Blogger Template by Blogcrowds.

Λαλιές των Πομάκων της ελληνικής Ροδόπης

Τίτλος: Λαλιές των Πομάκων της ελληνικής Ροδόπης - Περιφερειακή Αναλυτική Σλαβική και Μουσουλμάνοι Ομιλητές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Τόμοι Α, Β, Γ)
Συγγραφέας: Παναγιώτης Γ. Παπαδημητρίου
Επιμέλεια: Ελευθερία Κ. Μαντά
Έκδοση: Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου Αίμου, Θεσσαλονίκη 2013
Σελίδες:2,297
ISBN: 978-960-7387-46-2
Τιμή με έκπτωση: 46,64€ /3 τόμοι

     


Έχοντας ως βάση αυτή την αλήθεια, το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου με χαρά ανέλαβε να εντάξει την επιστημονική εργασία του Παναγιώτη Παπαδημητρίου με τίτλο Λαλιές των Πομάκων της Ελληνικής Ροδόπης. Περιφερειακή Αναλυτική Σλαβική και μουσουλμάνοι ομιλητές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη σειρά των εκδόσεών του, ως ένα θέμα που άπτεται άμεσα των ενδιαφερόντων του Ιδρύματος και ικανοποιεί τους επιστημονικούς του στόχους.
Τα Πομακικά (Pomatskoso), ο γλωσσικός κώδικας των σλαβόφωνων μουσουλμάνων της Θράκης είναι σύμφωνα με το Χάρτη των Μειονοτικών Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης μία από τις μειονοτικές γλώσσες της Ελλάδας. Αποτελούνται από ποικιλίες της Αναλυτικής Σλαβικής (Ανατολικής Νοτιοσλαβικής, οι ο ποίες έχουν σχέση  σύγκλισης με την Κοινή Βουλγαρική (σχέση Ausbau) και γεωγραφική συνέχεια με τις ποικιλίες που μιλούν οι μουσουλμάνοι και οι χριστιανοί κάτοικοι της βουλγαρικής Ροδόπης.

Η παρούσα μελέτη φιλοδοξεί να συμβάλει στην ενημέρωση των ειδικών, αλλά και του ευρύτερου κοινού εντός και εκτός της Ελλάδας για μερικές ελάχιστα γνωστές διαλέκτους της Αναλυτικής Σλαβικής, οι οποίες εξακολουθούν να ομιλούνται εντός της ελληνικής επικράτειας. Θα ενισχύσει, επίσης, τις προσπάθειες που καταβάλλει ένα δραστήριο τμήμα των ομιλητών του Pomatskoso για να αναδείξει τη μητρική γλώσσα του ως στοιχείο τής εθνοτικής κληρονομιάς του μέσα σε ένα γλωσσικά ανταγωνιστικό και ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό περιβάλλον.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα