Blogger Template by Blogcrowds.

Ένας διασωθείς αφηγείται

Ένας διασωθείς αφηγείται...
Πάνος Νικολαϊδης
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2014, 95 σελ.
ISBN: 978-960-98036-4-9
Τιμή: 6,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,80€




«…Μέσα από τον άμορφο σωρό πετάγεται σαν ημίθεος μπροστά ο καθηγητής Αθανασιάδης και με αλλοιωμένη την όψη από αγανάκτηση, πατώντας στο αριστερό του πόδι και γέρνοντας προς τα μπροστά, με ανοιχτά τα χέρια φωνάζει:


– Φτου σας και πάλι φτου σας, γουρούνια, βάρβαροι, κανίβαλοι, άτιμοι άνθρωποι. Πού είναι ο λόγος σου Τέννερ; Πού είναι ο λόγος της στρατιωτικής τιμής Γερμανών αξιωματικών; Ου να μου χαθ…


Εδώ κόπηκε η φωνή αυτού του λαμπρού, πολιτισμένου, αγνού και πολυμαθούς Έλληνα Κωνσταντινουπολίτη εκπαιδευτικού. Μια ριπή έριξε κάτω το γερό πνευματικό δέντρο, το δέντρο που για πολλά χρόνια γαλούχησε τα Καλαβρυτινόπουλα, όπως και μένα. Κι άλλα τέτοια δέντρα πέφτουν γύρω του, όπως ο γυμνασιάρχης Αντώνιος Οικονόμου και ο καθηγητής Αντώνιος Δημόπουλος, γνήσιοι Καλαβρυτινοί.


Δυο ακόμη ευσυνείδητοι και φωτισμένοι κληρικοί, καθηγητές του Γυμνασίου πέφτουν εκεί. Είναι οι αρχιμανδρίτες Παρθένιος Λουκόπουλος και Δωρόθεος Παπαδημητρίου και μαζί όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές, δάσκαλοι και υπάλληλοι της πόλης την εποχή εκείνη. Βλέπω ακόμη τον λαμπρό δικηγόρο και έξοχο ρήτορα Πάνο Γεωργαντά να φωνάζει σα να αγόρευε ενώπιον ακροατηρίου στο δικαστήριο.


Ένα ουρανόμηκες παρατεταμένο «Ζήτω η Ελλάς» ακούστηκε από τους Καλαβρυτινούς που ήταν ακόμη ζωντανοί. Οι Ναζί εξοργίζονται μέχρι μανίας από αυτή την υπέροχη έξαρση και ο Τέννερ κινεί τα χέρια και φωνάζει νευρικά να επιταχυνθεί ο ρυθμός της βολής των μυδραλίων. Κι όσο αυτά κροταλίζουν, τόσο αυξάνονται τα πτώματα και οι ζητωκραυγές λιγοστεύουν. Ακούγεται βροντερή η φωνή του γιατρού Χάμψα, βροντερή σαν επωδός αρχαίου δράματος, που πέφτει αγκαλιασμένος με τα δυο του αγόρια, σαν το δέντρο με τα κλωνάρια του τη στιγμή που δέχεται την τελευταία τσεκουριά από τον ξυλοκόπο.


– Πεθαίνουμε, πατριώτες μου, γενναία κι υπερήφανα. Ζήτω η Ελλάδα μας.


(απόσπασμα του βιβλίου)

Το βιβλίο έχει εκδοθεί επίσης στα αγγλικά "Α survivor narrates" και τα γερμανικά "Ein Ueberlebender erzahlt"

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα