Blogger Template by Blogcrowds.

Οι Πέρσες. Από την Περσέπολη στην Τεχεράνη

Οι Πέρσες. Από την Περσέπολη στην Τεχεράνη
Geoffrey Parker, Brenda Parker


Μετάφραση: Παναγιώτης Σουλτάνης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2017, 262 σελ.
ISBN: 978-960-524-501-6
Τιμή: 15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 12,00€Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας. Όμως πόσο καλά γνωρίζουμε τούτη τη χώρα και τους κατοίκους της; Είναι ένα κράτος-ταραξίας που μοιραία οδηγείται στη διεθνή απομόνωση; Είναι η κοιτίδα ενός ακραίου ισλαμιστικού φονταμενταλισμού που μας απειλεί; Άραγε η ιρανική κοινωνία βουλιάζει, πράγματι, στην καθυστέρηση και την οπισθοδρομικότητα; Τελικά, πόσο μας έχουν επηρεάσει τα στερεότυπα που επανεμφανίζονται συνεχώς;
Το βιβλίο εξιστορεί την κάθοδο των Αρίων στα εδάφη νότια της Κασπίας, τη δημιουργία μιας τεράστιας αυτοκρατορίας από τα παράλια του Αιγαίου μέχρι την Ινδία και την άνθηση ενός πολιτισμού που επηρέασε βαθιά λαούς από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Βεγγάλη και τις στέπες της Κεντρικής Ασίας. Οι συγγραφείς καταγράφουν με οξύνοια τις παραδόσεις και την ιστορία της αρχαίας και της νεότερης Περσίας, τον ισχυρό δεσμό που εξακολουθεί να τις συνδέει, αλλά και τις επιδράσεις που αυτές άσκησαν στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους το πολυτάραχο παρελθόν και η περσική εκδοχή του ισλάμ επηρεάζουν όχι μονάχα το σύγχρονο Ιράν, μα και ολόκληρο τον μουσουλμανικό κόσμο.


Τα πρόσωπα του ξένου

Τα πρόσωπα του ξένου
Σωτήρης Μανωλόπουλος

Εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2017, 174 σελ.
ISBN: 978-960-221-756-6
Τιμή: 10,60€
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,48€


Τι σημαίνει για έναν άνθρωπο να χάνει τον οικείο χώρο του; Πού θα ανήκει, ποιο θα είναι το σπίτι του απ' όπου θα ξεκινά κάθε μέρα τη ζωή του;
Ο ψυχαναλυτής αναζητεί την αλήθεια στην ιστορία και τη γεωγραφία των νοημάτων, θεωρεί ότι ένα κανονικό, αναμενόμενο περιβάλλον είναι απαραίτητο για να ξετυλιχτεί η ζωή του ανθρώπου. Οι εκτοπισμένοι έχουν ανάγκη να δημιουργήσουν δυνητικούς χώρους της τέχνης για να αναπαραστήσουν τις ρήξεις των σταθερών πλαισίων, τα ρήγματα στους δεσμούς με τους άλλους.
Αναζητώ λοιπόν τη συνοχή των ξεριζωμένων νοημάτων ακολουθώντας ξανά τα νήματα που υφαίνονται από τον ξένο του Καμύ στον αρνητή του Μέλβιλ, στην αδιαφορία και στην ακηδία που ζούμε σήμερα, στον Ιούδα που καίγαμε κάθε χρόνο στην πυρά του μίσους, στην οικογενειακή γιορτή όπου περιμέναμε ξένους, στους ναυαγοσώστες του Παπαδιαμάντη που δεν μπορούσαν να καταργήσουν το τυχαίο με τις ζαριές τους, στον Οδυσσέα που διαρκώς δεν γύριζε σπίτι, στην ποντικοπαγίδα που έστησε ο Άμλετ για να ειπωθεί το ανείπωτο, στη νοσταλγία του Ταρκόφσκι που δεν μπορούσε να γίνει ένας ξένος, στο βλέμμα του Αγγελόπουλου που αγωνιζόταν να αποκαταστήσει τα αρχεία της μνήμης, στις ξένες λέξεις που η μικρότερη από τις τρεις αδελφές του Τσέχοφ φοβήθηκε ξαφνικά ότι τις χάνει.
Άθροισα εδώ αυτά τα νήματα σαν σωσίβια που χρειάστηκα για τις κατακλυσμιαίες υπερβολές της πραγματικότητας, για τις θύελλες των συναισθημάτων, για τα ναυάγια του υποκειμένου, σήμερα, γύρω μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Χρήμα. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα

Χρήμα. Σύμβολα απτά στην Αρχαία Ελλάδα
Νικόλαος Σταμπολίδης - Δήμητρα Τσαγκάρη - Γιώργος Τασούλας

Alpha Bank, Mουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα 2017, 400σελ.
ISBN: 978-960-93-9445-1
Τιμή: 40,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 32,00€

Χρήμα. Τίτλος μονολεκτικός -όπως συνήθιζει στις Εκθέσεις του το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης- και υπότιτλος Σύμβολα απτά στην αρχαία Ελλάδα, που τον στηρίζει και συνάμα τον επεξηγεί, αποτελώντας το ουσιαστικό, το πραγματικό περιεχόμενο της νέας Έκθεσης και του ανα χείρας Καταλόγου της. Στον απόηχο της Τριλογίας των Εκθέσεων με τα παναθρώπινα θέματα (Έρως-Ίασις-Επέκεινα), η νέα προσπάθεια πραγματεύεται πάλι μία παγκόσμια έννοια που κίνησε και κινεί την ανθρωπότητα στο διάβα της Ιστορίας.

(...)

Γι αυτό ξεδιπλώνουμε οκτώ συνολικά ενότητες στην παρούσα προσπάθεια: Το ΧΡΗΜΑ και α) τις Συναλλαγές, β) το Εμπόριο, γ) την Τέχνη, δ) την Ιστορία, ε) τη Διακίνηση Ιδεών  και εννοιών, στ) την Προπαγάνδα, ζ)την Κοινωνία και η)τις Τράπεζες, ώστε να φανεί ως ανοικτό ριπίδιο το εύρος του φάσματος των απτών συμβόλων, των νομισμάτων , στην αρχαία Ελλάδα.

(απόσπασμα από τον Χαιρετισμό του Ν. Σταμπολίδη)

Το Ξινόμαυρο. Η Οινάμπελος της Κεντροδυτικής Μακεδονίας

Το Ξινόμαυρο. Η Οινάμπελος της Κεντροδυτικής Μακεδονίας
Σταυρούλα Κουράκου

Εκδόσεις του Φοίνικα, Αθήνα 2017, 230σελ.

ISBN: 978-960-6849-66-4
Τιμή: 30,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 27,00€

(κυκλοφορεί και στα αγγλικά)Το Ξινόμαυρο είναι ποικιλία οιναμπέλου της Κεντροδυτικής Μακεδονίας με κέντρο καλλιέργειάς της τον Νομό Ημαθίας και ειδικότερα την αμπελουργική ζώνη της Νάουσας, απ’ όπου εξακτινώθηκε στις γύρω περιοχές: Αμύνταιο, Γουμένισσα, Σιάτιστα, Βελβεντό, και έφθασε μέχρι τη Ραψάνη, όπου αναφέρεται με το συνώνυμο Νιαουστιανό, γεγονός που υποδηλώνει ότι σε παλαιότερα χρόνια φύτεψαν στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου μοσχεύματα που έφεραν από τη Νάουσα.

Σ’ αυτές τις κύριες περιοχές καλλιεργείας του Ξινόμαυρου θα αναφερθώ στο Τέταρτο μέρος αυτού του βιβλίου αφού περιγράψω, στο Δεύτερο μέρος, την ποικιλία ως φυτό, ώστε να γίνουν κατανοητές αφενός οι ποιοτικές διαφορές που παρουσιάζουν οίνοι του ίδιου τύπου αυτής της ποικιλίας, και αφετέρου η δυνατότητα του Ξινόμαυρου να δίνει διαφορετικούς τύπους οίνων, ανάλογα με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο καρπίζει και την αμπελοκομική τεχνική που εφαρμόζει ο αμπελουργός.

Όμως ποιο είναι το στίγμα της Κεντροδυτικής Μακεδονίας στον ελληνικό χάρτη; Ποιες ιστορικές μνήμες φέρνει στον νου μας η χώρα των Μακεδόνων βασιλέων; Ποια η πολιτισμική κληρονομιά της σύγχρονης μακεδονικής οινοπαραγωγής; Ποια η εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στους νεότερους χρόνους;

Στα ερωτήματα αυτά, που φυσικό είναι να απασχολούν τους φίλους του Ξινόμαυρου, καθώς και τους ξένους που θέλουν να το γνωρίσουν στον τόπο καταγωγής του, θα επιχειρήσω να ρίξω φως στο Πρώτο και Τρίτο μέρος, αντίστοιχα, με σύντομες κατά το δυνατόν αναφορές.

(Από την εισαγωγή της Σταυρούλας Κουράκου)

Για την αγάπη

Για την αγάπη (Συναντήσεις 7)
Συλλογικό

Επιμέλεια: Σταύρος Ζουμπουλάκης
Άρτος Ζωής - Λυμπεροπούλειο Ίδρυμα, Αθήνα 2017, 392σελ
ISBN: 978-960-8053-59-5
Τιμή: 20,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:16,00€Η αγάπη είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια βιβλική, ιουδαιοχριστιανική ιδέα. Το Ισλάμ την παρέλαβε από τη Βίβλο. Το σημαντικό με την αγάπη είναι βεβαίως να την πράττεις, έχει ωστόσο μεγάλη πνευματική σημασία, ενάντια στον γενικευμένο καθημερινό μηδενισμό, και να κάνουμε λόγο για αυτήν, να προσπαθούμε να την εννοήσουμε. Τα ερωτήματα είναι πολλά: πόσο αξεχώριστες είναι η αγάπη προς τον Θεό και η αγάπη για τον συνάνθρωπο; Αποκλείεται να υπάρχει η μία χωρίς την άλλη; Η αγάπη προϋποθέτει την πίστη; Η αγάπη για τους εχθρούς των συνοπτικών Ευαγγελίων και η αγάπη προς αλλήλους του τέταρτου Ευαγγελίου είναι το ίδιο; Η αγάπη για τους εχθρούς, η οποία αρνείται και την ίδια την αυτοσυντήρηση και φτάνει μέχρι τη θυσία, μήπως είναι τελικά μια ηθική πρόταση που κινδυνεύει να μένει παντοτινά απραγματοποίητη; Τι σχέση έχει η αγάπη με συγγενείς προς αυτήν ιδέες, αξίες ή συναισθήματα, τόσο του προχριστιανικού και εξωχριστιανικού κόσμου (έρως, φιλία) όσο και του χριστιανικού (έλεος, φιλανθρωπία); Τέλος, είναι δυνατή η μετάφραση της αγάπης σε συλλογική κοινωνικοπολιτική πράξη ή πρέπει, επί ποινή αυτοακυρώσεώς της, να μένει πάντα στα διαπροσωπικά όρια;

Έκπτωση 40% στις Εκδόσεις του ΜΙΕΤ για φοιτητές & εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων

 


 
Το ΜΙΕΤ παρέχει έκπτωση 40% στα βιβλία του για φοιτητές και εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. 
Η έκπτωση ισχύει για αγορές από τα βιβλιοπωλεία του ΜΙΕΤ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αναγκαία προϋπόθεση η επίδειξη του σχετικού εγγράφου (ταυτότητας ή άλλου) που επιβεβαιώνει την ιδιότητα του κατόχου του. 
 
ΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΘΗΝΑ:
Αμερικής 13, 106 72
210 3614 143, φαξ 210 3614 163
Δε-Τε 9.30-15.30    Τρ-Πε-Πα 9.30-20.00    Σα 10.00-17.00


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Βασιλίσσης Όλγας 108, 546 43
2310 295 171, φαξ 2310 295 276
Δε-Πα 9.00-14.30

Τσιμισκή 11, 546 24
2310 288 036, φαξ 2310 226 460
Δε-Τε-Σα 9.00-15.00    Τρ-Πε-Πα 9.00-21.00

 

Η Παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στη Δυτική Πελοπόννησο

Η Παρουσία της Εθνικής Τράπεζας στη Δυτική Πελοπόννησο
Χρυσαλένα Αντωνοπούλου, Σάββας Καράμπελας, Φωτεινή Κορδού, Γεράσιμος Νοταράς


Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2014, 64 σελ.
ISBN: 978-960-9475-09-0
Τιμή: 10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 7,50€
Έκδοση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εθνικής Τράπεζας το 2014 σε πόλεις της δυτικής Πελοποννήσου. Έπειτα από σύντομη περιήγηση στον τόπο και το χρόνο, αναλύεται η τραπεζική προσέγγιση της δυτικής Πελοποννήσου μέσα από την παρουσίαση των πρώτων ανταποκριτών και εκτιμητών της Τράπεζας, των πρώτων πελατών και στελεχών της. Η έκδοση ολοκληρώνεται με την ανάπτυξη του δικτύου της Τράπεζας σε πόλεις της Αχαΐας, Μεσσηνίας και Ηλείας και τη συμβολή του στην ενίσχυση της οικονομικής τους δραστηριότητας. Την έκδοση πλαισιώνει πλούσια εικονογράφηση από αρχειακό υλικό του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ και άλλων φορέων.

Τα δημόσια έσοδα του ελληνικού κράτους 1833-1939

Τα δημόσια έσοδα του ελληνικού κράτους 1833-1939
Ευάγγελος Δ. Πρόντζας

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2011, 261σελ.

ISBN: 978-960-9475-05-1
Τιμή: 15,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:11,25€

Προϊόν του ερευνητικού προγράμματος του Ιστορικού Αρχείου της ΕΤΕ με τίτλο «Πηγές οικονομικής ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, 1830-1939. Ποσοτικά στοιχεία και στατιστικές σειρές». Το έργο αυτό συγκεντρώνει και αναλύει συστηματικά όλα τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και τα αριθμητικά μεγέθη που συγκροτούν τα έσοδα του νεοελληνικού κράτους μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οργανωμένα σε διακριτές βάσεις δεδομένων, οι οποίες καταγράφουν για κάθε έτος τα προϋπολογισμένα δημόσια έσοδα, τα εισπραχθέντα και τα καθυστερούμενα.


Ο Ευάγγελος Πρόντζας γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Οικονομικά, Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης. Έχει διδάξει οικονομική ιστορία και αγροτικούς οικονομικούς θεσμούς στο Πάντειο και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο καθώς και κοινωνιολογία της οικονομίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Παντείου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες γύρω από την οργάνωση της αγροτικής κοινωνίας, τη σύσταση και λειτουργία των τραπεζών, την κυκλοφορία του χρήματος, το μηχανισμό της αγοράς.

Εθνική Τράπεζα Μια διαδρομή από το 1841 έως το μέλλον


Εθνική Τράπεζα. Μια διαδρομή από το 1841 έως το μέλλον
Γεράσιμος Νοταράς

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2014, 48σελ.
ISBN: 978-960-9475-08-2 
Τιμή: 10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:7,50€


Έκδοση που παρουσιάζει, μέσα από τη διαχρονική αφήγηση της ιστορίας του πρώτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της χώρας, τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Εθνική Τράπεζα στην εδραίωση και ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την πραγματική οικονομία, στην καθιέρωση του εθνικού νομίσματος, αλλά και τις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποίησε στο κοινωνικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι και στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών. Η έκδοση συνοδεύεται από πλούσια εικονογράφηση και σύντομα βιογραφικά διοικητών που με πρωτοποριακές δράσεις σημάδεψαν την εποχή τους.

Victor Serge: Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη

Αναμνήσεις ενός Επαναστάτη
Victor Serge

Μετάφραση: Ρεβέκκα Πέσσαχ
Επιμέλεια: Στέφανος Ροζάνης
Εκδόσεις: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Θεσσαλονίκη 2017, 685 σελ.
ISBN: 978-618-82505-8-1
Τιμή: 22,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,60€

«Δεν ζούμε για τον εαυτό μας, ζούμε για να δουλεύουμε και να αγωνιζόμαστε». Γράφοντας τις Αναμνήσεις ενός επαναστάτη, ο Βικτόρ Σερζ αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την παραπάνω ρήση. Οι Αναμνήσεις του δεν είναι απλώς η λεπτομερής αφήγηση της ζωής του, αλλά, πολύ περισσότερο, η κριτική παρουσίαση των μεγάλων ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι άνθρωποι της εποχής του. Το Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, οι μεγάλες επαναστάσεις στη Ρωσία και την Ισπανία, οι απαρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου συνθέτουν το σκηνικό αυτής της συγκλονιστικής μαρτυρίας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με ένα «σοσιαλιστικό και αναρχικό, διόλου αποθαρρυμένο πνεύμα» και ακροβατεί με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην κοφτερή κριτική ματιά του συγγραφέα και την σταθερή προσήλωση σε μία κατηγορική προσταγή: ποτέ να μην αρνηθείτε την υπεράσπιση του ανθρώπου ενάντια στα συστήματα που σχεδιάζουν την εκμηδένιση του ατόμου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα Ο Βικτόρ Σερζ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1890 από εξόριστους Ρώσους γονείς και πέθανε στο Μεξικό το 1947. Το πραγματικό του όνομα ήταν Βίκτορ Λβόβιτς Κιμπάλτσιτς.

Στρατεύθηκε στις τάξεις των αναρχικών στη Γαλλία και την Ισπανία, όμως έγινε μέλος του Ρώσικου Κομμουνιστικού Κόμματος μετά την άφιξή του στην κόκκινη Πετρούπολη τον Ιανουάριο του 1919. Βοήθησε στη δημιουργία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, αλλά αργότερα διαφώνησε με τον σταλινισμό, δεν συνθηκολόγησε, συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Ουράλια. Αφέθηκε ελεύθερος χάρη στη διεθνή κατακραυγή, διώχτηκε από τη Ρωσία και επέστρεψε στη Γαλλία. Κυνηγημένος από τους ναζί στην Ευρώπη, πέθανε εξόριστος στο Μεξικό. Ένας άνθρωπος χωρίς καμιά περιουσία και χωρίς εθνικότητα, που παρέμεινε αφοσιωμένος στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.

Η μεγάλη κληρονομιά του Σερζ βρίσκεται στα γραπτά του. Αυτά περιλαμβάνουν μυθιστορήματα, αξιοσημείωτα για την ικανότητά του να μεταδίδει την αίσθηση ενός συλλογικού πρωταγωνιστή, το «εμείς» της επαναστατικής πάλης. Επίσης, ιστορικά βιβλία για τη Ρωσική Επανάσταση, τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Τρότσκι. Ακόμη, πολιτική δημοσιογραφία και μια τεράστια αλληλογραφία, που χαρτογραφεί την πολιτική ιστορία του περασμένου αιώνα.

Michel Foucault: Φυλακή. Κυβερνολογική Δύο Κείμενα

Φυλακή. Κυβερνολογική Δυο κείμενα
Michel Foucault

Μετάφραση-Επίμετρο: Δημήτρης Κόρος
Έκδοση: Ακυβέρνητες Πολιτείες, Θεσσαλονίκη 2017, 144σελ.
ISBN: 978-618-82505-5-0
Τιμή: 12,72€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,18€
"Ήταν απολύτως απαραίτητο να καταστεί ο πληθυσμός ένα ηθικό υποκείμενο και να σπάσει η συναλλαγή του με την εγκληματικότητα, έτσι ώστε να διαχωριστούν οι παραβατικοί και να φανούν επικίνδυνοι όχι μόνο για τους πλούσιους αλλά και για τους φτωχούς επίσης, φαύλοι υποκινητές των μεγαλύτερων κοινωνικών κινδύνων".

Μισέλ Φουκώ, "Συζήτηση για τη φυλακή", 1975

"[...] δεν πρέπει να δούμε τα πράγματα με όρους αντικατάστασης μιας κοινωνίας της κυριαρχίας από μια πειθαρχική κοινωνία και της επακόλουθης αντικατάστασης μιας πειθαρχικής κοινωνίας από μια κοινωνία της διακυβέρνησης· στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα τρίγωνο, κυριαρχία-πειθαρχία-διακυβέρνηση, η οποία έχει ως πρωταρχικό της στόχο τον πληθυσμό και ως ουσιώδη μηχανισμό της τους μηχανισμούς ασφάλειας [...] Αυτό που ίσως είναι πραγματικά σημαντικό για τη νεωτερικότητά μας -δηλαδή για το παρόν μας- δεν είναι τόσο πολύ η etatisation (κρατικοποίηση) της κοινωνίας όσο η "κυβερνολογικοποίηση" του κράτους".

Μισέλ Φουκώ, "Διάλεξη της 1ης Φεβρουαρίου 1978"

Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι αν μπορούμε να αναλύσουμε τη φυλακή αποκλειστικά με τους όρους εκδίπλωσης της πειθαρχίας ή με αυτήν ως βασική τροπικότητα της εξουσίας [...] μια τάση αποπειθαρχοποίησης της φυλακής, κάτι που επιφέρει τη δομική αδυναμία να περιγραφούν οι σχέσεις εξουσίας σε αυτήν με την πρωτοκαθεδρία της πειθαρχικής εξουσίας, η οποία καταστατικά αδυνατεί να ανεχθεί την παρέκκλιση και προσπαθεί να τη διορθώσει [...] Έτσι, για την ανάλυση του θεσμού της φυλακής, καθώς και των τεχνικών και πρακτικών της, μπορεί να χρησιμοποιηθούν εργαλεία που αφορούν τόσο μια εξατομικεύουσα -πειθαρχική- εξουσία όσο και τεχνικές και πρακτικές διακυβέρνησης του έγκλειστου πληθυσμού, αφού δεν υφίσταται μεθοδολογική ή υλική ασυνέχεια των μικροφυσικών και των μακροφυσικών προσεγγίσεων της εξουσίας.

Από το Επίμετρο του Δημήτρη Κόρου

Από την Ταξική Πάλη στον Πόλεμο των Συμμοριών

Από την Ταξική Πάλη στον Πόλεμο των Συμμοριών. Δυο κείμενα για την ταξική θεωρία
Theodor W. Adorno, Max Horkheimer

Εισαγωγή-Μετάφραση: Γ. Στεφανίδης
Εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες, Θεσσαλονίκη 2017, 128 σελ.
ISBN: 978-618-82505-7-4
Τιμή: 12,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:10,18€


Σύμφωνα με την εικόνα της τελευταίας οικονομικής φάσης, η ιστορία είναι η ιστορία των μονοπωλίων. Σύμφωνα με την εικόνα του κατάφωρου σφετερισμού που διαπράττεται σήμερα από τους ηγέτες του κεφαλαίου και της εργασίας σε αρμονική συνεργασία μεταξύ τους, η ιστορία είναι η ιστορία του πολέμου των συμμοριών, των εγκληματικών και μαφιόζικων οργανώσεων.

Theodor W. Adorno

Μια πραγματική κοινωνιολογία της συμμορίας ως του ζωντανού στοιχείου της κυρίαρχης τάξης στην ιστορία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο έναν πολιτικό όσο και έναν επιστημονικό σκοπό. Θα μπορούσε να συνδράμει στη διασάφηση του στόχου της πολιτικής πρακτικής: του προτύπου μιας κοινωνίας που διαφέρει από το πρότυπο της συμμορίας, μιας κοινωνίας χωρίς συμμορίες. Θα μπορούσε να συμβάλει στον προσδιορισμό της ιδέας της δημοκρατίας, η οποία εξακολουθεί να υπάρχει σε λανθάνουσα μορφή στο μυαλό των ατόμων.

Max Horkheimer

Γαμήλια έθιμα των Βλαχοχωρίων της Πίνδου

Γαμήλια έθιμα των Βλαχοχωρίων της Πίνδου. Πρώιμες λαογραφικές καταγραφές φοιτητών του Ν. Γ. Πολίτη
Εισαγωγή-Επιμέλεια: Ευάγγελος Θ. Καραμανές

Ακαδημία Αθηνών, Αθήνα 2017
ISBN: 978-960-404-329-3
Τιμή: 10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,00€

«...Και τα τρία κείμενα αποτελούν πρωτογενείς λαογραφικές καταγραφές, δηλαδή οι συγγραφείς περιγράφουν τα έθιμα του γάμου, όπως τα έχουν γνωρίσει βιωματικά στους τόπους καταγωγής τους. Ο γάμος (και η τεκνογονία εντός αυτού) περιγράφεται ως υποχρέωση απαραίτητη για την κοινωνική καταξίωση του άνδρα και της γυναίκας. Αποτελεί επίσης ανάγκη του βίου για την έκτέλεση παραγωγικών εργασιών στο πλαίσιο του παραδοσιακού καταμερισμού της εργασίας και για την απόκτηση τέκνων, τα οποία συντρέχουν στις αγροτικές -κατά κανόνα-εργασίες και εξασφαλίζουν την  φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων. Στο κύριο μέρος των καταγραφών γίνεται περιγραφή των συνοικεσίων, δηλ. των προσώπων που μεσολαβούσαν εν κρυπτώ, για την προσέγγιση των οικογενειών (δεδομένου ότι η επιλογή συζύγου καθοριζόταν, κατά κανόνα, από την οικογένεια, τους γονείς, και όχι από τους υποψήφιους συζύγους), της μορφής της προίκας, της ανταλλαγής δαχτυλιδιών αρραβώνων (σεβάσματα) και του επίσημου αρραβώνα στην συνέχεια, όπου η είδηση αναγγέλλεται σε όλη την κοινότητα με πυροβολισμούς στον αέρα. Περιγράφεται το έθιμο της "καταδιώξεως" της νύφης από τους συγγενεις του γαμπρού κατά το επόμενο χρονικό διάστημα και οι επισκέψεις στο σπίτι της οικογένειας της νύφης από τον μνηστήρα και τους συγγενείς του και η ανταλλαγή δώρων (π.χ. δώρα του μνηστήρα προς την αρραβωνιαστικιά την Μεγάλη Πέμπτη κ.λπ.). Ακολουθεί λεπτομερής περιγραφή των πλούσιων εθιμικών εκδηλώσεων του γάμου, των σχετικών τροφών-ποτών και παράθεση των στίχων των δημοτικών τραγουδιών, που σχετίζονται με τις επιμέρους φάσεις του στην ελληνική ή τη βλαχική...».


(από την εισαγωγή του βιβλίου) 

Καστοριά Κέντρο Ζωγραφικής την Εποχή των Παλαιολόγων (1360-1450)

Καστοριά. Κέντρο Ζωγραφικής την Εποχή των Παλαιολόγων (1360-1450)

Ε. Ν. Τσιγαρίδας

Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη 2016, 630 σελ.

ISBN: 978-960-9458-14-6
Τιμή: 80,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 65,00€

«...Η καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη της Καστοριάς κατά την βυζαντινή περίοδο είναι συνεχής και χωρίς διακοπή από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα με ιδιαίτερες κορυφώσεις τον 9ο με 10ο αιώνα, στο δεύτερο μισό του 12ου, στο δεύτερο μισό του 14ου και με το πρώτο μισό του 15ου, στο τελευταίο τέταρτο του 15ου, αλλά και στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Μάλιστα, η συνεχής και αξιόλογη καλλιτεχνική παραγωγή στον τομέα της ζωγραφικής, τοιχογραφίας και φορητές εικόνες, στην Καστοριά, δεν παρατηρείται σε άλλες πόλεις της βυζαντινής αυτοκρατορίας, παρά μόνο σε μικρότερο βαθμό στη Βέροια και λιγότερο στην Αχρίδα. Αυτό δείχνει την εικόνα μιας δραστήριας και ακμάζουσας οικονομικά κοινωνίας, με κινητήριο μοχλό μέλη της τοπικής εκκλησίας και εξέχοντες εκπροσώπους από το αρχοντολόι της πόλεως.

Η χρονική περίοδος (1360-1450) στην οποία ανήκουν οι τοιχογραφίες των ναών της Καστοριάς, τις οποίες παρουσιάζουμε στον παρόντα τόμο, είναι περίοδος κατοχής για την πόλη, καθώς περιέχεται διαδοχικά στα χέρια των Σέρβων ηγεμόνων, Αλβανών ευγενών και τέλος υποτάσσεται στους Τούρκους...

[...] Παρά τις συνθήκες ξένης κατοχής, η καλλιτεχνική δραστηριότητα στην Καστοριά την περίοδο 1360-1450 δεν αναστέλλεται καθ΄όσον παρατηρείται η ανέγερση και διακόσμηση δεκατεσσάρων ναών, δώδεκα στην πόλη και δύο σε οικισμούς κοντά στην Καστοριά. Επίσης, όπως προκύπτει από την έρευνα, την ίδια περίοδο διακοσμούνται με τοιχογραφίες από ζωγράφους καλλιτεχνικών εργαστηρίων της Καστοριάς άλλοι επτά ναοί στην περιοχή της Κορυτσάς, στην Μεγάλη Πρέσπα και στο γειτονικό με τον σημερινό νομό της Καστοριάς βόρειο τμήμα της Ηπείρου...».

Ε. Ν. Τσιγαρίδας
(από τα εισαγωγικά του βιβλίου)

Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο

Η Ελλάδα στο Μεσοπόλεμο
Επιμέλεια: Ε. Αβδελά, Ρ. Αλβανός, Δ. Κουσουρής, Μ. Χαραλαμπίδης

Εκδόσεις Αλεξάνδεια, Αθήνα 2017,
ISBN: 978-960-221-754-2
Τιμή: 18,02€
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,42€

Η εμπειρία των μαζικών μετακινήσεων πληθυσμού ήταν καθοριστική για τα εθνικά κράτη που προέκυψαν από τη διάλυση των τριών μεγάλων ηπειρωτικών αυτοκρατοριών, ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Ο «σύντομος» ελληνικός Μεσοπόλεμος (1922-1940) χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες ομογενοποίησης ενός εθνοτικά και πολιτισμικά ετερόκλητου πληθυσμιακού συνόλου, καθώς και από τις απόπειρες αντιφατικών μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων.

Συνδυάζοντας προσεγγίσεις ερευνητών από διαφορετικά πεδία, αφετηρίες και σκοπιές, οι μελέτες αυτού του τόμου ανιχνεύουν τη ρευστότητα που χαρακτήριζε την εποχή εκείνη τις ταξικές εντάξεις, τις πολιτικές παρεμβάσεις και τις ιδεολογικές ταυτότητες. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζουν τις πολιτικές διαμόρφωσης του χώρου μέσα από αρτηρίες, κόμβους και τόπους μνήμης· την υπαγωγή της υπαίθρου στην εθνική νομιμότητα· τη διαμόρφωση νέων κοινωνικών και πολιτικών υποκειμένων· και τις προσπάθειες ενσωμάτωσης των προσφύγων ως διαδικασίες προσαρμογής του κράτους στο διεθνές πλαίσιο. Τα νήματα που ξετυλίγουν μας επιτρέπουν έτσι να εντοπίσουμε τις ιδιαιτερότητες του Μεσοπολέμου τόσο ως προς άλλες περιόδους της ελληνικής ιστορίας όσο και σε σχέση με τις σύγχρονές τους διεθνείς εξελίξεις.

Σε μια εποχή όπου οι θεωρίες της «σύγκρουσης των πολιτισμών» και οι ουσιοκρατικές θεωρήσεις των κοινωνικών φαινομένων τείνουν να ταυτίσουν το παρελθόν με μια αέναη ακολουθία επετείων εκτός ιστορίας, οι μελέτες αυτές δείχνουν τη σημασία της κοινωνικής ιστορίας για μια κατανόηση του παρελθόντος στηριγμένη στη συγκεκριμένη ανάλυση συγκεκριμένων δεδομένων.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Παλαιότερες αναρτήσεις