Blogger Template by Blogcrowds.

Η Ελλάδα στην περιηγητική εικονογραφία 15ος - 19ος αιώνας

Τίτλος: Η Ελλάδα στην περιηγητική εικονογραφία 15ος - 19ος αιώνας - Ταυτότητες, ετερότητες, μεταμορφώσεις
Συγγραφέας: Αφροδίτη Κούρια
Επιμέλεια:
Μαρίνα Τσούλου
Έκδοση:
Ίδρυμα Παναγιώτη & Έφης Μιχελή, Αθήνα 2016
Σελίδες: 185
ISBN:
978-960-7588-40-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
24,00€




Η γοητεία που ασκούσαν τα ερείπια του ελλαδικού χώρου σε καλλιτέχνες και διανοούμενους της Ευρώπης από την Αναγέννηση και μετά, τα ταξίδια τους στην Ιταλία αλλά και στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η γνωριμία τους με την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα συνέβαλαν σημαντικά με διάφορες εικονογραφημένες εκδόσεις και εγχειρίδια στη διαμόρφωση του νεοκλασικισμού και του φιλελληνισμού. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πολυδιάστατο φαινόμενο του περιηγητισμού, με μελέτες, εκδόσεις και εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Μιχελή αποφάσισε να εντάξει στο εκδοτικό του πρόγραμμα την ανά χείρας μελέτη της ιστορικού της τέχνης Δρος Αφροδίτης Κούρια. Η συγγραφέας έχει ασχοληθεί επί πολλά έτη και διεξοδικά με την ευρωπαϊκή περιηγητική εικονογραφία του ελληνικού χώρου από την Αναγέννηση έως και τον 19ο αιώνα, ιδωμένη υπό το πρίσμα των ιστορικο-πολιτικών, κοινωνικών, πνευματικών και αισθητικών συνθηκών της κάθε εποχής.

Η πλούσια εικονογράφηση της έκδοσης καλύπτει όλο το φάσμα της θεματογραφίαςτου περιηγητισμού, περιλαμβάνοντας άγνωστες στην έρευνα ή ελάχιστα γνωστές απεικονίσεις του ελληνικού χώρου, καθώς και γνωστές και πολυδημοσιευμένες, σε συσχετισμούς που διευρύνουν την ερμηνευτικής τους εμβέλεια. Το συγκριτικό και τεκμηριωτικό υλικό συμβάλλει στην παρουσίαση των περιηγητικών εικόνων, που αφηγούνται και αποκαλύπτουν, αναδεικνύοντας τη συνθετότητα και πολυσημία του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο.

(από το εισαγωγικό κείμενο του Ιδρύματος Παναγιώτη & Έφης Μιχελή)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα