Blogger Template by Blogcrowds.

Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος – 17ος αι.) Τόμος Γ'

Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος – 17ος αι.) Τόμος Γ΄ Ανθολογία (περ. 1580 –17ος αι.)
Στέφανος Κακλαμάνης

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2020, σ.759
ISBN: 978-960-250-762-9
Τιμή: 38,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 34,20€






Καρπός πολύχρονης έρευνας των ιστορικών και γραμματειακών πηγών, η μελέτη αυτή παρουσιάζει την ελληνόγλωσση ποιητική παραγωγή της Κρήτης από τον 14ο ως τα τέλη του 17ου αιώνα μέσα στα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και αισθητικά της συμφραζόμενα. Κεντρική θέση στην προσέγγιση αυτή κατέχουν τόσο οι δημιουργοί και τα έργα τους, όσο και η κοινωνία που τα προκάλεσε, τα προσέλαβε και τα απόλαυσε.

Το όλο εγχείρημα αναπτύσσεται σε τρεις τόμους: ο πρώτος περιλαμβάνει εισαγωγή στην εποχή και στη λογοτεχνία της κρητικής Αναγέννησης· ο δεύτερος και ο τρίτος παρακολουθούν τους αναβαθμούς της λογοτεχνικής παραγωγής από τις πρώτες εκδηλώσεις της ως τις ύστατες μέρες της μέσα από μια ανθολογία κειμένων με βιοεργογραφικές εισαγωγές, πραγματολογικά, ερμηνευτικά και κριτικά σχόλια, βιβλιογραφικά σημειώματα, γλωσσάρι και ευρετήρια.


Στη χαρτογράφηση αυτή, η ιστορία και ο πολιτισμός της Κρήτης αντιμετωπίζονται ως θεμελιώδη πεδία μελέτης για την κατανόηση της πνευματικής πορείας ενός κόσμου που συνδύασε τις διαφορετικές καταβολές και παραδόσεις του για να διαμορφώσει μια καινούργια, διακριτή, ταυτότητα. Οι λογοτεχνικές –και όχι μόνο– επιδόσεις του κόσμου αυτού αντανακλούν αυτήν την όχι  εύκολη και διόλου ευθύγραμμη πορεία στα 450 χρόνια της παρουσίας των Βενετών στο νησί.



Κυκλοφορούν και οι άλλοι 2 τόμοι του τρίτομου έργου Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης: 
Τόμος Α΄: Εισαγωγή
Τόμος Β΄: Ανθολογία (14ος αι. – περ. 1580)



Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΛΑΜΑΝΗΣ είναι καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ. Σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος ερευνητής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας και διδάκτωρ του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου δίδαξε επί τριάντα χρόνια θέματα της πρωίμης νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα