Blogger Template by Blogcrowds.

Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία

Τίτλος: Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία
Συγγραφέας: Ανδρέας Κακριδής
Έκδοση: 
Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 2017
Σελίδες:605
ISBN:
978-960-7032-77-5
Τιμή στο βιβλιοπωλείο μας: 14,34€







Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη βιογραφία του Κυριάκου Βαρβαρέσου, ο οποίος διετέλεσε Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1939 έως το 1946 και είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προσωπικότητες στον χώρο της οικονομικής σκέψης και πολιτικής της Ελλάδας του 20ού αιώνα.


Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, Υπουργός Οικονομικών, Υποδιοικητής και μετέπειτα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός της εξόριστης κυβέρνησης Τσουδερού και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βούλγαρη, ο Βαρβαρέσος ήταν υπεύθυνος για την πλέον φιλόδοξη σταθεροποιητική προσπάθεια της μεταπολεμικής οικονομίας και συνέδεσε το όνομά του με τις πιο κρίσιμες οικονομικές εξελίξεις μιας ολόκληρης εποχής.

Ο Βαρβαρέσος είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδος, που συνέπεσε με την περίοδο της Κατοχής και τη φυγή της ελληνικής κυβέρνησης στο εξωτερικό, μαζί με τον χρυσό του ελληνικού κράτους, έως τον τελικό προορισμό, στο Λονδίνο, όπου ο Βαρβαρέσος έγινε υπουργός Οικονομικών της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης.

Αξιοσημείωτη ήταν η δράση του Βαρβαρέσου στο διεθνές προσκήνιο με τη συμμετοχή του, ως εκπροσώπου της Ελλάδας, σε όλες τις σημαντικές διεθνείς συναντήσεις για τον διακανονισμό του ελληνικού χρέους μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τις εμπορικές συμφωνίες του Μεσοπολέμου και τη μεταπολεμική οικονομική βοήθεια. Χάρη στη φήμη που απέκτησε διεθνώς, εξελέγη το 1946 στο πρώτο συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.

Ο Βαρβαρέσος είναι επίσης γνωστός για την περίφημη Έκθεση επί του Οικονομικού Προβλήματος της Ελλάδος, ένα μακροσκελές κείμενο που υπέβαλε στην κυβέρνηση Πλαστήρα το 1952, με τις προτάσεις του για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Κυριάκος Βαρβαρέσος: η βιογραφία ως οικονομική ιστορία»

Το βιβλίο βασίστηκε σε αρχειακό υλικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με άξονα το Αρχείο Βαρβαρέσου και τα υπόλοιπα αρχεία που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ). Στηρίχθηκε επίσης στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, στο Αρχείο Βενιζέλου και σε άλλες πηγές, ενώ μελετήθηκε επίσης αρχειακό υλικό από το βρετανικά υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, την Τράπεζα της Αγγλίας, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μεταξύ άλλων. Στο πλούσιο αρχειακό υλικό, που είχε στη διάθεσή του ο συγγραφέας, προστέθηκαν τα εκτενή δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και οι αφηγήσεις συγγενών, φίλων και συνεργατών του Βαρβαρέσου.

Στόχος του συγγραφέα δεν ήταν να γράψει απλώς μια βιογραφία, αλλά και να αναδείξει σχετικά άγνωστα ιστορικά γεγονότα και να προσφέρει νέα ευρήματα και υποθέσεις εργασίας αναφορικά με την οικονομική και τραπεζική ιστορία. Επίσης, να αμφισβητήσει και να ανασκευάσει υφιστάμενες αντιλήψεις και ερμηνείες για μια σειρά από γνωστά γεγονότα και περιστατικά. Τέλος να αναδείξει την επικαιρότητα που διατηρούν γεγονότα του παρελθόντος μέχρι σήμερα.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ανδρέας Κακριδής

Ο Ανδρέας Κακριδής σπούδασε Οικονομικά στο Balliol College της Οξφόρδης και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια στράφηκε προς την οικονομική ιστορία και το 2009 υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα την οικονομική σκέψη και το ζήτημα της ανάπτυξης στη μεταπολεμική Ελλάδα. Από τότε διδάσκει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει επίσης επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ελληνική οικονομική ιστορία και την ιστορία της οικονομικής σκέψης, με έμφαση στα ζητήματα νομισματικής πολιτικής, ανασυγκρότησης και ανάπτυξης.

(από την παρουσίαση της έκδοσης)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα