Blogger Template by Blogcrowds.

Εισαγωγή στις «Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου» του Εμίλ Ντυρκέμ 
Μύρων Αχείμαστος

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2019, σ.285
ISBN: 978-960-250-746-8
Τιμή: 22,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 19,80€





Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης η μελέτη του Μύρωνα Αχείμαστου για το κλασικό βιβλίο του Εμίλ Ντυρκέμ, ενός εκ των θεμελιωτών, μαζί με τον Μαρξ και τον Βέμπερ, της κοινωνικής επιστήμης.

Οι Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου αποτελούν κατά γενική ομολογία το σημαντικότερο έργο του Εμίλ Ντυρκέμ. Χρειάστηκαν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια να συγκροτηθεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας και να σχηματιστούν οι βασικές γραμμές του επιχειρήματος που διατρέχει το βιβλίο. Η απήχηση του έργου στον επιστημονικό κόσμο έδειξε, ήδη από την εποχή της δημοσίευσής του (1912), το μέγεθος της συμβολής του Ντυρκέμ στην κοινωνική επιστήμη.

Στον τόμο αυτόν ο Μύρων Αχείμαστος αναλύει την προσωπικότητα και το έργο του Εμίλ Ντυρκέμ και  παρακολουθεί πώς ο μεγάλος γάλλος κοινωνιολόγος συγκροτεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας μέσα από τις «Στοιχειώδεις μορφές». Τέλος, χαρτογραφεί την πρόσληψη του έργου από τους συγκαιρινούς του Ντυρκέμ (1912-1917) εξετάζοντας αναλυτικά πολλές από τις σχετικές βιβλιοκρισίες της εποχής.

Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων.
Ο Μύρων Αχείμαστος σπούδασε νομικά στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Παρίσι. Σήμερα είναι καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ως μαθητής του Πιέρ Ανσάρ, ειδικεύτηκε στην ντυρκεμιανή κοινωνιολογία και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ξένα και ελληνικά περιοδικά. Είναι μέλος της επιτροπής για την αποκατάσταση και την έκδοση του έργου του Εμίλ Ντυρκέμ και της συντακτικής επιτροπής της διεθνούς επιθεώρησης Durkheimian Studies. Έχει αναλάβει την ευθύνη για την κριτική έκδοση από τον εκδοτικό οίκο Garnier Classiques των τεσσάρων κλασικών έργων του γάλλου κοινωνιολόγου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα βιβλία Les Formes élémentaires de la vie religieuse (2015) και De la division du travail social (2018), ενώ ετοιμάζεται για το 2020 το Le Suicide.
Η πρώτη ελληνική έκδοση των «Στοιχειωδών μορφών», με μετάφραση και σχόλια του Μύρωνα Αχείμαστου, ετοιμάζεται από το ΜΙΕΤ.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα