Blogger Template by Blogcrowds.

What's New in Roman Greece?

What's New in Roman Greece? Recent Work on the Greek Mainland and the Islands in the Roman Period (Proceedings of a Conference held in Athens, 8-10 October 2015) - Μελετήματα 80
Συλλογικό

Επιμέλεια: V. Di Napoli, F. Camia, V. Evangelidis, D. Grigoropoulos, D. Rogers, S. Vlizos
Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2018, σ.646
ISBN: 978-960-9538-79-4
Τιμή:
110,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 99,00€Ο τόμος What’s New in Roman Greece? Recent Work on the Greek Mainland and the Islands in the Roman Period συγκεντρώνει τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε το 2015 (8–10 Οκτωβρίου) από την ερευνητική ομάδα του Ρωμαϊκού Σεμιναρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Οι σαράντα τρεις μελέτες που περιλαμβάνει ο τόμος υπογράφονται από ειδικούς όλου του φάσματος της ιστορίας και αρχαιολογίας των ρωμαϊκών επαρχιών της Ελλάδας και χωρίζονται σε έξι ευρείες ενότητες: 1. Πόλεις και ύπαιθρος, 2. Οικονομία και ανταλλαγές, 3. Αστικοί χώροι – υποδομές και αρχαιολογία κτηρίων, 4. Πολιτισμός της εικόνας, 5. Λατρείες, ιερά και ταφικές πρακτικές και 6. Το ρωμαϊκό παρελθόν σήμερα. Οι συγγραφείς επιχειρούν αναλυτικές και συνθετικές προσεγγίσεις όχι μόνο για να παρουσιάσουν τα πλούσια αποτελέσματα της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας των τελευταίων είκοσι πέντε ετών αλλά και για να φωτίσουν ειδικότερα ζητήματα που αφορούν σε διάφορες πτυχές των κοινωνιών των ρωμαϊκών επαρχιών της Ελλάδας, σημαντικές για την κατανόηση αυτών των κοινωνιών και των τρόπων που αντέδρασαν στην ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτισμικό σύνολο που αποκαλούμε Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο

Η Σερβική Πολιτική στο Κόσοβο Ιούνιος 1999-2016
Γεώργιος Ε. Χρηστίδης

Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη 2017, σ.204
ISBN: 978-618-5196-28-8
Τιμή: 11,96€
Τιμή ΜΙΕΤ: 10,17€


Η νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση του 1999 σηματοδοτεί, παρά τη λεκτική αμφισημία της Απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ουσιαστική απώλεια της επαρχίας του "Κοσόβου-Μετόχια" για τη Σερβία. Παρόλα αυτά, το ζήτημα του Κοσόβου παρέμεινε ένα από τα βασικά ζητήματα της σερβικής πολιτικής σκηνής και μετά τον Ιούνιο του 1999, καθώς συνέχισε να αντιμετωπίζεται από τη μεγάλη πλειονότητα του σερβικού πολιτικού κόσμου πρωτίστως ως ζήτημα υπεράσπισης της εδαφικής κυριαρχίας της Σερβίας, ξεκινώντας με μια σύντομη ανασκόπηση της πολιτικής που άσκησε το Βελιγράδι στο Κόσοβο κατά τη "γιουγκοσλαβική περίοδο" της ιστορίας του (1918-1999), η παρούσα μελέτη εξετάζει τους διπλωματικούς χειρισμούς των σερβικών κυβερνήσεων, όπως και την πολιτική στήριξης του σερβικού πληθυσμού που παρέμεινε στην επαρχία, την περίοδο διακυβέρνησης του Κοσόβου από τον ΟΗΕ, 1999-2008. Στη συνέχεια αναλύει την πολιτική του Βελιγραδίου από την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2008, έως και τα τέλη του 2016, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα όπως η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2008, και η πορεία των σχέσεων Βελιγραδίου-Πρίστινας στο πλαίσιο της διαδικασίας του λεγόμενου "Διαλόγου των Βρυξελλών", δηλαδή των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται από το 2011 υπό την αιγίδα και μεσολάβηση της ΕΕ, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λογείον 8 (2018)

Λογείον - Περιοδικό για το αρχαίο θέατρο τεύχος 8 (2018)
Συλλογικό

Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.296
ISSN: 2241-2417
Τιμή: 20,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 18,00€Στο Λογείον: περιοδικό για το αρχαίο θέατρο δημοσιεύονται πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες, οι οποίες αναφέρονται σε όλες τις όψεις του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου και δράματος, στην πρόσληψή του από το νεότερο θέατρο, τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις άλλες τέχνες, καθώς και στη σύγκριση του με το θέατρο άλλων περιόδων και γεωγραφικών περιοχών.

Περιεχόμενα:


KYRIAKOS TSANTSANOGLOU
Paraleipomena to the Reconstruction of Aeschylus’ Laïos


SARA TOSETTI
Humor verbale nella commedia doricae nel mimo

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ
Βρεφοκόμοι, βρέφη και βρεφική σκευή στον Ευριπίδη

ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ
Θεατρική (εγ)γραφή στον πλατωνικό Μένωνα


ΓΡΗΓΟΡΗΣ Μ. ΣΗΦΑΚΗΣ
Όψις: Η παρερμηνεία ενός όρου της Ποιητικής του Αριστοτέλη

TRIANTAFYLLIA GIANNOU
Theatre and Music in Roman Macedonia

KATERINA PHILIPPIDES
The Ιncantation in Seneca’s Medea and its Dramatic Time

ROSSANA ZETTI
Deciphering the Politics of Anouilh’s Antigone


ΑΝΤΩΝΗΣ Κ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ
«Όμοια σχεδόν τα γυμνά σώματά τους, ρωμαλέα»: Τέσσερα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου για τον
μύθο των Επτά επί Θήβας


KONSTANTINOS KYRIAKOS
Between Two Centuries: Contemporary Greek Cinema and the Readings of Ancient Greek Tragedy

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ / ΒΟΟΚ REVIEWS

VALENTINA DI NAPOLI
Ancient Theatre Buildings

DIMITRIOS KANELLAKIS

On Aristophanes’ Birds


ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΚΑ / PERSONAL

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ

Φάνης Ι. Κακριδής (1933–2019)

Ηροδότου Ιστορίαι

Ηροδότου Ιστορίαι Κείμενο και ερμηνευτικό υπόμνημα. Βιβλία Α – Δ
David Asheri, Aldo Corcella, Alan Lloyd

Επιμέλεια: Αντώνης Ρεγκάκος
Μετάφραση: Δημήτρης Σκουρέλλος, Κατερίνα Δημοπούλου, Δημήτρης Μουρατίδης
University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2018, 2η έκδοση, σ.656
ISBN: 978-960-12-2408-4
Τιμή:
60,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 54,00€
«Οι δύο τόμοι του υπομνήματος στα τέσσερα πρώτα βιβλία των Ιστοριών του Ηροδότου εκδίδονται πλέον σε έναν τόμο, προκειμένου να καταστούν πιο εύχρηστοι. Η ελληνική έκδοση βασίζεται στην αγγλική μετάφραση του ιταλικού πρωτοτύπου, το οποίο είχε κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Mondadori, επειδή και οι τρεις υπομνηματιστές αναθεώρησαν και εμπλούτισαν ριζικά το αρχικό ιταλικό κείμενο. Όπως και στην πρώτη ελληνική έκδοση, ο παρών τόμος περιλαμβάνει και το αρχαίο κείμενο.

Εντωμεταξύ, από την εποχή της δημοσίευσής του (2008), το παρόν υπόμνημα έχει ομόθυμα κριθεί στην ηροδότεια έρευνα ως μνημειώδης συμβολή στη μελέτη των Ιστοριών, τόσο όσον αφορά τη Γενική Εισαγωγή (μια αυτόνομη, πρωτότυπη και πλήρη πραγματεία με τη γραφίδα του David Asheri όλων των πτυχών του έργου του Πατέρα της Ιστορίας, μεταξύ των οποίων και του ρόλου του Ηροδότου ως αφηγητή, επιστήμονα και δάσκαλου, αλλά και του περίφημου για την ηροδότεια έρευνα ζητήματος της ενότητας του έργου) όσο και τον επιμέρους λεπτομερή υπομνηματισμό των χωρίων.

Οι τρεις υπομνηματιστές, ο David Asheri (συνέταξε τη Γενική Εισαγωγή και το υπόμνημα στο 1ο και το 3ο βιβλίο), ο Alan Lloyd (συνέταξε το υπόμνημα στο 2ο βιβλίο, βασιζόμενος στο αναλυτικό του υπόμνημαπου είχε κυκλοφορήσει προ 20ετίας, A. B. Lloyd, Herodotus Book II, 3 τόμοι, Brill, Leiden, 1975-88) και ο Aldo Corcella (συνέταξε το υπόμνημα στο 4ο βιβλίο), είναι ευφήμως γνωστοί μελετητές του Ηροδότου, ενώ ο επιμελητής (μαζί με τον Alfonso Moreno) της αγγλικής μετάφρασης Oswyn Murray είναι και αυτός από τους επιφανέστερους γνώστες της αρχαίας ελληνικής ιστοριογραφίας. Αναμφίβολα, το υπόμνημα αποτελεί το πλέον σύγχρονο υπόμνημα των ηροδότειων Ιστοριών, που έρχεται να αντικαταστήσει το υπόμνημα των W. W. How και J. Wells των αρχών του 20ού αιώνα (A Commentary on Herodotus, 2 τόμοι, Οξφόρδη, 1912).

Αντώνης Β. Ρεγκάκος
(από το προλογικό σημείωμα του βιβλίου)

Η Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα

Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέσα από έγγραφα του Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών

Επιλογή-Επιμέλεια-Σχολιασμός: Άρης Ραδιόπουλος
Εκδόσεις Νεφέλη, Αθήνα 2019, σ.824
ISBN:978-960-504-265-3
Τιμή: 24,50€
Τιμή ΜΙΕΤ: 22,05€
Στη σύγχρονη ελληνική ιστορία από το 1945 έως σήμερα υπάρχει ένα μόνο ζήτημα στο οποίο συνέπεσαν και συμπίπτουν επί της αρχής οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων: Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών συνεπεία των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η εμπειρία της γερμανικής Κατοχής υπήρξε τόσο συγκλονιστική για την ελληνική κοινωνία, ώστε επί 75 χρόνια καμία ελληνική Κυβέρνηση, από την ημέρα της απελευθέρωσης έως τις μέρες μας, δεν έχει παραιτηθεί από καμία παράμετρο των ελληνικών αξιώσεων. Στο παρελθόν, ελληνικές Κυβερνήσεις διεκδίκησαν και έλαβαν ένα –πολύ περιορισμένο– τμήμα των γερμανικών οφειλών. Όμως, η ασύμμετρη οικονομική ισχύς Γερμανίας και Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ευρύτερες γεωπολιτικές συγκυρίες, συνέβαλε στη μη ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας για συστηματική οργάνωση της διεκδίκησης των ελληνικών αξιώσεων, καθώς αυτές προσέκρουαν σταθερά στη γερμανική άρνηση για συζήτηση.

Ο συγγραφέας μελέτησε 100.000 σελίδες υπηρεσιακών εγγράφων από το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και από γερμανικά αρχεία. Από το υλικό αυτό, επιλογή του οποίου δημοσιεύεται για πρώτη φορά στο Παράρτημα του βιβλίου, συντίθεται η εικόνα των επιμέρους φάσεων διεκδίκησης του τρίπτυχου αποζημιώσεις-επανορθώσεις-αποδόσεις, των προσπαθειών των ελληνικών Κυβερνήσεων αλλά και των αδυναμιών τους, έναντι ενός πρώην ηττημένου εχθρού που αναπάντεχα προέκυψε –οικονομικά ισχυρός– σύμμαχος. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέβαλε στην οικονομική και άρα και κοινωνική ανάκαμψη της Δυτικής Γερμανίας, συμφωνώντας στην αναβολή ρύθμισης του ζητήματος των γερμανικών οφειλών το 1953, όταν το 1990 έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, η ενωμένη πια Γερμανία επιδίωξε με τεχνάσματα να αποφύγει τις συνέπειες των νομικών ευθυνών της.

Είναι όμως δυνατόν μια τραυματισμένη σχέση να στηριχθεί σε νέες, στέρεες βάσεις, εάν το κράτος που ευθύνεται για ανείπωτη βία σε βάρος των πολιτών ενός άλλου κράτους, καταστροφή του παραγωγικού του ιστού, λεηλασίες και εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους επιλέγει την κατάθεση στεφάνων και την εκφώνηση λόγων αναγνώρισης της ηθικής ευθύνης του, αρνείται όμως την καταβολή υλικής αποζημίωσης για όσα προκάλεσε;

Παραθέτοντας τα πραγματικά ιστορικά δεδομένα γύρω από το θέμα, ο συγγραφέας επιδιώκει να συνδράμει τον ειλικρινή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ταυτόχρονα, η μελέτη αυτή αποτελεί μία παραίνεση προς το Βερολίνο να αντιληφθεί το μέγεθος του τραύματος που προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία ο συνδυασμός της βιαιότητας της γερμανικής Κατοχής και της άρνησης για ειλικρινή αντιμετώπιση του ζητήματος των πολεμικών οφειλών από τη μεταπολεμική Γερμανία.

Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα

Μύθοι και πλάνες για την ελληνική γλώσσα
Νίκος Σαραντάκος

Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα 2019, σ.93
ISBN: 978-618-84272-1-1
Τιμή:
9,32€
Τιμή ΜΙΕΤ: 8,39€


Έχασαν τα ελληνικά για μία ψήφο την ευκαιρία να είναι η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ; Τα κομπιούτερ προγραμματίζονται, με πρωτοβουλία του Μπιλ Γκέιτς, στα αρχαία ελληνικά; Η ινδοευρωπαϊκή θεωρία έχει άραγε ξεπεραστεί; Πώς βέλαζαν τα αρχαία πρόβατα; Είναι η ελληνική μητέρα όλων των γλωσσών; Διαθέτει πέντε εκατομμύρια λέξεις; Το τελικό ν οξυγονώνει άραγε τον εγκέφαλο; Ο άνθρωπος θρώσκει; Οι κεφτέδες είναι ελληνικοί;

Ο Νίκος Σαραντάκος παρουσιάζει είκοσι πέντε εξαιρετικά διαδεδομένους μύθους και πλάνες για την ελληνική γλώσσα, ανιχνεύει την προέλευση και τους λόγους της διάδοσής τους και τους ανασκευάζει. Όλα αυτά με τον γνώριμο, επιστημονικό αλλά και απολαυστικό τρόπο του, με ύφος παιγνιώδες, σαφές και ενίοτε σαρκαστικό.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μεσογείων 14 – 18. Η Υποδιεύθυνση Γενικής Ασφαλείας Αθηνών στα χρόνια της Δικτατορίας (1971-1974)
Λεωνίδας Καλλιβρετάκης

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αθήνα 2019, σ.262
ISBN: 978-618-84138-0-1
Τιμή: 18,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 16,20€

«Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τα πορίσματα μιας ιστορικής έρευνας, η οποία, διεξήχθη με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και με επιστημονικό υπεύθυνο τον Δρ. Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Το αντικείμενο της έρευνας είναι η δράση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών κατά τα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, στο διάστημα 1971-1974...».

(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Απόκοπος του Μπεργαδή

Απόκοπος του Μπεργαδή. Χρηστική Ερμηνευτική Έκδοση

Επιμέλεια: Σωτηρία Μάττα
University Studio Press, Θεσσαλονίκη 2019, σ.188
ISBN: 978-960-12-2439-8
Τιμή: 17,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 15,30€
Το βιβλίο παρουσιάζει το σύνολο των ερμηνευτικών σχολίων για τον «Απόκοπο», με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία. Δίνεται μια αναλυτική εικόνα της έρευνας, από τα μέσα του 20ού αιώνα κ.ε., για το πρώτο γνωστό, μέχρι σήμερα, λαϊκό λογοτεχνικό έντυπο/ανάγνωσμα που παρήχθηκε και διακινήθηκε μέσα από το εκδοτικό-εμπορικό κύκλωμα των βενετικών τυπογραφείων, στην αρχή του 16ου αιώνα (1509). Η εισαγωγή εστιάζει κυρίως στο συγγραφέα και στη χρονολόγηση του έργου, καθώς ο ποιητής είναι γενικά άγνωστος, στις έντυπες γνωστές ή άγνωστες εκδόσεις και τα δύο σωζόμενα χειρόγραφα, και προσπαθεί να αποτιμήσει τη διεθνή ερευνητική προσπάθεια για τη μελέτη του «Απόκοπου». Το κύριο μέρος του βιβλίου περιλαμβάνει ανά ενότητες/επεισόδια τα εισαγωγικά σχόλια, τις πηγές-απηχήσεις και την κατά ομάδα στίχων ερμηνευτική των ερευνητών. Στο Παράρτημα Ι παρουσιάζεται η παράδοση του κειμένου (χειρόγραφα και λαϊκές εκδόσεις), ενώ στο Παράρτημα ΙΙ το σύνολο της βιβλιογραφίας. Η μελέτη της πρώιμης δημώδους νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως της κρητικής αναγεννησιακής, που συνοδεύεται από τη δημιουργική αξιοποίηση σύγχρονων θεωριών (αφηγηματολογίας, ερμηνείας, πρόσληψης) έχει σημειώσει θεαματική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, με αυτοτελείς εκδόσεις και μονογραφίες, οι οποίες εστιάζονται σε διαφορετικές πτυχές των έργων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά στην παρούσα έκδοση του κρητικού «Απόκοπου», παρουσιάζει η οργάνωση, από μέρους της συγγραφέως, των ερμηνευτικών σχολίων κατά στίχο ή ομάδα στίχων. Πρόκειται για μια τεχνική που καλεί τον αναγνώστη να συνδέσει τα διαφορετικά κομμάτια και να έρθει σε επαφή με τις ερμηνευτικές προσεγγίσεις για τα προβληματικά χωρία και τις αινιγματικές φράσεις του κειμένου.

• Η Σωτηρία Μάττα είναι φιλόλογος και υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος –17ος αι.)

Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος –17ος αι.). Τόμος Α' Εισαγωγή
Στέφανος Κακλαμάνης

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 2019, σ.392
ISBN: 978-960-250-743-8
Τιμή: 28,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 25,20€
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης ο πρώτος τόμος (Εισαγωγή) του τρίτομου έργου του Στέφανου Κακλαμάνη με τίτλο Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης (14ος –17ος αι.).
Καρπός πολύχρονης έρευνας των ιστορικών και γραμματειακών πηγών, η μελέτη αυτή παρουσιάζει την ελληνόγλωσση ποιητική παραγωγή της Κρήτης από τον 14ο ως τα τέλη του 17ου αιώνα μέσα στα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και αισθητικά της συμφραζόμενα. Κεντρική θέση στην προσέγγιση αυτή κατέχουν τόσο οι δημιουργοί και τα έργα τους, όσο και η κοινωνία που τα προκάλεσε, τα προσέλαβε και τα απόλαυσε.

Το όλο εγχείρημα αναπτύσσεται σε τρεις τόμους: ο πρώτος περιλαμβάνει εισαγωγή στην εποχή και στη λογοτεχνία της κρητικής Αναγέννησης· ο δεύτερος και ο τρίτος παρακολουθούν τους αναβαθμούς της λογοτεχνικής παραγωγής από τις πρώτες εκδηλώσεις της ως τις ύστατες μέρες της μέσα από μια ανθολογία κειμένων με βιοεργογραφικές εισαγωγές, πραγματολογικά, ερμηνευτικά και κριτικά σχόλια, βιβλιογραφικά σημειώματα, γλωσσάρι και ευρετήρια.

Στη χαρτογράφηση αυτή, η ιστορία και ο πολιτισμός της Κρήτης αντιμετωπίζονται ως θεμελιώδη πεδία μελέτης για την κατανόηση της πνευματικής πορείας ενός κόσμου που συνδύασε τις διαφορετικές καταβολές και παραδόσεις του για να διαμορφώσει μια καινούργια, διακριτή, ταυτότητα. Οι λογοτεχνικές –και όχι μόνο– επιδόσεις του κόσμου αυτού αντανακλούν αυτήν την όχι  εύκολη και διόλου ευθύγραμμη πορεία στα 450 χρόνια της παρουσίας των Βενετών στο νησί.
Ετοιμάζονται
Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης, τόμος Β΄: Ανθολογία (14ος αι. – περ. 1580)
Η κρητική ποίηση στα χρόνια της Αναγέννησης, τόμος Γ΄: Ανθολογία (περ. 1580 –17ος αι.)

Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά

Μεταμορφώσεις ενός δρόμου: από την Καπάνατζα στην οδό Αγίου Μηνά
Επαμεινώνδας Γιάννης

Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Θεσσαλονίκη 2019, σ.40
ISBN: 978-960-250-745-2
Τιμή ΜΙΕΤ
: 7,00€
Η έκδοση αυτή πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ομώνυμης έκθεσης που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης στον εκθεσιακό χώρο στο βιβλιοπωλείο του στην Θεσσαλονίκη (17 Απριλίου – 28 Σεπτεμβρίου 2019).  Αφορμή για την έκθεση στάθηκαν οι εργασίες ανάπλασης της οδού Αγίου Μηνά το 2019, κατά τις οποίες ήρθαν στο φως οι γραμμές του παλιού τραμ της Θεσσαλονίκης.   Η ευρύτερη περιοχή –από τον Άγιο Μηνά και τη γειτονική πλατεία Εμπορίου μέχρι τα Λαδάδικα, την πλατεία Αποβάθρας και την πλατεία Ελευθερίας– είναι συνυφασμένη με σημαντικές στιγμές του νεότερου βίου της Θεσσαλονίκης, από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Στη Βενιζέλου χτυπούσε η καρδιά του εμπορικού κέντρου, ενώ η οδός Κατούνη οδηγούσε από την πλατεία Εμπορίου κατευθείαν στο κέντρο του λιμανιού. Από τις αρχές του 20ού αιώνα το τμήμα της οθωμανικής οδού Καπάνατζα που σήμερα ονομάζεται Αγίου Μηνά, αλλά και η Νέα Τσιμισκή του σχεδίου Εμπράρ στην ίδια περιοχή συγκέντρωσαν σταδιακά τις έδρες των μεγάλων ελληνικών τραπεζών στην Θεσσαλονίκη, και ανταγωνίζονταν ανοικτά τον γειτονικό Φραγκομαχαλά (παραδοσιακό εβραϊκό κέντρο των οικονομικών συναλλαγών). Από αυτές η Τράπεζα της Ανατολής μετακινήθηκε το 1926 σε ιδιόκτητο οικόπεδο, όπου ανήγειρε νέο λαμπρό διαμπερές μέγαρο με όψεις στην Τσιμισκή και την Αγίου Μηνά, το οποίο κατεδαφίσθηκε το 1963, για να αντικατασταθεί από το σημερινό κτίριο, που στεγάζει το βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ.  Στην Αγίου Μηνά έκανε αναστροφή και η γραμμή Νο 1 του τραμ, το οποίο στα 1927 μετακινήθηκε από την παραλιακή λεωφόρο Νίκης στη Νέα Τσιμισκή, προκειμένου να εξυπηρετήσει καλύτερα το εμπορικό κέντρο.

Πρωτόγονη Επανάσταση Αρματολοί και Κλέφτες (18ος-19ος αιώνας)

Πρωτόγονη Επανάσταση Αρματολοί και Κλέφτες (18ος-19ος αιώνας)
Σπύρος Ι. Ασδραχάς

Επιστημονική επιμέλεια: Άννα Ματθαίου, Πόπη Πολέμη
Πρόλογος: Νίκος Θεοτοκάς

Εκδόσεις ΕΑΠ, Αθήνα 2019, σ.322
Τιμή: 20,14€
Τιμή ΜΙΕΤ: 18,14€

«Τόσο οι κλέφτες όσο και οι αρματολοί αποτελούν δυο λειτουργίες που ανήκουν στο ίδιο σύνολο, την πρωτόγονη επανάσταση, της οποίας οι δυνατότητες ενσωμάτωσης εκδηλώνονται ιστορικά με το θεσμό του αρματολικιού, όπου ολοκληρώνεται η διαδικασία ενσωμάτωσης και στο ιδεολογικό επίπεδο: η ανταρσία βρίσκει τη δικαίωσή της στο μόρφωμα μιας κοινωνικής αυθεντίας, τον αρματολό, αυθεντίας που εκφράζει ακριβώς τα όρια της πρωτόγονης επανάστασης, δηλαδή την αδυναμία της να αρθεί σε ενεργητική επανάσταση με δική της κοινωνική δυναμική. Η πίεση, με τη μέθοδο της ληστείας, για την κατάκτηση του αρματολικιού, ο αγώνας για τη διατήρησή του, που εκδηλώνεται με τη σύγκρουση των αρματολών και των φορέων της κοινοτικής και της κρατικής εξουσίας, συνθέτουν το κλίμα όπου μορφώνεται και αυτονομείται σε αξία η βία απέναντι σ’ αυτές τις μορφές εξουσίας».
 
Σπ. Ασδραχάς
 
«Ο Ασδραχάς υφαίνει ένα μεγάλο ιστοριογραφικό σχέδιο, που πλέκεται συνομιλώντας με τα μεγάλα ρεύματα σκέψης και τους στοχαστές των κοινωνικών επιστημών… Πάσχισε να μάς μάθει πως η γραμματική και τα νοήματα των τεκμηρίων παραπέμπουν στον δικό τους καιρό. Και πως χρειάζεται να μεταγραφούν στη γραμματική και τις σημασίες που έχουν οι λέξεις και τα σήματα στο τραπέζι του ερμηνευτή... Αυτός είναι ο τρόπος της ερμηνείας και της δια του τεκμηρίου επιχειρηματολογίας· που σ’ αυτό το βιβλίο μάς ανοίγει τις πόρτες και μάς προσφέρει τα εργαλεία για να αναμετρηθούμε με τα προβλήματα κατανόησης της πρωτόγονης Επανάστασης».
Ν. Θεοτοκάς

Ινδία σύντομη ιστορία ενός μεγάλου πολιτισμού

Ινδία σύντομη ιστορία ενός μεγάλου πολιτισμού
Thomas  R. Trautmann

Μετάφραση: Μαρία Παπαηλιάδη
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σουλτάνης
Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Ηράκλειο 2019, σ.400
ISBN: 978-960-524-548-1
Τιμή:
16,00€
Τιμή ΜΙΕΤ:
14,40€
Η σύγχρονη Ινδία είναι μια ανερχόμενη οικονομική και στρατιωτική δύναμη που η εμβέλειά της ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια της Νότιας Ασίας. Συνάμα, είναι κληρονόμος ενός πανάρχαιου και πολύμορφου πολιτισμού. Στο Μοχέντζο-ντάρο και στη Χαράππα, την 3η χιλιετία π.Χ., εμφανίστηκε ο πρώτος νοτιοασιατικός αστικός πολιτισμός· ακολούθησε τη 2η χιλιετία π.Χ. ο βεδικός ινδοάριος πολιτισμός, και σταδιακά διαμορφώθηκαν χαρακτηριστικά πολιτισμικά σχήματα που έκτοτε θα σφραγίσουν την κουλτούρα και την ιστορία της υποηπείρου. Με τον πολιτισμό αυτόν η Δύση συνδιαλλέγεται με διάφορους τρόπους ήδη από την Αρχαιότητα, όπως δείχνουν τα ελληνοϊνδικά βασίλεια της βόρειας Ινδίας και του Αφγανιστάν. Το δικό τους ισχυρό αποτύπωμα άφησαν μεταγενέστερα η εμφάνιση του ισλάμ, στους νεότερους χρόνους η έλευση των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, και στον 20ό αιώνα η αποαποικιοποίηση και η δημιουργία εθνικών κρατών. Η ινδική υποήπειρος υπήρξε το γιγάντιο πεδίο όπου συναντήθηκαν ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες, θρησκείες και κουλτούρες, που η καθεμιά επηρέασε με τον δικό της τρόπο την κοινωνική, πνευματική, επιστημονική και τεχνολογική σφαίρα.

Το βιβλίο του Thomas Trautmann είναι ένας ασφαλής οδηγός σε τούτη την πολυδαίδαλη ιστορική διαδρομή, ένας οδηγός που δεν παρασύρεται σε βιαστικές υπεργενικεύσεις, αλλά βοηθά τον σύγχρονο αναγνώστη να γνωρίσει τις βασικές πτυχές του ινδικού πολιτισμού με τρόπο προσιτό, συνεκτικό και απόλυτα τεκμηριωμένο.

Το Ελληνιστικό Βασίλειο της Καππαδοκίας

Το Ελληνιστικό Βασίλειο της Καππαδοκίας. Μελέτες για την πρώιμη ιστορία της ελληνιστική Καππαδοκίας (περ. 351-258 π.Χ.) και το βασίλειο των Αριαραθιδών (περ. 258-98 π.Χ.)
Αθανασία Σοφού

ΕΚΠΑ-Βιβλιοθήκη Σ. Σαριπόλου, Αθήνα 2018, σ.367
ISBN: 978-960-526-038-5
Τιμή: 37,10€
Τιμή ΜΙΕΤ: 33,39€
Η ονομασία Καππαδοκία προσδιορίζει μια γεωγραφική περιοχή που γνώρισε πολλές μεταβολές των ορίων της κατά την αρχαιότητα. Οι Καππαδόκες κατοικούσαν στην περιοχή που αφορίζεται από τον κάτω ρου του ποταμού Άλυ και τη λίμνη Τάττα στα δυτικά μέχρι τον Ευφράτη στα ανατολικά. Στον άξονα βορρά-νότου εκτεινόταν, μέχρι τα μέσα του 5ου αι. περίπου, από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι τον άνω ρου του ποταμού Άλυ. Η περιοχή αυτή καθαυτή του Άλυ και νοτιότερα θεωρούνταν τμήμα της Κιλικίας. Στα τέλη του 5ου αι. η ονομασία Καππαδοκία αναφερόταν σε μια πιο εκτεταμένη περιοχή, που έφθανε μέχρι νοτίως των Τυάνων και περιλάμβανε τη Μοριμηνή, τη Γαρσαουρίτιδα και την Τυανίτιδα. Δεν περιλάμβανε την Καταονία, την ορεινή περιοχή του Ταύρου και του Αντίταυρου, που εκτεινόταν από τα όρια της Λυκαονίας στα δυτικά μέχρι τον Ευφράτη στα ανατολικά και στην οποία βρίσκονταν όλα τα περάσματα του Ταύρου με σημαντικότερο τις Κιλίκιες Πύλες.

(από την εισαγωγή του βιβλίου)

Ο Πόλεμος στα Σπίτια μας

Ο Πόλεμος στα Σπίτια μας (Μαρτυρίες 12)
Ευαγγελία Παπαδάκη / Ρένα & Ιωάννα Κουτσουδάκη

Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, Ηράκλειο 2019, σ.187
ISBN: 978-960-9480-44-4
Τιμή: 10,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 9,00€


Γυναικείες μαρτυρίες για τη Μάχη της Κρήτης και τη γερμανική κατοχή στο νησί δεν έχουμε πολλές, ίσως έχουμε, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές της χώρας, για την περίοδο αυτή, μια υστέρηση που δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί. Από την πλευρά αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο δωδέκατος τόμος της σειράς Μαρτυρίες περιλαμβάνει αποκλειστικά γυναικείες αφηγήσεις.

Είναι λοιπόν ιστορίες του βουνού που διηγείται η Ευαγγελία Παπαδάκη. Οι ιστορίες του βουνού είναι κατά κανόνα ιστορίες καταδίωξης. Και η ιστορία που διηγείται το βιβλίο είναι οι καταδιώξεις μαζί με όλους τους άλλους και μιας οικογένειας, της δικής της οικογένειας.

Εικόνες –κλέφτες κατά κάποιον τρόπο, λόγω της παιδικής τους ηλικίας– από τη ζωή της πόλης στην Κατοχή αφηγούνται οι κυρίες Κουτσουδάκη. Η οικογενειακή διαβίωση μέσα στον πόλεμο εν άστει είναι η περιοχή των αναμνήσεων τους, και εκείνο που καταθέτουν είναι ο απόηχος των γεγονότων εκείνων των πολυτάραχων χρόνων στις παιδικές τους συνειδήσεις. Όλα έφταναν σε αυτές ημιαποσιωπημένα, διαθλασμένα – και έτσι μας τα διηγούνται, με την παιδική φωνή και τα παιδικά μάτια που είχαν τότε, όταν συνέβαιναν όλα εκείνα τα δραματικά γεγονότα ενός πολύ σκληρού πολέμου.  

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Η Γεωπολιτική των Ισλαμισμών

Η Γεωπολιτική των Ισλαμισμών
Anne-Clementine Larroque

Μετάφραση: Γιάννης Σιδέρης
Εκδόσεις Άγρα, Αθήνα 2019, σ.160 
ISBN: 978-960-505-380-2
Τιμή:
14,00€
Τιμή ΜΙΕΤ: 12,60€


Από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους μέχρι το ISIS και από τους Ουιγούρους αυτονομιστές της Κίνας μέχρι τους ισλαμιστές της Ινδονησίας αλλά και της Γαλλίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ, το ωστικό κύμα του ισλαμισμού προκαλεί συζητήσεις σε όλο τον κόσμο. Αν και η τζιχαντιστική τρομοκρατία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των ανησυχιών, ο ισλαμισμός δεν περιορίζεται σε αυτήν: Από το 2011, ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν κατακτήσει με δημοκρατικά μέσα την εξουσία σε διάφορα κράτη: Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και για ένα διάστημα στην Αίγυπτο. Με λίγα λόγια, ο ισλαμισμός, είτε είναι πολιτικός είτε τρομοκρατικός είτε ιεραποστολικός, εξαπλώνεται. Η ύπαρξη, ωστόσο, μιας ισλαμιστικής διεθνούς αποτελεί χίμαιρα. Είναι απαραίτητο να λάβουμε υπ' όψιν την πολυφωνία των ισλαμισμών αν θέλουμε να τους κατανοήσουμε. Το βιβλίο εξετάζει την προέλευση και τις βάσεις των σουννιτικών και σιιτικών ισλαμιστικών θεωριών παρέχοντας το αναγκαίο υπόβαθρο, για οποιαδήποτε σκέψη πάνω στο θέμα. Μας δείχνει πώς η κατανόηση των σημερινών εκφάνσεων του ισλαμισμού απαιτεί τη γεωγραφικά και πολιτικά εστιασμένη μελέτη του κάθε κινήματος.

Παλαιότερες αναρτήσεις