Blogger Template by Blogcrowds.

Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων - Φωτογραφικό Λεύκωμα

Μαρτυρική Πόλη Καλαβρύτων - Φωτογραφικό Λεύκωμα
Επιμέλεια: Νίκος Μαγκαφάς, Σπύρος Σοκορέλης
Δήμος Καλαβρύτων, 2017
ISBN: 978-960-99007-1-3
Τιμή: 20,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:16,00€


Στιγμές από τα προπολεμικά Καλάβρυτα, τότε που η πόλη ξεχείλιζε από ζωή. Σκηνές από τα τραγικά γεγονότα της 13ης Δεκεμβρίου 1943, από τα πέτρινα χρόνια της ζωής. Εικόνες από τη σύγχρονη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία της πόλης.

Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών

Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών - Ορατόριο
Ποίηση: Γιάννης Ανδρικόπουλος
Μουσική: Φίλιππος Οικονόμου
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2008
ISBN: 978-960-98036-2-5
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,40€
Το Ορατόριο «Αίμα και Μύρο Νεομαρτύρων Καλαβρυτινών» είναι εμπνευσμένο από το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το 1943. Μια επικολυρική σύνθεση – ρέκβιεμ και ελεγεία μαζί – με βαθείς ανθρώπινους τόνους παραστατικές εικόνες και στοχαστικές αναφλέξεις. Ένα ζωντάνεμα μνήμης και απότισης φόρου τιμής.

Ένας διασωθείς αφηγείται

Ένας διασωθείς αφηγείται...
Πάνος Νικολαϊδης
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2014, 95 σελ.
ISBN: 978-960-98036-4-9
Τιμή: 6,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,80€
«…Μέσα από τον άμορφο σωρό πετάγεται σαν ημίθεος μπροστά ο καθηγητής Αθανασιάδης και με αλλοιωμένη την όψη από αγανάκτηση, πατώντας στο αριστερό του πόδι και γέρνοντας προς τα μπροστά, με ανοιχτά τα χέρια φωνάζει:


– Φτου σας και πάλι φτου σας, γουρούνια, βάρβαροι, κανίβαλοι, άτιμοι άνθρωποι. Πού είναι ο λόγος σου Τέννερ; Πού είναι ο λόγος της στρατιωτικής τιμής Γερμανών αξιωματικών; Ου να μου χαθ…


Εδώ κόπηκε η φωνή αυτού του λαμπρού, πολιτισμένου, αγνού και πολυμαθούς Έλληνα Κωνσταντινουπολίτη εκπαιδευτικού. Μια ριπή έριξε κάτω το γερό πνευματικό δέντρο, το δέντρο που για πολλά χρόνια γαλούχησε τα Καλαβρυτινόπουλα, όπως και μένα. Κι άλλα τέτοια δέντρα πέφτουν γύρω του, όπως ο γυμνασιάρχης Αντώνιος Οικονόμου και ο καθηγητής Αντώνιος Δημόπουλος, γνήσιοι Καλαβρυτινοί.


Δυο ακόμη ευσυνείδητοι και φωτισμένοι κληρικοί, καθηγητές του Γυμνασίου πέφτουν εκεί. Είναι οι αρχιμανδρίτες Παρθένιος Λουκόπουλος και Δωρόθεος Παπαδημητρίου και μαζί όλοι οι υπόλοιποι καθηγητές, δάσκαλοι και υπάλληλοι της πόλης την εποχή εκείνη. Βλέπω ακόμη τον λαμπρό δικηγόρο και έξοχο ρήτορα Πάνο Γεωργαντά να φωνάζει σα να αγόρευε ενώπιον ακροατηρίου στο δικαστήριο.


Ένα ουρανόμηκες παρατεταμένο «Ζήτω η Ελλάς» ακούστηκε από τους Καλαβρυτινούς που ήταν ακόμη ζωντανοί. Οι Ναζί εξοργίζονται μέχρι μανίας από αυτή την υπέροχη έξαρση και ο Τέννερ κινεί τα χέρια και φωνάζει νευρικά να επιταχυνθεί ο ρυθμός της βολής των μυδραλίων. Κι όσο αυτά κροταλίζουν, τόσο αυξάνονται τα πτώματα και οι ζητωκραυγές λιγοστεύουν. Ακούγεται βροντερή η φωνή του γιατρού Χάμψα, βροντερή σαν επωδός αρχαίου δράματος, που πέφτει αγκαλιασμένος με τα δυο του αγόρια, σαν το δέντρο με τα κλωνάρια του τη στιγμή που δέχεται την τελευταία τσεκουριά από τον ξυλοκόπο.


– Πεθαίνουμε, πατριώτες μου, γενναία κι υπερήφανα. Ζήτω η Ελλάδα μας.


(απόσπασμα του βιβλίου)

Το βιβλίο έχει εκδοθεί επίσης στα αγγλικά "Α survivor narrates" και τα γερμανικά "Ein Ueberlebender erzahlt"

Κραυγή. Το γυναικείο βίωμα της Καλαβρυτινής τραγωδίας

Κραυγή. Το γυναικείο βίωμα της Καλαβρυτινής τραγωδίας
Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγεωργίου, Χρίστος Φωτεινόπουλος
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2014, 310 σελ.
ISBN:  978-960-99787-7-4
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,40€


Φωνές αυθεντικές, οι τραγικές γυναίκες του ’43 αφηγούνται τα γεγονότα του μοιραίου Δεκέμβρη, όπως τα έζησαν, έγκλειστες στο Δημοτικό Σχολείο (σήμερα Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος) κι έπειτα στον τόπο εκτέλεσης, τον Καλαβρυτινό Γολγοθά –όπου ανέβηκαν για να περισυλλέξουν τις σωρούς των αγαπημένων τους, των ανδρών και εφήβων της πόλης που εκτελέστηκαν άνανδρα– και στο νεκροταφείο, που έγινε από τότε δεύτερο σπίτι τους…

Καλάβρυτα-Μια τραγική χήρα μάνα θυμάται

Καλάβρυτα-Μια τραγική χήρα μάνα θυμάται
Αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Φεφές
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2012, 88 σελ.
ISBN: 978-960-99787-5-0
Τιμή: 6,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 4,80€«Τρεις η ώρα τη νύχτα γινόταν πολύς θόρυβος. Ξυπνήσαμε. Μήπως όμως είχαμε και ύπνο; Μας φάνηκε σαν να μάζευαν τα πράγματά τους.

— Τους ακούς, Αλέκο μου;

— Λες να μη τους ακούω, γυναίκα; Κουφός είμαι; μου λέει.

— Σώπα, μπας και τους τυφλώσει ο θεός και ξεκουμπιστούν και φύγουν.

— Να σηκωθώ να δω τι γίνεται; Μήπως θέλουν να τους ανάψω τη σόμπα;

—Άσε, θα σηκωθώ εγώ, μου λέει. Σηκώθηκε. Ρώτησε τον μάγειρα. Του είπε:

— Όχι.

Έρχεται ο άντρας μου και μου λέει:

— Φαίνεται μας λυπήθηκε ο θεός. Τα μαζεύουν. Όλος ο στρατός μέσα κι όξω απ’ το σπίτι είναι ξυπνητός και τα φορτώνουν, θα φύγουν. Πού να ξέραμε. ..

Έξω είχε πέσει τόση πολλή ομίχλη. Δεν έβλεπες μπροστά σου ούτε στα δυο μέτρα. Τέτοια καταχνιά πρώτη φορά είδα 70 χρονών που είμαι. Έφυγε ο στρατός. Ο κακούργος πήγε για να επιθεωρήσει τα φυλάκια. Τότε κάποιος αξιωματικός — καλός άνθρωπος — βγάζει τον άντρα μου έξω, απόμερα και του λέει:

— Εσύ μακριά, μακριά, ώσπου φύγει στρατός. Μπουμ. Μπουμ. Έρχεται ο άντρας μου και μου το λέει.

—Φύγε, Αλέκο μου, του λέω, φύγε. Κάνε προς τα Σουδενά. Πήγαινε ούθε θέλεις. Μόνο φύγε.

Τον σκοτωμό δεν τον βάζαμε με το νου μας.

Το ημερολόγιο της εκτέλεσης

Το ημερολόγιο της εκτέλεσης
Επιμέλεια: Ανδρέας Παπαγεωργίου
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, Καλάβρυτα 2017, 183 σελ
ISBN:978-960-99787-2-9
Τιμή: 8,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 6,40€

Διατίθεται και στα αγγλικά "The Diary of the Execution"«Τα Καλάβρυτα ήταν μία πολύ καλή κοινωνία αυτάρκης, φιλήσυχη και φιλοπρόοδη. Ήταν το κέντρο της επαρχίας με πλούσια εμπορική και μεταναστευτική κίνηση, μια πόλη ζωντανή που έσφυζε από ζωή. Άνθρωποι ντόπιοι ή επήλυδες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μικρέμποροι, τεχνίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες-γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί- υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, συγκροτούσαν τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της πόλης που άνθιζε και συνεχώς προόδευε.Παράλληλα, τα Καλάβρυτα είχαν-με τα μέτρα της εποχής εκείνης-μια υψηλή κουλτούρα. Υπήρχε Φιλαρμονική που την επανδρώναμε εμείς οι μαθητές των σχολείων και ψυχαγωγούσαμε τους Καλαβρυτινούς με τις εξόδους μας, στις γιορτές, τα πανηγύρια, τους χορούς, τις δεξιώσεις, τις Κυριακές στην πλατεία κλπ. Στα σχολεία, επίσης, που ήσαν το κέντρο πολιτιστικής δημιουργίας, διοργανώναμε αθλητικούς αγώνες όχι μόνο στη λήξη των μαθημάτων, «ανεβάζαμε» θεατρικές παραστάσεις, συμμετείχαμε στον προσκοπισμό και σε πολλές εξωραϊστικές δραστηριότητες.

Θυμάμαι τους περιοδεύοντας θιάσους, τα περίφημα θεατρικά μπουλούκια που έρχονταν στα Καλάβρυτα ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες-και διασκέδαζαν τόσο τους Καλαβρυτινούς, όσο και τους παραθεριστές, Πατρινούς και Αθηναίους, με Καλαβρυτινή ή μη καταγωγή, που κατέκλυζαν με το τρενάκι, τον ξακουστό Οδοντωτό, την πόλη μας και κάποια χωριά-θέρετρα (Κερπινή-Βραχνί), που φημίζονταν για το υγιεινό τους κλίμα.

Το υψηλό, λοιπόν, βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο της πόλης μας σε συνδυασμό με την πλούσια ιστορία της, την είχαν καταστήσει αξιοζήλευτη και δικαίως πολλοί την είχαν ονομάσει «μικρό Παρίσι».

Και φτάσαμε στο έτος 1940 που οι Ιταλοί μας κήρυξαν τον πόλεμο. Τα Καλάβρυτα, όπως και άλλοτε, έδωσαν και εδώ το παρόν. Πολλά παιδιά μας-Καλαβρυτινόπουλα-ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πατρίδας και αναχώρησαν για το Αλβανικό Μέτωπο. Θυμάμαι τις εκδηλώσεις που κάναμε τότε με τη Φιλαρμονική στις αρχές του πολέμου. Παιανίζαμε στους δρόμους και συνοδεύαμε τα παιδιά μας μέχρι το Σταθμό, απ΄όπου στη συνέχεια φεύγανε με το τρενάκι, το «μουτζούρη». Βέβαια τότε είμαστε διατεταγμένοι στην περίφημη νεολαία της δικτατορίας του Μεταξά, η οποία διαπαιδαγωγούσε τους νέους πάνω στα εθνικά και ηθικά ιδεώδη της Ελληνικής φυλής. Εν πάση περιπτώσει, περάσαμε εκείνα τα χρόνια των πολέμων για να ακολουθήσει η Κατοχή, η σκλαβιά. Θυμάμαι τότε το γυρισμό των παιδιών μας από τα μέτωπα τα αλβανικά και του Ρούπελ. Ηττημένοι αλλά όχι προσκυνημένοι.

Οι Γερμανοί κατά χρονικά διαστήματα –ιδίως μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας-έκαναν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στην περιοχή μας. Κάθε φορά και αυτό έχει μείνει αποτυπωμένο στο μυαλό μου, όταν γίνονταν αυτές οι επιχειρήσεις, φεύγαμε όλοι μηδενός εξαιρουμένου, φεύγαμε και πηγαίναμε ο καθένας σε μέρη που ‘σαν ασφαλή. Εμείς, π.χ πηγαίναμε στο χωριό του πατέρα μου, τη Γουμένισσα ή πηγαίναμε πάνω προς το Σιγούνι που ‘ χαμε άλλους γνωστούς. Μετά τη μάχη της Κερπινής και την αιχμαλωσία των Γερμανών στρατιωτών, η ζωή μέσα στην πόλη έγινε αβέβαιη. Υπήρχε το άγχος, υπήρχε ανησυχία. Γίνονταν συσκέψεις και διαπραγματεύσεις για την τύχη των αιχμαλώτων, κυρίως κοντά στο ξενοδοχείο μας-ήταν και ο πατέρας μου ανακατεμένος- και με το Μίχο και με τους άλλους. Και όταν μαθεύτηκε ότι οι Γερμανοί περικυκλώνουν με «πανστρατιά» τα Καλάβρυτα, δεν ξέρω, τελικά, τι έγινε και οι προεστοί εδώ της πόλης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πατέρας μου, απεφάσισαν αυτή τη φορά να μείνουν στα Καλάβρυτα. Θυμάμαι που λέγανε μερικοί:

«Αφού μένουνε οι έχοντες παιδιά αντάρτες, γιατί να μην μείνουμε και εμείς οι υπόλοιποι;»

Ήτανε, ας το πούμε το «κλου» της δικαιολογίας, γιατί δεν φύγαμε εκείνη τη φορά. Έτσι φτάσαμε την ημέρα που μπήκαν οι Γερμανοί μέσα στα Καλάβρυτα και μας αποκοίμιζαν επί τέσσερες ημέρες και την πέμπτη μας σκότωσαν».

(απόσπασμα)-Γεώργιος Χάμψας

Κρήτη, το νησί των προσαρμογών. Οικονομία και κοινωνία τον 19ο αιώνα (1830-1913)
Μάνος Περάκης
Ασίνη, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος" 2017, 588 σελ. 
ISBN: 978-618-82884-7-8
Τιμή: 30,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 24,00 €


Στη διάρκεια του κρητικού 19ου αιώνα (1830-1913) η οικονομία και η κοινωνία της Κρήτης γνώρισαν σπουδαίες μεταβολές. Ποιοι τομείς της κρητικής οικονομίας αναπτύχθηκαν και ποιοι παρέμειναν στάσιμοι ή παρήκμασαν στην πάροδο του χρόνου και ποιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης επικράτησε; Πώς οι Κρήτες ξεπέρασαν τους περιορισμούς του χώρου και εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του νησιού; Με ποιον τρόπο αντιμετώπισαν τις οικονομικές κρίσεις και τις υφέσεις οι οποίες αμφισβήτησαν την ευχερή διαβίωσή τους; Η επιδείνωση των οικονομικών όρων επηρέασε την επαναστατικότητα των χριστιανών; Και αντιστρόφως, η επαναστατικότητα και οι εξεγέρσεις επηρέασαν την κρητική οικονομία στη βραχεία και τη μακρά διάρκεια; Μέσα από ποιες διεργασίες οι οικονομικοί μετασχηματισμοί αναδιαμόρφωσαν την κρητική κοινωνία, αναδιατάσσοντας τις ηγετικές ομάδες και αλλοιώνοντας την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ισορροπία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων υπέρ των πρώτων; Και τέλος, πώς οι δυσμενείς οικονομικοί όροι, υπό τη συνεπίδραση του εθνικισμού, συνέβαλαν στην απονομιμοποίηση της οθωμανικότητας στη συνείδηση των χριστιανών και στην ενίσχυση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας;
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρείται να απαντηθούν στο βιβλίο αυτό με τη συστηματική χρήση αδιερεύνητων μέχρι σήμερα πηγών, μεταξύ των οποίων δεσπόζουν οι προξενικές και διπλωματικές αναφορές (αγγλικές, γαλλικές και ελληνικές) οι στατιστικές πληθυσμού και γεωργίας-κτηνοτροφίας, τα πρακτικά των συζητήσεων των κρητικών Γενικών Συνελεύσεων, ο Τύπος της Κρήτης και τα περιηγητικά κείμενα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα

Το φύλο στην ιστορία: αποτιμήσεις και παραδείγματα
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Γλαύκη Γκότση, Ανδρονίκη Διαλέτη, Ελένη Φουρναράκη
Ασίνη 2015, 376 σελ.
ISBN: 978-618-80872-9-3
Τιμή: 21,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,00


Ο τόμος επιχειρεί να αποτυπώσει βασικές όψεις και κύριους ερευνητικούς προσανατολισμούς της ιστορίας των γυναικών και του φύλου, όπως έχει διαμορφωθεί στον ελληνικό χώρο, ενώ, παράλληλα, επιδιώκει να συζητήσει το φύλο ως κατηγορία ιστορικής ανάλυσης σε σχέση με τις διεθνείς ιστοριογραφικές τάσεις. Τα κείμενα που περιέχονται στον τόμο άλλοτε κινούνται στο πλαίσιο των ιστοριογραφικών αποτιμήσεων, αναδεικνύοντας ζητήματα ευρύτερου μεθοδολογικού και επιστημολογικού ενδιαφέροντος, και άλλοτε επικεντρώνονται σε συγκεκριμένα παραδείγματα από την ελληνική ιστορία, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της σχετικής ιστοριογραφίας με την ανάδειξη καινούριων θεμάτων ή τη διατύπωση νέων ερευνητικών ερωτημάτων. Η ιστορία των γυναικών και του φύλου και η φεμινιστική οπτική στην ιστοριογραφία διαπλέκονται εδώ με μια σειρά ζητημάτων όπως η εκπαίδευση, η εργασία, η οικογένεια, η πολιτική, οι ανδρισμοί και οι θηλυκότητες, η τέχνη, το σώμα, ο αθλητισμός, η σεξουαλικότητα και ο χώρος. Ο τόμος απευθύνεται τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, με την προσδοκία να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον στη χώρα μας για περαιτέρω έρευνα και εμβάθυνση σε θέματα που αφορούν το φύλο στην ιστορία.

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989

Ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα 1947-1989
Ζηνοβία Λιαλιούτη
Ασίνη 2016, 534 σελ.
ISBN: 978-618-82884-0-9
Τιμή:18,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 14,00 €
 

Τι είναι ο αντιαμερικανισμός; Πρόκειται για μια «δικαιολογημένη αντίδραση», για μια «ανορθολογική προκατάληψη» εναντίον των ΗΠΑ ή για μια «αντιληπτική διαστρέβλωσή» τους; Πρόκειται για την εναντίωση σε συγκεκριμένες πολιτικές των ΗΠΑ, και άρα μια εναντίωση με συγκυριακό χαρακτήρα; ΄Η μήπως πρόκειται για μια συνολική εναντίωση σε αυτά που εκπροσωπεί το λεγόμενο αμερικανικό μοντέλο; Υπάρχει, τελικά, ένας κοινά αποδεκτός ορισμός του αντιαμερικανισμού; Σε ό,τι αφορά τον αντιαμερικανισμό στην Ελλάδα τίθεται το ερώτημα αν αποτελεί μια εξαίρεση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μια ακόμα ελληνική ιδιαιτερότητα ή/και παθολογία, ή αν εγγράφεται ως κανονικότητα στο πλαίσιο ενός ευρύτερου φαινομένου που εκτυλίσσεται στη Δυτική Ευρώπη κατά τη μεταπολεμική περίοδο και συναρτάται άμεσα με τη διεξαγωγή της ιδεολογικής αντιπαράθεσης στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου (1947-1989). Γίνεται επίσης προσπάθεια να συσχετισθεί με την εκάστοτε νοηματοδότηση της εθνικής ανεξαρτησίας, του εχθρού και του αμερικανισμού, αλλά και να διερευνηθεί μέσα από τις διαφορετικές αποχρώσεις του δεξιού, του κεντρώου και του αριστερού λόγου. Η εξέτασή του από την επομένη του δόγματος Τρούμαν μέχρι το 1989 ακολουθεί τους έντονους μετασχηματισμούς της ελληνικής πολιτικής και κοινωνικής ιστορίας, φωτίζοντας ιδιαιτέρως τα στοιχεία συνέχειας και ασυνέχειας ανάμεσα στη μετεμφυλιακή περίοδο και τη Μεταπολίτευση. Με την εκτενή αναφορά στην πολιτισμική διάσταση του αντιαμερικανισμού, στην πρόσληψη και απήχηση του αμερικανικού ονείρου, τις αντιδράσεις στην ετεροδικία και την εγκληματικότητα, την καταδίκη του ηθικού εκτραχηλισμού, αλλά και την ανακάλυψη μιας άλλης Αμερικής, το ενδιαφέρον σταδιακά μετατοπίζεται από το ερώτημα τι είναι αντιαμερικανισμός προς το ποιες λειτουργίες επιτελεί και πώς εμπλέκεται στη διαδικασία κατασκευής πολιτικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ταυτοτήτων στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Κάτσε καλά, Γεράσιμε...", Μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000

Κάτσε καλά, Γεράσιμε...", Μαθητικό κίνημα και καταλήψεις 1974-2000
Δημήτρης Τ. Σκλαβενίτης
Ασίνη 2016, 608 σελ.
ISBN:978-618-82026-5-8
Τιμή: 22,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 17,60 €«Κάτσε καλά, Γεράσιμε…» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε στα συλλαλητήρια των μαθητών εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Γεράσιμου Αρσένη την περίοδο 1998-1999. Το βιβλίο ιχνηλατεί την ιστορία της κλιμακούμενης μαθητικής διαμαρτυρίας από την αρχή της Μεταπολίτευσης, με σκοπό να αναδείξει τη σταδιακή διαμόρφωση του μαθητικού κινήματος. Η έρευνα, βασισμένη σε πλήθος τεκμηρίων ‒μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά, μπροσούρες, προκηρύξεις και ημερήσιο Τύπο‒ καθώς και σε προφορικές μαρτυρίες μαθητών που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, συνθέτει για πρώτη φορά την εικόνα των μαθητών ως ιστορικού συλλογικού υποκειμένου.Η ιστορία του μαθητικού κινήματος σκιαγραφείται σε συγκερασμό με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας και της ιστορικής διαδρομής των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων. Η έρευνα, με επίκεντρο πάντα τους μαθητές, παρακολουθεί στενά και τους τρεις άξονες και επιχειρεί να εξακριβώσει πώς διαπλέκονται και συσχετίζονται μεταξύ τους. Αναλύονται όχι μόνο η στάση και ο ρόλος των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών και των γονέων, κυρίως μέσα από τις θεσμικές και οργανωμένες τους εκφράσεις, όπως η ΟΛΜΕ και οι σύλλογοι γονέων.Έμφαση δίνεται στη μελέτη των πολιτικών παραγόντων της κινηματικής δράσης, ενώ αναλύεται σε βάθος ο καταλυτικός ρόλος που διαδραμάτισαν οι μαθητικές κομματικές παρατάξεις στην οργάνωση του μαθητικού συνδικαλισμού. Τέλος, ενδελεχής αναφορά γίνεται στην κατάληψη των σχολείων ως βασικής μορφής δράσης των μαθητών και στον τρόπο που αυτή συνδέεται άρρηκτα με την άνοδο και την κάμψη του μαθητικού κινήματος.

Ευγενή παχύδερμα και πάσχοντες εργάτες. Επίκαιρες ιστορίες από τις αρχές του 20ού αι.
Νίκος Ποταμιάνος
Ασίνη 2016, 188 σελ.
ISBN: 978-618-82026-9-6
Τιμή: 10,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,00 €Το βιβλίο αυτό αποτελείται από άρθρα και ομιλίες που γράφτηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ιστορικής επιστήμης μεν, αλλά και με τη φιλοδοξία να αποτελέσουν παρεμβάσεις σε σημερινές συζητήσεις για τον ρατσισμό, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την αναβίωση του φασισμού, την έννοια του λαϊκισμού, τις ρυθμίσεις της αγοράς, το έθνος και τον εθνικισμό. Τα θέματα που θίγονται περιλαμβάνουν:την καθιέρωση της κυριακάτικης αργίας και της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στα 1909-11τον ορισμό της έννοιας του «λαϊκισμού» και τη χρήση της για την ερμηνεία της συνεργασίας δεξιών και αριστερών ριζοσπαστών στα 1909-10τη νομοθεσία ενάντια στην «αισχροκέρδεια» απ’ το 1916 κ.ε.τις συγκρούσεις στο εσωτερικό της εργατικής τάξης και το αίτημα «εθνικής προτίμησης» των ντόπιων έναντι των προσφύγων στα 1914-16 τις αντιλήψεις για το έθνος και τον διεθνισμό των πρώτων Ελλήνων σοσιαλιστών τον φασισμό στη μεσοπολεμική Ελλάδα. Περιλαμβάνονται, επίσης, κείμενα και ομιλίες σχετικά με τις σχολικές γιορτές της 28ης Οκτωβρίου, της 25ης Μαρτίου και του Πολυτεχνείου, οι οποίες δίνουν πάντα την ευκαιρία να αναφερθεί κανείς σε επίκαιρα ζητήματα.

Ιστορία της μη κανονικότητας. Εισαγωγή στην ιστορία του εκθηλυσμού, της υστερίας, του αυνανισμού, της ομοφυλοφιλίας και της πορνείας στον Μεσοπόλεμο
Δήμητρα Τζανάκη
Ασίνη 2016, 324 σελ.
ISBN:978-618-82884-3-0
Τιμή:14,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 11,20 €


Στις σελίδες αυτές η νεωτερικότητα δεν είναι συνυφασμένη με τις αξίες του Διαφωτισμού και της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αντιθέτως, το βιβλίο βασίζεται εξ αρχής στην ανάγκη περιγραφής μιας γενεαλογίας ηθικής. Mιας συναρμολόγησης πρακτικών λόγου, θεσμικών συμβάσεων και φανταστικών επιστημονικών επενδύσεων με «θεοκρατική» βάση, η οποία όρισε την έννοια άνθρωπος. Ως εκ τούτου, παρουσιάζονται η διαμόρφωση του πλαισίου και η ανάλυση του τρόπου με τον οποίο αναδείχθηκε η «κανονικότητα», με γνώμονα κυρίαρχα ηθικά γνωρίσματα. Έτσι διαμορφώθηκε ένας συγκεκριμένος «ηθικός» ηγεμονικός πυρήνας, ο οποίος όριζε όλες τις διαστάσεις της υποκειμενικότητας του ατόμου. Εξετάζεται, επομένως, ο τρόπος με τον οποίο επιστήμες όπως η ψυχιατρική, η εγκληματολογία, η ανατομία, η στατιστική, η σεξολογία, η ψυχανάλυση και η ανθρωπολογία μετατράπηκαν σε ένα πλαίσιο με βάση το οποίο η επιστήμη έγινε κυρίαρχος και κάτοχος της ερμηνείας της ανθρώπινης οντότητας. Σε αντίθεση με αυτά που η νεωτερικότητα περίτρανα διατυμπάνιζε, όμως, το πλαίσιο αυτό δεν σήμανε τη συντριπτική αμφισβήτηση κάθε αυθεντίας, αλλά την εισαγωγή δια της πλαγίας οδού ηθικής αιώνων. Οι πολλαπλές αντινομίες αυτής της συνθήκης, κομμάτια του παζλ μιας πολιτικής φιλοσοφίας με βάση την οποία το δικαίωμα της ζωής μετατοπιζόταν συνεχώς από την περιοχή του Δικαίου στην περιοχή του Κανόνα, μας αφήνει με έναν κύριο προβληματισμό: και αν η ιστορία ξεκινούσε όχι από τον Οιδίποδα αλλά από τη Σφίγγα;

Η εποχή του Διαστήματος. Ηλεκτρική και ηλεκτρονική τέχνη στην Ελλάδα 1957-1989
Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Θανάσης Μουτσόπουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου
Ασίνη 2017, 260 σελ.
ISBN:978-618-82884-6-1
Τιμή: 20,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,00 €


Η προοπτική της διαστημικής εξερεύνησης διαπέρασε ολόκληρο το φαντασιακό μιας εποχής που εκτείνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως και τη δεκαετία του 1980. Η τέχνη δεν έμεινε ανεπηρέαστη. Ακόμη και στην Ελλάδα, όπου πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες δημιουργούσαν άλλες προτεραιότητες, η εποχή του διαστήματος άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε μία ολοκληρωμένη έκθεση και έκδοση το έργο και η δράση του πρώτου κύματος ελλήνων εικαστικών, αρχιτεκτόνων και συνθετών, για τους οποίους η χρήση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών μέσων ήταν αναπόσπαστη από τη νέα διαστημική περιπέτεια της ανθρωπότητας. Η χρήση των νέων μέσων θα καταστεί εν συνεχεία κοινός τόπος στην τέχνη και την κουλτούρα. Το πνεύμα όμως της εποχής του Διαστήματος φαίνεται να έσβησε απότομα μπροστά στον κόσμο του Διαδικτύου. Η άνοδος και η πτώση αυτού του πνεύματος, καθώς και οι ιδιαίτερες εκφάνσεις του στην Ελλάδα, παρήγαγαν μία τέχνη που σήμερα φαίνεται τόσο κοντινή αλλά και τόσο μακρινή. Στον συλλογικό αυτό τόμο γράφουν οι Θανάσης Μουτσόπουλος, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Νεφέλη Δημητριάδη, Χρίστος Μάης, Μάνος Στεφανίδης, Άννα Χατζηγιαννάκη, Δημήτρης Βανέλλης, Παύλος Λέφας, Νεκτάριος Παπαδημητρίου.

Οι οικονομικές πλευρές της υποχρεωτικής ανταλλαγής μειονοτήτων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας
Μεχμέτ Μιχρί Μπελί
Μετάφραση: Γιώργος Μερτίκας
Εκδόσεις Νήσος - Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου 2017, 120 σελ.
ISBN 978-960-589-056-8
Τιμή: 7,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 5,60 €


Η μετάφραση στα ελληνικά της εργασίας του Μεχμέτ Μιχρί Μπελί έχει πολλαπλή σημασία: Πρώτον, γιατί γράφτηκε πριν από οκτώ σχεδόν δεκαετίες - είναι ιδιαίτερα σπάνιες οι μελέτες του είδους από Τούρκους ερευνητές, ειδικά την εποχή εκείνη. Δεύτερον, γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας είναι μια προσωπικότητα με ειδικό βάρος τόσο για την Τουρκία όσο και για την Ελλάδα, μέσα από τη στράτευσή του στα ιδανικά της ελευθερίας και του αγώνα κατά της καταπίεσης και την ένταξή του στη μαχόμενη Αριστερά - υπό διωγμό στην Τουρκία, με θητεία στον Δημοκρατικό Στρατό στην Ελλάδα. Σε νεαρή ηλικία, υπό πολιτική επιτήρηση και στην αβεβαιότητα ενός παγκόσμιου πολέμου που μόλις ξεκινούσε, κατάφερε ένα επίτευγμα: ολοκλήρωσε την ανά χείρας μεταπτυχιακή μελέτη που εν τέλει αποτέλεσε διαχρονική παρακαταθήκη για τους επόμενους ερευνητές. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους που έριξαν μια καθαρή ματιά στο πρωτοφανές γεγονός και τις συνέπειές του χωρίς να παρασυρθεί από τα επιχειρήματα του συρμού που καλλιεργούν και τρέφονται από το "εθνικό συμφέρον".(Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, από την Εισαγωγή)

Δύο πατρίδες, μία ταυτότητα

Δύο πατρίδες, μία ταυτότητα
Επιμέλεια: Νίκος Φωκάς
Εκδόσεις Νήσος - Εταιρεία Μελέτης των Επιστημών του Ανθρώπου 2017, 422 σελ.
ISBN: 978-960-589-052-0
Τιμή: 19,00 €
Τιμή ΜΙΕΤ: 15,20 €Ένα βιβλίο για την κοινοτική ζωή και τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των Ελλήνων της Ουγγαρίας.

"Όσον αφορά εμένα, και οι δύο γονείς μου είναι Έλληνες, αλλά έχουμε μέσα μας κάποιου είδους διπλή ταυτότητα, αφού γεννηθήκαμε εδώ και καλλιεργούμε την ελληνικότητα μας σε ουγγρικό περιβάλλον".

"Και πώς το νιώθεις, πού είναι η πατρίδα... η πατρίδα σου; Εδώ ή εκεί;"
"Εγώ αισθάνομαι καλά και στις δύο χώρες. Πρέπει να πω ότι εγώ νιώθω σαν να είχα δύο πατρίδες".

"Τι θεωρείς τον εαυτό σου, είσαι περισσότερο Έλληνας ή περισσότερο Ούγγρος;"
"Καλή ερώτηση! Σε ρωτώ, ποιο από τα δάκτυλα μου να κόψω; Λοιπόν, εξ αίματος είμαι Έλληνας, αυτό είναι σαφές. Και από πολιτιστική άποψη... ε, και τα δύο. Ενώ, από την άποψη του... πού έχω ζήσει, πού έμεινα, δηλαδή, απ' αυτήν την άποψη είμαι Ούγγρος. Δηλαδή... πώς να το πω... ποσοστιαία... λοιπόν, είναι δύσκολο να το πεις".

"Είμαι Ελληνίδα. Καθαρά. Δηλαδή δεν έχει συμβεί ποτέ να έχω συσταθεί σαν Ουγγαρέζα, όπου και να πήγα στον κόσμο. Εγώ πάντα ήμουν Ελληνίδα. Γεννήθηκα Ελληνίδα, επειδή οι γονείς μου είναι Έλληνες. Δηλαδή εμάς μας μεγάλωσαν πράγματι σαν Έλληνες! Δηλαδή εγώ αισθάνομαι εντελώς Ελληνίδα, μόνο που είμαι Ελληνίδα της Ουγγαρίας. Αυτά. Έτσι που εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό".

Παλαιότερες αναρτήσεις