Blogger Template by Blogcrowds.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΛΙΑ - 2019

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ ΕΛΙΑ 
 
Στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ 
~
από 12 έως 14 Δεκεμβρίου 2019


Το ΕΛΙΑ διοργανώνει το ετήσιο Bιβλιοφιλικό / Xριστουγεννιάτικο Παζάρι του
στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, Αθήνα, τηλ. 210 3614 143.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 10:00 - 20:00
Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 10:00 - 20:00  και
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 10:00 - 17:00

Μπορείτε να βρείτε:

- Χριστουγεννιάτικα στολίδια, κάρτες, δώρα εμπνευσμένα από τις συλλογές του ΕΛΙΑ για μικρούς και μεγάλους

- Λευκώματα και βιβλία του ΕΛΙΑ με έκπτωση έως και 50%

- Παλαιά αντικείμενα, εργαλεία, είδη συσκευασίας, ραδιόφωνα,
αντικείμενα καθημερινής χρήσης

- Περιοδικά και εφημερίδες από τις αρχές του 20ού αιώνα

- Παλαιά έντυπα 19ου και 20ού αιώνα


- Το γούρι του 2020, ένα καραβάκι που θα μας ταξιδέψει στη νέα δεκαετία του 21ου αιώνα.
Μενταγιόν ασημένιο 925ο με χειροποίητο φινίρισμα και επίχρυσο, τιμή: 20€Αυτά και πολλά άλλα, για πρωτότυπα δώρα, σε πολύ προσιτές τιμές 
που ξεκινάνε από 1 Ευρώ.Ώρες Λειτουργίας Βιβλιοπωλείου:
Πέμπτη 12/12 και Παρασκευή 13/12: 9.30-20.00
Σάββατο 14/12: 10.00-17.00

Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Αμερικής 13,
τηλ. 210 3614143

Early Photographic Panoramas of Greece

Early Photographic Panoramas of Greece:
Συλλογικό

Έρευνα-κείμενα: Εύη Αντωνάτου-Marie Mauzy.
Συνεργασία
: Μ. Γ. Τσάγκαρη

Πρόλογος:
Mαρκ Mαζάουερ
Εκδόσεις Ποταμός, Αθήνα 2003, σ.144

ISBN: 960-7563-83-2
Τιμή: 94,50€
Τιμή ΜΙΕΤ:
75,60€ 

This book is devoted exclusively to photographic panoramas of Greek towns and locations. Panoramic photographs were very popular in Greece from the 1850s until 1900. The diversity of the Greek landscape and the setting of the villages and towns along the shores, and on islands and mountainsides, lent themselves to the panoramic format. It may be noted, however, that despite the stunning natural beauty of the Greek landscape hardly and early photographic panorama comprise landscape photography proper: almost all the landscapes are of urban landscapes.

(απόσπασμα από τον πρόλογο της έκδοσης)

Οι Άραβες

Οι Άραβες. Μια Ιστορία
Eugene Rogan

Μετάφραση: Μενέλαος Αστερίου
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2019, σ.751
ISBN: 978-960-221-833-4
Τιμή: 37,10€
Τιμή ΜΙΕΤ: 33,39€Υπήρχε μια εποχή όπου οι Άραβες όριζαν τους κανόνες του παιχνιδιού για όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Σήμερα ωστόσο η αίσθηση των Αράβων ότι υπάγονται σε εξωτερικές δυνάμεις έχει τεράστιες συνέπειες τόσο για την περιοχή όσο και για τους Δυτικούς που επιχειρούν να την ελέγξουν. Ξεκινώντας από τις οθωμανικές κατακτήσεις του 16ου αιώνα, το βιβλίο παρακολουθεί την ιστορία των Αράβων στους καιρούς του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού και του ανταγωνισμού των υπερδυνάμεων κατά τον Ψυχρό Πόλεμο μέχρι τη σημερινή εποχή της μονοπολικής αμερικανικής ισχύος και τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις με τις οποίες έχει ενημερωθεί αυτή η έκδοση. Χαρτογραφώντας την εξέλιξη της αραβικής ταυτότητας από τον οθωμανισμό στον παναραβισμό και τον ισλαμισμό, ο βραβευμένος συγγραφέας Γιουτζίν Ρόγκαν εξετάζει μεταξύ άλλων τη σύγκρουση εθνικής ανεξαρτησίας και ξένης κυριαρχίας, τις αραβοϊσραηλινές συρράξεις και τις ειρηνευτικές διαδικασίες, την άνοδο του Νάσερ και του αραβικού εθνικισμού, την πολιτική και οικονομική ισχύ του πετρελαίου και τη σύγκρουση μεταξύ κοσμικών και ισλαμικών αξιών. Ισορροπώντας ανάμεσα σε διαφορετικές φωνές –πολιτικών, διανοουμένων και φοιτητών, ανδρών και γυναικών, ποιητών και μυθιστοριογράφων, διάσημων, διαβόητων κι ολότελα άγνωστων προσώπων– δίνει μια πυκνή, πολυεπίπεδη αίσθηση της ζωής, της ιστορίας και των προοπτικών του αραβικού κόσμου.

(Από την παρουσίαση του βιβλίου)

Στο βιβλιοπωλείο μας μπορείτε να βρείτε και το βιβλίο του ίδιου συγγραφέα "Η πτώση των Οθωμανών"

Κοσμάς Ξενάκης. Χασάπηδες και κριοφόροι

Κοσμάς Ξενάκης. Χασάπηδες και κριοφόροι
Ευγένιος Δ. Ματθιόπουλος

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2019, σ.144
ISBN: 978-960-250-755-1
Τιμή: 15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 13,50€


«Τα δεκάδες σχέδια και ζωγραφικά έργα με θέμα τους χασάπηδες, τους κριοφόρους και τη σφαγή ζώων που φιλοτέχνησε ο Κοσμάς Ξενάκης κατά τα χρόνια 1943–1965 συνιστούν ένα εντελώς ιδιαίτερο σύνολο στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης, δεδομένου ότι αυτή η θεματολογία σπανιότατα είχε εμπνεύσει Έλληνες καλλιτέχνες στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, στην παρούσα μελέτη, προκειμένου να ερμηνευθεί αυτή η παραγωγή, επιχειρώ: α) να ανασυστήσω την εικονογραφία του θέματος από την αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα, β) να ιστορικοποιήσω το θέμα των έργων σκιαγραφώντας τον ρόλο, την κοινωνική θέση και τις σημασίες που είχε στην κοινή γνώμη και εν γένει στη δημοσιότητα εκείνα τα χρόνια το επάγγελμα του χασάπη, καθώς και οι μετωνυμικές χρήσεις που είχαν στον δημόσιο λόγο οι λέξεις «χασάπης» και «σφαγή», γ) να ερμηνεύσω το ειδικό ενδιαφέρον του Ξενάκη για αυτά τα θέματα ως έναν τρόπο εσωτερίκευσης και ψυχοδιανοητικής αντίδρασης στην ωμή και ανεξέλεγκτη στρατιωτική και πολιτική βία των χρόνων της Κατοχής και του Εμφυλίου πολέμου και, τέλος, δ) επιχειρώ μια τεχνοτροπική ανάλυση των έργων του όπως αυτά μετεξελίχθηκαν από την αρχική ρεαλιστική-ηθογραφική απόδοση των θεμάτων του μέχρι την αφαιρετική και στο τέλος ανεικονική πραγμάτευσή τους.»
(από το Προλογικό Σημείωμα του συγγραφέα)

Η μελέτη του Ευγένιου Δ. Ματθιόπουλου γράφτηκε με αφορμή την έκθεση «Κοσμάς Ξενάκης: Χασάπηδες και κριοφόροι» που παρουσιάζεται στο Μέγαρο Εϋνάρδου του ΜΙΕΤ (4 Δεκεμβρίου 2019  – 28 Μαρτίου 2020).

Ο ΕΥΓΕΝΙΟΣ Δ. ΜΑΤΘΙΟΠΟΥΛΟΣ είναι καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών – ΙΤΕ. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ, 2001), της οποίας διετέλεσε πρόεδρος από το 2016 μέχρι το 2019. Από το 1995 έως το 2001 υπήρξε αρχισυντάκτης και επιστημονικός επιμελητής του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών, τόμοι Α΄-Δ΄, Μέλισσα, Αθήνα 1997-2001. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και βιβλία, μεταξύ των οποίων: Η έννοια της «γενιάς» στην περιοδολόγηση της ιστορίας, της ιστορίας της λογοτεχνίας και της ιστορίας της τέχνης, ΠΕΚ, Ηράκλειο 2019‧ C. Parthénis. Η ζωή και το έργο του Κωστή Παρθένη, Κ. Αδάμ, Αθήνα 2008‧ J. Mita. Η ζωή και το έργο του Γιάννη Μηταράκη (1897-1963), Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2006. Έχει επίσης επιμεληθεί συλλογικούς τόμους.

Η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας

Η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας
Bernard Williams

Σειρά Minima / 14
Μετάφραση: Σάββας Κονταράτος
Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2019, σ.136
ISBN: 978-960-250-747-6
Τιμή: 12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,80€


Στο δοκίμιό του «Η κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας», που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1981, ο Μπέρναρντ Ουίλλιαμς επανεξετάζει τι κληροδότησε η αρχαία ελληνική σκέψη στη νεότερη δυτική φιλοσοφία. «Στη φιλοσοφία οι Έλληνες εγκαινίασαν σχεδόν όλα τα μείζονα πεδία της – τη μεταφυσική, τη λογική, τη φιλοσοφία της γλώσσας, τη γνωσιολογία, την ηθική, την πολιτική φιλοσοφία και (μολονότι σε πολύ πιο περιορισμένο βαθμό) τη φιλοσοφία της τέχνης. Όχι μόνο θεμελίωσαν αυτούς τους τομείς έρευνας, αλλά προοδευτικά διέκριναν πολλά ζητήματα που θα αναγνωρίζονταν ως τα βασικότερα στους τομείς αυτούς. Επιπρόσθετα, ανάμεσα σε όσους θεμελίωσαν αυτές τις εξελίξεις υπήρξαν δύο, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, οι οποίοι πάντοτε, οπουδήποτε στον δυτικό κόσμο γνώριζαν και μελετούσαν τη φιλοσοφία, λογίζονταν κορυφαίοι σε φιλοσοφική ιδιοφυΐα και σε εύρος επιτευγμάτων‧ και που η επιρροή τους, άμεσα ή έμμεσα, περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, κάτω από εξαιρετικά ποικίλα είδη ερμηνείας, υπήρξε σταθερά παρούσα στην ανάπτυξη που γνώρισε έκτοτε η δυτική φιλοσοφική παράδοση.»

Ευρύτερα γνωστός για τις μελέτες του στο πεδίο της ηθικής, ο Άγγλος φιλόσοφος στέκεται ιδιαίτερα στην ηθική σκέψη των αρχαίων Ελλήνων, αποφαινόμενος ότι «δεν ήταν μόνο διαφορετική από το μεγαλύτερο μέρος της νεότερης σκέψης, ιδιαίτερα εκείνης που επηρεάστηκε από τον χριστιανισμό, αλλά και πολύ καλύτερα σχηματισμένη». Και καταλήγει: «η ελληνική ηθική σκέψη, σε πολλές από τις βασικές δομές της και, προπάντων, στην αδυναμία της να διαχωρίσει τα ερωτήματα για το πώς πρέπει κανείς να σχετίζεται με τους άλλους και με την κοινωνία από τα ερωτήματα για το ποιον βίο αξίζει κανείς να διάγει και το τι βασικά επιθυμεί, αντιπροσωπεύει ένα από τα ελάχιστα σύνολο ιδεών που μπορούν να μας βοηθήσουν τώρα να θέσουμε την ηθική σκέψη σε έντιμη επαφή με την πραγματικότητα». Ο Άγγλος φιλόσοφος Μπέρναρντ Ουίλλιαμς (1929–2003) σπούδασε στην Οξφόρδη και δίδαξε σε κορυφαία πανεπιστήμια της Βρετανίας και των ΗΠΑ. Συνδυάζοντας μια βαθιά ουμανιστική παιδεία με τάσεις της αναλυτικής φιλοσοφίας, άσκησε κριτική στις ηθικές θεωρίες του Καντ και του ωφελιμισμού επειδή παραγνωρίζουν την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ψυχολογίας και της κοινωνικής ζωής.

Ο Σάββας Κονταράτος είναι ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Από τις εκδόσεις του ΜΙΕΤ κυκλοφορεί η δίτομη εμπεριστατωμένη μελέτη του με τίτλο Ουτοπία και πολεοδομία (2014). Έχει επίσης μεταφράσει το κλασικό δοκίμιο του ιστορικού της τέχνης Έρβυν Πανόφσκυ Γοτθική αρχιτεκτονική και σχολαστικισμός (1951) για τη σειρά minima του ΜΙΕΤ (2018).

Ελληνικά Κεντήματα

Ελληνικά Κεντήματα
Συλλογικό

Πρόλογος: Ι. Κ. Μαζαράκης Αινιάν
Εισαγωγή:
Μαρία Λαδά Μινώτου
Κείμενα:
Ντιάνα Γαγκάδη, Τρισεύγενη Τσίμπανη-Δάλλα
Επιμέλεια:
Θάλεια Νικολάου
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα 2017,σ.181
ISBN:
978-960-6812-63-7
Τιμή:
25,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 21,25€Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά-αγγλικά) που παρουσιάζει κεντήματα της Συλλογής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου που προέρχονται από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας και του ευρύτερου Ελληνισμού.

Ottoman Athens

Ottoman Athens. Archaeology, Topography, HistoryΣυλλογικό

Επιμέλεια: Μαρία Γεωργοπούλου, Κωνσταντίνος Θανασάκης
Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη, Αθήνα 2019, σ.290
ISBN: 978-960-99945-4-5
Τιμή: 35,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 31,50€

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη με τίτλο «Ottoman Athens. Topography, Archaeology, History», η οποία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο, καθώς έρχεται να καλύψει με σειρά επιστημονικών άρθρων ένα θέμα ελάχιστα μελετημένο. Από τις αρχαιότητες, την αρχιτεκτονική, τη χαρτογραφία, μέχρι την καθημερινή ζωή και την απελευθέρωση του Κάστρου των Αθηνών, η έκδοση αυτή έχει στόχο να συγκεντρώσει και να συστηματικοποιήσει τις πληροφορίες που έχουμε για την Αθήνα, από την οθωμανική κατάκτηση μέχρι και την ανεξαρτησία. Η έκδοση αυτή, η οποία περιέχει και νέα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνα, φιλοδοξεί να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο στο επιστημονικό πεδίο της οθωμανικής ιστορίας.
Το έργο αυτό σηματοδοτεί την έναρξη των προγραμματισμένων δράσεων του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Το ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του
την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019,
στις 7.00 μμ,
στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, Αθήνα


Ομιλητές:
Μύρων Αχείμαστος, Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Γιώργος Φαράκλας, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Δημήτρης Κυρτάτας, Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας


Για το βιβλίο

Οι Στοιχειώδεις μορφές του θρησκευτικού βίου αποτελούν κατά γενική ομολογία το σημαντικότερο έργο του Εμίλ Ντυρκέμ. Χρειάστηκαν δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια να συγκροτηθεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας και να σχηματιστούν οι βασικές γραμμές του επιχειρήματος που διατρέχει το βιβλίο. Η απήχηση του έργου στον επιστημονικό κόσμο έδειξε, ήδη από την εποχή της δημοσίευσής του (1912), το μέγεθος της συμβολής του Ντυρκέμ στην κοινωνική επιστήμη.

Στον τόμο αυτόν ο Μύρων Αχείμαστος αναλύει την προσωπικότητα και το έργο του Εμίλ Ντυρκέμ και  παρακολουθεί πώς ο μεγάλος γάλλος κοινωνιολόγος συγκροτεί το αντικείμενο της κοινωνιολογίας της θρησκείας μέσα από τις «Στοιχειώδεις μορφές». Τέλος, χαρτογραφεί την πρόσληψη του έργου από τους συγκαιρινούς του Ντυρκέμ (1912-1917) εξετάζοντας αναλυτικά πολλές από τις σχετικές βιβλιοκρισίες της εποχής.

Η έκδοση περιλαμβάνει αναλυτική βιβλιογραφία και ευρετήριο ονομάτων.

Δεκέμβριος 2019 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΕΤ

1-31 Δεκεμβρίου 2019:
Για όλο το μήνα μπορείτε να διαλέξετε δώρα για εσάς και τους αγαπημένους σας ανάμεσα σε βιβλία και λευκώματα που έχουμε επιλέξει και σας προσφέρουμε σε ειδικές τιμές.

Παλαιότερες αναρτήσεις