Blogger Template by Blogcrowds.

Πέρα από τα ορυκτά καύσιμα. Το ταξίδι της επιστροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια Αλέξης Λυκουργιώτης, Χρήστος Κορδούλης, Σωτήρης Λυκουργιώτης 

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 2017, 199 σελ.
ISBN 978-960-524-492-7
Τιμή 18,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,40 €


Ο σύγχρονος υλικός πολιτισμός βασίζεται πρωτίστως στα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, πετρέλαιο, φυσικό αέριο), που είναι βέβαιο ότι πρόκειται να εξαντληθούν μέσα στους δύο επόμενους αιώνες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν σήμερα πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη βαίνει επιταχυνόμενη, προκαλώντας σοβαρές διαταραχές στο κλίμα, εξαιτίας των συνεχώς αυξανόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που οφείλονται στη καύση των ορυκτών καυσίμων. Μετά την εξιστόρηση της διαχρονικής σχέσης του ανθρώπου με την ενέργεια και τη λεπτομερή παρουσίαση των επιστημονικών ενδείξεων για τις αιτίες των κλιματικών διαταραχών, το βιβλίο ξεναγεί τον αναγνώστη σε έναν μελλοντικό, ίσως παράξενο, κόσμο χωρίς ορυκτά καύσιμα. Τον συνοδεύει στο ταξίδι της επιστροφής στην ανανεώσιμη ενέργεια, σε έναν κόσμο όπου τα κτήρια και οι πόλεις θα κατασκευάζονται με τις αρχές της βιοκλιματικής, σε έναν κόσμο όπου το διοξείδιο του άνθρακα θα παγιδεύεται σε τεράστιες κοιλότητες του φλοιού της και ένα τμήμα του θα ανακυκλώνεται για την παραγωγή καυσίμων και χρήσιμων προϊόντων.

Το βιβλίο εδράζεται σε μια αισιόδοξη οπτική και υποστηρίζει μια ολιστική αντιμετώπιση της διπλής –ενεργειακής και κλιματικής– πρόκλησης, με συμπληρωματική χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Απευθύνεται σε κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο αναγνώστη, και τον καλεί να συνειδητοποιήσει πως η αντιμετώπιση της διπλής αυτής πρόκλησης αποτελεί όρο απαραίτητο για την επιβίωση του πολιτισμού μας. Θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως βοήθημα σε μαθήματα εισαγωγής στην κλιματική αλλαγή και την ανανεώσιμη ενέργεια.



Ο Αλέξης Λυκουργιώτης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήμα Χημείας) και Επίτιμος Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη καταλυτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή καθαρής ενέργειας (βιοκαύσιμα).

Ο Χρήστος Κορδούλης είναι Καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών στο γνωστικό αντικείμενο της Κατάλυσης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη καταλυτών για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Είναι συνεργαζόμενο μέλος του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και συνεργαζόμενο μέλος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

O Σωτήρης Λυκουργιώτης έλαβε το πτυχίο του και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Είναι επίσης απόφοιτος του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών. Τα επιστημονικά του ενδιαφέρονται εστιάζονται στα πεδία της θαλάσσιας γεωδαισίας, της γεωαναφοράς, του περιβάλλοντος, της πράσινης τεχνολογίας και των βιοκαυσίμων. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά, συνέδρια και κεφάλαια βιβλίων στα παραπάνω πεδία. Από το 2010 διδάσκει στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος.


Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα