Blogger Template by Blogcrowds.

Φωτεινὴ Χαμιδιελή

Φωτεινὴ Χαμιδιελῆ
Σειρά: παλεττῶν οἱ πλόες, Σύγχρονοι Έλληνες Ζωγράφοι 1

Επιμέλεια: Κώστας Θ. Ριζάκης, Δήμητρα Μήττα
Εκδόσεις του Φοίνικα 2017, 197 σελ.
ΙSBN: 978-960-6849-64-0
Τιμή: 15,00€  
Τιμή ΜΙΕΤ: 13,50 ευρώ


"Τί ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση έργων της Φωτεινής Χαμιδιελή όταν το βλέμμα μου διστάζει να τα προσπεράσει με τη συνήθη ταχύτητα σάρωσης που συχνότερα το χαρακτηρίζει σε ότι αφορά στην πρόσληψη της τέχνης; Στην περίπτωση ζωγραφικής γενικότερα της κατηγορίας στην οποία εμπίπτει και το έργο της Χαμιδιελή. Την οποία κατηγορία ζωγραφικής ας ορίσω χονδροειδώς ως εκείνη που, τα εκπαιδευμένα από την τριβή με τη σύγχρονη τέχνη -και ίσως πλέον διεστραμμένα- αντανακλαστικά μας, τείνουν να μας υπαγορεύουν να προσπερνούμε.

Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν, ανάμεσα σ' εμένα και στη ζωγραφική της Φωτεινής, γιατί ολιγωρώ στη θέαση των έργων της, από τί συντίθεται ο σύνδεσμος που αποκαθίσταται ανάμεσα στον δικό μου και στον δικό της ψυχικό κόσμο; Την γνωρίζω ελάχιστα, αποκλείεται συνεπώς να συμμετέχουν στον εν λόγω σύνδεσμο συναισθηματικού τύπου εκτιμήσεις όπως όντως μου έχει συμβεί να είμαι θύμα τους για πλείστες άλλες περιπτώσεις και ενδεχομένως αδικώ ή υπερεκτιμώ το έργο μεροληπτώντας υπέρ ή κατά του δημιουργού. Είμαι βέβαιος πως ο κοινός τόπος, η "τομή" των "συνόλων" των δύο ψυχισμών εικονογραφείται από τη "συγκίνηση", καθοριστική παράμετρο της συνάρτησης "τέχνη", της μέσω της "τέχνης" επικοινωνίας πομπού και δέκτη" [...]

Απόσπασμα απο το κεφάλαιο Άρις Γεωργίου, Φωτεινή Χαμιδιελή. Η απόλαυση του οικείου


H Φωτεινή Χαμιδιελή γεννήθηκε στη Βέροια το 1957. Σπούδασε ζωγραφική, με υποτροφία, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Rhode Island των Η.Π.Α. (1975–1978). Συνέχισε τις σπουδές της στη Ρώμη, στο παράρτημα της Σχολής του Rhode Island School of Design (1978-1979). Πρωτοπαρουσίασε έργα της στη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», του Ντίνου Χριστιανόπουλου, όπου υπήρξε τακτική συνεργάτιδα (1981 –1995). Εκθέτει από το 1978 έχοντας παρουσιάσει την δουλειά της σε 18 ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε περισσότερες από 120 ομαδικές εκθέσεις, στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας TeeToTum  η οποία επιμελείται εκθέσεις και διοργανώνει εικαστικές δράσει. Επίσης  είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος. Ζει στη Βέροια και εργάζεται ως καθηγήτρια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα