Blogger Template by Blogcrowds.

Ο Πόλεμος στα Σπίτια μας

Ο Πόλεμος στα Σπίτια μας (Μαρτυρίες 12)
Ευαγγελία Παπαδάκη / Ρένα & Ιωάννα Κουτσουδάκη

Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Ηράκλειο 2019, σ.187
ISBN: 978-960-9480-44-4
Τιμή: 10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 9,00€






Γυναικείες μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης και τη γερμανική κατοχή στο νησί δεν έχουμε πολλές, ίσως έχουμε, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της χώρας, για την περίοδο αυτή, μια υστέρηση που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Από την πλευρά αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο δωδέκατος τόμος της σειράς Μαρτυρίες περιλαμβάνει αποκλειστικά γυναικείες αφηγήσεις.

Είναι λοιπόν ιστορίες του βουνού που διηγείται η Ευαγγελία Παπαδάκη. Οι ιστορίες του βουνού είναι κατά κανόνα ιστορίες καταδίωξης. Και η ιστορία που διηγείται το βιβλίο είναι οι καταδιώξεις μαζί με όλους τους άλλους και μιας οικογένειας, της δικής της οικογένειας.

Εικόνες –κλέφτες κατά κάποιον τρόπο, λόγω της παιδικής τους ηλικίας– από τη ζωή της πόλης στην Κατοχή αφηγούνται οι κυρίες Κουτσουδάκη. Η οικογενειακή διαβίωση μέσα στον πόλεμο εν άστει είναι η περιοχή των αναμνήσεων τους, και εκείνο που καταθέτουν είναι ο απόηχος των γεγονότων εκείνων των πολυτάραχων χρόνων στις παιδικές τους συνειδήσεις. Όλα έφταναν σε αυτές ημιαποσιωπημένα, διαθλασμένα – και έτσι μας τα διηγούνται, με την παιδική φωνή και τα παιδικά μάτια που είχαν τότε, όταν συνέβαιναν όλα εκείνα τα δραματικά γεγονότα ενός πολύ σκληρού πολέμου.  

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα