π.μ. – 8.00 μ.μ.

Σάββατο 10.00 π.μ. – 5.00 μ.μ.


Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008

Τίτλος: Τα αποσυρθέντα βιβλία. Έθνος και σχολική Ιστορία στην Ελλάδα, 1858-2008
Συγγραφέας: Χάρης Αθανασιάδης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 296
ISBN: 978-960-221-653-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,31€

Για ποιους λόγους και υπό ποιες συνθήκες ένα σχολικό εγχειρίδιο γίνεται αντικείμενο δημόσιας διαμάχης; Και γιατί κάθε φορά που ξεσπά μια τέτοια διαμάχη καταλήγει σε απόσυρση του επίμαχου εγχειριδίου;

Με αφετηρία την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση για το βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού (2006-2008), τούτη η μελέτη ανατέμνει τέσσερις συμβολικούς πολέμους για ισάριθμα "αιρετικά" εγχειρίδια. Η αφήγηση ξετυλίγεται ανάστροφα, από το παρόν στο παρελθόν, αποτυπώνοντας την πορεία που ακολούθησε η ιστορική έρευνα.

Στέφανος Σαχλίκης, Τα Ποιήματα

http://www.miet.gr/web/covers/books/saxlikhs_sitebig.jpgΤίτλος: Τα Ποιήματα, Χρηστική έκδοση με βάση και τα τρία χειρόγραφα
Συγγραφέας: Στέφανος Σαχλίκης
Φιλολογική επιμέλεια: Γιάννης Κ. Μαυρομάτης, Νικόλαος Μ. Παναγιωτάκης
Έκδοση:Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2015
Σελίδες: 269
ISBN: 978-960-250-643-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 15,30€Ο Στέφανος Σαχλίκης ήταν ένας Έλληνας ποιητής ή καλύτερα στιχουργός, που έζησε στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα στην πόλη και στο διαμέρισμα του Χάνδακα στη βενετοκρατούμενη Κρήτη. Ο Σαχλίκης ήταν πρόσωπο της άρχουσας τάξης, ένας από εκείνους που επέζησαν από τη φοβερή επιδημία πανούκλας, από τους λίγους που βρέθηκαν ξαφνικά πλούσιοι σε έναν κόσμο που είχε χάσει τον προσανατολισμό του, και που η μόνη του σιγουριά ήταν ο φρικαλέος θάνατος. 

Η ακατάσχετη τάση του να γευθεί όλες τις απολαύσεις της ζωής που του πρόσφερε η πόλη, που μας την ζωντανεύει τόσο γραφικά και παραστατικά με τους στίχους του, δεν ήταν ίσως παρά μια αντίδραση στην αγωνιώδη αβεβαιότητα των καιρών, στο διαρκώς παρόν δέος του θανάτου, που σημάδευαν τον ψυχισμό των ανθρώπων που επέζησαν από το μεγάλο θανατικό. Ο Κρητικός στιχουργός είναι ο πιο απερίφραστα περιγραφικός, ο θριαμβευτικότερα άσεμνος, ο χωρίς καμιά φραστική αναστολή καταγραφέας της ευθυμίας, της ανεμελιάς και της ελευθεριότητας του καιρού του και του τόπου του, σε τόνους πολύ πιο εκκωφαντικούς από οποιονδήποτε χρονικογράφο που περιγράφει και στιγματίζει τα ήθη της εποχής εκείνης στην Ευρώπη. Η σάτιρα του Σαχλίκη εκπορεύεται από προσωπικές πικρές εμπειρίες και κατευθύνεται, διεισδυτικά αλλά εγωιστικά, ενάντια σε κοινωνικές ομάδες ή πρόσωπα που τον δυσκόλεψαν ή του κατέστρεψαν τη ζωή ή, που για διάφορους λόγους, του είχαν δημιουργήσει προσωπικές αντιπάθειες. 

Η περίπτωση του Σαχλίκη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνον επειδή ήταν ο πρώτος επώνυμος Νεοέλληνας στιχουργός που είχε την πρωτοβουλία να εισαγάγει την ομοιοκαταληξία στον ελληνικό στίχο, αλλά και επειδή ήταν χωρίς άλλο και ένας ευφυής και πρωτότυπος δημιουργός, γνώστης της βυζαντινής και της δυτικής λογοτεχνίας του καιρού του και ικανός να αναδιαμορφώνει προς το ευρηματικότερο, να διευρύνει και να εμπλουτίζει ό,τι δανειζόταν.

Θωμάς Ακυινάτης

http://www.cup.gr/Images/Products/akyinatis.pngΤίτλος: Θωμάς Ακυινάτης
Συγγραφέας:  Antony Kenny
Μετάφραση: Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 160
ISBN: 978-960-524-457-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,40€Το βιβλίο αυτό εξετάζει τον Θωμά Ακυινάτη ως φιλόσοφο. Για να το διαβάσει κανείς, δεν είναι απαραίτητο να συμμερίζεται τα θεολογικά ενδιαφέροντα του Ακυινάτη. Μολονότι, αν εξαιρέσουμε τα υπομνήματά του στον Αριστοτέλη, λίγα έργα του Θωμά μπορούν να χαρακτηριστούν αμιγώς φιλοσοφικά, στα θεολογικά του έργα υπάρχουν πολλές σημαντικές φιλοσοφικές συλλήψεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να τον κατατάξουμε δικαιωματικά στη χορεία των μεγάλων φιλοσόφων. 

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται η ζωή και το συγγραφικό έργο του Ακυινάτη, καθώς και η σημασία του στοχασμού του για τη σύγχρονη φιλοσοφία. Το δεύτερο αποτελεί μια συνοπτική παρουσίαση των θεμελιωδών εννοιών της μεταφυσικής του. Περιλαμβάνει μια πραγμάτευση της διδασκαλίας του για το «είναι», η οποία αποτελεί μία από τις πιο γνωστές πτυχές της φιλοσοφίας του. Το τρίτο μέρος είναι αφιερωμένο στη θωμική «φιλοσοφία της νόησης», η οποία, μολονότι λιγότερο γνωστή, είναι, σύμφωνα με τον Kenny, πολύ περισσότερο ενδιαφέρουσα για τη σύγχρονη φιλοσοφία. 

Η ανάγνωση του βιβλίου δεν προϋποθέτει ειδικές ιστορικές ή φιλοσοφικές γνώσεις• ταυτόχρονα, όμως, φιλοδοξεί να φέρει τον αναγνώστη σε άμεση επαφή με τα δύσκολα αλλά και γοητευτικά έργα του Ακυινάτη. Η παρούσα έκδοση αποτελεί το πρώτο έργο εισαγωγικού χαρακτήρα για τον Ακυινάτη που κυκλοφορεί στα ελληνικά.

http://2.bp.blogspot.com/-B08Dparauo8/Vk3vD0scaYI/AAAAAAAAIp0/xs2hXTWanQQ/s200/%25CE%25A0%25CE%25A9%25CE%25A3%2B%25CE%259B%25CE%2591%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%25A3%25CE%259A%25CE%2595%25CE%25A5%25CE%2591%25CE%2596%25CE%259F%25CE%259D%25CE%25A4%25CE%2591%25CE%259D.gifΤίτλος: Πώς κατασκευάζονταν; υλικά και τεχνικές κατεργασίας αρχαίων αντικειμένων
Κείμενα: Ν. Παπαδημητρίου 
Έκδοση: Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2015
Σελίδες: 50
ISBN: 978-618-5060-12-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,50€«Τα αρχαιολογικά εκθέματα προσεγγίζονται κατά κανόνα με όρους αισθητικούς (ως έργα τέχνης), ιστορικούς (ως υλικά τεκμήρια του παρελθόντος) ή λειτουργικούς (π.χ. μελετάμε όπλα για να κατανοήσουμε τις πολεμικές τακτικές). Αντιθέτως, σπανίως ασχολούμαστε με το πώς κατασκευάζονταν τα διάφορα αντικείμενα. Αυτό μας στερεί από μια σημαντική πηγή γνώσης. Διότι η τεχνολογία της κάθε εποχής εξαρτάται από το επίπεδο της τεχνογνωσίας, τις συνθήκες παραγωγής και τα διαθέσιμα υλικά και εργαλεία. Για παράδειγμα, ένα κυκλαδικό ειδώλιο της 3ης χιλιετίας π.Χ. και ένα μαρμάρινο άγαλμα του 5ου αιώνα π.Χ., αν και από παρόμοιο υλικό, είχαν διαφορετικές τεχνικές κατεργασίας διότι τα εργαλεία των δύο περιόδων διέφεραν. Αντιστοίχως, ένα σφυρήλατο χάλκινο αγγείο είχε άλλη μέθοδο κατεργασίας από ένα χυτό χάλκινο ειδώλιο, καθώς το τελευταίο απαιτούσε προηγμένες γνώσεις πυροτεχνολογίας. Επίσης, τα αντικείμενα από φυσητό γυαλί ήταν κατά κανόνα προϊόντα μαζικής παραγωγής, σε αντίθεση με εκείνα που κατασκευάζονταν με άλλες τεχνικές και αποτελούσαν προϊόντα πολυτέλειας. 

 Μελετώντας την τεχνολογία των διαφόρων υλικών μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την αξία και τη σημασία των αρχαίων τεχνέργων, να κατανοήσουμε την εποχή τους και να προσεγγίσουμε τον κόσμο των αρχαίων τεχνιτών. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει με εικονογραφημένο τρόπο βασικές τεχνικές κατεργασίας υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στο Αιγαίο κατά την αρχαιότητα (βλ. χρονολόγιο). Η ανάλυση δεν είναι εξαντλητική αφού δεν καλύπτει όλα τα υλικά ή όλες τις κατηγορίες τεχνέργων. Η επιλογή (μάρμαρο, πηλός, χαλκός, χρυσός, γυαλί) βασίστηκε κυρίως σε εκθέματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και δευτερευόντως σε άλλα αντικείμενα, και έχει στόχο να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες του κάθε υλικού και τις βασικές αρχές κατεργασίας του. 

 Οι γνώσεις μας για τα θέματα αυτά προκύπτουν από αρχαίες πηγές (κείμενα και απεικονίσεις), μακροσκοπικές και μικροσκοπικές παρατηρήσεις, εργαστηριακές αναλύσεις και πειραματικές εφαρμογές. Στο τέλος της έκδοσης υπάρχει επιλεγμένη βιβλιογραφία για όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα...» 

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Δημήτρης Δάβης - Αναδρομική

http://2.bp.blogspot.com/-TKCoWUR_Y5U/VkxWg32B7GI/AAAAAAAAIpI/cmIiuM6VrIE/s200/%25CE%2594%25CE%2597%25CE%259C%25CE%2597%25CE%25A4%25CE%25A1%25CE%2597%25CE%25A3%2B%25CE%2594%25CE%2591%25CE%2592%25CE%2597%25CE%25A3.jpgΤίτλος: Δημήτρης Δάβης - Αναδρομική
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Ν. Π. Παϊσιος, Σπ. Μοσχονάς
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη
Σελίδες: 207
ISBN: 978-960-476-180-7  
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 13,50€

Η έκδοση αποτελεί τον κατάλογο της ομότιτλης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) από τις 23 Οκτωβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου 2015. Περιλαμβάνονται ελαιογραφίες, σχέδια και αντιπροσωπευτικά δείγματα από εικονογραφήσεις βιβλίων. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού προέρχεται από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη αλλά και από άλλα Ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Αθήνας. Η έκδοση συμπληρώνεται από αναλυτικό χρονολόγιο, μελέτες για το έργο του καλλιτέχνη, αναφορά στο Αρχείο του (το οποίο δωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη από την αδελφή του, Ελευθερία Δάβη), ανθολόγιο κριτικών κειμένων και βιβλιογραφία. 

πηγή: Μουσείο Μπενάκη

Ακυβέρνητη Παροικία

http://www.cup.gr/Images/Products/paroikia_aigyptos.pngΤίτλος: Ακυβέρνητη Παροικία - Οι Έλληνες στην Αίγυπτο από την κατάργηση των προνομίων στην έξοδο, 1937–1962
Συγγραφέας: Νταλαχάνης Άγγελος
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 394
ISBN: 978-960-524-452-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€Η αποχώρηση των Ελλήνων από την Αίγυπτο συχνά συμπυκνώνεται στον καβαφικό αποχαιρετισμό της Αλεξάνδρειας, ενδύεται με λυρισμό και νοσταλγία για τα «χαμένα μεγαλεία» και συνδέεται με την πολιτική του Νάσερ. Η αποχώρηση, ωστόσο, των Αιγυπτιωτών υπήρξε ένα πολύπλοκο ιστορικό φαινόμενο που εξελίχθηκε σε βάθος δεκαετιών. 

Η Ακυβέρνητη παροικία αναδεικνύει αυτή την πολυπλοκότητα. Το βιβλίο έχει ως αφετηρία το 1937, τη χρονιά δηλαδή που καταργήθηκαν τα αποικιακού τύπου προνόμια που απολάμβαναν οι ξένοι στην Αίγυπτο, και παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής παροικίας προς την έξοδο, η οποία κορυφώθηκε το 1962, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των τοπικών και διεθνών εξελί¬ξεων. Εξετάζει τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν για τη μακροχρόνια παραμονή των Ελλήνων στην Αίγυπτο, αναλύει τις αντιδράσεις τους στον ταχύ οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό της Αιγύπτου και διερευνά τις στρατηγικές που αναπτύχθηκαν για τη μετανάστευση ή τον επαναπατρισμό τους. 

Η ιστορική μελέτη δείχνει ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου η ελληνική παροικία στην Αίγυπτο βρέθηκε σε σύγχυση και χωρίς καθαρό προσανατολισμό μπροστά στις νέες προκλήσεις. Βρέθηκε, με άλλα λόγια, ακυβέρνητη σ’ ένα ρευστό περιβάλλον.

Ελέγχοντας τον Τόπο του Παρελθόντος

http://www.cup.gr/Images/Products/olympia_4.jpgΤίτλος: Ελέγχοντας τον Τόπο του Παρελθόντος - η γερμανοελληνική σχέση εξουσίας στις ανασκαφές της Ολυμπίας 1869-1882
Συγγραφέας: Θανάσης Ν. Μποχώτης
Έκδοση:Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 416
ISBN: 978-960-524-449-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:14,40€

Από το 1875 μέχρι το 1881, μια αρχαιολογική αποστολή της γερμανικής αυτοκρατορικής κυβέρνησης πραγματοποίησε στην Ολυμπία μια από τις πρώτες ανασκαφές μεγάλης κλίμακας, η οποία αποτέλεσε σημείο καμπής στην πορεία της αρχαιολογίας. Ώς τότε η αρχαιολογία έμοιαζε περισσότερο με κυνήγι θησαυρού. Οι ανασκαφείς της Ολυμπίας, αντίθετα, δημιούργησαν ένα νέο υπόδειγμα επιστημονικών ανασκαφών, φέρνοντας στο φως χιλιάδες αντικείμενα με σκοπό να τα τεκμηριώσουν στο σύνολό τους. 

Την υλοποίηση του εγχειρήματος ανέλαβε το νεοσυσταθέν παράρτημα του αυτοκρατορικού Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, και η επιτυχία της αποστολής επέσπευσε την ίδρυση ανάλογων δυτικών αρχαιολογικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι ανασκαφές προκάλεσαν από την αρχή την αντιπαλότητα της γαλλικής και της ρωσικής διπλωματίας, αλλά και πολιτικές διενέξεις στο Ελληνικό βασίλειο. Για να κατανοηθούν οι ποικιλόμορφες αυτές αντιπαραθέσεις με τρόπο σφαιρικό, χρειάζεται να αναλυθούν οι πολιτικές πλευρές του θέματος. Μέχρι σήμερα, η βιβλιογραφία έχει βασίσει την κρίση της στο ότι οι όροι της ανασκαφής δεν περιείχαν ρητά την παραχώρηση πρωτότυπων ευρημάτων στους Γερμανούς. Σύμφωνα με άλλες απόψεις όμως, επρόκειτο για τις πρώτες ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα στη βάση μιας διακρατικής σύμβασης, με στόχο να παρακαμφθεί ή και να καταστρατηγηθεί η αυστηρή αρχαιολογική νομοθεσία της χώρας - δίχως όμως και να παραβιαστεί εξόφθαλμα.

 Στην παρούσα μελέτη επιχειρείται η αναπαράσταση μιας πολυσήμαντης ιστορίας στην οποία εμπλέκονται η αρχαιολογία και ο πολιτισμός με την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, σε ένα πλαίσιο που επικαθορίζεται από τις άνισες σχέσεις ισχύος μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών. Αναλύεται η συμπεριφορά των πολιτικών και των αρχαιολόγων που διαμόρφωσαν τους όρους των ανασκαφών, καθώς και του Τύπου ο οποίος παρουσίασε και διαμόρφωσε την εικόνα τους. Επίσης, αναλύονται οι θεσμικές, πολιτικές και διεθνοπολιτικές συνθήκες στις οποίες αναπτύχθηκε αυτή η συμπεριφορά. Ανάμεσα στις ιστορικές πηγές της μελέτης ξεχωρίζει ο φάκελος των διαπραγματεύσεων της σύμβασης, που σώζεται μόνο στην Ελλάδα, και ο οποίος δεν έχει αξιοποιηθεί ώς τώρα από την ξενόγλωσση βιβλιογραφία.

Εισαγωγή στη διαλεκτική. Από τον Πλάτωνα ως τον Μαρκούζε


Τίτλος: Εισαγωγή στη διαλεκτική. Από τον Πλάτωνα ως τον Μαρκούζε.
Συγγραφέας: Ράντης Κωνσταντίνος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 320
ISBN: 978-960-221-617-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 15,26€
Μια σφαιρική θεώρηση της ιστορίας της διαλεκτικής από τον Ζήνωνα, τον Πλάτωνα και τον Πρόκλο στον Καντ και τον Χέγκελ κι από κει στον Μαρξ, τον Αλτουσέρ και τον Μαρκούζε.

Στην εποχή μας, όταν γίνεται λόγος για διαλεκτική, εννοείται ουσιαστικά εκείνη του Χέγκελ. Ωστόσο η διαλεκτική έχει την απαρχή της στη «διαλεκτική των υποθέσεων» του Ζήνωνα του Ελεάτη, η οποία, αναπλασμένη στις μορφές της πλατωνικής διαλεκτικής και της «διαλεκτικής του ενός» του Πρόκλου, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο εγελιανό εγχείρημα. Παρά την έλλειψη της αυτοαναφορικής υποκειμενικότητας στη διαλεκτική του Πλάτωνα, o Χέγκελ την τοποθέτησε δίπλα στην καντιανή υπερβατολογική διαλεκτική των κοσμολογικών αντινομιών. Από τη σκοπιά του, ούτε η μία ούτε η άλλη κατορθώνουν να υπερβούν τη μορφή της αρνητικής διαλεκτικής, καθώς αποφεύγουν την αντίφαση, μέσω ακριβώς της οποίας η δική του θεωρησιακή διαλεκτική επιτυγχάνει την ανώτερη ενότητα των αντιθέτων που υπόκειται ως βάση σε κάθε πράγμα.

Ο Μαρξ δεν αντέστρεψε απλώς την εγελιανή αρνητική διαλεκτική, τη μετασχημάτισε μεταβαίνοντας από την επιφανειακή σε μια πιο ουσιαστική αντίφαση και στις πραγματικές αντιθέσεις της καπιταλιστικής κοινωνίας. Αντλώντας από τον Λένιν και τον Ένγκελς, ο Αλτουσέρ έδειξε τη βαθύτερη αυτή «αντιστροφή», χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιήσει την «προσδιορισμένη άρνηση» στη μαρξική θεωρία.

 Ο Μαρκούζε επιχείρησε μια ιστορικοφιλοσοφική ερμηνεία της  ιστορίας της διαλεκτικής, επαναπροσδιορίζοντάς την έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην ανάλυση του ύστερου καπιταλισμού και να υποδεικνύει τη ρεαλιστική δυνατότητα «μετάβασης από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας».

Η αρχαία ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ΜΕΤΡΟ κατω απο τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

Τίτλος: Η αρχαία ΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ΜΕΤΡΟ κατω απο τη ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Συγγραφέας: Παπαγεωργίου- Κάζα Κωνσταντίνα
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2015
Σελίδες: 192
ISBN:  978-960-6878-81-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 52,47€
Γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά

Στο βιβλίο παρουσιάζονται τα ευρήματα από τις ανασκαφές που διενήργησε η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης ενόσω χαρασσόταν η υπόγεια Γραμμή 2 του ΜΕΤΡΟ για να εξυπηρετεί τις νότιες περιοχές της Αθήνας με επτά σταθμούς.

Η Γραμμή 2 του ΜΕΤΡΟ και η Λεωφόρος Βουλιαγμένης ακολουθούν την πορεία της αρχαίας αστικής οδού, η οποία συνέδεε την πόλη των Αθηνών με τους δήμους στα δυτικά του Υμηττού φτάνοντας μέχρι το Ιερό του Σουνίου και τα μεταλλεία της Λαυρεωτικής.

Με κείμενα κατανοητά και ενδιαφέροντα και με φωτογραφίες από τις ανασκαφές και τα ευρήματα προβάλλεται η ιστορία ενός από τους κύριους οδικούς άξονες της Αττικής, εν χρήσει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και διαγράφονται η ζωή και οι δραστηριότητες των κατοίκων της μέσα στο χρόνο.

Η έκδοση συμπληρώνει το έργο Η πόλη κάτω από την πόλη που παρουσιάζει τις ανασκαφές και τα ευρήματα στο βασικό δίκτυο του ΜΕΤΡΟ.


Τα ίχνη της εμπειρίας

Τίτλος: Τα ίχνη της εμπειρίας. Νευρωνική πλαστικότητα & η συνάντηση της βιολογιας με την ψυχανάλυση
Συγγραφέας: Ansermet Francois, Magistretti Pierre
Επιστημονική επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας
Έκδοση: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 236
ISBN: 978-960-524-446-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 16,20€

Ο Φρόυντ υποστήριζε τον διαχωρισμό της ψυχανάλυσης από τις νευροεπιστήμες, θεωρώντας ακόμα πρόωρο τον συγκερασμό των δύο πεδίων. Στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα, όμως, και μετά την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, έννοιες όπως συνείδηση και ασυνείδητο μπορούν πλέον να συζητηθούν όχι μόνο στο πλαίσιο της ψυχανάλυσης, αλλά και στο επίπεδο της νευροβιολογίας.

Το βιβλίο προέκυψε από τη συνάντηση των δύο αυτών επιστημονικών κλάδων, η οποία βασίστηκε στην κοινή διαπίστωση ότι κάθε εμπειρία αφήνει πίσω της ένα ίχνος. Η ψυχανάλυση μιλά για τα ίχνη που αφήνει η εμπειρία στην ανθρώπινη ψυχή. Πώς όμως αποτυπώνονται τα ίχνη της εμπειρίας στον εγκέφαλο και, συνολικότερα, στο σώμα μας;

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, η απάντηση κρύβεται στη νευρωνική πλαστικότητα, οι μηχανισμοί της οποίας λειτουργούν ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου, διαμορφώνοντας καθοριστικά το μέλλον του. Καθώς τα ίχνη εγκαθίστανται στο ασυνείδητο, αναδιατάσσονται, ενώνονται ξανά και ξανά, και δημιουργούν μια ατομική εσωτερική πραγματικότητα που τελικά κάνει τον καθένα μας μοναδικό. Θα μπορούσε να πει κανείς, λοιπόν, πως είναι σαν να είμαστα «βιολογικά καθορισμένοι να μην είμαστε βιολογικά καθορισμένοι, να είμαστε ελεύθεροι».

Αναγραφή της Κυζίκου

Τίτλος: Αναγραφή της Κυζίκου. Ιστορική πραγματεία του 19ου αι. για την Κυζικηνή  χερσόνησο
Έρευνα-Επιμέλεια: Παπαχρήστου Ιωάννης, Ποδάρας Πέτρος, Ρίζος Ιωάννης
Έκδοση: Εκδόσεις Κυζίκος, Νέα Αρτάκη 2015
Σελίδες: 140
ISBN: 978-618-82185-1-2
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,40€

Το ανά χείρας βιβλίο είναι η πρώτη έκδοση του μοναδικού σωζόμενου χειρογράφου της Αναγραφής της Κυζίκου, ενός ανυπόγραφου ιστορικού υπομνήματος, το οποίο φυλάσσεται στην πολύτιμη συλλογή κωδικών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων (υπ' αριθ. 50).

Πρόκειται για κείμενο τοπικής ιστοριογραφίας που αφορά την αρχαία πόλη της Κυζίκου και την ευρύτερη περιοχή της Κυζικηνής χερσονήσου στη βόρεια Μικρά Ασία, το οποίο διανθίζεται με τη φιλολογική, όπως την αποκαλεί ο συγγραφέας, αναφορά σε επιφανείς προσωπικότητες που κατάγονταν απο την Κύζικο.

Ο συγγραφέας της Αναγραφής της Κυζίκου Προσδιορίζει γεωγραφικά την αρχαία Κύζικο και όλες τις πόλεις και τα χωριά της Κυζικηνής χερσονήσου κατονομάζοντάς τα, περιγρλαφει τη φυσιολογία του τόπου, αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα των πρ'ωτων κατοίκων του στηριζόμενος σε αρχαίες ελληνικές, ρωμαικές, βυζαντινές, μεταβυζαντινές και περιηγητικές πηγές, δίνοντας πληροφορίες σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής.

Τίτλος: Η ιδέα του έθνους στην ελληνική λογοτεχνία. Από το Βυζάντιο στη σύγχρονη Ελλάδα.
Συγγραφέας: Beaton Roderick
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2015
Σελίδες: 540
ISBN: 978-960-524-347-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 22,50€Ποια είναι η θέση της λογοτεχνίας στη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας; Ποιο ρόλο διαδραμάτισε η λογοτεχνία στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης του νεότερου Ελληνισμού; Σε ποιο βαθμό η σημερινή νεοελληνική συνείδηση βασίζεται σε παλαιότερες εξελίξεις που ανάγονται στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία ή και στα πρώτα μεταβυζαντινά χρόνια; Πώς αντιμετώπιζαν τα ζητήματα αυτά οι Έλληνες λογοτέχνες μετά τη συγκρότηση του νεότερου ελληνικού κράτους, κατά τη διάρκεια του 19ου και του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα;

Οι μελέτες του βιβλίου πραγματεύονται το επίμαχο ζήτημα των απαρχών της νεότερης ελληνικής λογοτεχνίας και τις νεωτερικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τη λογοτεχνική παραγωγή από τον 12ο ώς τις αρχές του 17ου αιώνα• εξετάζουν τη διαμόρφωση και την εμπέδωση της εθνικής συνείδησης από τη συγκρότηση του έθνους-κράτους ώς τα τέλη του 19ου αιώνα, και αναλύουν λογοτεχνικά κείμενα του 20ού αιώνα σε σχέση με τον γενικότερο προβληματισμό που διατρέχει όλο το βιβλίο, ο οποίος συνοψίζεται στη φράση ενός ήρωα του μυθιστορήματος Αργώ του Γιώργου Θεοτοκά: «Εγώ, κύριοι, πιστεύω στην ιδέα του έθνους».

Η μακρά σκιά της δεκαετίας του '40.


Τίτλος: Η μακρά σκιά της δεκαετίας του '40. Πόλεμος-Κατοχή-Αντίσταση-Εμφύλιος.
Επιστημονική επιμέλεια: Κατερίνα Γαρδίκα, Άννα Μαρία Δρουμπούκη,Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Κώστας Ράπτης
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2015
Σελίδες: 472
ISBN:  978-960-221-654-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:23,85€Το 1945, μόλις έληξε επίσημα ο Πόλεμος, ο χειρότερος στην παγκόσμια ιστορία, οι άνθρωποι ανάσαναν. Άρχισε να κυριαρχεί η πεποίθηση πως τα δεινά είχαν τελειώσει. Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είχε τελειώσει· το παρελθόν αρνιόταν επίμονα να παρέλθει. Σε όλες τις χώρες, αυτοί οι διάδοχοι «πόλεμοι της μνήμης» διαμόρφωναν ταυτότητες και γίνονταν αντικείμενο δημόσιων αντιπαραθέσεων, τόσο σε εθνικό, όσο και σε υπερεθνικό επίπεδο.

Η διαχείριση του ναζιστικού παρελθόντος, οι πανταχόθεν αποσιωπήσεις, η μνήμη του Ολοκαυτώματος, η υποβάθμιση του δωσιλογισμού, οι συνεχιζόμενες ιστοριογραφικές διαμάχες για την περίοδο αποτελούν ορισμένες μόνο από τις θεματικές που προσεγγίζονται στον ανά χείρας τόμο. Στα άρθρα που εμπεριέχει,  διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων ιστορικών, κυριαρχεί η κριτική στάση απέναντι σε μύθους, σιωπές και διαστρεβλώσεις που σφράγιζαν τις επίσημες πολιτικές μνήμης εντός και εκτός Ελλάδας. Η αντίσταση, ο δωσιλογισμός, οι συλλογικές μνήμες αναδεικνύονται μέσα από νέες αναγνώσεις, εννοιολογήσεις και προσεγγίσεις, ως πολυδιάστατα κοινωνικά φαινόμενα.

Στον παρόντα τόμο, που αφιερώνεται στον Χάγκεν Φλάισερ, ερευνητή και δάσκαλο με μακρά και εξέχουσα θητεία σε αυτά τα θέματα, διαφαίνεται ότι το άβολο αυτό παρελθόν αποδεικνύεται ιδιαίτερα «σκληρό για να πεθάνει», καθώς αναβιώνει πολλαπλώς, ρίχνοντας τη βαριά σκιά του στο σήμερα και στο αύριο της χώρας.


Κινηματογραφικά δεινά. Απο τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου

Τίτλος: Κινηματογραφικά δεινά. Απο τον Βιμ Βέντερς στον Γιασουχίρο Όζου
Συγγραφέας: Θωμάς Λιναράς
Έκδοση: Εκδόσεις Εντευκτηρίου, Θεσσαλονίκη 2015
Σελίδες:468
ISBN:978-960-7568-43-4
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 18,00€


Μέσα από κείμενά του δημοσιευμένα στη διάρκεια τριάντα χρόνων (1983-2013), τα οποία ο συγγραφέας έχει επιλέξει και τα οποία συνιστούν μέρος μιας διανοητικής και αισθητικής περιπέτειας, χαρτογραφείται μια κινηματογραφική γεωγραφία όπου, σε μια ενωτική χειρονομία, αξιολογούνται τόσο οι κλασικοί auteurs (Ντράγιερ, Μπρεσσόν, Αντονιόνι, Ταρκόφσκι, Όζου κ.ά.) όσο και οι νεότεροι, κυρίως Ευρωπαίοι, των τελευταίων δεκαετιών (Κισλόφσκι, Βέντερς, Σκολιμόφσκι, Καουρισμάκι, Μάικ Λη, Κεν Λόουτς, Μορέτι, Νταρντέν, Μπέλα Ταρ, Σοκούροφ, Χάνεκε, Λοζνίτσα κ.ά..)

Σημειώνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Μισέλ Δημόπουλος:

Ο Θωμάς, φίλος και παλιός συνεργάτης από τη Θεσσαλονίκη, ανήκει σ’ αυτούς τους σκληροπυρηνικούς σινεφίλ παλαιάς κοπής, με ανήσυχο πνεύμα και ανοιχτό μυαλό. Το σινεμά έχει αλλάξει, ο κόσμος έχει αλλάξει, κι ο Λιναράς δεν έμεινε αδρανής, αλλά παρ-ακολούθησε αυτήν τη μεταβολή. Δεν είναι τόσο απλό να θέτεις στο καινούργιο τα σωστά ερωτήματα, να διεισδύεις στα νέα ρεύματα και να μπορείς να αμφισβητήσεις παλιότερες αντιλήψεις, ιδιαίτερα σήμερα που το τοπίο είναι θολό και τα κριτήρια αξιολόγησης ακατέργαστα και παρεξηγήσιμα.

Η λέξη δεινά στον τίτλο υποδηλώνει τα βάσανα της κινηματογραφικής γραφής, ενώ ο υπότιτλος σηματοδοτεί δύο μεγάλες αγάπες του συγγραφέα: την παθιασμένη σχέση με το σινεμά του Βιμ Βέντερς και του Γιασουχίρο Όζου, που είναι πρώτος στην προσωπική λίστα (που ο καθένας έχει) για τους μεγαλύτερους όλων των εποχών. Ακολουθούν, από κοντά, ο Καρλ Ντράγιερ και ο Ρομπέρ Μπρεσσόν. Να σημειωθεί ακόμα ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τον Βέντερς με τον Όζου, η οποία αποτελεί και τον κρυφό άξονα του βιβλίου (αρχή-τέλος), καθώς ο Γερμανός υπήρξε ένας από τους πρώτους που ανέδειξαν στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη το τεράστιο μέγεθος και τη μεγάλη αξία του Ιάπωνα δημιουργού

Vinsanto. Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης

Τίτλος: Vinsanto. Το παραδοσιακό γλυκό κρασί της Σαντορίνης
Συγγραφέας: Σταυρούλα Κουράκου 
Έκδοση: Εκδόσεις του Φοίνικα, 2015
Σελίδες: 77
ISBN: 978-960-6849-52-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 10,80€


Στο διεθνές οινεμπόριο, ορισμένοι οίνοι είναι γνωστοί με γεωγραφικά ονόματα που υποδηλώνουν την καταγωγή τους. Προέρχονται όλοι από αμπελουργικές ζώνες νομοθετικά οριοθετημένες, που βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια των ομώνυμων περιοχών, τα τοπωνύμια των οποίων έχουν αναγνωριστεί ως «ονομασίες προέλευσης». Οι οίνοι αυτοί παράγονται υπό όρους που έχουν καθοριστεί ξεχωριστά για κάθε μία ονομασία προέλευσης, από τη νομοθεσία της χώρας παραγωγής.

Για να αναγνωριστεί το όνομα της περιοχής ως ονομασία προέλευσης, ο νομοθέτης συνεκτιμά πολλούς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες που συντελούν στη διαμόρφωση της ποιότητας και της ιδιαιτερότητας των οίνων της. Από τους φυσικούς παράγοντες, κύριο ρόλο διαδραματίζουν οι ποικιλίες αμπέλου που καλλιεργούνται στην περιοχή και οι εδαφοκλιματικές συνθήκες. Γιατί οι οίνοι ποιότητας παράγονται μόνον από εκλεκτές ποικιλίες οιναμπέλου καλά προσαρμοσμένες στο οικολογικό περιβάλλον της κάθε αμπελουργικής ζώνης. Τα σταφύλια προικίζονται τότε με ορισμένα συστατικά ποιότητας, που καθώς κληροδοτούνται στους παραγόμενους οίνους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση των οργανοληπτικών χαρακτήρων τους και καθορίζουν την ιδιαιτερότητα των οίνων κάθε ονομασίας προέλευσης. 
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.) 

Το παρελθόν και το σήμερα

Τίτλος: Το παρελθόν και το σήμερα
Συγγραφέας: Πέτρος Θέμελης
Έκδοση: Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
Σελίδες: 127
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 9,00€

Πρόκειται για επιφυλλίδες και μικρά κείμενα του καθηγητή Πέτρου Θέμελη που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Τα Νέα", αλλά και στον ημερήσιο Τύπο της Καλαμάτας στη διάρκεια των ετών 2004 - 2010. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου σχολιάζονται θέματα πολιτιστικού παρελθόντος που αγγίζουν πλευρές του σήμερα, στο δεύτερο, θίγονται ποικίλα θέματα του Μεσαίωνα, της Νεοελληνικής ιστορίας, της πολιτικής και των πολιτικών.

"Οι αρχαιολόγοι δεν είναι πια μονόπλευροι κλασικιστές, έχουν διευρύνει τον ορίζοντά τους στην εκτίμηση των μνημείων όλων των εποχών και έχουν αναγνωρίσει ταυτόχρονα τη μεγάλη οικονομική αξία του πολιτισμού. Οι απόψεις της γενιάς του '30 για την αξία όχι μόνο της αρχαιότητας, αλλά και του Νεοελληνικού πολιτισμού και της σύγχρονης δημιουργίας βρήκαν συνεχιστές που κατάφεραν με επιμονή, πίστη και αγώνες να κάνουν πράξη το όραμά τους. Το Βυζάντιο, η Νεοελληνική τέχνη, η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία αντιμετωπίζονται ισότιμα με την αρχαιότητα. Μέσα στο πνεύμα αυτό κινούνται και τα μικρά κείμενά μου".
(Απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου.) 

Σχεδιαστές μόδας στην Όπερα

Τίτλος: Σχεδιαστές μόδας στην Όπερα
Συγγραφέας: Έλενα Ματθαιοπούλου
Επιμέλεια: Δάφνη Χρήστου
Έκδοση: Εκδόσεις Καπόν, Αθήνα 2015
Σελίδες: 192
ISBN: 978-960-6878-58-9
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 57,24€


Η μόδα και η όπερα είναι προορισμένες από τη φύση τους να συνυπάρχουν. Η όπερα, ως η πλέον πληθωρικά «θεατρική» απ’ όλες τις τέχνες, έχει εμπνεύσει πολλούς από τους σημαντικότερους σχεδιαστές μόδας, όπως ο Κριστιάν Λακρουά, ο Καρλ Λάγκερφελντ, η Μιούτσια Πράντα, ο Εμανουέλ Ουγκαρό, οι Βίκτωρ και Ρολφ, και τους ώθησε να μεγαλουργήσουν ως κοστουμίστες στον παγκόσμιο οπερατικό χάρτη.
Η παρούσα έκδοση παρουσιάζει δέκα κορυφαίους σχεδιαστές μόδας καθώς και τα φαντασμαγορικά κοστούμια που δημιούργησαν για όπερες στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου: περιέχει συγκεκριμένα σκίτσα των σχεδιαστών για έργα όπως ο Ντον Τζιοβάνι, η Κάρμεν, η Αΐντα, το Έτσι Κάνουν Όλες, ο Μαγικός Αυλός και πολλά άλλα, σε θέατρα όπως η Σκάλα του Μιλάνου, η Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, η Βασιλική Όπερα του Κόβεντ Γκάρντεν καθώς και τα διασημότερα διεθνή φεστιβάλ.
Παράλληλα, μέσα από τις συνεντεύξεις που πραγματοποίησε η συγγραφέας, αναδεικνύονται ενδιαφέρουσες πτυχές αλλά και η πορεία του κάθε σχεδιαστή ξεχωριστά προς την όπερα καθώς και οι καινούργιες προκλήσεις που αντιμετώπισε για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της.Η Έλενα Ματθαιοπούλου εργάστηκε ως δημοσιογράφος στα περιοδικά και τις εφημερίδες The Tatler, The Daily Express, Vogue, The Times και Gramophone and Opera Now.  Έχει συγγράψει  επτά διεθνώς αναγνωρισμένα βιβλία με θέμα τη μουσική και την όπερα (Maestro: Encounters with Conductors of Today, Bravo: Today’s Tenors, Baritones and Basses Discuss their Roles, Diva: Today’s Sopranos and Mezzos Discuss Their Art, Diva: The New Generation and Placido Domingo: My Roles on Stage), που έχουν μεταφραστεί από τα αγγλικά σε πολλές γλώσσες.

Συλλογική Ταυτότητα και Αυτογνωσία στο Βυζάντιο

Τίτλος: Συλλογική Ταυτότητα και Αυτογνωσία στο Βυζάντιο 
Συγγραφέας: Παπαδοπούλου Θεοδώρα 
Έκδοση: Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελιμων Βιβλίων, Αθήνα 2015 
Σελίδες: 392 
ISBN: 978-960-8351-72-1 
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 17,90€Το βασικό ζήτημα που απασχολεί αυτή την μελέτη είναι ο αυτοπροσδιορισμός των Βυζαντινών ως συνόλου, η εικόνα και η συνείδηση που οι ίδιοι έχουν για τον εαυτό τους ως λαό. Θα πρέπει ωστόσο να παρατηρηθεί ότι πρόκειται για έναν σύγχρονο προβληματισμό, για ένα ερώτημα που απασχολεί τον σημερινό άνθρωπο, την προσέγγιση του οποίου ερωτήματος εντάσσει στην προσπάθειά του να κατανοήσει το παρελθόν με σύγχρονους όρους και έννοιες και έτσι να ερμηνεύσει το παρόν πληρέστερα. Αρχίζοντας από την ορολογία, διευκρινίζουμε ότι ο αυτοπροσδιορισμός μιας ομάδας ονομάζεται συλλογική ταυτότητα, η δε συλλογική ταυτότητα που κατ' εξοχήν χαρακτηρίζει τους λαούς στην νεώτερη εποχή είναι η εθνική, στην οποία αυτοί αποδίδουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά και αξίες. 

[Απόσπασμα από την Εισαγωγή]

Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων: 80 χρόνια διαδρομή

Τίτλος: Νίκος Δήμου, ο μοναχικός πολυπράγμων: 80 χρόνια διαδρομή
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Παναγιώτης Αριστοτελίδης
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2015
Σελίδες: 188
ISBN: 978-960-476-179-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 9,00€Στο αφιέρωμα αυτό, που επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Αριστοτελίδης, ανθολογούνται κείμενα και φωτογραφίες του Νίκου Δήμου. Επίσης δημοσιεύονται κριτικές και γνώμες των: Νάσου Βαγενά, Ειρήνης Γιαννάκη, Κικής Δημουλά, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ευσταθιάδη, Ζυράννας Ζατέλη, Ανδρέα Καραντώνη, Νίκου Καρούζου, Δημοσθένη Κούρτοβικ, Γιάννη Μαρίνου, Γ. Π. Σαββίδη, Αντώνη Σουρούνη, Γιάννη Τζανετάκου, Θανάση Τριαρίδη, Θ. Δ. Φραγκόπουλου, κ.α. Όλα κείμενα γραμμένα σε χρόνο ανύποπτο - και όχι για την έκδοση αυτή.

[Παρουσίαση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου]
Νάξος περιδιαβαίνοντας τον Μπούργο

Τίτλος: Νάξος περιδιαβαίνοντας τον Μπούργο (Νησιωτικά Θέματα 3)
Κείμενα: Θ. Κωτσάκης, Στ. Μαρινάκης, Λ. Καλλιβρετάκης
Επιμέλεια Σειράς:  Δημήτρης Δημητρόπουλος
Έκδοση: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2015
Σελίδες: 88
ISBN: 978-960-9538-38-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 8,10€Το βιβλίο αναφέρεται στον Μπούργο, έναν από τους παλαιότερους μεσαιωνικούς συνοικισμούς της πρωτεύουσας της νήσου Νάξου που βρίσκεται εκτός των τειχών του Κάστρου. Στα κείμενα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο γίνονται αναφορές για την ιστορία του, την κοινωνική διάρθρωση και τις εθνοτικές ομάδες που κατοικούσαν στην περιοχή. Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχέδια, το βιβλίο προσφέρει μια πρωτότυπη παρουσίαση της αρχιτεκτονικής του νησιού με αναφορές στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και στην εμφάνιση του εραλδικού φαινομένου μέσω των οικοσήμων στο νησί.

Περιεχόμενα 
Θανάσης Κωτσάκης: «Η ιστορία και η φυσιογνωμία του Μπούργου της Χώρας Νάξου (14ος – 19ος αι.)»
Στέλιος Μαρινάκης : «Μπούργο. Η τοπογραφία ενός μεσαιωνικού τύπου οικισμού»
Λεωνίδας Καλλιβρετάκης : «Εραλδικά μνημεία στον Μπούργο και στη Χώρα της Νάξου»

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα