Blogger Template by Blogcrowds.

Σεμινάριο για το αρχαίο θέατρο στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13


https://www.miet.gr/userfiles/arxaio%20ellin%20drama%20(1).jpg?w=310&h=242&bgcolor=F1EEE9
Ανάμεσα στον «χαρακτήρα» και τη «μορφή»: το τραγικό υποκείμενο

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2019
στις 6:00 – 9:00 μμ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει δύο διαλέξεις για το αρχαίο θέατρο με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, κυρία Ελένη Παπάζογλου.

Το σεμινάριο εστιάζει στο ζήτημα της φύσης του τραγικού υποκειμένου, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες επιστημονικές αντιπαραθέσεις, χωρίζοντας τους μελετητές σε δύο αντίπαλα επιστημονικά στρατόπεδα: από τη μια μεριά, τους «ψυχολογιστές», οι οποίοι βλέπουν στο τραγικό υποκείμενο ένα οργανικά ψυχογραφημένο πρόσωπο, από την άλλη, τους «αντι-ψυχολογιστές», που θεωρούν τον ψυχολογικό ρεαλισμό ξένο προς το τραγικό θέατρο αλλά και προς την αρχαία αντίληψη του ανθρώπινου υποκειμένου της «πραγματικής» ζωής. Η πρώτη από τις δύο τρίωρες διαλέξεις θα προσφέρει μια συνοπτική θεώρηση του ερμηνευτικού τοπίου που καταγράφουν οι αρχαιογνωστικές σπουδές πάνω στο θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η εντυπωσιακή πολυφωνία που το διέπει. Η δεύτερη συνεδρία θα εστιαστεί στη δραματουργική ταυτότητα των σοφόκλειων ηρώων, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί μια χαρακτηρολογική προοπτική που το θέατρο του Σοφοκλή, για πολλούς μελετητές, καλλιεργεί σε εντυπωσιακό ψυχολογικό «βάθος». Με σημεία αναφοράς δύο σοφόκλειες ηρωίδες, τη Δηιάνειρα και την Ηλέκτρα, θα διερευνήσουμε τη δραματουργική συγκρότηση των προσώπων τους, συγκεράζοντας την ανθρωπολογική και τη χαρακτηρολογική προσέγγιση – έναν μεθοδολογικό συνδυασμό που, αν και θεωρητικά μοιάζει παράδοξος, ωστόσο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί παραγωγικός.

Οι διαλέξεις θα ολοκληρωθούν σε δύο (2) τρίωρες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13) την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 6:00 μμ.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος παρακολούθησης των διαλέξεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Μέσω του viva.gr
Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13), εντός του ωραρίου λειτουργίας.

Πληροφορίες Τηλ: 210 3234267, 210 3614143 & e-mail: info@miet.gr

Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοπωλείου για κρατήσεις
Δευτέρα και Τετάρτη 9.30 πμ – 3.30 μμ
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30 πμ- 8.00 μμ,
Σάββατο 10 πμ – 5.00 μμ

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα