Blogger Template by Blogcrowds.

Σταύρος Μπαλτογιάννης, Χωρίς Μοντέλο

Τίτλος: Σταύρος Μπαλτογιάννης

Επιμέλεια:
Μαρία Σαρρή

Έκδοση:
Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2009

Σελίδες:
160 σελ. με 138 έγχρωμες & 34 Α/Μ φωτογραφίες

ISBN:
960-476-04-1


Τελική Τιμή με έκπτωση:
22,50€


Ο Σταύρος Μπαλτογιάννης γεννήθηκε το 1929 στην Πεδινή Ιωαννίνων όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Από νωρίς έκανε τα πρώτα του μαθήματα στο σχέδιο σε εργαστήρι ζωγραφικής στα Γιάννενα. Από το 1950 έως το 1955 σπούδασε στην ΑΣΚΤ, στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη. Έχοντας ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας και στο Παρίσι συνέχισε τις σπουδές του στην Accademia di Belle Arti στη Φλωρεντία. Το 1957 πήρε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ της Μόσχας, το 1959 στην Μπιενάλε των Νέων στο Παρίσι και από τότε δεν σταματά να ζωγραφίζει παράλληλα με άλλες δραστηριότητες εξίσου σημαντικές. Παρουσίασε τις δημιουργίες του τόσο σε ατομικές (Αίθουσα Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, 1959. Γκαλερί Νέες Μορφές, 1982. Γαλλικό Ινστιτούτο Πειραιά, 1986. Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, 1986. Γκαλερί Αριάδνη, Ηράκλειο Κρήτης, 1987. Γκαλερί Χρυσόθεμις, 1988 και 1992-93. Δημαρχείο Ιωαννίνων, 1994) όσο και σε ομαδικές εκθέσεις (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 1956. ΣΤ΄ Πανελλήνια Έκθεση, 1960. Triennale Σόφιας, 1985. Art Athina 1, 1993, κ.ά.).


Η ζωγραφική του Σταύρου Μπαλτογιάννη περιλαμβάνει ποικιλία θεμάτων με κυριότερα τα γυναικεία γυμνά, τα πορτρέτα, τις νεκρές φύσεις και τα τοπία, τα οποία και αποτελούν τον κορμό της παρούσας έκθεσης. Η καλλιτεχνική του δημιουργία, την οποία χαρακτηρίζει η τεχνική της κηρόχυτης ζωγραφικής ή εγκαυστικής, ακολουθεί τις αφαιρετικές τάσεις, διακρίνεται για τη λιτότητα των εκφραστικών μέσων και ταυτόχρονα αποτελεί μια προσπάθεια του καλλιτέχνη να συνδυάσει την παράδοση με τις νέες αντιλήψεις.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η Ελένη Βακαλό, «ο Μπαλτογιάννης επαναφέρει μεθόδους της κηρόχυτης ζωγραφικής που έχει μελετήσει στα Φαγιούμ και στις εικόνες του Σινά, σε θέματα καθαρά ευρωπαϊκής παράδοσης, όπως το τοπίο, οι νεκρές φύσεις, τα γυμνά. Έξαλλου προσαρμόζει τις ιδιότητες της αρχαίας αυτής τεχνικής και της σύστασης των κηροχρωμάτων, σε απαιτήσεις ποιότητας που βγαίνουν από μια επίσης βαθιά γνώση του της ευρωπαϊκής τέχνης, εξασφαλίζοντας κυρίως έναν αμεσότερο πλασμό που μπορεί με αυτά να επιτύχει».




Βιβλιοπαρουσίαση/Κριτική:
"Κορίτσια χωρίς μοντέλο" Δήμητρα Ρούμπουλα

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα