Blogger Template by Blogcrowds.

ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ (20ός αιώνας)


Τίτλος: Ανθολογία της Ελληνικής Ποίησης (20ός αιώνας) Τόμος Β' (1920-1940)
Ανθολόγηση - Επιμέλεια: Παπαγεωργίου Γ. Κώστας Χατζηβασιλείου Βαγγέλης
Έκδοση: Κότινος, Αθήνα 2009
Αριθμός Σελίδων: 368
ISBΝ: 978-960-6727-09-2
Τελική Τιμή με Έκπτωση: 16.27€



".... Πατώντας με το ένα πόδι στα διδάγματα του Τ.Σ. Έλιοτ, τη γυμνωμένη φράση και την ελλειπτικότητα του νοήματος και με το άλλο στις διακηρύξεις του υπερρεαλισμού για υπέρβαση της νοηματικής συνοχής και της συλλογικής συνέχειας, ο ελληνικός ποιητικός μοντερνισμός συντονίζεται έγκαιρα με τις αναζητήσεις του ευρωπαϊκού μοντερνισμού και, επιπλέον, προλαβαίνει να μην τις αντιγράψει και να τις αναπαράγει μηχανικά, αλλά, αντιθέτως, κατορθώνει να τις συσσωματώσει με τις απώτερες ή τις απώτατες διανοητικές και καλλιτεχνικές καταβολές του. Κι ας μην παραλειφθούν σε αυτή τη πορεία όχι μόνο εκείνοι οι οποίοι τον προετοιμάζουν ή πορεύονται μαζί του, αλλά κι εκείνοι οι οποίοι συντάσσονται παρά το πλευρό του με κάποια περίσκεψη - χωρίς, ας τονιστεί, να χάσουν ούτε προς στιγμήν την τόλμη τους......Είναι πασιφανές πως η προσέλευση των Ελλήνων ποιητών του Μεσοπολέμου στον μοντερνισμό μέσω του Έλιοτ και του υπερρεαλισμού δεν πραγματοποιείται ούτε περιστασιακά ούτε τυχαία: τα μέτρα και οι κανόνες της ιστορίας του ποιητικού λόγου ανατρέπονται εν εκτάσει, η γλώσσα και η εικονοποιία δοκιμάζουν μια σειρά από εντελώς καινούργιες δυνατότητες ενώ η αναπαραγωγή της παράδοσης αποκτά, τόσο στην περίπτωση του Σεφέρη όσο και στην περίπτωση των υπερρεαλιστών, λοξό και ανισομερές σχήμα, δημιουργώντας μιαν εντελώς διαφορετική συνθήκη για την χρησιμοποίηση και τη λειτουργία της."

Απόσπασμα από το κείμενο "Από το κλίμα της ανίας και της φυγής στην προετοιμασία και την καθιέρωση του Μοντερνισμού" των Κώστα Γ. Παπαγεωργίου και Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.


Στον δεύτερο τόμο της Ανθολογίας Ελληνικής Ποίησης (1920-1940) παρουσιάζονται οι: Γαλάτεια Καζαντζάκη, Γιώργος Θέμελης, Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος, Νικηφόρος Βρεττάκος, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σεφέρης, Λίλη Ιακωβίδη, Νίκος Καββαδίας, Γιώργος σαραντάρης, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Γιάννης Σκαρίμπας, Νίκος Καζαντζάκης, Νίκος Γκάτσος κ.α.

Δείτε επίσης: Ανθολογία Ελληνικής Ποίησης (20ός αιώνας) Τόμος Α' (1900-1920), Ανθολόγιση - Επιμέλεια: Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Κότινος, Αθήνα 2007, σελ: 271, Τιμή: 15,30€

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα