Blogger Template by Blogcrowds.

Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, Αμερικής 13,
εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μμ, η έκθεση:

ΤΑΣΟΣ ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΟΣ
ΤΟ ΚΟΡΑΚΙ του ΕΝΤΓΚΑΡ ΑΛΛΑΝ ΠΟΕ



Ο Τάσος Μαντζαβίνος εικονογραφεί δύο μεγάλα ποιήματα του σκοτεινού ρομαντισμού: «Το Κοράκι» του Έντγκαρ 'Αλλαν Πόε και «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε» του Στεφάν Μαλλαρμέ. Μέσα από χαρακτικά, σχέδια και χρωματιστά μελάνια, ο καλλιτέχνης επιχειρεί να μεταφέρει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα του Αμερικανού ποιητή, το κοράκι ως άνοιγμα στην αιωνιότητα.

Στη χορεία των καλλιτεχνών που ενέπνευσε το «Κοράκι», - με πιο γνωστά τα έργα των Μανέ, Ντορέ και Γκωγκέν -, ο Μαντζαβίνος έρχεται να εικονογραφήσει το ποίημα του Πόε με γλώσσα λιτή, αποκαλυπτική της προσωπικής του ζωγραφικής γλώσσας. Βασικό της στοιχείο είναι η εξπρεσιονιστική οξύτητα στον σχεδιασμό των μορφών και η υπαρξιακή αναζήτηση μέσω της ίδιας της ζωγραφικής πράξης. Όπως συμβαίνει στο μεγαλύτερο μέρος του έργου του, όπου πρωταγωνιστούν στοιχεία ταύτισης του καλλιτέχνη με την τέχνη του, ο ζωγράφος παρουσιάζεται ενωμένος, ως μία υπόσταση, με τον ποιητή, να κοιτούν το μαυροπούλι. Το κοράκι, λοιπόν, δεν «ανήκει» μόνο στον Πόε, είναι και του ίδιου του καλλιτέχνη, που δεν εικονογραφεί, αλλά συμπορεύεται με τον ποιητή.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλη εικονογραφημένη έκδοση, «Το Κοράκι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ, βασισμένη στην παλαιότερη συλλεκτική έκδοση των εκδόσεων Μίμνερμος. Παράλληλα, παρουσιάζεται στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της οδού Αμερικής η καλλιτεχνική έκδοση είκοσι αριθμημένων αντιτύπων, με δώδεκα μελάνια του Μαντζαβίνου, εμπνευσμένα από το ποίημα του Στεφάν Μαλλαρμέ «Ο τάφος του Έντγκαρ Πόε».

Την έκθεση έχει επιμεληθεί ο ιστορικός τέχνης Γιώργης Μυλωνάς, ενώ παρουσιάζεται βίντεο με την τελευταία δουλειά του ζωγράφου από τον Σπύρο Μαντζαβίνο.


Διάρκεια Έκθεσης: 28 Νοεμβρίου 2016 έως 28 Ιανουαρίου 2017.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 9.30 πμ – 3.30 μμ
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30 πμ- 8.00 μμ,
Σάββατο 10 πμ – 5.00 μμ

Τις ημέρες των εορτών θα ισχύει το εορταστικό ωράριο

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα