Blogger Template by Blogcrowds.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ. ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΙΕΤ.


http://4.bp.blogspot.com/-CJAcRBT75iY/Tg7iXaXQznI/AAAAAAAAAOw/cqCItqKwp7g/s1600/READING_GIRL.jpg
Gustav Adolph Henning,
Reading girl, 1828


Φεβρουάριος
Μήνας προσφορών
στα βιβλιοπωλεία
του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

 

  Διαρκής μέριμνα του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης είναι να κάνει γνωστό το εκδοτικό του έργο στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Γι’ αυτό το λόγο και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, ο Φεβρουάριος είναι μήνας προσφορών και μεγάλων εκπτώσεων στο σύνολο των εκδόσεών μας. Οι βιβλιόφιλοι και όλοι οι φιλομαθείς αναγνώστες μπορούν να αποκτήσουν σπουδαία έργα και τίτλους-κοσμήματα της παγκόσμιας και της εγχώριας πνευματικής παραγωγής σε προσιτές τιμές. Μπορούν να επιλέξουν τα βιβλία που προτιμούν από μια μεγάλη ποικιλία πρωτότυπων και μεταφρασμένων μελετών, οι οποίες καλύπτουν θεματικά ολόκληρο σχεδόν το φάσμα των επιστημών του ανθρώπου (ιστορία, αρχαιολογία, φιλοσοφία, κλασική, βυζαντινή και νεότερη φιλολογία, γλωσσολογία, ιστορία των επιστημών, τέχνη κλπ.).
 

       Τα βιβλιοπωλεία του Ιδρύματος, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, περιμένουν τους παλιούς και νέους φίλους με μεγάλες εκπτώσεις και ειδικές προσφορές έως 50%.                            Αναλυτικά τα Ιδρύματα, οι Φορείς και οι Εκδότες που συμμετέχουν:ALPHA BANK      
ASIFA HELLAS - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ  
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ     
ΑΠΟΠΛΟΥΣ    
ΑΡΤΟΣ ΖΩΗΣ     
ΑΡΧΕΙΟ ΘΗΡΑΪΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ   
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ   
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡ. ΕΡΕΥΝΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ   
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ   
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΣΙΝΗ     
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΩΝ / ΚΟΤΙΝΟΣ   
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΠΟΝ    
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΖΙΚΟΣ    
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ    
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΠΑΛΤΑ   
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΗΣΙΔΕΣ   
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΛΚΟΣ    
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΤΑΜΟΣ   
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΤΑΣΕΙ ΕΚΠΙΠΤΟΝΤΕΣ   
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ   
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ      
ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ    
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ          
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΘ' ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ   
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ - ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ    
Ι.Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ        
ΙΔΡΥΜΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΧΟΡΝ    
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΑΓΓ. ΑΒΕΡΩΦ - ΤΟΣΙΤΣΑ     
ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ   
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΕΛΗ    
ΙΔΡΥΜΑ ΣΑΚΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΑ    
ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ     
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΣΤΟΣ   
ΚΑΪΡΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΔΡΟΥ   
ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΑΠΘ   
ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ    
ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΣ    
ΚΕΝΤΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ   
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ    
ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ    
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ    
Ο ΜΩΒ ΣΚΙΟΥΡΟΣ   
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΚΔ. ΚΡΗΤΗΣ (ΠΕΚ)      
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ - ΣΑΡΙΠΟΛΕΙΟ    
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΕΒΕ   
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΞΑΝΘΗΣ    
ΡΙΖΑΡΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ        
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΗΜΑ - ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΕΛΙΣΑΡΙΟΣ    
ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ       
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ      
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    *Οι Εκπτώσεις αφορούν τα βιβλία στα οποία δεν ισχύει ο Νόμος της Ενιαίας Τιμής του Βιβλίου

* Οι Εκπτώσεις  αφορούν επιλεγμένα βιβλίαΤα βιβλιοπωλεία μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΘΗΝΑ:
Αμερικής 13, 106 72
210 3614 143, φαξ 210 3614 163
Δε-Τε 9.30-15.30  Τρ-Πε-Πα 9.30-20.00
Σαβ 10.00-17.00
bookstore-amerikis@miet.gr
http://miet-amerikis13.blogspot.gr/

ΠΡΑΤΗΡΙΟ Ε.Λ.Ι.Α.:
Αγίου Ανδρέου 5, 105 56
210 3211 149, φαξ 210 3213 667
info@elia.org.gr

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Βασιλίσσης Όλγας 108, 546 43
2310 295 171, φαξ 2310 295 276
Δε-Πα 9.00-14.30
mietthe2@otenet.gr

Τσιμισκή 11, 546 24
2310 288 036, φαξ 2310 226 460
Δε-Τε-Σα 9.00-15.00 Τρ-Πε-Πα 9.00-21.00
bookstore-thessaloniki@miet.gr
http://miettsimiski11.blogspot.com

Σεμινάριο για το αρχαίο θέατρο στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13


https://www.miet.gr/userfiles/arxaio%20ellin%20drama%20(1).jpg?w=310&h=242&bgcolor=F1EEE9
Ανάμεσα στον «χαρακτήρα» και τη «μορφή»: το τραγικό υποκείμενο

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2019
στις 6:00 – 9:00 μμ

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης διοργανώνει δύο διαλέξεις για το αρχαίο θέατρο με ομιλήτρια την αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίου Δράματος στο Τμήμα Θεάτρου του ΑΠΘ, κυρία Ελένη Παπάζογλου.

Το σεμινάριο εστιάζει στο ζήτημα της φύσης του τραγικού υποκειμένου, ένα θέμα που έχει προκαλέσει έντονες επιστημονικές αντιπαραθέσεις, χωρίζοντας τους μελετητές σε δύο αντίπαλα επιστημονικά στρατόπεδα: από τη μια μεριά, τους «ψυχολογιστές», οι οποίοι βλέπουν στο τραγικό υποκείμενο ένα οργανικά ψυχογραφημένο πρόσωπο, από την άλλη, τους «αντι-ψυχολογιστές», που θεωρούν τον ψυχολογικό ρεαλισμό ξένο προς το τραγικό θέατρο αλλά και προς την αρχαία αντίληψη του ανθρώπινου υποκειμένου της «πραγματικής» ζωής. Η πρώτη από τις δύο τρίωρες διαλέξεις θα προσφέρει μια συνοπτική θεώρηση του ερμηνευτικού τοπίου που καταγράφουν οι αρχαιογνωστικές σπουδές πάνω στο θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί η εντυπωσιακή πολυφωνία που το διέπει. Η δεύτερη συνεδρία θα εστιαστεί στη δραματουργική ταυτότητα των σοφόκλειων ηρώων, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθεί μια χαρακτηρολογική προοπτική που το θέατρο του Σοφοκλή, για πολλούς μελετητές, καλλιεργεί σε εντυπωσιακό ψυχολογικό «βάθος». Με σημεία αναφοράς δύο σοφόκλειες ηρωίδες, τη Δηιάνειρα και την Ηλέκτρα, θα διερευνήσουμε τη δραματουργική συγκρότηση των προσώπων τους, συγκεράζοντας την ανθρωπολογική και τη χαρακτηρολογική προσέγγιση – έναν μεθοδολογικό συνδυασμό που, αν και θεωρητικά μοιάζει παράδοξος, ωστόσο στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί παραγωγικός.

Οι διαλέξεις θα ολοκληρωθούν σε δύο (2) τρίωρες συναντήσεις, που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Βιβλιοπωλείου του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13) την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 6:00 μμ.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το κόστος παρακολούθησης των διαλέξεων ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

Μέσω του viva.gr
Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Αμερικής 13), εντός του ωραρίου λειτουργίας.

Πληροφορίες Τηλ: 210 3234267, 210 3614143 & e-mail: info@miet.gr

Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοπωλείου για κρατήσεις
Δευτέρα και Τετάρτη 9.30 πμ – 3.30 μμ
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.30 πμ- 8.00 μμ,
Σάββατο 10 πμ – 5.00 μμ

Allegro ma non troppo

Allegro ma non troppo
Ντίνος Τσάκος

Εκδόσεις Σήμα, Αθήνα 2018, σ.234
ISBN: 978-618-83797-2-5
Τιμή: 14,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
12,60€


"Ανασηκώνοντας το μαρμάρινο κάλυμμα της εισόδου στον τάφο, έβλεπε κανείς τους νεκρούς ξαπλωμένους, να περιμένουν στα σκοτάδια τη λύτρωση. Αλλιώς την περίμεναν τη... Δευτέρα Παρουσία και αντί για αυτήν να δέχονται ξαφνικά την απρόσμενη ενόχληση μιας μπουλντόζας, που ήρθε να ταράξει τον ύπνο τους και να διαλύσει τις ελπίδες τους! Όλοι εκεί, άντρες, γυναίκες και παιδιά, ξαπλωμένοι δίπλα-δίπλα, σκιές του εαυτού τους, είδωλα καμόντων, σάπια κόκαλα, κρανία που κοίταζαν με άδεια μάτια, σκελετωμένα κορμιά, ματαιόδοξα στολισμένα με χρυσά σκουλαρίκια και δαχτυλίδια, με οικοσκευή και κανάτια που δεν επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν ποτέ, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να συνεχίσουν να υπάρχουν, να ζουν και μετά θάνατον. Και αυτόματα μου ερχόταν στο νου η σοφία του εκκλησιαστή: ματαιότης ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης..."

Ο Κωνσταντίνος Τσάκος σπούδασε αρχαιολογία και ιστορία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε μαθήματα αρχαιολογίας και τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Από το 1965 μέχρι το 1990 υπηρέτησε αρχικά ως επιμελητής και αργότερα ως έφορος αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες, στην Ήπειρο, στην Αρχαία Ολυμπία και στην Ακρόπολη των Αθηνών. Διενήργησε πολλές ανασκαφές ιδίως στη Σάμο και ασχολήθηκε με την προστασία των αρχαίων της Δήλου, της Σάμου και όλων των χώρων όπου υπηρέτησε. Είναι ισόβιος εταίρος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και αντιστέλλον μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια με ανακοινώσεις σε αρχαιολογικά θέματα. Έχει γράψει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά σχετικά με ευρήματα των ανασκαφών του στη Σάμο και με θέματα της Μυκόνου, της Δήλου και της Ακροπόλεως. Επίσης άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες και εφημερίδες για θέματα αρχαιολογίας, προστασίας οικισμών και τοπίου. Έχει συντάξει επίσης σειρά αρχαιολογικών οδηγών για την Ακρόπολη, τη Σάμο, τη Μύκονο, τη Δήλο κ.ά.

Ελληνική Ετυμολογία / Greek Etymology

Ελληνική Ετυμολογία / Greek EtymologyΣυλλογικό

Επιμέλεια: Χρ. Τζιτζιλής & Γ. Παπαναστασίου
Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μ. Τριανταφυλλίδη), Θεσσαλονίκη 2017, σ.660
Τιμή: 31,80€
Τιμή ΜΙΕΤ: 25,44€

Με τη δίγλωσση αυτή έκδοση το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών εγκαινιάζει μια σειρά βιβλίων που έχει τον γενικό τίτλο “Ελληνική γλώσσα: συγχρονία και διαχρονία” και καλύπτει τρεις θεματικές: (α) την ετυμολογία της ελληνικής, (β) τις γλωσσικές επαφές, και (γ) την κοινή και τα προβλήματά της. Συγκεκριμένα, στον πρώτο αυτό τόμο περιλαμβάνονται 23 εργασίες, οι περισσότερες από τις οποίες παρουσιάστηκαν στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για την Ετυμολογία της Ελληνικής Γλώσσας (Αρχαίας, Μεσαιωνικής και Νέας), που διοργάνωσε το Ινστιτούτο στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2015, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. Σκοπός του Συνεδρίου, αλλά και των υπόλοιπων που θα ακολουθήσουν με αυτό το περιεχόμενο, ήταν να εξετάσει θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα που αναφέρονται στην ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας όλων των περιόδων της και των μορφών της, διαλεκτικών και μη, αλλά και να ανιχνεύσει παρόμοια ζητήματα που αφορούν τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο, με έμφαση στην ετυμολογική διερεύνηση των ελληνικών στοιχείων στις άλλες βαλκανικές (και όχι μόνο) γλώσσες, καθώς και να παρουσιάσει συγκεκριμένες ετυμολογικές προτάσεις για λέξεις της αρχαίας, της μεσαιωνικής και της νέας ελληνικής. Τη δίγλωσση αυτή έκδοση επιμελήθηκαν ο Χρ. Τζιτζιλής, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ., και ο Γ. Παπαναστασίου, αναπληρωτής καθηγητής του Α.Π.Θ.

Έλλην Ρωμηός Γραικός

Έλλην Ρωμηός Γραικός
Συλλογικό

Εκδόσεις Ευρασία, Αθήνα 2018, σ.685
ISBN: 978-618-5027-88-9
Τιμή:
33,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 29,70€

Στην περίπτωση της ελληνικής ιστοριογραφίας, με αφετηρία τη μεγάλη σύνθεση του Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου για την ενιαία και συνεχή ελληνική εθνική ιστορία και την τριμερή διάκρισή της (αρχαιότητα-Βυζάντιο-νεότεροι χρόνοι), τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα, όπως η γένεση του ελληνικού έθνους και η ιστορική διαδρομή του, η ελληνική ταυτότητα στη χρονική εξέλιξη και η συνυφασμένη με αυτήν εννοιολόγηση των όρων που αποτελούν τον πυρήνα του παρόντος τόμου. Τα τελευταία χρόνια και πάλι στην Ελλάδα παρατηρείται ζωηρός αναστοχασμός σε ζητήματα ταυτοτήτων, ειδικότερα στη σύνδεσή τους με την έννοια της ελληνικότητας. Η πρόσφατη ιστορική έρευνα εμπλούτισε τις γνώσεις μας, εκλέπτυνε την ιστορική μας ματιά, συνέβαλε σε νέες κριτικές προσεγγίσεις, διευρύνοντας τον προβληματισμό αναφορικά με τις ιστορικές διαδρομές εννοιών και συλλογικών προσδιορισμών. Στην πραγματικότητα το θέμα δεν απασχόλησε μόνο την ακαδημαϊκή ιστοριογραφία, αλλά και τη δημόσια ιστορία, με δεδομένη την ιδιαίτερη σημασία που το ιστορικό παρελθόν έχει στη νεότερη Ελλάδα ως βιωματική σχέση, ως ερευνητικό ζήτημα αλλά και ως νομιμοποιητικός παράγοντας τρεχουσών πολιτικών στοχεύσεων. Το αποτέλεσμα ήταν ένας διάλογος που, συχνά αφορμώμενος από επικαιρικές καταστάσεις, χαρακτηρίστηκε ενίοτε από οξύτητα, στα όρια της πολεμικής.

Στις σελίδες του παρόντος τόμου φιλοξενούνται μελέτες επιστημόνων διαφορετικών σχολών, απόψεων και γενεών, από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού· μελέτες που καλύπτουν ευρείες θεματικές στη μακρά διάρκεια και αφορούν σε παραδείγματα από διαφορετικές ιστορικές εμπειρίες και κοινωνικοπολιτικά περιβάλλοντα: τον αρχαίο και τον βυζαντινό κόσμο, την περίοδο της λατινοκρατίας και της οθωμανικής κυριαρχίας, τον χώρο της ελληνικής διασποράς, τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και της συγκρότησης του ελληνικού κράτους έως τον πρώιμο 20ό αιώνα.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Εκατό ορόσημα της έντυπης χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου 1477-1800

Εκατό ορόσημα της έντυπης χαρτογράφησης του ελληνικού χώρου 1477-1800
Χρήστος Ζαχαράκις

Εκδόσεις Τέχνης Οίστρος, Αθήνα 2018, σ.488
ISBN: 978-618-5083-23-6
Τιμή: 90,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 81,00€


«...Τα κριτήρια που καθόρισαν την επιλογή των εκατό -γενικών και περιφερειακών- χαρτών του ελληνικού χώρου και των αντίστοιχων διαφοροποιημένων εκδοχών και παραλλαγών τους, από συνολικό αριθμό 5.500 περίπου, ήταν: αφενός η βαρύνουσα επιστημονική και ιστορική σημασία και πρωτοτυπία των συγκεκριμένων χαρτών και η συνακόλουθη επίδρασή τους στη περαιτέρω χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου και αφετέρου τα τυχόν ιδιαίτερα διακοσμητικά γνωρίσματα και στοιχεία που τους προσδίδουν ξεχωριστή και, συχνά, εντυπωσιακή καλλιτεχνική αξία. Θα πρέπει, επιπρόσθετα, να σημειωθεί ότι στην επιλογή των χαρτών συνεκτιμήθηκε αναπόφευκτα η σπανιότητά τους και οπωσδήποτε, σε κάποιο βαθμό, η αγοραστική αξία τους, αν και το τελευταίο αυτό κριτήριο δεν συνδυάζεται πάντοτε κατ' ανάγκη με τα υπόλοιπα. Να επισημάνουμε ακόμη ότι, παράλληλα με τα ως άνω βασικά κριτήρια επιλογής, έγινε προσπάθεια ώστε οι χάρτες να αντικατοπτρίζουν ένα κατά το δυνατόν ευρύτερο φάσμα της χαρτογραφικής παραγωγής: Πρώτον από τη σκοπιά της εκάστοτε χρονικής περιόδου και της αντίστοιχης εθνικής χαρτογραφικής σχολής που ανήκουν. Δεύτερον από πλευράς τυπογραφικής μεθόδου, ξυλογραφία ή εγχάρακτη χαλκογραφία, δεδομένου ότι η λιθογραφία υπερβαίνει τα χρονικά όρια του λευκώματος. Και τρίτον, από την άποψη της κατηγορίας κάθε χάρτη ανάλογα με το αντικείμενό του (σύγχρονος, ιστορικός, ναυτικός, θρησκευτικός, πολεμικός κ.λπ.)...»

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα

21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα
Yuval Noah Harari

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2018, σ.351
ISBN: 978-960-221-799-3
Τιμή: 24,38€
Τιμή ΜΙΕΤ: 21,94€

Πώς τα κομπιούτερ και τα ρομπότ αλλάζουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης; Πώς αντιμετωπίζεται η επιδημία των fake news; Έχουν ακόμη σημασία τα έθνη και οι θρησκείες; Τι θα ’πρεπε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας; Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται πιο γρήγορα από την αντίληψή μας γι’ αυτήν, το χάκιν γίνεται μια πολεμική τακτική και ο κόσμος φαίνεται πιο πολωμένος από ποτέ, καλούμαστε να πλοηγήσουμε τη ζωή μας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος, εν μέσω συνεχών και αποπροσανατολιστικών αλλαγών.

Ο Χαράρι ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Στα είκοσι ένα εύληπτα κεφάλαια αυτού του βιβλίου προβάλλει τα κρίσιμα ερωτήματα που χρειάζεται να θέσουμε στον εαυτό μας προκειμένου να επιβιώσουμε σ’ έναν κόσμο πολύ διαφορετικό απ’ αυτόν που 'χουμε τώρα. Αξιοποιώντας ιδέες που εισήγαγε στα προηγούμενα έργα του, ξεδιαλύνει τα πιο περίπλοκα πολιτικά, τεχνολογικά, κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε κάποια ελευθερία επιλογής όταν μας παρακολουθούν τα Μεγάλα Δεδομένα; Τι μορφή θα έχει το αυριανό εργατικό δυναμικό; Πώς αντιμετωπίζεται η απειλή της τρομοκρατίας; Γιατί η φιλελεύθερη δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση;

Η μοναδική ικανότητα του Χαράρι να δείχνει από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία εκατομμυρίων αναγνωστών. Εδώ μας προσκαλεί να επανεξετάσουμε τις αξίες που πιστεύουμε, το νόημα της ζωής και την προσωπική μας τοποθέτηση σ’ έναν κόσμο γεμάτο θόρυβο και αβεβαιότητα. Γιατί όταν κατακλύζεται κανείς από άσχετες πληροφορίες, η διαύγεια είναι δύναμη.

Όταν ο Χότζας συνάντησε τον Αϊνστάιν

Όταν ο Χότζας συνάντησε τον Αϊνστάιν. Δοκίμια πάνω στην τέχνη της Κοινής Λογικής
Λευτέρης Ζούρος

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2018, σ.272
ISBN: 978-960-524-531-3
Τιμή: 12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
10,80€

Είναι γνωστή η ρήση του Αϊνστάιν: «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες». Ο Τσιπόλλα επίσης διατύπωσε τους περίφημους πέντε νόμους για την ηλιθιότητα. Αστειεύονταν και οι δύο. Άλλωστε, δεν αναφέρoνταν σε κάποια μορφή αδυναμίας για ορθή νόηση, αλλά στο πόσο επιρρεπείς είμαστε στο να ολισθαίνουμε από το λογικό στο παράλογο. Κάθε πράξη μας έχει κάποιο αίτιο. Απαιτεί όμως και κάποια δικαιολόγηση. Εκείνο που μετρά είναι η διαφορά μεταξύ δικαιολόγησης και αιτιολόγησης. Όταν η διαφορά είναι θετική, η πράξη μας είναι λογική· όταν είναι αρνητική, η πράξη μας είναι παράλογη. 

Το βιβλίο στηρίζεται σ’ αυτόν τον κάπως αυθαίρετο ορισμό. Μια απόρροια του ορισμού είναι ότι όλοι μας είμαστε πότε λογικοί και πότε παράλογοι, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο. Άλλη απόρροια του ορισμού είναι ότι κάτι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την πορεία μας πάνω στη λεπτή γραμμή που ενώνει τη λογική με τον παραλογισμό. Αυτός είναι λοιπόν και ο σκοπός του βιβλίου. Παρεκκλίνοντας από τη σκωπτική διάθεση του Αϊνστάιν και του Τσιπόλλα, το βιβλίο καλεί τον αναγνώστη σε μια εξερεύνηση των ολισθημάτων της λογικής, και επιχειρεί να τον εφοδιάσει με απλά εργαλεία για την αποφυγή τους.

Αρχειοτάξιο τεύχος 20

Αρχειοτάξιο τεύχος 20 Δεκέμβριος 2018
Συλλογικό

ΑΣΚΙ & Εκδόσεις Θεμέλιο, Αθήνα 2018, σ.250
ISBN:978-960-310-405-6
Τιμή:
16,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
14,40€
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ο ΣΠΥΡΟΣ ΑΣΔΡΑΧΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ


•Από το Αρχειοτάξιο
•Βαγγέλης Καραμανωλάκης - Αρματωμένα λόγια: ο Σπύρος Ασδραχάς στα ΑΣΚΙ
Μια συζήτηση του Σπύρου Ασδραχά με τον Βαγγέλη Καραμανωλάκη και τη Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου
•Τριαντάφυλλος Ε. Σκλαβενίτης
Ο Σπύρος I. Ασδραχάς στις λευκαδίτικες σπουδές διά βίου, στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών 1960-1965, 1987-2001 και στο Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας 1983-2011
•Ευτυχία Δ. Λιάτα
Τα Σεμινάρια του Σπ. I. Ασδραχά (ΚΝΕ/ΙΕ, 1994-2007) στο Διαδίκτυο
•Θανάσης Καλαφάτης
Ο Σπύρος Ασδραχάς και το Σεμινάριο της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος
•Ν. Ε. Καραπιδάκης
Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Σπύρος Ασδραχάς: μια πρώτη αποτίμηση
•Νίκος Θεοτοκάς
Ο Σπύρος Ασδραχάς και η διδασκαλία της έρευνας στην Ιστορία και τις Κοινωνικές Επιστήμες
•Σπύρος Ι. Ασδραχάς
Εβδομήντα χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940
•Σπύρος I. Ασδραχάς
Ένα ιντερμέτζο

ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ 1968
•Κατερίνα Λαμπρινού
Δωδεκατικοί και αντιδωδεκατικοί στα χρόνια του χάους
•Θόδωρος Μαλικιώσης
Τα χρόνια της εξορίας στη Λέρο και η Διάσπαση του ΚΚΕ
•Μίμης Μανωλάκος
Μια προσωπική περιπέτεια στο ενιαίο ΚΚΕ: από το καλοκαίρι του 1967 έως τη Διάσπαση τον Φλεβάρη του 1968
•Ερρίκος Γιαμαλάκης
Η Διάσπαση του ΚΚΕ τον Φλεβάρη του 1968
•Μαρία Ηλιού
Μια προσωπική αποσπασματική αντίληψη της Διάσπασης του ΚΚΕ
•Μάκης Καβουριάρης
Αναμνήσεις από τη Δικτατορία του 1967 και τη Διάσπαση του ΚΚΕ το 1968
•Σωτήρης Βαλντέν
Διάσπαση του ΚΚΕ και ανανεωτική Αριστερά: μια μαρτυρία

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
•Κωστής Καρπόζηλος - Ελένη Κυραμαργιού
Μεταξύ απεργίας και επανάστασης: Λιπάσματα Δραπετσώνας, 10 Ιουλίου 1929
•Νίκη Παπαηλιάκη
Η μάχη της Καντάνου, Μάιος 1941: τελευταία μάχη του πολέμου ή πρώτη μάχη της Αντίστασης;
•Ζήσιμος Χ. Συνοδινός
Οι τραπεζικοί και το συνδικαλιστικό αντιστασιακό κίνημα 1941-1944
•Τάσος Κωστόπουλος
Οι αλύτρωτοι, τα όρνια και το καλαμπόκι: μια έκθεση του 1942 για τη βουλγαρική επισιτιστική βοήθεια στην κατεχόμενη Δυτική Μακεδονία
•Βασίλης Καρύδης
Η Λαϊκή Δικαιοσύνη στην "Ελεύθερη Ελλάδα" της Κατοχής
•Ρεβέκκα Καραγάτση
Προφορικές μαρτυρίες για την αντίσταση στην Αγία Παρασκευή Λέσβου

ΑΡΧΕΙΟΛΟΓΗΜΑΤΑ 
•Βαγγέλης Καραμανωλάκης - Κώστας Κατσακιώρης
Αχτίδες φωτός από τη Μόσχα: ελληνίδες αγωνίστριες και πολιτικές κρατούμενες προς την Επιτροπή σοβιετικών γυναικών (1960-1964)

ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
•Έφη Γαζή
Λούνα: ξανακατοικώντας την ιστορία

ΧΡΟΝΙΚΟ
•Το ημερολόγιο των ΑΣΚΙ

Η Εποχή της Φιλοδοξίας

Η εποχή της φιλοδοξίας. Τα παιχνίδια της τύχης, της αλήθειας και της πίστης, σε μια Κίνα που μεταμορφώνεται 
Έβαν Οσνος

Μετάφραση: Νικηφόρος Σταματάκης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2018, σ.495
ISBN: 978-960-524-532-0
Τιμή:
18,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
16,20€

Μέσα σε δύο γενιές, η Κίνα, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, εκτοξεύτηκε στη θέση της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη. Σε λίγα χρόνια θα είναι η πρώτη. Σχεδόν οτιδήποτε συνδέεται με τη χώρα αυτή έχει κάτι ιλιγγιώδες: ο πληθυσμός της, η οικονομική της ανάπτυξη, η τεχνολογική πρόοδος, αλλά και η διαφθορά, η διοικητική αυθαιρεσία, οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Ωστόσο, πίσω από τα αναμφισβήτητα επιτεύγματα και τις εντυπωσιακές ειδήσεις υπάρχει μια κοινωνία κι ένα πολιτικό σύστημα – μια κοινωνία που αλλάζει ταχύτατα κι ένα πολιτικό σύστημα που προσπαθεί πάση θυσία να μείνει το ίδιο. Οι τριγμοί λοιπόν είναι αναπόφευκτοι και, στον προσεκτικό παρατηρητή, ευδιάκριτοι.

Ο Έβαν Όσνος είναι ένας τέτοιος παρατηρητής και, επιπλέον, έζησε οχτώ χρόνια στο Πεκίνο. Μέσα από τις ιστορίες του αποστάτη λοχαγού Λιν, του φανατικού τζογαδόρου Πινγκ, της δυναμικής αρχισυντάκτριας Χου Σουλί, του νομπελίστα Λιου Σιάομπο, της διαδικτυακής προξενήτρας Κονγκ Χαϊνάν, του τυφλού ακτιβιστή Τσεν, των «τρελών αγγλικών» του Λι Γιανγκ, του διάσημου εικαστικού Άι Γουέι Γουέι, του υπερπατριώτη Τανγκ Τζίε, του νεαρού συγγραφέα και ραλίστα Χαν Χαν, της Μικρής Γιούε Γιούε και πολλών άλλων, κατορθώνει να πιάσει τον σφυγμό και να δώσει μια σύνθετη ακτινογραφία της κινεζικής καθημερινότητας, της κινεζικής πολιτικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και της ασυμμετρίας ανάμεσα στις προσδοκίες, τις πεποιθήσεις και τις υλικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Η εποχή της φιλοδοξίας τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ (για μη λογοτεχνικό έργο), το βραβείο Arthur Ross (χάλκινο μετάλλιο) και το βραβείο βιβλίου της εφημερίδας The Guardian. Ήταν υποψήφιο για Βραβείο Pulitzer και μεταξύ των βιβλίων της χρονιάς (2014) του περιοδικού The Economist

Έρωτος Αποτελέσματα (1792) Τα Στιχουργήματα

Έρωτος Αποτελέσματα (1792) Τα Στιχουργήματα
Ανώνυμος

Εισαγωγή και φιλολογική επιμέλεια: Ναταλία Δεληγιαννάκη
Γλωσσάρι: Peter Mackridge
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2018, σ.312
ISBN: 978-960-250-731-5
Τιμή: 19,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,10€


Έρωτος αποτελέσματα ήτοι Ιστορία ηθικοερωτική με πολιτικά τραγούδια, Βιέννη 1792: ένα τρίπτυχο λογοτεχνικό έργο, δυο χρόνια μετά το πρωτοπόρο Σχολείον των ντελικάτων εραστών του Ρήγα, που συνυφαίνει οργανικά την αφήγησή του με φαναριώτικα στιχουργήματα, δημοφιλή τραγούδια τα περισσότερα, σε μια πρωτοφανή έντυπη «ανθολόγηση» μεγάλου αριθμού τους. Η καινοτόμος, όπως επιτυγχάνεται σε αυτό, συλλειτουργία πεζού και έμμετρου λόγου δεν αίρει την ειδικότερη σημασία της πυκνής συγκέντρωσης εδώ αυτών των αστικών στιχουργημάτων, η οποία προβάλλεται στον τίτλο και στον πίνακα «των περιεχομένων τραγωδίων» του βιβλίου και συνιστά, εκ των πραγμάτων, μια από τις παλαιότερες γνωστές συλλογές τους. Σήμερα, με την πλήρη σύγχρονη έκδοση του έργου, με ευχερέστερη την πρόσβαση (σε ψηφιακή και σε φωτοαναστατική μορφή) στη δυσεύρετη έκδοση του 1792 και με απαλλαγμένο πλέον, σε μεγάλο βαθμό, από προκαταλήψεις του παρελθόντος και ζωηρό το ενδιαφέρον για τη λυρική παραγωγή εκείνων των χρόνων, τα 132 τραγούδια, ραβασάκια, στίχοι, θρήνοι, συλλογισμοί και στοχασμοί του βιβλίου παρουσιάζονται λοιπόν αυτοτελώς στο σύνολό τους. Ένα σύνολο που συγκροτείται με ιδιαίτερη προσοχή και περιλαμβάνει πλάι στα παλαιότερα τραγούδια, που ακμάζουν πλήρως διαμορφωμένα τουλάχιστον από τα τέλη της δεκαετίας του 1760, ικανά δείγματα ανανέωσής τους στο κατώφλι μιας νέας γι’ αυτά εποχής.

Στην ίδια σειρά των  χρηστικών εκδόσεων του ΜΙΕΤ με κείμενα νεοελληνικής και ξένης λογοτεχνίας κυκλοφορούν: Τέλλος Άγρας, Τα ποιήματα ♦ Στέφανος Σαχλίκης, Τα ποιήματα ♦ Διονύσιος Σολωμός, Η γυναίκα της Ζάκυθος ♦ Μολιέρος, Ο μισάνθρωπος

Ιογενής Πνευμονία

Ιογενής Πνευμονία (Σειρά Αρχειοθήκη / 1)
Ζήσιμος Λορεντζάτος

Υστερόγραφο: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2018, σ.88
ISBN: 978-960-250-730-8
Τιμή: 12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,80€Με την «Ιογενή πνευμονία», κείμενο του Ζήσιμου Λορεντζάτου (1915–2004) που πρωτοκυκλοφόρησε το 2016 εκτός εμπορίου ως «Αντί ευχών», εγκαινιάζεται η νέα σειρά του ΜΙΕΤ «Αρχειοθήκη», η οποία θα περιλάβει αδημοσίευτα κείμενα (πεζά, ποιήματα, ημερολόγια, μαρτυρίες, επιστολές κ.ά.) που απόκεινται στα αρχεία του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ καθώς και σε ιδιωτικά αρχεία. Στόχος της σειράς είναι να φέρει στο φως κείμενα άλλοτε κρυμμένα σε οικογενειακά αρχεία και άλλοτε προσιτά μόνο σε προϊδεασμένους ερευνητές.
Για το ιδιόμορφο αυτό γραπτό του Λορεντζάτου, που βρέθηκε στο αρχείο Λορεντζάτου του ΕΛΙΑ / ΜΙΕΤ και το οποίο μετέγραψε η Σοφία Μπόρα, σημειώνουμε, ενδεικτικά, από το Υστερόγραφο του Σταύρου Ζουμπουλάκη: «Το ανέκδοτο τούτο κείμενο, που αφηγείται μια προσωπική περιπέτεια υγείας, μπορεί να ξενίσει τον σταθερό αναγνώστη του συγγραφέα του. Ο Λορεντζάτος δεν ήταν εξομολογητικός, δεν μιλούσε για την ιδιωτική του ζωή ούτε καν στις φιλικές συναναστροφές. Τον ενοχλούσε πολύ και η παραμικρότερη ακόμη παρείσφρηση ιδιωτικών στοιχείων στη λογοτεχνία [...] Τη ζωή σου τη ζεις, δεν τη γράφεις, έλεγε και ξανάλεγε ο Λορεντζάτος, αυτό που γράφεις είναι μελέτες. Το να γράψει για τη ζωή του αποτελούσε, για εκείνον, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρασπονδία».
Στις μετρημένες παρασπονδίες του, ο ίδιος ο Λορεντζάτος συγκαταλέγει «μια απόπειρα να περιγράψω (από αγάπη και μόνο για το μέρος) τη θαλασσινή γωνιά που γνωρίζω από τα παιδικά μου χρόνια και όπου κουβαλιέμαι ακόμα και πηγαίνω προσκυνητής στο νησί απ’ όπου κατάγομαι». Και παρόλο που ο συγγραφέας προσπαθεί να σβήσει τα προσωπικά στοιχεία από την αφήγησή του, είναι ολοφάνερο πως η περιπέτεια υγείας και η υπαρξιακή διαδρομή που τη συνοδεύει διαδραματίζονται στο νησί της καταγωγής του, την Κεφαλονιά.

Ματαρόα, 1945. Από τον μύθο στην ιστορία

Ματαρόα, 1945. Από τον μύθο στην ιστορία


Επιμέλεια: Νικόλας Μανιτάκης – Servanne Jollivet

Εκδόσεις Ασίνη, Αθήνα 2018, σ. 324
ISBN: 978-618-5346-06-5
Τιμή: 16,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,40€


Πολλοί από τους Έλληνες που ταξίδεψαν τον Δεκέμβριο του ’45 στο Παρίσι δεν έγιναν γνωστοί με το έργο τους ή τη δράση τους, και για κάποιους γνωρίζουμε ελάχιστα. Αλλά ήταν αρκετοί εκείνοι που διέπρεψαν στη Γαλλία, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, αλλάζοντας με τα έργα τους την πορεία της σκέψης, των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών. Μετά από καιρό, με τη Μεταπολίτευση, όταν επέστρεψαν και οι τελευταίοι που δίσταζαν τα προηγούμενα χρόνια, καλλιεργήθηκε ένας μύθος: εκείνος μιας γενιάς που ταξίδεψε με ένα εξίσου μυθικό και λίγο εξωτικό πλοίο, το Ματαρόα, σε έναν κόσμο δημιουργίας και αναγέννησης των ιδεών.

Αυτός ο μύθος εξακολουθεί να συναρπάζει, όπως φαίνεται μέσα από τα σχετικά βιβλία και τις εκθέσεις που βασίζονται στην αφηγηματική ροή, τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα. Έχουν όμως κλείσει 70 χρόνια από τον πλου του Ματαρόα και ήρθε ο καιρός να δώσουμε στην αφήγηση αυτή μια κριτική και ιστορική διάσταση, που θα πλουτίσει τις μαρτυρίες με τεκμήρια και ερμηνευτικές προσεγγίσεις. Στο βιβλίο αυτό θα βρει κανείς, μεταξύ άλλων, μελέτες για τους φιλοσόφους, τους αρχιτέκτονες, τους νομικούς, τους γλύπτες και τις συγγραφείς του Ματαρόα, που διέπρεψαν με τα έργα τους τα επόμενα χρόνια, καθώς και πολύτιμο αρχειακό υλικό για το ταξίδι και τους επιβάτες του.

Η Αλγοριθμική Τέχνη των Αποφάσεων

Η Αλγοριθμική Τέχνη των Αποφάσεων. Η επιστήμη των υπολογιστών στην καθημερινή ζωή
Brian Christian, Tom Griffiths

Μετάφραση: Αλέξανδρος Χορταράς
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2018, σ.400
ISBN: 978-960-524-534-4
Τιμή: 18,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,20€

Η ζωή όλων μας υπόκειται σε περιορισμούς χώρου και χρόνου, σε δεσμευτικά όρια από τα οποία προκύπτει ένα ιδιαίτερο είδος προβλημάτων. Τι πρέπει να κάνουμε ή να αφήσουμε ανολοκλήρωτο σε μια μέρα ή σε ολόκληρη τη ζωή μας; Πόση ακαταστασία πρέπει να αποδεχτούμε; Ποια ισορροπία μεταξύ νέου και γνώριμου προσφέρει τη μεγαλύτερη ικανοποίηση; Αν και τα διλήμματα αυτά φαίνονται αποκλειστικά ανθρώπινα, ωστόσο δεν είναι. Οι υπολογιστές, όπως κι εμείς, διαθέτουν περιορισμένο χώρο και χρόνο, κι έτσι οι επιστήμονες υπολογιστών έχουν παλέψει με τέτοια προβλήματα για πολλές δεκαετίες. Και οι λύσεις που έχουν βρει έχουν να μας διδάξουν πολλά.

Σε ένα συναρπαστικά διεπιστημονικό έργο, οι Μπράιαν Κρίστιαν και Τομ Γκρίφφιθς δείχνουν πώς οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί για τους υπολογιστές μπορούν να ξεδιαλύνουν και κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπινα ερωτήματα. Εξηγούν πώς να βελτιώσουμε τη διαίσθησή μας και πότε να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, πώς να αντιμετωπίζουμε τις πολυάριθμες επιλογές που μας κατακλύζουν και πώς να συνδεόμαστε καλύτερα με τους άλλους. Από την εύρεση συντρόφου μέχρι την εύρεση μιας θέσης παρκαρίσματος, από την οργάνωση της αλληλογραφίας μας μέχρι τη διαχείριση του χρόνου μας, η Αλγοριθμική τέχνη των αποφάσεων μεταμορφώνει τη σοφία της επιστήμης υπολογιστών σε στρατηγικές της καθημερινής ζωής.

Ο κακός πολίτης στην κλασική Αθήνα

Ο κακός πολίτης στην κλασική Αθήνα
Matthew R. Christ


Μετάφραση: Μαργαρίτα Μηλιώρη
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2018, σ.392
ISBN: 978-960-524-533-7
Τιμή:
16,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,40€


Στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, τον πολίτη και την πόλιν τούς συνδέει ένας δεσμός ζωτικός: η συλλογικότητα προστατεύει το άτομο και διαμορφώνει τις ευρύτερες προϋποθέσεις ώστε αυτό να ευημερήσει, και το άτομο στηρίζει και προάγει την ευημερία της συλλογικότητας. Η φιλοπατρία, η έννοια του χρέους, η φιλοτιμία, μα και η υστεροφημία, είναι στοιχεία που συγκροτούν μεταξύ άλλων το πολιτειακό ιδεώδες του Αθηναίου και προβάλλονται συστηματικά στον δημόσιο λόγο των φιλοσόφων, των ρητόρων και των πολιτικών.

Πώς όμως το ατομικό συμφέρον συμβιβάζεται με αυτό το πολιτειακό ιδεώδες; Πώς η πόλη διαχειρίζεται τους πολίτες της που προτάσσουν αυτό το συμφέρον έναντι του συλλογικού, και είτε βρίσκουν τρόπους για να αποφύγουν να πολεμήσουν για την πόλη είτε δείχνουν δειλία στη μάχη είτε, αν είναι πλούσιοι, προσπαθούν να αποκρύψουν την περιουσία τους ώστε να μην επωμιστούν οικονομικά βάρη υπέρ του δήμου; Ποιες κοινωνικές εντάσεις δημιουργεί ο ιδιοτελής ατομικισμός σε μια δημοκρατική πολιτική κοινωνία όπου η εξουσία ασκείται από τον λαό; Και πώς η νεογέννητη δημοκρατία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην πειθώ και στον καταναγκασμό; Εξετάζοντας με πρωτότυπο τρόπο την κακή πολιτειακή συμπεριφορά τόσο ως κοινωνική πραγματικότητα όσο και ως ιδέα στην Αθήνα των κλασικών χρόνων, τον 5o-4o αι. π.Χ., το βιβλίο συμβάλλει σε μια βαθύτερη εξοικείωση με την αρχαία αθηναϊκή κοινωνία, θίγοντας ένα ζήτημα που παραμένει ουσιώδες ακόμα και για τις σύγχρονες νεωτερικές δημοκρατίες.

Ο Matthew R. Christ είναι καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και συνεργαζόμενος καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα των ΗΠΑ. Έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τις μελέτες The Litigious Athenian (The Johns Hopkins University Press, 1998) και Τhe Limits of Altruism in Democratic Athens (Cambridge University Press, 2012).

Παλαιότερες αναρτήσεις