Blogger Template by Blogcrowds.

Πρωτόγονη Επανάσταση Αρματολοί και Κλέφτες (18ος-19ος αιώνας)

Πρωτόγονη Επανάσταση Αρματολοί και Κλέφτες (18ος-19ος αιώνας)
Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Ματθαίου, Πόπη Πολέμη
Πρόλογος: Νίκος Θεοτοκάς

Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα 2019, σ.322
Τιμή: 19,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,10€





«Τόσο οι κλέφτες όσο και οι αρματολοί αποτελούν δυο λειτουργίες που ανήκουν στο ίδιο σύνολο, την πρωτόγονη επανάσταση, της οποίας οι δυνατότητες ενσωμάτωσης εκδηλώνονται ιστορικά με το θεσμό του αρματολικιού, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία ενσωμάτωσης και στο ιδεολογικό επίπεδο: η ανταρσία βρίσκει τη δικαίωσή της στο μόρφωμα μιας κοινωνικής αυθεντίας, τον αρματολό, αυθεντίας που εκφράζει ακριβώς τα όρια της πρωτόγονης επανάστασης, δηλαδή την αδυναμία της να αρθεί σε ενεργητική επανάσταση με δική της κοινωνική δυναμική. Η πίεση, με τη μέθοδο της ληστείας, για την κατάκτηση του αρματολικιού, ο αγώνας για τη διατήρησή του, που εκδηλώνεται με τη σύγκρουση των αρματολών και των φορέων της κοινοτικής και της κρατικής εξουσίας, συνθέτουν το κλίμα όπου μορφώνεται και αυτονομείται σε αξία η βία απέναντι σ’ αυτές τις μορφές εξουσίας».

Σπ. Ασδραχάς
«Ο Ασδραχάς υφαίνει ένα μεγάλο ιστοριογραφικό σχέδιο, που πλέκεται συνομιλώντας με τα μεγάλα ρεύματα σκέψης και τους στοχαστές των κοινωνικών επιστημών… Πάσχισε να μάς μάθει πως η γραμματική και τα νοήματα των τεκμηρίων παραπέμπουν στον δικό τους καιρό. Και πως χρειάζεται να μεταγραφούν στη γραμματική και τις σημασίες που έχουν οι λέξεις και τα σήματα στο τραπέζι του ερμηνευτή... Αυτός είναι ο τρόπος της ερμηνείας και της δια του τεκμηρίου επιχειρηματολογίας· που σ’ αυτό το βιβλίο μάς ανοίγει τις πόρτες και μάς προσφέρει τα εργαλεία για να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα κατανόησης της πρωτόγονης Επανάστασης».Ν. Θεοτοκάς

Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα

Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα
Νίκος Σαραντάκος

Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα 2019, σ.93
ISBN: 978-618-84272-1-1
Τιμή:
8,80€
Τιμή ΜΙΕΤ: 7,92€






Έχασαν τα ελληνικά για μία ψήφο την ευκαιρία να είναι η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ; Τα κομπιούτερ προγραμματίζονται, με πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς, στα αρχαία ελληνικά; Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία έχει άραγε ξεπεραστεί; Πώς βέλαζαν τα αρχαία πρόβατα; Είναι η ελληνική μητέρα όλων των γλωσσών; Διαθέτει πέντε εκατομμύρια λέξεις; Το τελικό ν οξυγονώνει άραγε τον εγκέφαλο; Ο άνθρωπος θρώσκει; Οι κεφτέδες είναι ελληνικοί;

Ο Νίκος Σαραντάκος παρουσιάζει είκοσι πέντε εξαιρετικά διαδεδομένους μύθους και πλάνες για την ελληνική γλώσσα, ανιχνεύει την προέλευση και τους λόγους της διάδοσής τους και τους ανασκευάζει. Όλα αυτά με τον γνώριμο, επιστημονικό αλλά και απολαυστικό τρόπο του, με ύφος παιγνιώδες, σαφές και ενίοτε σαρκαστικό.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λαϊκισμός μύθοι, στερεότυπα και αναπροσανατολισμοί

Λαϊκισμός μύθοι, στερεότυπα και αναπροσανατολισμοί
Γιάννης Σταυρακάκης

Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα 2019, σ.96
ISBN: 978-618-84272-3-5
Τιμή:
8,80€
Τιμή ΜΙΕΤ: 7,92€





Ο «λαϊκισμός» έχει επιστρέψει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση. Η έννοια χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πληθώρα ετερογενών φαινομένων. Τι ακριβώς είναι, όμως, ο λαϊκισμός; Ποια ελάχιστα κριτήρια και ποιες τυ-πολογίες είναι δυνατόν να επιστρατεύσουμε για να προσανατολιστούμε σε αυτό το θολό πεδίο; Πώς μπορούμε να διακρίνουμε τον λαϊκισμό από άλλα παράλληλα φαινόμενα;

Τούτη η σύντομη μελέτη επιχειρεί να μας εξοικειώσει με την παγκόσμια ιστορία του λαϊκισμού και με τις προσπάθειες της κοινωνικής και της πολιτικής θεωρίας να τον συλλάβουν και να τον αποτιμήσουν. Εντοπίζει τις αστοχίες των ορθόδοξων προσεγγίσεων. Παρουσιάζει, κατόπιν, τις κριτικές κοινωνικο-επιστημονικές θεωρήσεις που επιχειρούν να υπερβούν τα αντιλαϊκιστικά στερεότυπα της φιλελεύθερης, εκσυγχρονιστικής ορθοδοξίας. Γιατί υπάρχει ο λαϊκισμός; Ποια η σχέση του με την αντιπροσώπευση και τη δημοκρατία; Γιατί δεν θα σταματήσει να υπάρχει; Τι ακριβώς είναι; Τι δεν είναι; Ποιοι είναι οι στόχοι και ποια τα όριά του;

(από την παρουσίαση του βιβλίου)

Άρης Κωνσταντινίδης

Άρης Κωνσταντινίδης
Συλλογικό


Επιστημονική Επιμέλεια: Ντίνα Βαϊου
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2019, σ.202
ISBN: 978-618-5154-35-6
Τιμή: 10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 9,00€





" Θεωρούσε "χρήσιμα αλλά όχι χρησιμοποιήσιμα" όσα έμαθε στις σπουδές του, γι' αυτό και επιδίωξε να καταλάβει "τι ήταν η Ελλάδα". Για τον σκοπό αυτό, ταξίδεψε στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα και μελέτησε την ανώνυμη αρχιτεκτονική και τις εφήμερες κατασκευές - μελέτη που αποτυπώνεται σε ένα πλούσιο αρχείο φωτογραφιών και εξαιρετικών σκίτσων. Αρχές σχεδιασμού και επιλογές, οι οποίες αργότερα χαρακτήρισαν αυτό που ονομάστηκε "κριτικός τοπικισμός", είναι κεντρικές στο έργο του και συγκροτούν μια αντίληψη για την αρχιτεκτονική ως τοπική και ως δοχείο ζωής "του ανθρώπου, με τις κοινές και κύριες ανάγκες του". Οι ανάγκες αυτές, διαχρονικές κατά τον Άρη Κωνσταντινίδη, εκφράζονται στο τρίπτυχο "κλειστός χώρος - αυλή - ημιυπαίθριος χώρος", στη λιτότητα του σχεδιασμού και στην αλήθεια των υλικών. Μια αρχιτεκτονική "με λογισμό και μ' όνειρο", όπως συχνά επαναλάμβανε κάνοντας αναφορά στον Διονύσιο Σολωμό."

(Απόσπασμα από τον Πρόλογο)

Σπύρος Ασδραχάς

Σπύρος Ασδραχάς
Συλλογικό

Επιστημονική επιμέλεια: Τάσος Σακελλαρόπουλος
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα 2019, σ.70
ISBN: 978-618-5154-33-2
Τιμή: 5,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,50€





Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει κείμενα τα οποία αποδίδουν με σαφήνεια την ευρύτητα των θεμάτων που χειρίστηκε ο Σπύρος Ασδραχάς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ευαισθησία που τον διέκρινε. Είναι μια σύντομη αποτίμηση του σπουδαίου και πολύτιμου έργου του, το οποίο, όσο διεύρυνε τους ορίζοντές μας άλλο τόσο μας επέτρεψε να αντιληφθούμε το βάθος και την πολύπλοκη λειτουργία του νεότερου ελληνισμού, αλλά και το βάθος της ευρωπαϊκής ιστορίας, σε μία ερμηνευτική πορεία που γεφύρωνε αιώνες, εποχές και κόσμους.

(Από τον πρόλογο της έκδοσης)

Τα Παιδιά του Χάιντεγκερ

Τα Παιδιά του Χάιντεγκερ. Χάνα Άρεντ, Καρλ Λέβιτ, Χανς Γιόνας και Χέρμπερτ Μαρκούζε
Ρίτσαρντ Γουόλιν

Μετάφραση: Μάνος Βασιλάκης
Επιστημονική Επιμέλεια: Περικλής Βαλλιάνος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.400
ISBN:
978-960-524-551-1
Τιμή:
22,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 19,80€



Ο Μάρτιν Χάιντεγκερ συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, και το έργο του αποτέλεσε το ερέθισμα για πολλά πρωτότυπα και συναρπαστικά επιτεύγματα της νεωτερικής σκέψης. Η παρουσία του στις πανεπιστημιακές αίθουσες ήταν σαγηνευτική, και τη δεκαετία του 1920 προσήλκυε τους ευφυέστερους νεαρούς διανοούμενους της Γερμανίας. Πολλοί από αυτούς ήταν Εβραίοι, οι οποίοι θα έπρεπε εν τέλει να συμβιβάσουν τη φιλοσοφική και συχνά προσωπική αφοσίωσή τους στον Χάιντεγκερ με τις επαίσχυντες πολιτικές του αντιλήψεις.
Το 1933 ο Χάιντεγκερ συνέδεσε την τύχη του με τον εθνικοσοσιαλισμό. Ποδοπάτησε τη σταδιοδρομία Εβραίων φοιτητών και κατήγγειλε συναδέλφους του καθηγητές τους οποίους θεωρούσε ανεπαρκώς ριζοσπαστικούς. Επί σειρά ετών, υπέγραφε επιστολές και ξεκινούσε τις παραδόσεις του με τον χαιρετισμό «Χάιλ Χίτλερ!», ενώ μέχρι τέλους κατέβαλλε τη συνδρομή του στο ναζιστικό κόμμα. Εξίσου προβληματικές για τους πρώην φοιτητές του ήταν οι προσπάθειές του να θέσει την υπαρξιστική σκέψη στην υπηρεσία ναζιστικών επιδιώξεων, αλλά και το ότι ποτέ δεν αποκήρυξε τις ενέργειές του εκείνες.
Το βιβλίο διερευνά τους τρόπους με τους οποίους τέσσερις από τους σημαντικότερους Εβραίους φοιτητές του Χάιντεγκερ προσέγγισαν τη σχέση του δασκάλου τους με τους ναζί, καθώς και το πώς το γεγονός αυτό επηρέασε τη σκέψη τους. Η Χάνα Άρεντ, ερωμένη αλλά και φοιτήτρια του Χάιντεγκερ, έφθασε να συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους πολιτικούς στοχαστές του 20ού αιώνα. Ο Καρλ Λέβιτ επέστρεψε στη Γερμανία το 1953 και σύντομα έγινε ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους της. Ο Χανς Γιόνας απέκτησε φήμη ως ο κορυφαίος φιλόσοφος του περιβαλλοντισμού στη Γερμανία. Ο Χέρμπερτ Μαρκούζε έγινε διάσημος ως διανοούμενος της Σχολής της Φραγκφούρτης και μέντορας της Νέας Αριστεράς.
Γιατί δεν κατόρθωσαν οι λαμπρές εκείνες διάνοιες να αντιληφθούν τι έκρυβε η καρδιά του Χάιντεγκερ και τι επιφύλασσε το μέλλον στη Γερμανία; Πώς, μετά τον πόλεμο, θα επανεκτιμούσαν τις γερμανικές διανοητικές παραδόσεις; Θα μπορούσαν άραγε να περισώσουν κάποιες πτυχές της σκέψης του Χάιντεγκερ; Η φιλοσοφία τους θα αντανακλούσε ή θα απέρριπτε εντελώς τις πρώιμες σπουδές τους; Θα μπορούσαν άραγε οι χαϊντεγκεριανοί εκείνοι να συγχωρήσουν, ή ακόμη και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν, την προδοσία του ανθρώπου που τόσο θαύμασαν; Τα Παιδιά του Χάιντεγκερ αεντάσσουν τις παραδοξότητες αυτές σε μια ευρύτερη σκληρή ειρωνεία της τύχης: οι ευρωπαίοι Εβραίοι βίωσαν τη μεγαλύτερη συμφορά τους αμέσως μετά την πληρέστερη αφομοίωσή τους. Το βιβλίο βρίσκει στις αντιδράσεις τους απαντήσεις σε ερωτήματα για τη φύση της υπαρξιακής απογοήτευσης και για το σημείο όπου οι ιδέες συναντούν την πολιτική.

Το Πνεύμα της Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας

Το Πνεύμα της Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας
Ετιέν Ζίλσον

Μετάφραση: Χρήστος Μαρσέλλος
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.544
ISBN: 978-960-524-552-8
Τιμή: 30,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 27,00€






Τὸ πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας, ὅπως ἐννοεῖται ἐδῶ, εἶναι λοιπὸν τὸ χριστιανικὸ πνεῦμα, ποὺ διαπερνᾶ τὴν ἑλληνικὴ παράδοση, τὴ δουλεύει ἐκ τῶν ἔσω καὶ τὴν ὁδηγεῖ νὰ παραγάγει μιὰ κοσμοαντίληψη, μιὰ Weltanschauung, εἰδικὰ χριστιανική. Ἔπρεπε νὰ ὑπάρξουν ἑλληνικοὶ ναοὶ καὶ ρωμαϊκὲς βασιλικὲς γιὰ νὰ ὑπάρξουν καθεδρικοὶ ναοί· ὅποια ὅμως κι ἂν εἶναι ἡ ὀφειλὴ τῶν ἀρχιτεκτόνων τοῦ Μεσαίωνα στοὺς προκατόχους τους, διαφέρουν ἀπὸ ἐκείνους, καὶ τὸ καινούργιο πνεῦμα ποὺ ἔκανε δυνατὴ τὴ δημιουργία τους εἶναι ἴσως τὸ ἴδιο ποὺ ἐνέπνευσε μαζὶ μ’ αὐτοὺς καὶ τοὺς φιλοσόφους τῆς ἐποχῆς τους.
Τὸ Πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας ἀποτελεῖ μία ἀπὸ τὶς σημαντικότερες παρακαταθῆκες ποὺ κατέλιπε ὁ Γάλλος φιλόσοφος καὶ ἱστορικὸς τῆς φιλοσοφίας Ἐτιὲν Ζιλσόν. Στὰ εἴκοσι κεφάλαια-μαθήματα ποὺ περιλαμβάνονται στὸ βιβλίο, ὁ Ζιλσόν, ἐξετάζοντας μὲ μιὰ μοναδικὴ συνθετικὴ ἱκανότητα τὶς θέσεις τῶν χριστιανῶν στοχαστῶν, ἀπὸ τοὺς Ἀπολογητὲς καὶ τοὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας ὣς τὶς μεγάλες μορφὲς τοῦ μεσαιωνικοῦ χριστιανικοῦ στοχασμοῦ —κυρίως τὴ σκέψη τοῦ Αὐγουστίνου, τοῦ Θωμᾶ Ἀκυινάτη, τοῦ Ἰωάννη Σκώτου τοῦ Δούνς, τοῦ Μποναβεντούρα, τοῦ Ἀνσέλμου τῆς Κανταουρίας, τοῦ Βερνάρδου τοῦ Κλαιρβὼ κ.ἄ.—, ἀναπτύσσει τοὺς βασικοὺς ἄξονες στοὺς ὁποίους στηρίχθηκε ἡ δυτικὴ μεσαιωνικὴ σκέψη καὶ οἱ ὁποῖοι διαμόρφωσαν τὴ διακριτὴ χριστιανικὴ θέαση τοῦ κόσμου. Ἀφετηρία τῶν «μαθημάτων» εἶναι ἡ στοιχειοθέτηση τῆς ἔννοιας τῆς χριστιανικῆς καὶ τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας αὐτῆς καθ᾽ ἑαυτήν. Ὁ Ζιλσὸν ὑπερασπίζεται τὴν αὐτονομία τῆς σκέψης, ποὺ δὲν ἐμποδίζεται ἀλλὰ ἐπωφελεῖται ἀπὸ τὴ βοήθεια τὴν ὁποία παρέχει ἡ ὑπερφυσικὴ Ἀποκάλυψη στὴν ἀνθρώπινη γνώση.
Στὶς σελίδες τοῦ βιβλίου ἀναπτύσσονται κεφαλαιώδη ζητήματα ὅπως ἐκεῖνα τοῦ ὄντος καὶ τῆς  ἀναγκαιότητάς του, τῆς χριστιανικῆς γνωσιολογίας, τῆς ἀγάπης, τοῦ αὐτεξούσιου καὶ τῆς ἐλευθερίας, τοῦ νόμου καὶ τῆς ἠθικότητας, τῆς φύσης καὶ τῆς ἱστορίας. Τὸ Πνεῦμα τῆς μεσαιωνικῆς φιλοσοφίας συνιστᾶ κατὰ κάποιον τρόπο ἕνα ἀπόσταγμα καὶ μιὰ ἐπιτομὴ τῆς μεσαιωνικῆς σκέψης καὶ τῆς χριστιανικῆς φιλοσοφίας ἐν γένει, ποὺ σφυρηλατήθηκε ἀξιοποιώντας τὰ φιλοσοφικὰ ἐργαλεῖα τὰ ὁποῖα πρόσφερε ἡ ἀρχαία ἑλληνικὴ σκέψη.

Sources Chretiennes Ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαικό πολιτισμό

Sources Chretiennes Ελληνική και λατινική συμβολή στον ευρωπαικό πολιτισμό
Συλλογικό

Επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης / Πιερ Σαλαμπιέ
Άρτος Ζωής, Αθήνα 2019, σ.451
Τιμή: 22,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 19,80€






Υπάρχουν ορισμένα συνέδρια που η πρώτη και κύρια αξία τους βρίσκεται στο γεγονός ότι έγιναν. Ως τέτοιο λογαριάζω και το συνέδριο με το οποίο θελήσαμε να τιμήσουμε τη συλλογή Sources Chrétiennes (Αθήνα, 23-25 Φεβρουαρίου 2018): Γάλλοι και Έλληνες, Καθολικοί και Ορθόδοξοι, συναντιούνται και συζητούν για τους Λατίνους και τους Έλληνες Πατέρες, χωρίς ομολογιακή διάθεση και προειλημμένες θεολογικές απόψεις, με επιστημοσύνη και βαθιά γνώση των κειμένων. Δεν πρόκειται για ένα τυπικά πατρολογικό συνέδριο, αλλά πολύ περισσότερο για ένα συνέδριο που θέλει να αναδείξει τη σημασία των συγγραφέων αυτών και των έργων τους στον κοινό ευρωπαϊκό πολιτισμό.
[Τα κείμενα των εισηγήσεων παρατίθενται στη γλώσσα στην οποία πρωτοτύπως εκφωνήθηκαν (ελληνική ή γαλλική).]

Οι συγγραφείς του τόμου: Elie Ayroulet, Guillaume Bady, Isabelle Bochet, Michel Fédou, Xavier Lequeux, Paul Mattei, Bernard Meunier, Pierre Salembier, Catherine Broc-Schmezer, Armand Veilleux, Σταύρος Ζουμπουλάκης, Δημήτριος Μόσχος , Δημήτριος Μπαθρέλλος, Κωνσταντίνος Μποζίνης, Θανάσης Παπαθανασίου, Μιχάλης Φιλίππου.

Πέτρος Στεφανίτσης Απομνημονεύματα (1821-1839)

Απομνημονεύματα (1821-1839)
Πέτρος Στεφανίτσης

Επιμέλεια: Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης
Επιλεγόμενα: Πόπη Πολέμη - Τ. Ε. Σκλαβενίτης
Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, Αθήνα 2019, σ.300
ISBN: 978-960-7498-66-3
Τιμή: 21,20€
Τιμή ΜΙΕΤ: 19,08€




Ο εντοπισμός του μοναδικού γνωστού αντιτύπου των Απομνημονευμάτων του Π.Δ. Στεφανίτση, η βιβλιογράφηση, το ανέβασμα του στο διαδίκτυο και η υπομνηματισμένη φωτοανατύπωσή του είναι οι αναβαθμοί που οδήγησαν στη χαρμόσυνη είδηση ότι ένα βιβλίο χαμένο για 180 χρόνια γίνεται προσιτό στους φιλίστορες, στους ερευνητές της ιστορίας της Επανάστασης του 1821 και των Αγωνιστών της, στους βιογράφους του Στεφανίτση, στους μελετητές της ιστορίας της ιατρικής και της ιστορίας της Λευκάδας.

(απόσπασμα από το Σημείωμα του Επιμελητή για τους αναγνώστες)

Τα Στοιχεία. Μια οπτική εξερεύνηση των γνωστών ατόμων του σύμπαντος

Τα Στοιχεία. Μια οπτική εξερεύνηση των γνωστών ατόμων του σύμπαντος
Theodore Gray

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.240
ISBN: 978-960-524-549-8
Τιμή:
25,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 22,50€



"Ο περιοδικός πίνακας" λέει ο συγγραφέας Theodore Gray, "είναι ο παγκόσμιος κατάλογος με όλα τα πράγματα που μπορούν να πέσουν στα πόδια σας". Οτιδήποτε χειροπιαστό υπάρχει στον κόσμο αποτελείται από στοιχεία, και τα στοιχεία έχουν δύο όψεις - την καθαρή μορφή τους και τις χημικές ενώσεις που σχηματίζουν όταν συνδυάζονται με άλλα στοιχεία. Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε επτά χρόνια έρευνας και φωτογράφισης, μας δίνει τη σπάνια ευκαιρία να δούμε από κοντά και τις δύο αυτές όψεις. Οι φωτογραφίες του αποτελούν το πιο πλήρες και οπτικά γοητευτικό πορτραίτο όλων των ατόμων του σύμπαντος.

Το υλικό είναι δομημένο κατά τη σειρά του Περιοδικού Πίνακα, και το κάθε στοιχείο παρουσιάζεται (στις περιπτώσεις που αυτό είναι φυσικά δυνατόν) με μια μεγάλη, όμορφη φωτογραφία που το απεικονίζει στην καθαρή μορφή του. Για παράδειγμα, το οξυγόνο (το στοιχείο 8) είναι ένα άχρωμο αέριο, αλλά στους -183 C μετατρέπεται σε ένα ωχρογάλαζο υγρό. Περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν ενδεικτικούς τρόπους με τους οποίους υπάρχει το στοιχείο αυτό στον κόσμο -ενώσεις και εφαρμογές μέσω των οποίων συναντάμε το στοιχείο στην καθημερινή μας ζωή.
Το κείμενο που συνοδεύει κάθε δισέλιδο αφηγείται την ιστορία του στοιχείου. Μας πληροφορεί, για παράδειγμα, ότι το φθόριο (το στοιχείο 9) είναι ένα από τα πιο δραστικά στοιχεία. Σχεδόν οποιοδήποτε υλικό, αν εκτεθεί σε ένα ρεύμα από αέριο φθόριο, θα τυλιχτεί σε φλόγες. Επειδή όμως είναι τόσο δραστικό, οι ενώσεις του είναι πολύ ευσταθείς.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει ακόμα ουσιώδη φυσικά δεδομένα σχετικά με το κάθε στοιχείο, όπως ατομικό βάρος, ακτίνα του ατόμου, διάγραμμα της κρυσταλλικής δομής, και γραφήματα που αναπαριστούν τη σειρά συμπλήρωσης των ηλεκτρονίων, το ατομικό φάσμα εκπομπής, και τις περιοχές θερμοκρασιών όπου το στοιχείο είναι στερεό, υγρό και αέριο. Η εισαγωγή του βιβλίου περιλαμβάνει μια εξήγηση αυτών των ιδιοτήτων, καθώς και μια περιήγηση στη δομή του Περιοδικού Πίνακα. Μοναδικός συνδυασμός έγκυρης επιστήμης και υψηλής φωτογραφικής τέχνης, Τα "Στοιχεία" είναι το ιδανικό δώρο για κάθε φίλο της γνώσης.

Νεότερες αναρτήσεις Παλαιότερες αναρτήσεις Αρχική σελίδα