Blogger Template by Blogcrowds.

Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία

Τίτλος: Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία
Συγγραφέας: Ανδρέας Κακριδής
Έκδοση: 
Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 2017
Σελίδες:605
ISBN:
978-960-7032-77-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,34€







Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη βιογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1939 έως το 1946 και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στον χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής της Ελλάδας του 20ού αιώνα.


Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη, ο Βαρβαρέσος ήταν υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Βαρβαρέσος είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, που συνέπεσε με την περίοδο της Κατοχής και τη φυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, μαζί με τον χρυσό του ελληνικού κράτους, έως τον τελικό προορισμό, στο Λονδίνο, όπου ο Βαρβαρέσος έγινε υπουργός Οικονομικών της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτη ήταν η δράση του Βαρβαρέσου στο διεθνές προσκήνιο με τη συμμετοχή του, ως εκπροσώπου της Ελλάδας, σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και τη μεταπολεμική οικονομική βοήθεια. Χάρη στη φήμη που απέκτησε διεθνώς, εξελέγη το 1946 στο πρώτο συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Βαρβαρέσος είναι επίσης γνωστός για την περίφημη Έκθεση επί του Οικονομικού Προβλήματος της Ελλάδος, ένα μακροσκελές κείμενο που υπέβαλε στην κυβέρνηση Πλαστήρα το 1952, με τις προτάσεις του για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία»

Το βιβλίο βασίστηκε σε αρχειακό υλικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με άξονα το Αρχείο Βαρβαρέσου και τα υπόλοιπα αρχεία που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ). Στηρίχθηκε επίσης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Αρχείο Βενιζέλου και σε άλλες πηγές, ενώ μελετήθηκε επίσης αρχειακό υλικό από το βρετανικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Στο πλούσιο αρχειακό υλικό, που είχε στη διάθεσή του ο συγγραφέας, προστέθηκαν τα εκτενή δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και οι αφηγήσεις συγγενών, φίλων και συνεργατών του Βαρβαρέσου.

Στόχος του συγγραφέα δεν ήταν να γράψει απλώς μια βιογραφία, αλλά και να αναδείξει σχετικά άγνωστα ιστορικά γεγονότα και να προσφέρει νέα ευρήματα και υποθέσεις εργασίας αναφορικά με την οικονομική και τραπεζική ιστορία. Επίσης, να αμφισβητήσει και να ανασκευάσει υφιστάμενες αντιλήψεις και ερμηνείες για μια σειρά από γνωστά γεγονότα και περιστατικά. Τέλος να αναδείξει την επικαιρότητα που διατηρούν γεγονότα του παρελθόντος μέχρι σήμερα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ανδρέας Κακριδής

Ο Ανδρέας Κακριδής σπούδασε Οικονομικά στο Balliol College της Οξφόρδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς την οικονομική ιστορία και το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την οικονομική σκέψη και το ζήτημα της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τότε διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει επίσης επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ελληνική οικονομική ιστορία και την ιστορία της οικονομικής σκέψης, με έμφαση στα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

(από την παρουσίαση της έκδοσης)

Κόκκινη Αμερική. Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950

Τίτλος: Κόκκινη Αμερική. Έλληνες μετανάστες και το όραμα ενός Νέου Κόσμου 1900-1950
Συγγραφέας: Κωστής Καρπόζηλος
Έκδοση:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα 2017
Σελίδες:
544
ISBN:
978-960-524-479-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
19,20






Στη σελίδα 335 του βιβλίου υπάρχει μια φωτογραφία. Είναι η χορωδία του Ελληνικού Εργατικού Εκπαιδευτικού Συνδέσμου της Νέας Υόρκης τη δεκαετία του 1930. Ποια ήταν, άραγε, η κινητοποιητική δύναμη που έκανε μετανάστες και μετανάστριες να τραγουδούν επαναστατικούς ύμνους στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Αυτό είναι το ερώτημα που διατρέχει την αφήγηση της Κόκκινης Αμερικής. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στην ιστορία της αμερικανικής Αριστεράς, από τις αρχές του 20ού αιώνα έως και τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, το βιβλίο αναδεικνύει τα πολλαπλά νήματα που συνέδεαν τις ιδέες της ριζικής κοινωνικής μεταβολής με τους μετασχηματισμούς της καθημερινότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών. Η ιστορία της ελληνοαμερικανικής Αριστεράς φωτίζει την πολλαπλότητα της μεταναστευτικής εμπειρίας και υπογραμμίζει τα όρια των στερεοτύπων γύρω από τους Έλληνες μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η διαδρομή αυτή μας επιτρέπει να ξανασκεφτούμε γύρω από κάτι ευρύτερο: τις προσδοκίες και τις διαψεύσεις των επαναστατικών βεβαιοτήτων και τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτική φαντασία των ριζοσπαστών του 20ού αιώνα. Η Κόκκινη Αμερική δεν αφηγείται μια ιστορία επιτυχίας. Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα από τις συναρπαστικές διαδρομές των μεταναστών που πίστεψαν στην επανάσταση, ανασυγκροτεί τους τρόπους με τους οποίους το ιστορικό απρόβλεπτο συνδιαλέγεται με την αναζήτηση ενός Νέου Κόσμου.

Η Τρίτη Επανάσταση - Λαϊκά Κινήματα στην Επαναστατική Εποχή τόμος 4

Τίτλος: Η Τρίτη Επανάσταση - Λαϊκά Κινήματα στην Επαναστατική Εποχή τόμος 4
Συγγραφέας: Murray Bookchin
Μετάφραση: Κώστας Κουρεμένος
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2017
Σελίδες: 322
ISBN: 978-960-221-728-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 20,35€






Το τελευταίο μείζον έργο που δημοσίευσε ο Μάρεϋ Μπούκτσιν –κορυφαίος στοχαστής αλλά και ακτιβιστής του αναρχισμού, του κομμουναλισμού και της κοινωνικής οικολογίας– είναι η τετράτομη αυτή ιστορία των επαναστατικών κινημάτων που εκδηλώθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική κατά τους νεότερους χρόνους, ιδωμένη μέσα από το πρίσμα της ελευθεριακής δυναμικής τους.

Η πρωτότυπη αυτή προσέγγιση φέρνει στην επιφάνεια ένα ευρύτατο φάσμα νέων ή παραγνωρισμένων υλικών σχετικά με το κοινωνικό υπόβαθρο και τη λαοκρατική προοπτική των μεγάλων επαναστάσεων. Διασώζει έτσι από την ιστορική αμνησία τα γεγονότα και τους ανθρώπους που, έστω και εφήμερα, έδωσαν σάρκα και οστά στις πιο ριζοσπαστικές ενοράσεις της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της κοινότητας. Και υποδεικνύει με τον τρόπο του –έναν τρόπο όχι μόνο εμπνευσμένο από την πολιτική φιλοσοφία αλλά και τεκμηριωμένο εδώ από την ιστοριογραφία– την ύπαρξη μιας «επαναστατικής παράδοσης» και τη θέση που μπορεί να έχει στη συνείδηση των νεότερων γενιών.

Στο βιβλιοπωλείο μας θα βρείτε την πλήρη σειρά "Η Τρίτη Επανάσταση"


Τίτλος: Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του. Για τη λαϊκή κουλτούρα του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης
Συγγραφέας: Μιχαήλ Μπαχτίν
Μετάφραση:
Γιώργος Πινακούλας
Έκδοση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2017
Σελίδες: 575
ISBN: 978-960-524-478-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
19,20€







Ο Ραμπελαί και ο κόσμος του είναι μια συναρπαστική ερμηνεία του ραμπελαισιανού μυθιστορήματος. Εδώ ο Μπαχτίν δείχνει την ουσιαστική σχέση του Γαργαντούα και του Πανταγκρυέλ με τη λαϊκή κουλτούρα, με τον γκροτέσκο ρεαλισμό, με το καρναβάλι. Ο Ραμπελαί δεν έγραψε τα βιβλία του απομονωμένος στο σπουδαστήριό του, αλλά τριγυρνώντας στα παζάρια και στα πανηγύρια των γαλλικών πόλεων, ακούγοντας τις φωνές των πραγματευτών και παρακολουθώντας παραστάσεις πλανόδιων θιάσων. Άλλωστε, ο Ραμπελαί ήταν ένας σπουδαίος εκπρόσωπος της γκροτέσκας λογοτεχνίας: δεν υπηρέτησε το κλασικό αισθητικό ιδεώδες, αλλά ανέδειξε το δύσμορφο, το παράδοξο και το υπερβολικό. Κυρίως όμως έγινε ο κατεξοχήν εκφραστής του καρναβαλικού πνεύματος, εκείνης της δύναμης που ανατρέπει και αναποδογυρίζει την κατεστημένη τάξη. Η μελέτη του Μπαχτίν, ωστόσο, δεν αρκείται στην ερμηνεία του Ραμπελαί· παρουσιάζει επίσης από μια εντελώς νέα οπτική την κοινωνία και τον πολιτισμό της Αναγέννησης. Αποδεικνύει ότι οι γιορτές, τα πανηγύρια και τα καρναβάλια, η κουλτούρα του γέλιου και της πλατείας, δεν ήταν τότε περιθωριακά αλλά κεντρικά στοιχεία στη ζωή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, ο ομαλός εργασιακός βίος διακοπτόταν από πολυήμερες διασκεδάσεις, με οργανωμένες παρελάσεις, χορούς και γλέντια. Και αυτές οι λαϊκές γιορτές και διασκεδάσεις καθόριζαν τη σκέψη και τη ζωή όλων των κοινωνικών τάξεων. Πάνω απ’ όλα όμως, το βιβλίο του Μπαχτίν είναι ένα μανιφέστο που κηρύσσει την πλήρη απελευθέρωση του ανθρώπινου πνεύματος από το φόβο. Στόχος των επιθέσεων του Ραμπελαί, μας θυμίζει ο συγγραφέας, ήταν οι αγέλαστοι, όλοι εκείνοι που εκφοβίζουν και καταπιέζουν την ανθρωπότητα με τη σοβαρότητα και τη σκυθρωπότητά τους. Χάρη στο γέλιο, με την καταστροφική και ταυτόχρονα αναγεννητική δύναμή του, ο άνθρωπος απελευθερώνεται από το φόβο.

Γ. Π. Σαββίδης 20 Χρόνια Μετά

Τίτλος: Γ. Π. Σαββίδης 20 Χρόνια Μετά
Κείμενα: Κατερίνα Γκίκα, Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης
Έκδοση: Ίδρυμα της Βουλής, Αθήνα 2016
Σελίδες:76
ISBN: 978-618-5154-08-0

Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 4,00€





Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού, διοργάνωσαν τον Δεκέμβριο του 2015 εκδήλωση αφιερωμένη στα 20 χρόνια από τον θάνατο του Γ.Π. Σαββίδη. Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων με τις οποίες το Ίδρυμα της Βουλής επιθυμεί να τιμήσει τη μνήμη ορισμένων σημαντικών προσώπων που προσέφεραν πολλά στην πνευματική, επιστημονική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας.

Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών, που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, αναδεικνύεται το πλούσιο έργο του μελετητή και καθηγητή της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γιώργου Π. Σαββίδη, ο οποίος εισέφερε πολλά στον τρόπο μελέτης της νεοελληνικής ποίησης, ενώ επίσης με υποδειγματικό τρόπο επιμελήθηκε εκδόσεις ποιημάτων σημαντικών Νεοελλήνων ποιητών.  


(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Η Έκφραση των Συγκινήσεων στον Άνθρωπο και τα Ζώα

Τίτλος: Η Έκφραση των Συγκινήσεων στον Άνθρωπο και τα Ζώα
Συγγραφέας: Κάρολος Δαρβίνος
Μετάφραση: Κατερίνα Λιγκοβανλή
Έκδοση:
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Αθήνα 2017
Σελίδες: 667
ISBN: 978-960-524-474-3
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
25,60€





Γιατί ανατριχιάζουμε όταν φοβόμαστε; Γιατί «δείχνουμε τα δόντια μας» όταν θυμώνουμε; Τι κάνουν οι σκύλοι και οι γάτες όταν νιώθουν ευχαρίστηση, φόβο ή κατήφεια; Χαμογελούν οι πίθηκοι; Και γιατί, εν πάση περιπτώσει, ο Δαρβίνος αποφάσισε να αγγίξει ένα θέμα που μοιάζει με μια πρώτη ματιά τόσο διαφορετικό από τις υπόλοιπες εξελικτικές του εργασίες;

Η Έκφραση των συγκινήσεων στον άνθρωπο και τα ζώα –το πιο προσιτό για τον μη εξειδικευμένο αναγνώστη έργο του Δαρβίνου– δεν περιλαμβάνει απλώς έναν τεράστιο πλούτο από συναρπαστικές και οξυδερκείς παρατηρήσεις για τον τρόπο που τα οικόσιτα και τα άγρια ζώα, οι άνθρωποι και τα παιδιά τους εκφράζουν τη χαρά, τη λύπη, τον φόβο, τον θυμό τους. Σκοπό είχε να δώσει τη χαριστική βολή στον δημιουργισμό, προσφέροντας ενδείξεις για την κοινή καταγωγή όλων των ειδών, του ανθρώπου συμπεριλαμβανομένου, οι οποίες θα ήταν όχι μόνον ισχυρές αλλά και εύκολο για τον καθένα να τις ελέγξει. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως η Έκφραση είναι η πρώτη επιστημονική εργασία που συνοδεύεται από φωτογραφίες.

Ο τόμος αποτελεί την πληρέστερη έκδοση της Έκφρασης: Περιλαμβάνει όχι μόνο όλες τις σημειώσεις και διορθώσεις που ο Δαρβίνος επιθυμούσε να προσθέσει, αλλά επιπλέον σχόλια του Paul Ekman για όλες τις σύγχρονες ερευνητικές εξελίξεις, καθώς και μια πλήρη εξιστόρηση των περιπετειών που γνώρισε η δαρβινική θεωρία περί συγκινήσεων μέσα σε ενάμιση σχεδόν αιώνα από την έκδοσή της.

  (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Κάλεσέ με! Νέα κηρύγματα στις φυλακές της Βασιλείας

Τίτλος: Κάλεσε Με! Νέα κηρύγματα στις φυλακές της Βασιλείας
Συγγραφέας: Karl Barth
Μετάφραση: Πέτρος Γιατζάκης
Έκδοση: Άρτος Ζωής, Αθήνα 2016
Σελίδες: 201
ISBN:
978-960-8053-57-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 9,60€






Το πρώτο κήρυγμα του Καρλ Μπαρτ στο σωφρονιστικό κατάστημα της γενέτειράς του Βασιλείας έγινε την 1η Αυγούστου 1954 και το τελευταίο στις 29 Μαρτίου 1964, οπότε και για λόγους υγείας τερματίζει την ιεροκηρυκτική δραστηριότητά του. Κατά τα χρόνια αυτά κήρυξε εκεί είκοσι οκτώ φορές. Τα κείμενα εκείνων των κηρυγμάτων συγκεντρώθηκαν σε δύο τόμους: Den Gefangenen Befreiung [Αιχμαλώτοις άφεσιν] (1959) και Rufe mich an! [Κάλεσε με!] (1965).

Γράφοντας για την εμπειρία του στο σωφρονιστικό κατάστημα της Βασιλείας, ο Μπαρτ παρατηρούσε ότι "όλα ήταν κατά κάποιον τρόπο πιο πραγματικά από ό, τι σε μια συνηθισμένη εκκλησία με τους κανονικούς χριστιανούς που συναθροίζονται εκεί". Δεν είναι διόλου τυχαίο προφανώς πως τα εβδομηκοστά γενέθλιά του ο Μπάρτ επέλεξε να τα γιορτάσει στη φυλακή, με μια λειτουργική ακολουθία και κήρυγμα.

Ο Ελβετός θεολόγος θέλει να οικοδομήσει μια ουσιαστική οικειότητα προς τους κρατούμενους. Αναφέρεται στην κατάσταση των φυλακισμένων, με τη δέουσα όμως διακριτικότητα και μακριά από κάθε ατμόσφαιρα διδακτισμού και συγκατάβασης από μία δήθεν προνομιακή θέση. Θέλει να γίνεται αντιληπτός ως ένας από αυτούς, γι' αυτό και δεν λείπουν οι αναφορές στη ζωή και τη δράση του, οι οποίες κατά κανόνα γίνονται με το χαρακτηριστικό χιούμορ του.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή δικαίου

Τίτλος: Η Αλληλεγγύη ως θεμελιώδης αρχή δικαίου
Συγγραφέας: Στέργιος Μήτας
Έκδοση:
Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, Αθήνα 2016
Σελίδες:
216
ISBN:
978-960-7087-35-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
16,96€








Από τις "τρεις θεότητες του νεωτερικού πανθέου" (ελευθερία - ισότητα - αλληλεγγύη), η τρίτη υπήρξε η λιγότερο καλότυχη. Συζητήσεις γύρω από το νόημα και τα όρια της ελευθερίας, το βάθος και το πλάτος της ισότητας, δεν έλειψαν ποτέ. Όμως, η αλληλεγγύη παρέμεινε η αφανής πτυχή του τριπτύχου, σκιώδης για τη φιλοσοφία, την πολιτική θεωρία ή τη νομική επιστήμη. Τις λίγες, δε, φορές που η σιωπή γύρω από την έννοια λύεται, τούτο συμβαίνει με την πρόσληψή της είτε ως απλού φυσικού αισθήματος (κάτι εν ολίγοις, αδιάφορο για την έννομη συμβίωση)· είτε ως αυτοπροαίρετου καθήκοντος (κάτι που σε πολιτεία δικαίου συνιστά, απλά, μια αντίφαση).

Η μελέτη μας προτείνει ένα εναλλακτικό τύπο φιλοσοφικής θεμελίωσης της αλληλεγγύης, που επιτελεί κριτική λειτουργία, τόσο έναντι θεωριών που αρνούνται (ή αποσιωπούν) τη δεσμευτική υφή της αλληλεγγύης, όσο και ιστορικών-κοινωνικών συνθηκών που τη διακυβεύουν ευθέως.

Η αλληλεγγύη αναπαριστά, κατ' αρχάς, μια θεμελιώδη αρχή δικαιοσύνης, όρο δυνατότητας για έννομη συμβίωση άξια λόγου. Και, κατά δεύτερον, μια συμφυή αρχή συνταγματικού δικαίου, η οποία εγκλείει το εξής κανονιστικό περιεχόμενο: Στην καταφατική διάσταση της αρχής, καθένας αξιώνει από το οργανωμένο πολιτικό σύνολο βιοτική αυτοτέλεια, όπως επίσης, στην αποφατική διάσταση της αρχής, καθένας οφείλει να συμβάλλει στην κατοχύρωση της βιοτικής αυτοτέλειας των άλλων. Δομείται, έτσι, ένα θεμελιακό δίπολο δικαιώματος-χρέους το οποίο μάλιστα λειτουργεί αμφοτεροβαρώς: οι πολίτες αξιώνουν βιοτική αυτοτέλεια, σύστοιχη προς ένα χρέος αλληλεγγύης που υπέχουν αμοιβαίως, καθώς και η πολιτεία αξιώνει τη συμβολή των πολιτών στην εμπέδωση κοινωνικής αλληλεγγύης, σύστοιχα προς το χρέος που φέρει για εδραίωση θεσμών ουσιαστικού και εμβαθυμένου κοινωνικού κράτους.

(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λαϊκισμός στην Ιστορία, την Τέχνη, την Πολιτική

Τίτλος: Λαϊκισμός στην Ιστορία, την Τέχνη, την Πολιτική
Κείμενα: Συλλογικό
Επιμέλεια: Ουρανία Καϊάφα
Έκδοση: Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού & Γεν. Παιδείας Σχολή Μωραϊτη, Αθήνα 2017
Σελίδες: 264
ISBN: 978-960-259-145-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 11,20€






Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (ιδρυτής Σχολή Μωραΐτη) συμπλήρωσε πρόσφατα τη σειρά της «Επιστημονικά Συμπόσια» με έναν ακόμη ενδιαφέροντα τόμο, τα πρακτικά του συμποσίου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2015 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με θέμα το φαινόμενο του λαϊκισμού στην ιστορία, την τέχνη και την πολιτική. Διακεκριμένοι μελετητές από τους χώρους των πολιτικών επιστημών, της κοινωνιολογίας, της ιστορίας, της φιλολογίας και της κριτικής της λογοτεχνίας ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους, με την πρόθεση να αναδειχτούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και όψεις του λαϊκισμού, καθώς και οι επιδράσεις του στην ελληνική πολιτική και πνευματική ζωή.
Υπάρχει σωστός ορισμός του λαϊκισμού; Ποια είναι η επιστημολογική διάκριση μεταξύ λαϊκισμού ως έννοιας της πολιτικής επιστήμης αφενός, και της δημοκρατικής πολιτικής θεωρίας αφετέρου; Ποιες οι απαρχές του ακαδημαϊκού αντιλαϊκισμού; Πόσο αντιφατικές υπήρξαν οι θέσεις του μπουλανζισμού ως πολιτικής δύναμης στη Γαλλία του τέλους του 19ου αιώνα; Πώς συνδέεται ο συνωμοσιολογικός λόγος με τον ακροδεξιό λαϊκισμό; Κατά πόσο ο λαϊκισμός μπορεί να θεμελιωθεί και σε θετικά συναισθήματα; Πώς εκφράζεται ο λαϊκιστικός λόγος περί λογοτεχνικής κριτικής; Υπάρχει κρυφός λαϊκισμός στη σφαίρα του πολιτισμού; Ποιες οι εκδοχές του λαϊκισμού στην κουλτούρα της Μεταπολίτευσης και ποια η συνεισφορά της κουλτούρας των ΜΜΕ στην εθνικολαϊκιστική ηγεμονία;

Σε αυτά τα ερωτήματα και πολλά ακόμη απαντούν με τα κείμενά τους στο παρόν συλλογικό έργο οι συγγραφείς: Πάρις Ασλανίδης, «Εθνογραφία» του λαϊκισμού. Γιάννης Σταυρακάκης, Λαός, λαϊκισμός και αντιλαϊκισμός στον ακαδημαϊκό λόγο. Ανδρέας Πανταζόπουλος, Η διάσταση του ολοκληρωτισμού στο λαϊκισμό. Περονισμός και τσαβισμός. Μαρία Δαμηλάκου, Ο αργεντινός περονισμός. Ιδεολογία, πολιτική σκηνοθεσία και κοινωνική εμπειρία. Άννα Μαχαιρά, Ο μπουλανζισμός, αρχέτυπο του λαϊκισμού. Νίκος Ποταμιάνος, Ο ριζοσπαστισμός στα 1908-1910 και η έννοια του λαϊκισμού. Κωστής Καρπόζηλος, Ήταν ο πρόεδρος Ρούσβελτ λαϊκιστής; Ένα σύντομο σχόλιο. Νίκος Δεμερτζής, Θυμικές διαστάσεις στην ανάλυση του λαϊκισμού. H συμβολή της πολιτικής κοινωνιολογίας των συγκινήσεων. Αναστασία Ε. Ηλιαδέλη, Συνωμοσιολογική σκέψη και ακροδεξιός λαϊκισμός. Μια συγκριτική προσέγγιση. Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Πέντε λαϊκιστικοί μύθοι για τη λογοτεχνική κριτική. Δημοσθένης Κούρτοβικ, Ο λαϊκισμός ως «δημιουργική ασάφεια» και ως αλχημεία. Κώστας Καραβίδας, Εκδοχές του «λαϊκού» στην κουλτούρα της Μεταπολίτευσης. Από τον λαϊκό πολιτισμό στον πολιτισμικό λαϊκισμό. Βασίλης Βαμβακάς, Ο συστημικός εθνικολαϊκισμός των ελληνικών ΜΜΕ. Τον τόμο συμπληρώνουν σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων.

Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας

Τίτλος: Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας
Κείμενα: Γιάννης Τσαρούχης
Επιμέλεια:
Νίκη Γρυπάρη, Λίλη Πεζανού
Έκδοση:
Μουσείο Μπενάκη & Ίδρυμα Γ. Τσαρούχη, Αθήνα 2017
Σελίδες:
258
ISBN: 978-960-476-210-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
32,00€



Για να καταλάβει κανείς τη δουλειά μου, πρέπει να καταλάβει πρώτα απ` όλα ότι είμαι ερευνητής με μεγάλη περιέργεια που ενθουσιάζεται κάθε τόσο απ` τις ανακαλύψεις του για μια στιγμή και ύστερα απογοητευμένος ψάχνει αλλού.

Θα ρωτήσει κανείς, τι ψάχνω. Από μικρό παιδί ήθελα να μάθω τι είναι η ζωγραφική που με τραβούσε τόσο. Πώς γίνεται και πώς την μαθαίνει κανείς.

Για να μάθω τα μυστικά της έχασα την πρωταρχική έλξη που εξασκούσε επάνω μου, για να δημιουργήσω αρχίζοντας από το μηδέν μια νέα έλξη γι` αυτή.

Ήμουν και έμεινα ένας ερευνητής και ένας μαθητής, νομίζω όχι πάντα πολύ επιμελής.

Ένα άλλο πράγμα που έψαξα με πάθος να γνωρίσω ήταν η Ελλάδα˙ με έρωτα ή με κυνισμό και με πολύ καχυποψία έψαξα για να μάθω τι σημαίνει αυτό το φημισμένο όνομα. Υπήρξα γενικά η κακή πίστη μιας φτηνής πατριδοκαπηλείας και ενός τεχνητού εθνικισμού. Κατάλαβα πως η Ελλάς είναι περίπου σαν κάτι παλιά έργα ζωγραφικής που οι πονηροί έμποροι της βάζουν μια ψεύτικη υπογραφή ενός κατώτερου ζωγράφου απ` αυτόν που την ζωγράφισε. Μια παραβολή είναι αυτό. Η Ελλάς είναι αυτό. Η Ελλάς είναι εκείνο. Προσπάθησα να την αφήσω να μιλήσει μόνη της, για να μάθω την αλήθεια.

Δάσκαλοί μου ήταν ο Παρθένης, ο Κόντογλου, ο Πικιώνης˙ δάσκαλοι υπό την ευρύτερη σημασία ο Παπαδιαμάντης, ο Σολωμός και ο Κάλβος, ο Χαλεπάς και ο Καβάφης.

Όλοι αυτοί ήταν πληροφοριοδότες, παρά τη μεγάλη τους δόξα, ισάξιοι των ανωνύμων και ταπεινών που μου έμαθαν τα πιο πολλά. […]

Μίλησα για ψάξιμο και για πειράματα αλλά δεν μίλησα και για μια άλλη εργασία που έχω κάνει στη ζωή μου και που κάνω ακόμα, που είναι ίσως η πιο σημαντική. Η συνεχής ανάκριση που κάνω στον εαυτό μου όχι πάντα τέλεια, για να μάθω ποιος είμαι , ελπίζοντας ότι θα φτάσω σε μια ευτυχία πιο σταθερή αν το βρω αυτό. Περιστοιχιζόμενος από πολλούς ανθρώπους που έχουν βασίσει τη ζωή τους σε μια τέτοια στάση απέναντί της, που συνοψίζεται με τις λέξεις δήλωση, δίπλωμα, αξιοποίηση, διορισμός, η ζωή μου ήταν δύσκολη και όχι πολύ ευτυχισμένη.

Δίπλα σε τόσους υπερεπαγγελματίες (πιο πολύ marketing από εμπόρευμα) σκέπτομαι ότι θα φαντάζω σαν ένας απληροφόρητος ερασιτέχνης.

Όλα αυτά που έκανα για τη μάθηση είναι απαραίτητα και δύσκολα, μα το δικαίωμα να τολμάς να είσαι καλλιτέχνης στο δίνει ο σεβασμός και ο θαυμασμός σου χωρίς όρια της ζωής.

Η ζωή που είναι τόσο θαυμαστό πράγμα ώστε η τιμή της να είναι το μυστήριο του θανάτου.

Γ. Τσαρούχης

Η Ελλάδα στην περιηγητική εικονογραφία 15ος - 19ος αιώνας

Τίτλος: Η Ελλάδα στην περιηγητική εικονογραφία 15ος - 19ος αιώνας - Ταυτότητες, ετερότητες, μεταμορφώσεις
Συγγραφέας: Αφροδίτη Κούρια
Επιμέλεια:
Μαρίνα Τσούλου
Έκδοση:
Ίδρυμα Παναγιώτη & Έφης Μιχελή, Αθήνα 2016
Σελίδες: 185
ISBN:
978-960-7588-40-1
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
24,00€




Η γοητεία που ασκούσαν τα ερείπια του ελλαδικού χώρου σε καλλιτέχνες και διανοούμενους της Ευρώπης από την Αναγέννηση και μετά, τα ταξίδια τους στην Ιταλία αλλά και στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και η γνωριμία τους με την κλασική ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα συνέβαλαν σημαντικά με διάφορες εικονογραφημένες εκδόσεις και εγχειρίδια στη διαμόρφωση του νεοκλασικισμού και του φιλελληνισμού. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για το πολυδιάστατο φαινόμενο του περιηγητισμού, με μελέτες, εκδόσεις και εκθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα Μιχελή αποφάσισε να εντάξει στο εκδοτικό του πρόγραμμα την ανά χείρας μελέτη της ιστορικού της τέχνης Δρος Αφροδίτης Κούρια. Η συγγραφέας έχει ασχοληθεί επί πολλά έτη και διεξοδικά με την ευρωπαϊκή περιηγητική εικονογραφία του ελληνικού χώρου από την Αναγέννηση έως και τον 19ο αιώνα, ιδωμένη υπό το πρίσμα των ιστορικο-πολιτικών, κοινωνικών, πνευματικών και αισθητικών συνθηκών της κάθε εποχής.

Η πλούσια εικονογράφηση της έκδοσης καλύπτει όλο το φάσμα της θεματογραφίαςτου περιηγητισμού, περιλαμβάνοντας άγνωστες στην έρευνα ή ελάχιστα γνωστές απεικονίσεις του ελληνικού χώρου, καθώς και γνωστές και πολυδημοσιευμένες, σε συσχετισμούς που διευρύνουν την ερμηνευτικής τους εμβέλεια. Το συγκριτικό και τεκμηριωτικό υλικό συμβάλλει στην παρουσίαση των περιηγητικών εικόνων, που αφηγούνται και αποκαλύπτουν, αναδεικνύοντας τη συνθετότητα και πολυσημία του θέματος που πραγματεύεται το βιβλίο.

(από το εισαγωγικό κείμενο του Ιδρύματος Παναγιώτη & Έφης Μιχελή)

Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν

Τίτλος: Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν
Επιστημονική επιμέλεια:
Ν. Σταμπολίδης, Α. Αγγελοπούλου, Ειρ. Λεγάκη
Έκδοση:
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2016
Σελίδες: 264
ISBN:
978-618-5060-19-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 22,50€





Η έκδοση περιλαμβάνει εννέα πρωτότυπα επιστημονικά κείμενα που πραγματεύονται ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως τους οικισμούς, τα νεκροταφεία, την τέχνη και την καθημερινή ζωή στα νησιά των Κυκλάδων της 3ης χιλιετίας π.Χ. Τα 191 αντικείμενα του καταλόγου, τεκμηριώνονται με περιεκτικά λήμματα και αναλυτική βιβλιογραφία και παρουσιάζονται με πλούσιο, έγχρωμο φωτογραφικό υλικό.

Η Έξοδος, τόμος Ε'

Τίτλος: Η Έξοδος, τόμος Ε' - Μαρτυρίες από τον Δυτικό Παράλιο Πόντο και την Παφλαγονία
Επιστημονική επιμέλεια: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης
Έκδοση:
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 2016
Σελίδες: 676
ISBN:
978-960-87610-2-6
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
19,92€







Η έκδοση του πέμπτου τόμου της Εξόδου ολοκληρώνει ένα ερευνητικό και εκδοτικό πρόγραμμα του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, το οποίο αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα της επιστημονικής λειτουργίας του ιδρύματος για περισσότερο από μισό αιώνα. Οι μαρτυρίες της Εξόδου αποτελούσαν το τελευταίο κεφάλαιο του ερωτηματολογίου με βάση το οποίο συγκροτήθηκε το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου, η μνημειώδης αυτή συλλογή προφορικής ιστορίας, η οποία δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη και παλαιότερη στην Ελλάδα άλλα και μία από τις σημαντικότερες στην Ευρώπη. Έτσι, η Έξοδος, οι συνθήκες υπό τις οποίες οι ελληνορθόδοξοι πληθυσμοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους στη Μικρασιατική χερσόνησο, αποτελεί και την τελευταία ενότητα των φακέλων των οικισμών που μελέτησε το Κέντρο. Για να αναδείξει τη σημασία αυτών των μαρτυριών και του συνολικού εγχειρήματος της απογραφής της μνήμης του Μικρασιατικού ελληνισμού, η ιδρύτρια του Κέντρου οραματίστηκε την έκδοση των μαρτυριών της Εξόδου, εμπνευσμένη και από τους στίχους του Αισχύλου στους Πέρσες (548-549), «νυν γαρ δη πρόπασα μεν στένει γαι' Ασίς εκκενουμένα»

Κοινωνική εξέλιξη και σχέσεις δύναμης

Τίτλος: Κοινωνική εξέλιξη και σχέσεις δύναμης
Συγγραφέας: Σωτήρης Δημητρίου
Έκδοση: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2017
Σελίδες: 296
ISBN: 978-960-221-683-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,42€







Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει την υπέρβαση των ορίων της. Όσο και αν η πλειονότητα των ανθρώπων για διάφορους λόγους δεν το συνειδητοποιεί, υπάρχουν δύο αποφασιστικοί δείκτες που το επιβεβαιώνουν. Ο ένας, στο επίπεδο του ρητού, είναι ότι αδυνατούμε να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα «πού οδεύουμε;» Ο δεύτερος, στο επίπεδο του άρρητου, είναι η γενική διέγερση και αναταραχή που εκδηλώνεται σε όλες τις γωνίες του πλανήτη. Επιπλέον, υπάρχει η εμπειρική μαρτυρία της βαθιάς αντίφασης ανάμεσα στη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και στην επίσης ραγδαία αύξηση της ανισότητας και της κοινωνικής παθολογίας: φτώχεια, βία, κατάθλιψη, τράφικιν γυναικών και τόσα άλλα. Εάν η αποδόμηση του βιομηχανικού μοντέλου που διαπερνά την παγκόσμια κρίση οδηγεί στην αντιστροφή των σχέσεων μεταξύ της κοινωνίας και των αγορών και στην επιβολή ενός τοπίου αταξίας, είναι προφανής η μεγάλη δυσκολία να προταθούν λύσεις.

Το βιβλίο επισημαίνει την ανάγκη μιας ριζικής αναθεώρησης της μεθοδολογίας μας, αναδιαμόρφωσης δηλαδή ή δημιουργίας νέων κριτηρίων και εννοιών που θα επιτρέψουν να ανασυγκροτήσουμε τον προβληματισμό μας και να κατανοήσουμε το τοπίο της παγκόσμιας κρίσης. Η επιστήμη που καλείται να επιφορτιστεί με αυτό το εγχείρημα είναι η ανθρωπολογία, εξ ορισμού αρμόδια για τα γενικά προβλήματα της κοινωνίας.

Η στρατηγική της προληπτική ιατρικής

Τίτλος: Η στρατηγική της προληπτική ιατρικής
Συγγραφέας:
Geoffrey Rose
Μετάφραση: Αντώνης Κούτης & Αλέξης Μπένος
Έκδοση:
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2017
Σελίδες:
301
ISBN: 978-960-250-666-0
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
15,00€





Δυστυχώς, το βιβλίο αυτό είναι σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.Η φτώχεια, η περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού, οι κραυγαλέες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες (και στην υγεία), η ελαστικοποίηση της εργασίας και η ανεργία, ο ατομισμός και η καταναλωτική συνείδηση, η ανθυγιεινή και βιομηχανοποιημένη διατροφή, η καθιστική και αγχώδης ζωή, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ανεξέλεγκτη κατάληψη των ελεύθερων χώρων με κατασκευές φαραωνικών διαστάσεων, η αποδιάρθρωση και της έννοιας ακόμα της κοινωνικής πρόνοιας αποτελούν άκρως επικίνδυνους παράγοντες για την υγεία του πληθυσμού.

Η εξοικείωση με τις απόψεις του Τζέφρυ Ρόουζ ευελπιστούμε ότι θα ανοίξει νέα μονοπάτια σκέψης και προβληματισμού για τους φοιτητές των επιστημών υγείας, τους επαγγελματίες υγείας και όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους, που αναζητούν στέρεες και ριζοσπαστικές επιστημονικές θεωρήσεις για να αντισταθούν στην κυρίαρχη αντίληψη και πρακτική, η οποία αντιμετωπίζει την υγεία ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ως καταναλωτικό αγαθό και όχι, όπως θα έπρεπε, ως ζήτημα συλλογικής ευθύνης και κοινωνικό δικαίωμα.

Από το εισαγωγικό σημείωμα των μεταφραστών

Ο Τζέφρυ Ρόουζ (1926-1993), γιατρός και επιδημιολόγος, τιμημένος με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE), υπήρξε Καθηγητής Επιδημιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και Επίτιμος Ιατρικός Σύμβουλος στην Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου St. Mary’s του Λονδίνου.

Η Γυναίκα της Ζάκυθος

Τίτλος: Η Γυναίκα της Ζάκυθος
Συγγραφέας: Διονύσιος Σολωμός
Εισαγωγή-Κείμενο-Γλωσσάρι: Ελένη Τσαντσάνογλου
Επιλεγόμενα: Κατερίνα Τικτοπούλου:
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2017
Σελίδες: 182
ISBN: 978-960-250-670-7
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας:
13,50€




Η παρούσα έκδοση της Γυναίκας της Ζάκυθος συστήνει εκ νέου στο αναγνωστικό κοινό αυτό το σημαντικό σολωμικό έργο σε εκδοτική επιμέλεια της Ελένης Τσαντσάνογλου, η οποία το είχε μελετήσει εξαντλητικά, ανασυνθέτοντας τη σταδιακή διαμόρφωσή του μέσα από τις διαδοχικές γραφές που σώζονται στα χειρόγραφα του ποιητή. Πρώτος καρπός της έρευνάς της ήταν η αναλυτική και σχολιασμένη έκδοση του έργου το 1991, η οποία περιλάμβανε όλο το επεξεργασμένο υλικό των χειρογράφων. Με βάση τη διάκριση του υλικού αυτού σε τρία στάδια επεξεργασίας, την οποία πρότεινε ο Γάλλος νεοελληνιστής Λουί Κουτέλ και υιοθέτησε η Ελένη Τσαντσάνογλου, το κείμενο του δεύτερου σταδίου είναι πληρέστερο από του πρώτου, ενώ το τρίτο αποτελεί ανασχεδιασμό του έργου, που ωστόσο παραμένει ελλιπής και δεν καταλήγει σε μια συνολική αναθεώρησή του. Η χρηστική έκδοση του 1993, με εικονογράφηση του Χρόνη Μπότσογλου, περιείχε το κείμενο που αντιστοιχεί στο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας του έργου και, σε επίμετρο, το ελλιπές κείμενο του τρίτου σταδίου, ενώ στη θέση του εκτενούς σχολιασμού υπήρχε η κατατοπιστική Εισαγωγή της επιμελήτριας. Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την εισαγωγή, το χρηστικό κείμενο και το γλωσσάρι της έκδοσης του 1993, πέραν αυτών όμως εμπλουτίζεται με τα Επιλεγόμενα της Κατερίνας Τικτοπούλου και με μια επιλεκτική βιβλιογραφία όπου συγκεντρώνονται οι βασικές εκδόσεις και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του έργου.

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος είναι ένα ιδιαίτερα οξύ σατιρικό κείμενο», έγραφε η Ελένη Τσαντσάνογλου στην Εισαγωγή της, αλλά «το γυναικείο πρόσωπο που σατιρίζεται στο έργο είναι ανώνυμο». Τα στοιχεία που δίνει ο Σολωμός στο κείμενό του πιθανότατα το καθιστούσαν αναγνωρίσιμο για τους συγχρόνους του, αλλά δεν προσφέρουν καμία πληροφορία στον σημερινό αναγνώστη. Εντούτοις η αποκάλυψη της ταυτότητάς της, «που απλώς θα φώτιζε τα, ενδεχομένως, προσωπικά κίνητρα του σατιρικού ποιητή, είναι πια σήμερα τελείως άσχετη με την ποιότητα του αριστοτεχνικού αυτού κειμένου». Η Γυναίκα προσωποποιεί πλήθος αρνητικές ιδιότητες, όπως είναι η κακία, η απανθρωπιά, ο φθόνος, η φιλαργυρία, η ανήθικη ερωτική συμπεριφορά και η προκλητικά αντεθνική στάση. Το βλέμμα του σολωμικού αφηγητή παρατηρεί σκηνές του διεφθαρμένου βίου της Γυναίκας μέχρι το φοβερό τέλος, την τρέλα και την αυτοχειρία της, ενώ ταυτόχρονα η πολιορκία του Μεσολογγίου, της οποίας ο απόηχος είναι ιδιαίτερα αισθητός στη Ζάκυνθο, φτάνει στον δικό της πικρό επίλογο.

Στα Επιλεγόμενά της η Κατερίνα Τικτοπούλου, μεταξύ άλλων, περιγράφει τις προηγούμενες εκδοτικές προσπάθειες που, με αφετηρία την έκδοση του Πολυλά, επιχειρούν να ανασυστήσουν το κείμενο μέσα από την αταξία των σολωμικών χειρογράφων, αλλά και νατο καταστήσουν αναγνώσιμο από τον μη ειδικό αναγνώστη. Υπογραμμίζει δε ότι η παρούσα έκδοση, «εμπεριέχοντας εντός της άλλες προηγούμενες στιγμές, όπως για παράδειγμα εκείνη της ανάγνωσης του Πολίτη, εκείνη της ανάγνωσης του Κουτέλ, και άλλες ακόμα», παρουσιάζει «ένα κείμενο που περισσότερο πλησιάζει σε αυτό που αναγνωρίζουμε ως “αντικειμενικό”, όντας πιο μακριά από αυτό που αποκαλούμε “υποκειμενικό” και “αυθαίρετο”. που τακτοποιεί το υλικό του χειρογράφου δίχως να παραλλάσσει τη σύνθεση λαμβάνοντας αποφάσεις που την προωθούν πιο πέρα από εκεί που την άφησε ο ποιητής». Χάρη σε αυτή την προσέγγιση «ο αναγνώστης μπορεί να παρακολουθήσει με σαφήνεια τι ήταν αυτό που επιδιώχθηκε στο κείμενο της Γυναίκας της Ζάκυθος και ώς ποιον βαθμό κατορθώθηκε». Μπορεί επίσης, «κατά την υπόδειξη-προσδοκία του Σολωμού, να συμπληρώσει τα κενά, διαβλέποντας τα υπόλοιπα και ακόμα περισσότερα».

Η πολιτική στον "Πολιτικό" του Πλάτωνα

Τίτλος: Η πολιτική στον "Πολιτικό" του Πλάτωνα
Συγγραφέας: Στέφανος Δημητρίου
Επιμέλεια: Αναστασία Καραστάθη
Έκδοση: Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2016
Σελίδες: 381
ISBN: 978-960-250-673-8
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 20,00€






Ο «Πολιτικός» του Πλάτωνα είναι μεθοδολογικός διάλογος. Με έναυσμα την προσπάθεια να οριστεί ο πολιτικός και η πολιτική, να προσδιοριστεί η σχέση της με τον νόμο αλλά και να διακριθούν τα πολιτεύματα, ο Πλάτων μας δείχνει έναν τρόπο για να σκεφτόμαστε. Στον Πολιτικό απαντά για πρώτη φορά ο όρος πολιτική επιστήμη: η πολιτική, λογιζόμενη ως γνώση (επιστήμη), είναι τρόπος για να σκεφτόμαστε και να πράττουμε αυτόνομα. Μόνον η δική μας ελεύθερη, αυτοπροσδιοριζόμενη σκέψη και κριτική μας παρέχει τη δυνατότητα να ελέγχουμε τη συνάφεια των πεποιθήσεων μας με τον κόσμο και να διεκδικούμε τη γνώση. Αυτή είναι και η διαφορά ανάμεσα στον έλλογο αυτοπροσδιορισμό και την αυθαιρεσία της αυτοεπιβεβαίωσης. Μόνον έτσι έχουμε λόγο να εξακολουθούμε να έχουμε πεποιθήσεις και βέβαια έχουμε λόγο και υποχρέωση να δικαιολογούμε τις πεποιθήσεις αυτές. Τον λόγον, το επιχείρημα, πρέπει να ακολουθούμε στην πολιτική αλλά και στην ατομική σφαίρα ως νομοθέτες και κριτές των πεποιθήσεών μας. Ο Πολιτικός του Πλάτωνα είναι επίμοχθη και διαρκής άσκηση στην αυτονομία της σκέψης και περαιτέρω στην αυτονομία της πράξης. 

Ο Στέφανος Δημητρίου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές, ως υπότροφος του ΙΚΥ, στο Παρίσι. Το 1998 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ολοκληρώνοντας τη διατριβή του στην Πολιτική Φιλοσοφία υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jacques Poulain. Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ από τον Μάρτιο του 2004 διδάσκει Πολιτική Φιλοσοφία στον Τομέα Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ως αναπληρωτής καθηγητής. Υπήρξε μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Ο Πολίτης. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Αξιολογικά και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα. Από το 2000 είναι τακτικός συνεργάτης ως αρθρογράφος και βιβλιοκριτικός της εφημερίδας Η Αυγή. Άλλα έργα του: Le conflit de la modernité: Formes et limites de la critique postmoderne de la raison, Villeneuve d’Asq, Septentrion Presses Universitaires, 2001 (διδακτορική διατριβή). ~ Θεμελίωση και ανασκευή. Επιχείρημα, νοηματική ταυτότητα και φιλοσοφική αξιολογία, Αθήνα, Βιβλιοπωλείον της «Εστίας», 2003. ~ Ηθική και πολιτική. Δικαιολόγηση των πεποιθήσεων και πολιτική φιλοσοφία, Αθήνα, Πόλις, 2008. ~ Ελευθερία και κυριαρχία. Πολιτική ελευθερία και κυριαρχία στο τρίτο βιβλίο των «Πολιτικών» του Αριστοτέλη, Αθήνα, Πόλις, 2016.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα