Blogger Template by Blogcrowds.

ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ - ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη, η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Ηρακλείου και η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών παρουσιάζουν στη γενέθλια πόλη του, το Ηράκλειο, ένα σύνθετο και πρωτότυπο αφιέρωμα στον ποιητή.
Την Τετάρτη, 29 Ιουνίου, ώρα 7.30 μ.μ., εγκαινιάστηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης η έκθεση Οδυσσέας Ελύτης: «ΦΡΟΝΤΙΣΕ ΝΑ ΤΥΠΩΘΕΙ ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ».



Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό (χειρόγραφα, σχέδια, κολάζ και φωτογραφίες) από το Αρχείο του Δημήτρη Καλοκύρη, ψηφιακά και πρωτότυπα έργα ζωγραφικής που φιλοτέχνησαν από κοινού με την Ελένη Καλοκύρη, βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων κ.ά., και καταγράφει από τη μια την εργογραφία και την βιογραφία του ποιητή με παρεμβάσεις αυθεντικών ντοκουμέντων (πρώτες εκδόσεις, φωτογραφίες) ενώ περιγράφει, από την άλλη, τη σχέση του ποιητή με τον κάτοχο της συλλογής αυτής και την πορεία τους προς το τυπογραφείο.

Η έκθεση συνδυάζει το πρωτότυπο υλικό με την προηγμένη τεχνολογία, από τις ψηφιακές εκτυπώσεις μέχρι τα πολυμέσα.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011 και θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 2 Ιουνίου 2012. Η συλλογή του Δημήτρη Καλοκύρη θα παραμείνει εν συνεχεία στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε μια μόνιμη έκθεση στο μέλλον.

Ταυτόχρονα και σε συνάρτηση με τα εγκαίνια της έκθεσης, κυκλοφορεί το καλαίσθητο και ευαίσθητο βιβλίο του Δημήτρη Καλοκύρη με τίτλο «Ή με χρώμα ή χωρίς», συλλογή δοκιμίων του για τον ποιητή, έκδοση της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών. Το πρώτο δοκίμιο του βιβλίου, που γράφτηκε με αφορμή την έκθεση που παρουσιάζεται στο Ιστορικό Μουσείο, ανασυνθέτει μια διαδρομή τριάντα χρόνων φιλίας και συνεργασίας του Δημήτρη Καλοκύρη με τον Οδυσσέα Ελύτη. Τα επόμενα κεφάλαια συντίθενται από διεισδυτικές αναγνωστικές δοκιμές στην ποίηση του Ελύτη, κάποτε εικονοκλαστικές, αλλά πάντα με τη θέρμη ενός λογοτέχνη και φιλολόγου, ομότεχνου και μελετητή, που είναι ο ίδιος δοσμένος στην ποίηση. Η εικονογράφηση του βιβλίου με σπάνιες φωτογραφίες και κοσμήματα έχει την ευρηματικότητα ενός κορυφαίου γραφικού σχεδιαστή, ιδιότητα που φέρει επίσης ο Δημήτρης Καλοκύρης.

Το Νοέμβριο του 2011 θα γίνει στο Ηράκλειο επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Επιρροές του Ελύτη», στο οποίο θα λάβουν μέρος οι πιο διακεκριμένοι μελετητές του. Στη διάρκεια του συνεδρίου, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου θα δοθεί συναυλία του Γιώργου Κουρουπού στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το συνέδριο θα πλαισιωθεί επίσης από μια φωτογραφική έκθεση σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας: ο Ελύτης φωτογραφημένος σε διάφορες φάσεις της ζωής του από τον φίλο του, σπουδαίο νεοελληνιστή καθηγητή Mario Vitti, ο οποίος θα λάβει μέρος στο συνέδριο, προσκεκλημένος στην Κρήτη από τους οργανωτές.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι αναρτημένα λάβαρα για τον εορτασμό του ποιητή σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου. Στις εκδηλώσεις, αρχής γενομένης από τα εγκαίνια της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μετέχουν και τα μουσικά σύνολα του Δήμου Ηρακλείου. Από το φθινόπωρο του 2011 θα γίνουν στο ίδιο πλαίσιο και «εκδηλώσεις δρόμου», με τον ίδιο στόχο: Τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερο ανθρώπων όλων των ηλικιών, τη μέθεξη στην ποίηση και, τελικά, τη διάδοση ενός μηνύματος αισιοδοξίας.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα