Blogger Template by Blogcrowds.

Η Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη


Τίτλος:
Η Προκολομβιανή Τέχνη στο Μουσείο Μπενάκη Συλλογή Γεωργίου Κ. Γόντικα
Επιμέλεια κειμένων: Γεωργία Σολδάτου, Patricia Felch
Έκδοση: Μουσείο Μπενάκη, 2009
Σελίδες: 228 με 147 έγχρωμες φωτογραφίες, 5 χάρτες και 2 σχέδια
ISBN: 978-960-476-030-5

Τιμή: 25,00€
Έκπτωση: 10%
Τελική τιμή: 22,50€

Η έκδοση παρουσιάζει για πρώτη φορά τη Συλλογή του Γεωργίου Κ. Γόντικα, η οποία αποτελεί το μοναδικό καταγεγραμμένο σύνολο έργων Προκολομβιανής τέχνης στην Ελλάδα. Η Συλλογή Γόντικα επικεντρώνεται στους "πολιτισμούς των Άνδεων" της Νότιας Αμερικής, χαρακτηρισμός που δηλώνει ένα πλήθος πολιτισμικών ομάδων που ζούσαν στην οροσειρά των Άνδεων και χαρακτηρίζονταν απο κοινές πράξεις λατρείας και πολλά κοινά τεχνολογικά επιτεύγματα.
Μείζον στοιχείο της προκολομβιανής ζωής αποτελούσε η θρησκεία, η οποία ήταν ανιμιστική και απευθυνόταν σε φυσικές δυνάμεις, ιερές τοποθεσίες και αντικείμενα. Η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία, παρά τις ενίοτε τοπικές διαφοροποιήσεις, και υποδηλώνει τη συμβολική και θρησκευτική διάδραση μεταξύ των δύο αυτών περιοχών.
Στην έκδοση παρουσιάζονται αντικείμενα (κεραμικά αγγεία, ειδώλια, λίθινα αντικείμενα και εργαλεία) από το Περού, το Εκουαδόρ, την Κόστα Ρίκα και το Μεξικό, χωρισμένα σε τρείς ενότητες. Η κάθε ενότητα πλαισιώνεται από εισαγωγικά κείμενα και χάρτες όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την άγνωστη, για τα ελληνικά δεδομένα, τέχνη των προκολομβιανών χωρών μέσα από αντικείμενα της καθημερινής και θρησκευτικής ζωής των πολιτισμών των Άνδεων.

Άλλες σχετικές εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη

  • Οδηγός του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, επιστημ. επιμέλεια: Άννα Μπαλλιάν,Μουσείο Μπενάκη 2006, τιμή: 20,90€
  • Κειμήλια των Αρμενίων της Κιλικίας, επιμέλεια: Άννα Μπαλλιάν, Μουσείο Μπενάκη 2002, τιμή: 31,35€
  • Θησαυροί από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, Συλλογές Μουσείου Μπενάκη, Μουσείο Μπενάκη 1993, τιμή: 15,15€

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα