Blogger Template by Blogcrowds.

Ελληνικές Φορεσιές

Τίτλος: Ελληνικές Φορεσιές
Κείμενα:
Συλλογικό
Έκδοση:
Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος, γ' έκδοση, Αθήνα 2016
Σελίδες:
281
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
48,00€






«...
Η ανάπτυξη της λαϊκής τέχνης και ιδιαίτερα της φορεσιάς έχει άμεση σχέση με την οικονομική και κοινωνική άνθηση. Όσο οι οικονομικές συνθήκες μιας περιοχής βελτιώνονταν, τόσο ο κοινωνικός και πολιτιστικός βίος γινόταν περισσότερο απαιτητικός με φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν μεγαλύτερες τάσεις για παρουσία, προβολή και καθιέρωση. Αυτό έδωσε αφορμή να δημιουργηθούν φορεσιές ανώτερης τεχνικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας στα μεγάλα κέντρα, όπως την Κωνσταντινούπολη και τα Γιάννενα.

 Η ενδυμασία δεν ήταν μόνο είδος ανάγκης, αλλά εξυπηρετούσε και την επιθυμία του ανθρώπου για στολισμό, κάτι που γίνεται έντονα φανερό στις γιορτινές φορεσιές. Οι δημιουργοί τους, συνήθως οι γυναίκες, άφηναν το ένστικτό τους να λειτουργεί και να εκφράζει τον εσωτερικό τους κόσμο μέσα στην παράδοση, τις συνήθειες και τη συλλογική ευαισθησία, παράγοντας όχι μόνο ένα χρηστικό αντικείμενο αλλά και ένα πραγματικό καλλιτέχνημα. Η συμβολή της Ελληνίδας πολυάσχολης μέσα στην οικογένειά της, υπήρξε καθοριστική και αξιοθαύμαστη στην κατασκευή και διαμόρφωση των ενδυμασιών.

Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος με την έκδοση του λευκώματος «Ελληνικές Φορεσιές», στην οποία συμπεριλαμβάνεται μέρος της συλλογής της, έχει την πεποίθηση ότι συμβάλλει στην προώθηση της ειδικότερης επιστημονικής έρευνας στον τομέα της λαϊκής τέχνης, την οποία και καθιστά προσιτότερη στο ευρύτερο κοινό. Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά μπορεί να τοποθετηθεί στον υψηλότερο βαθμό της λαϊκής τέχνης και αποτελεί μίαν ανεπανάληπτη στιγμή του λαϊκού πολιτισμού.»

  Ι.Κ.Μαζαράκης Αινιάν
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα